Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tesla, Toyota, Renault - 3 značky, 3 kontinenty, 3 přístupy – elektřina, vodík, lehké slitiny

Tesla, Toyota, Renault - 3 značky, 3 kontinenty, 3 přístupy – elektřina, vodík, lehké slitiny

07.10.2014 17:45
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Automobilové války jsou v plném proudu. Poptávka po úsporných a také čistých technologiích jsou na vzestupu. Máme tu tři reprezentanty původem ze třech kontinentů každý s odlišným přístupem k tomu jak zabojují o výsluní na trhu automobilů s alternativními pohony – ve světle reflektorů americká Tesla se svými elektrickými vozy, dvěma stovkami dobíjecích stanic a Elonem Muskem třímajícím žezlo, další je Toyota – japonský gigant, který může vyzvat na souboj další titány v sektoru se svým konceptem Mirai spoléhající se na vodík a konečně Renault, který vody alternativních řešení rozčeřil jiným způsobem a to s konceptem Renaultu Eolab, který je schopen podle údajů výrobce ujet až 100 kilometrů na jeden litr konvenční pohonných hmot. Jak toho Renault dosáhl? Kombinoval úpravu karoserie pro minimální aerodynamický odpor, použil lehčí kovy a také úspornější pohonné jednotky.

Renault tak odpověděl na zvednutou rukavici Volkswagenu, který již dříve oznámil vůz s podobnými parametry. U nových dílů použitých ve voze využívá společnost ve velkém magnesium a hliník. To ve finále znamená celkovou hmotnost vozidla stlačenou pod jednu tunu, přesněji 955 kg. Inženýři v Renaultu ořezali celých 400 kg hmotnosti od nejpodobnějšího běžného vozu. Dosáhli tím toho, že pro pohyb vozu je zapotřebí méně energie. Dalším prvkem je použití vylepšené verze hybridního motoru „plyn-elektřina“ Renault Zero Emission. Společnost oznámila, že Renault Eolab v sobě ukrývá více jak 100 technologických inovací, které budou postupně použity napříč portfoliem Renaultu za účelem zvýšení efektivnosti a atraktivity zákazníků Renaultu.
Na následujícím obrázku si můžete prohlédnout složení konstrukce karoserie nového konceptu. Červeně označeno je železo, do žluta hořčík, zelený je termoplast a odstíny modré hliník.

Renault jako takový si užívá spojenectví s japonským Nissanem. V první polovině pozitivně překvapil, když byl zisk vyšší díky dobrému řízení nákladů. Také marže předčila očekávání. Renault reportoval marži na úrovni 1,9 %, přitom očekávání bylo jen na úrovni 1,1 %. Nicméně cashflow bylo staženo kvůli vyšším nákladům pracovního kapitálu ve výši 861 mil. USD, hlavně díky vyšším zásobám.

Navzdory překvapení v první polovině roku se nedá očekávat, že by společnost dosáhla v druhém pololetí ještě lepších výsledků. Úspora nákladů bude nižší hlavně nákladům na vývoj a výzkum nových modelů. Přesto by se společnosti mohlo podařit udržet i tyto výdaje na uzdě hlavně ve světle obtížných podmínek v Evropě.

eolab
V druhém pololetí tohoto roku by mělo dojít ke zpestření produktové nabídky společnosti s tím, jak na trh Renault uvede nový model Twinga a low-costově orientované modely Dacia Logan a Dacia Sandeero na brazilském a ruském trhu. V souvislosti s tím, by mělo podle informací Renaultu dojít ke zvýšení produkce v druhé polovině roku. Přesto stále přetrvává nepříznivé efekty, které plynou z rozkolísaných měnových trhů, ty by mohly negativně ovlivnit jak marži, tak výši tržeb v druhé polovině roku.

Pozitivní zůstává, že produktový plán nových vozidel je plný na dva roky dopředu. Projevují se částečně synergické efekty, kdy společnost těží z toho, že může postavit vozy na společné platformě s Nissanem. To může také přinést další dodatečné úspory nákladů.

Z globálního pohledu bude Renault čelit v druhé polovině roku 2014 hlavně rizikům plynoucím o ochabující poptávky v západní Evropě.

Toyota a její Mirai – důraz na čistotu
Před nedávnem představila společnost Toyota novou studii jménem Toyota Mirai. Je to novinka vycházející z poptávky po nových technologiích pohonu, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Proti klasickým bateriovým blokům využívaným například Teslou jsou vodíkové technologie lepší v dojezdu, ekologické čistotě a hlavně po skončení životnosti není třeba řešit problém s těžkými kovy jako u olověných akumulátorů.

-

Mirai je v podstatě ztělesnění japonského názoru na elektrická vozidla a směrem ve který společnost věří. V Mirai nemusíte sebou vozit ultra těžké bateriové bloky jako v Tesle, přestože to je stále elektrické auto. Energii se získává z vodíku chemickým procesem. Jediným odpadním plynem je vodní pára. Auta na vodík mají většinu výhod bateriových vozů – jsou čistá a tichá a navíc jsou lehčí. Na druhou stranu auta od Tesly prostě nabijete. U Mirai potřebujete vodík, aby fungoval. A vodík je pořád zatraceně drahá věc. Navíc existuje jen několik míst s vodíkovými pumpami v USA. Pokud bude o auto zájem, jistě vyrostou další a další. Ale jak už to tak bývá, uživatelé by určitě jezdili Miraiem, ale budou argumentovat nízkou hustotou čerpacích stanic na vodík a vysokou cenou. Prodejci budou argumentovat, že je to nesmysl, že lidé auta nechtějí. Řešíme klasický problém ve světě podnikání.

Zajímavější na celé věci je vůbec myšlenkový a názorový odklon od bateriové technologie, proč to Toyota dělá? Toyota prostě nevěří na bateriové technologie, nevidí žádný nadějný koncept, který by mohl vyřešit jejich vysokou váhu a relativně nízkou kapacitu. Šéf vývoje a výzkumu v Toyotě Mitsuhisa Kato nedávno řekl, že dlouhý dobíjecí čas a krátký dojezd jsou obrovské nedostatky pro bateriové automobily. Změna uvažování v oddělení vývoje je natolik hluboká, že kvůli Mirai odsunuli i vývoj nového Priusu.

Toyota v prvním čtvrtletí hospodářského roku 2015, které skončilo v červnu 2014, vykázala u tržeb pokles proti předchozímu období o 2,7 %. Meziročně jde však stále o zlepšení o 2,2 %. Čistý zisk se v posledním čtvrtletí téměř zdvojnásobil proti předchozímu čtvrtletí. Aktuální cena akcie na burze je 6 366 jenů za kus. Společnost JP Morgan 30. září tohoto roku změnila doporučení pro akcie Toyota z „neutral“ na „overweight“. Přesto zvýšili cílovou cenu z 6 700 jenů na 8 000 jenů. Analytici věří tomu, že cílová cena pod průměrem sektoru je příliš nízko a investoři by měli více reflektovat stabilní růst ziskovosti firmy, který analytici očekávají od konečných dat za hospodářský rok 2015. Analytici zvýšili svůj odhad operativního zisku z 2,75 trilionu jenů na 3,06 trilionu jenů právě v roce 2015. Věří, že marže zůstane stabilně okolo 10 % díky dobrému řízení fixních nákladů společnosti.

Přesto přetrvávají obavy u Toyoty hlavně ze dvou věcí – a to pokles očekávání růstu zisku po tom co společnost ukázala slušnou schopnost obnovit generování zisků i v těžších časech. Toyota generuje jeden z největších operativních zisků vůbec v Japonsku, dokázala se rychle oklepat po problémech. Cena akcie tak překonala výkonnost TOPIXu během první poloviny roku 2013. Následně nato započala korekci v ceně akcie během období od srpna 2013 a naopak značně zaostávala za výkonností TOPIXu. Právě pokles očekávání mohl být jeden z faktorů, který podrýval cenu akcie a způsobil pokles výkonnosti pod výkonnost TOPIXu.

Druhým rizikem, které k tomu mohlo přispět je odlišný přístup k akcionářským výnosům mezi finančními trhy a Toyotou. Chybějící jasná komunikace a tak nejasné očekávání finančních trhů ohledně výnosu pro akcionáře může vést k limitaci růstu akcií. Obecně – investoři nemají v lásce nejistotu. Té se raději vyhýbají. Proto může být u určitých investorů Toyota na nákupním seznamu, ale až po jasném vyjádření vedení společnosti na toto téma.

Tesla – král bateriových článků
Tesla stojí ve světle reflektorů s jejím vizionářským vůdcem Elonem Muskem. Svojí cestu na výsluní započala už v roce 2003 v Silicon Valley, kde si skupina inženýrů řekla, že by automobil na elektriku mohl být skvělý nápad.

První model S spatřil světlo světa v roce 2012 a z nuly na sto to zvládne za 4,2 s a celkový dojezd má 265 mil. Nový model X by měl přijít na trh v roce 2015 a mělo by se jednat o crossover, který si bere to nejlepší z kategorií SUV a minivanů.

Vozy využívají technologii dobíjecích olověných baterií, které si můžete dobít jak na cestách z tzv. superchargerů, ale i doma v garáži přes noc. Společnost dodává společně s vozem i sadu pro domácí dobíjení vozů z klasické konvenční sítě. Tesla si zvolila pro své vozy menší cylindrické baterie, které dávají větší flexibilitu v balení resp. konstrukci. Velké ploché baterie se můžou deformovat při kolizi nebo začít hořet. Tesla tím šetří náklady na baterie. Jejich cena byla už dávno sražena při boomu laptopů, pro které byla tato technologie původně vyvinuta. Tesla také vyvinula technologii jak pospojovat řadu malých baterií tak aby snáze odolaly a hlavně byly levnější. Jeden z inženýrů také vytvořil systém, který ochlazuje jednotlivé bateriové články tak rychle, že problém jednoho bateriového článku nebude ohrožovat další malé jednotky v okolí.

Technologie je to zelená, až do chvíle než se podíváme na konec životního cyklu takového vozu. Baterie se budou muset nějakým způsobem recyklovat kvůli obsahu těžkých kovů. Druhým problémem, kde „zelenost“ mírně pokulhává, je to když si spotřebitel ve své garáži při nabíjení uvědomí, kdo je na druhém konci toho drátu, který právě nabíjí jeho auto. Ano, říkáte si správně – nějaká elektrárna a bohužel zatím to nejspíše bude jaderná, budete-li mít více štěstí. Pokud méně tak uhelná a v malém procentu to bude energie ze slunce, větru nebo vody. Produkce z obnovitelných zdrojů je sice na vzestupu, ale ty konvenční způsoby stále převyšují ty alternativní. Takže elektrické auto bude opravdu 100 % zelené až zdroj elektřiny, který využívá, bude bez produkce odpadních skleníkových a jiných plynů a látek.

 energie

Jsou lidé, kteří berou svůj „carbon footprint“ (carbon footprint – uhlíková stopa – to co po vás zůstává v ovzduší a celkově na této planetě za látky, které byly vyprodukovány, aby vy jste mohli žít, jezdit, jíst, atd.) zcela vážně a pro ty má Tesla řešení a tím je instalace solárních panelů na střechu domu.

V poslední době se o Tesle mluví také ve spojení s novou výrobní kapacitou na bateriové články. To bylo dlouhou dobu úzkým místem produkce automobilky. Byly zde obavy, že kvůli tomu může ztratit momentum a nálepku lídra trhu s elektrickými vozy. V roce 2017 má právě továrna v Nevadě ve spolupráci s Panasonicem vytrhnout Tesle trn z paty.

Společnost ve 2Q14 ohlásila zisk na akcii očištěný o jednorázové položky (adj. EPS) ve výši 0,11 USD, čímž doslova rozdrtila očekávání trhu ve výši 0,039 USD. Meziročně si ovšem společnost pohoršila, zisk na akcii klesl na 55 % údaje ze stejného období minulého roku.

Na GAAP bázi společnost reportovala ztrátu na úrovni 61,9 mil. USD a prohloubila ji ve srovnání se stejným obdobím minulého roku, kdy dosáhla ztráty 30,5 mil. USD. Tesla ohlásila, že musela vydat vyšší objem prostředků na vývoj nového modelu X SUV, který by se měl začít vyrábět na začátku roku 2015. Společnost také investuje do své továrny ve Fremontu, kde ji upraví tak, aby byla schopná produkovat jak vozy typu S, tak X. Budou muset zastavit výrobu na dva týdny, aby upravili technologii továrny, společnost však ujišťuje, že to nijak neohrozí plánovanou produkci ani prodeje.

Tržby společnosti předčily také očekávání. Dosáhly 857 mil. USD při očekávání 813 mil. USD. Tržby si v meziročním srovnání vedly dost dobře, když rostly o 55 %. Proti 1Q14 je to také zlepšení o 20 %.

Aktuálně se akcie Tesla Motors obchoduje za 260,62 USD za jednu akcii. Analytici společnosti Stifel nastavili cílovou cenu akcie někam k metě 400 dolarů za kus. Stifel také zvýšil svoje očekávání, co se týče zisku na jednu akcii v roce 2017 na 8,28 USD na akcii z předchozích 6,14 USD. Důvodem je hlavně očekávaná cenovka nového modelu X a také středně rychle rostoucí produkční kapacity. Stifel očekává, společnost bude schopna vyprodukovat přes 111 tisíc kusů vozů S/X v roce 2017 což je značný nárůst ve srovnání s předchozím odhadem okolo 98 000 kusů. Za růstem očekávané produkce může kromě dalších faktorů také být avizovaná Gigatovárna v Nevadě, kde její stavba pokračuje podle plánu a firma také nedávno oznámila, že současná továrna ve Fremontu bude 14 dnů mimo provoz kvůli úpravám, tak aby byla schopná také produkovat oba modely – X/S.

Závěrem
Ať už věříte jakékoliv technologii nebo jste stále ortodoxními zastánci názoru, že se tu bavíme „pouze a jen“ o evoluci nikoliv revoluci, kterou nelze vůbec srovnávat s vynálezem prvního motoru. Bude vzrušující sledovat, která z nadějných technologií nakonec získá největší přízeň spotřebitelů.

Pohled investora může stát v podstatě tak, že vsadí buď na léty prověřenou technologii konvenčního spalovacího motoru kombinovaného s elektřinou a efektivitou pohonu díky chytrým úpravám karoserie. Nebo se vydá trošku do neznáma a na dlouhém horizontu zariskuje a vloží svoje peníze do akcií Tesly, které se zatím daří, ale to se třeba s první konkurencí může snadno změnit. Pro Teslu bude klíčové neztratit momentum v rané fázi svého byznysu tak, aby opevnila dosud výsadní postavení na trhu. Toyota, je starý matador z nevyzpytatelného Japonska se skutečným nádechem high-tech zeleného řešení. Zato s obrovským háčkem – najde Toyota nebo někdo jiný klíč k levné a čisté produkci vodíku?

Zdroj: Bloomberg, Reuters, The Motley Fool, J. P. Morgan reporty, Stifel report, web Tesla, web Renault, web Toyota, Toyota YouTube Channel, Eurostat




Čtěte více:

IPO Watch – léčba epilepsie, řetězec restaurací a dalších šest nových titulů
06.10.2014 14:49
V tomto týdnu bude scéna na trzích IPO poněkud chudší, ale přesto zůst...
Pozitivní motivace vs represe – názory na systém bonusů pro bankéře se liší
07.10.2014 12:30
Platy, a především pak systém bonusů, bankéřů po finanční krizi rozvíř...
Fiat a Chrysler dokončí spojení 12. října, vznikne 7. největší výrobce aut
07.10.2014 13:46
Všechny podmínky pro vznik nového globálního automobilového koncernu F...

Váš názor
  • Tesla Toyota Renault
    08.10.2014 16:47

    Z podstaty možností elektromotoru a spalovacího motoru není možno elektromotoru konkurovat (velikost,otáčky, krouťák). Navíc dobře postavený elektromobil nepotřebuje převodovku , složitý motor plný oleje, palivovou soustavu, chladič, výfuk s katalyzátorem, většinu filtrů , měření emisí , startér, klasickou spojku atd. atd. v 23 minutě dokumentu je popsán motor http://www.youtube.com/watch?v=4oAJwlS0Wrs
    Nero
    • Re: Tesla Toyota Renault
      08.10.2014 22:54

      Popsán motor v Tesle
      Nero
      • možná je to prtavda
        08.10.2014 23:23

        až bude mít dojezd aspoň 1000 km, možnost nabití aspoň každých 200 km a dobu nabíjení do 30 min tak do toho půjdu.
        sean
        • Re: možná je to prtavda
          09.10.2014 9:30

          Stačilo by 500-600 reálný dojezd po dálnici, kolikrát za rok bouchneš 1000 naráz.
          Nero
          • njn
            09.10.2014 10:05

            ....občas to dám Pha- Amstr, Brussel, Pha-Marseille. Ale jo těch 600 je použitelnejch - když na konci bude dobití.
            sean
  • Ale no tak
    08.10.2014 9:17

    Auto má trochu smrdět a motor musí být slyšet a ne z repráků, pak by také mělo trochu vypadat protože si je kupujeme srdcem a pak až někde ......... je to zda žere 7 nebo 10 litrů to už je jen otázka příjmu, a hlavně nemá mít zkurv. STOP START nechápu které pako tento systém odsouhlasilo
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Ale no tak
      08.10.2014 9:47

      Čau Mike! Tak, když pominu, že stop start lze vypnout ščudlíkem a na křižovatkách nesmrdíš, co máš proti němu konkrétně? Zatím jsem v praxi na nic nepřišel..
      Velkamedvědice
      • VM
        08.10.2014 10:24

        ahoj kámo, nic horšího jsem v autě neměl, vypínání po každím nastartování je opruz a než jsem si zvykl tak jsem skoro 3x při výjezdu z vedlejší někoho naboural, zvlášť ve spojení s DSG je to fakt libůstka never more :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: VM
          08.10.2014 10:54

          o)) ?? Tak u V60 vypne jen po vyřazení kvaltu při stání a zmáčknutí spojky a obráceně, takže s tím problém nemám, plus možnost deaktivace....
          Velkamedvědice
    • Ale no tak
      08.10.2014 9:41

      Smrdící a řvoucí auta patří na uzavřené závodní okruhy. Do provozu patří auta tichá beze smradu. Co bys tak řekl řidiči kamiónu, co by projížděl kolem tvého baráku když by ti tvrdil, že bez pořádnýho černýho čmoudu a 95 db řevu motoru, to není ono?
      ..
      • Dž.
        08.10.2014 10:27

        ale not tak v článku není nic o Scanii nebo Manu ne ? Pokud jde o kamiony, tam jsem velmi "liberální" mýto na 20 CZK za km minim. a 1. přestaly by se vozit srágory a nesmysly, 2. využívala by se více železnice ( to má samo podpodmínku, že by už někdo konečně udělal pořádek a vysvětlil SZDC a CD co to je zákazník :o) )
        Mike -Green D. is killing Europe
  • Tesla
    07.10.2014 18:35

    Toyota, odklon od hybridu a plug-in hybridu k vodiku? Chyba...ovela tazsie vybudovat infrastrukturu k vodiku ako k elektromobilu. Renault a VW auta co zeru menej ako liter? Technicky nezmysel,.v realnej premavke sa nedostanu ani pod 3 litre.1 liter paliva ma cca 11kW energie...ucinnost spalovaku 35-40% ..aj keby sa dostali na ucinnost 60% stale je to len 6,5kW energie.,.a s tym to auto neurobi 100km ani nahodou, v zime len na kurenie treba par kW. Odpoved je jasna z tychto troch moznosti...je najschodnejsi koncept Tesla. Uvidime o 3-4 roky.
    trud
    • Re: Tesla
      08.10.2014 8:24

      Mimo to, že KW není jednotkou energie, ale výkonu, to zas takový nesmysl není. Cyklista při rychlosti 40 km/h spotřebuje na překonání 100 km cca 1kWh (tos měl asi na mysli). Auto typu fabie při rychlosti 90 km/h cca 10 kWh. V zásadě se stačí dostat s účinností někam k 50% a snížit aerodynamický a valivý odpor na polovinu. Že 1 litr to bude žrát tabulkově a reálně to bude 1,7 bych až tak moc neřešil. ani to, že to auto bude mít opravdu mizernou dynamiku
      ..
    • Re: Tesla
      07.10.2014 20:01

      v dohledné době ve velkém neuspěje . Je to vtákovina. Ostatní dvě automobilky dávají o 100% větší smysl
      Bo
    • Re: Tesla
      07.10.2014 19:31

      Hlavně je třeba si uvědomit, že přínos rozuměj úspora hybridního pohonu se projeví jen ve městě, naopak na dálnici je to horší než dobrý diesel. Takže při propočtení návratnosti hybridního Aurise se dostaneme na hranici 160 tis km, a to už je po prodloužené záruce a tedy nejlepší to auto prodat...
      jirkak
      •  
        08.10.2014 3:28

        Diskusia nemala byt o vyhodnosti hybridu..ale o porovnani zivotaschopnosti koncepcie vodik-elektromobil-a 1 litrovy renault.Cisto prepocitane na naklady na palivo mas u aurisu hybrid pravdu..je o dost drahsi ako dizel.Ale napriklad yaris hybrid a yaris dizel stoja +/- rovnako. Auto vsak kupujeme aj srdcom nie len kalkulackou...a dakto chce dobru spotrebu a nechce dizel.Kedze toyota predava hybridov stotisice rocne asi to je dobry napad.A este otazka v com je na dialnici horsi hybrid od nafty? Ak narazas na spotrebu tak ano..lenze nik nejazdi len dialnicu...nakoniec z tej dialnice zides a ides okreskamy a mestom..z dlhodobeho hladiska je hybrid/dizel to iste.Dlhodobe spotreby na spritmonitor.de...auris hybrid 5,2...auris nafta 5,5.
        trud
      •  
        08.10.2014 2:58

        Co si predstavujes pod tym ze Tesla neuspeje?..;-)) kedy dosiahne predaj vodikovej toyoty na predaje tesly? Alebo predaj renaultu co zerie 1 liter na 100 predaje Tesly?
        trud
    • Re: Tesla
      07.10.2014 18:43

      ..to je kvalitní názor. souhlas. ale toyota, to nejsou malí kucí, takže opatrný....
      sean
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů