Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozpad eurozóny jako rozpad Rakouska-Uherska

Rozpad eurozóny jako rozpad Rakouska-Uherska

02.03.2015 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Eurozóna nebyla navrhována s tím, že by z ní měl někdo odcházet. I na vrcholu krize v letech 2011 a 2012 politici naprosto odmítali možnost exitu. Mario Draghi tehdy uvedl, že „tato možnost není v dohodě“. Sílící populistické strany, které jsou zaměřeny proti současné ekonomické politice, ale ukazují, že nebezpečí rozpadu měnové unie není zanedbatelné. Pokud by k němu došlo, museli bychom podobný případ hledat ve vzdálenější historii. Obvykle se v tomto smyslu hovoří o rozpadu Rakouska-Uherska v roce 1918. Právě tento příklad sebou nese klíčová ponaučení. Prvním z nich je, že změna měny musí probíhat překvapivě. Každý, kdo má nějaká aktiva, se totiž bude snažit přesunout je do nějaké bezpečné oblasti, aby zabránil devalvaci jejich hodnoty. Na to, aby změna měny proběhla hladce, o ní musí vědět jen minimum lidí. Ekonom Michael Spencer tvrdí, že i dnes je teoreticky možné nahradit jednu měnu druhou, ale je velmi pravděpodobné, že lidé by takový krok odhadli předem. Nejpravděpodobněji může nyní nastat u slabých článků eurozóny.

Spencer říká, že když začalo být v roce 1918 jasné, že dojde k rozpadu říše, lidé převáželi krabice plné peněz tam, kde podle nich měly mít vyšší hodnotu. Poté nastalo razítkování peněz, které byly téměř všechny ve fyzické formě. Dnes ale držíme většinu našich peněz ve formě elektronické a jejich konverze by mohla proběhnout v jednom okamžiku. Jestliže by tedy plánovaná konverze zůstala utajená, nepředstavovala by větší problém. Pokud by se neutajila, je důležité, že kapitál se dnes přesouvá mnohem rychleji než za Rakouska-Uherska. Dnes prostě nejsme omezeni rychlostí cvalu koně.

V Řecku už exidus vkladů probíhá. Odliv kapitálu se před dosažením dohody mezi Řeckem a vedením eurozóny vyšplhal na 1 miliardu eur denně. Gabriel Sterne z Oxford Economics v souvislosti s podobným odlivem peněz zmiňuje Argentinu. Ta je podle něho kvůli vývoji z roku 2001 nejčastěji zmiňovaným příkladem odlivu kapitálu. Argentinská depozita přitom během krize klesla o 23 %. V Řecku došlo k odlivu kapitálu šestkrát většímu, pokud ho měříme na základě předkrizové hodnoty relativně k HDP. Před odchodem některé země z eurozóny by tak pravděpodobně muselo být zavedeno omezení na pohyb kapitálu. Pokud ale k něčemu takovému dojde, je těžké to vrátit zpět. Stejný krok učinil Island v roce 2008 a doposud nedošlo k jeho eliminaci. Na Kypru se zdálo, že půjde o přechodný nástroj, nyní to ovšem vypadá, že hovoříme o stálém stavu.

Konverze by se týkala i eurových bankovek. Bankovky vydané centrální bankou Řecka lze poznat podle jejich identifikačního čísla. Jsou už ale rozšířené po celé Evropě, takže by nemohlo dojít k prostému zrušení národních bankovek. Je pravděpodobné, že i dnes by tedy daná země musela přikročit k starému dobrému razítkování či kolkování podobně, jako tomu bylo za Rakouska-Uherska. Pokud by vláda byla skutečně radikální, mohla by říci, že platí pouze elektronické peníze a nedošlo by k distribuci žádné hotovosti. Mělo by to své výhody, ale na takový krok bychom si museli ještě počkat.

Bolehlav ale neskončí ani ve chvíli, kdy se podaří vydat novou měnu. Má-li nějaká země dluhy v eurech, její dluhová zátěž se zvýší, protože nová měna pravděpodobně projde devalvací. Tištění nových peněz přitom v takovém případě nepomůže. Pokud země dosáhne primárních přebytků, nemusí se vypořádat s tím, jak získat nové peníze. Jestliže přebytků nedosáhne, čelí vysokým sazbám a problémům se získáním nových financí. Po určité době by se ale měly dostavit pozitivní důsledky a oživení ekonomiky. Země jako Řecko si už ale vytrpěly hodně. Když se jeho vláda jednou rozhodne, že je nutné z měnové unie odejít, nebude to žádná pohodlná cesta. Bude to jako kocovina, která trvá po celé generace.

Zdroj: The Telegraph


Čtěte více:

RWE dnes dokončilo proces prodeje jedné divize do ruských rukou miliardáře
02.03.2015 13:13
Německá energetická společnost RWE dnes dokončila prodej divize pro tě...
Zisk diskontů Lidl loni stoupl na 1,7 mld. CZK
02.03.2015 14:38
Zisk diskontního řetězce Lidl v Česku vzrostl ve finančním roce 2013/2...

Váš názor
  •  
    02.03.2015 16:33

    Lidi, neblázněte.......chce se člověku říct. Otevírá se mi kudla v kapse, když slyším, že Řecko si už hodně vytrpělo......ta hrůzná bída, kterou tam údajně mají, představuje pořád o něco vyšší HDP na hlavu v kupní síle než je ten český. Takže jestli je v Řecku bída a hlad, pak v Česku už asi zbylo posledních pár živých...... To tzv. řecké utrpení jenom znamená, že jejich životní úroveň sa zhruba dostala na tu českou, protože jejich ekonomika vyprodukuje na hlavu přibližně tolik co ta česká......jestli tohle je důvod k celoevropskému pláči a litování Řeků, tak vážně nevím.
    Vlado
    •  
      02.03.2015 17:17

      Tipuju, že nejvíce hrotí vystoupení z EU ti Řekové, kteří mají úspory dávno mimo zemi.
      berta
    •  
      02.03.2015 16:45

      Tak třeba nezaměstnanost je ve státech PIGS větší problém, ale jinak souhlas. A obecně si myslím, že v EU by se měl přijmout model FEDu, tj. cílovat nezaměstnanost, ne "cenovou stabilitu" (což si stejně v ČNB vykládají jako konsenzus nad inflací)
      sgt.Mike
      •  
        02.03.2015 18:44

        Ono je tohle v EU problem, hodne ekonomik to v minulosti monetarni politiku velice zneuzilo a toho se Nemecko boji. A nejenom Nemecko co zazilo hyperinflaci. ALe je pravdou, ze co EU potrebuje je fiskalni unie, co by Nemecko a spol i bralo. ECB bych nechal aby resila inflaci.
        sazkar
      •  
        02.03.2015 17:33

        hloupost. cilovat by se mela zivotni uroven pri minimalnich nakladech. vemte priklad, ze 90% veskere vyrobni aktivity je automatizovano. cim ty lidi zamestnate? budete jen delat zamestnani, aby se utratil cas lidskeho zivota a mohlo se nekde v papriech vykazat, ze jsou zamestnani. to je prece totalni hovadina a brzda rozvoje spolecnosti.
        Azb
        •  
          02.03.2015 18:02

          Pak jsou asi Američané pitomci i s jejich staletí trvajícím kapitalismem...?
          sgt.Mike
          •  
            02.03.2015 18:12

            takze vsechny fyzikalni zakonitosti, diky kterym funguji dnesni technologie objevili pracujici americani? cesti, rusti nebo nemecti vedci neexistovali? uvedom si na jakych zakladech oni stavi.. berou neco co je dostupne zdarma a produkt monetizuji. pro me toto neni zadny pokrok, ten umoznili uplne jini jedinci. ano, jedinci, protoze zbyle masy byly zamestnani honbou za obzivou. tezko se rozkryva fyzika, kdyz clovek doluje kamen v lomu. co tvi rodice, kolik toho objevili nebo stravili zivot PRACI? hmmm
            Azb
            •  
              02.03.2015 19:34

              To je přece argumentace zcela mimo, nebavíme se o počtu ani vědců, ani technologií, ani patentů - jakkoli si myslím, že i v tom má USA prvenství. Argumentuj mi, jak je možné, že FED jako hlavní cíl udržet zaměstnanost (což ale proboha neznamená, že FED nutí podniky lidi uměle zaměstnávat!), přičemž k tomu asi mají v USA své důvody (nebudu rozebírat) a ty důvody asi vyplývají z jejich dlouhodobé zkušeností s kapitalismem (na rozdíl třeba od naší zkušenosti s kšeftařením kapitalismu postsovětského typu od roku 89) a proč by takové cílení mělo být špatné.
              sgt.Mike
              • v kostce
                02.03.2015 20:56

                nevyhovuje mi hierarchie spolecnosti vytvorene takovym cilovanim.. nehlede na to, ze se v ni toleruje nebo primo stavi na pokrytectvi a predatorstvi. http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102
                Azb
                • Re: v kostce
                  02.03.2015 21:46

                  No dobře, ale v čem je cílování inflace lepší, než cílování zaměstnanosti? Nebo jsou obě špatně?
                  sgt.Mike
                  •  
                    03.03.2015 2:58

                    tusim, ze dodrzeni cilovani inflace bude generovat exponencialni rust cen, trebaze s relativne mirnym zakrivenim, zalezi na zvolenem faktoru. dynamika mezd asi nebude stihat tento vyvoj predbihat, aby se dalo i utracet i sporit soucasne, nehlede na lidi bez prijmu, kteri se nechaji bud hladovet nebo pripadne dorovnavani ze statniho fondu bude tlacit statni mzdy taky dolu (dite snizi mzdu rodici). v dnesni dobe se deflace pašuje k lidem skrz akcni ceny v supermarketech. vzhledem k tomu, ze cilovani inflace prakticky nelze dlouhodobe dodrzet prave diky spolecenske neprijatelnosti vyhladoveni duchodcu ci deti, povazuju jej za irelevantni. v americe sice maji duchodove systemy nainvestovano v akciich, ale prave aby mohli drzet inflaci, musi vsemi moznymi zpusoby vyhanet ceny akcii do nebes. nepripada mi to udrzitelne. a neco nad cim by se melo jasat a kopirovat to. chapu, ze chces slyset nejakou alternativu, ale to je vec velmi komplexni. nejlepsi bude asi kdyz nekdo zacne formulovat novy smer a bude vzorem pro druhe a stane se z toho trend. rozhodne se ale nesmi prejimat rozlamane pilire soucasne spolecnosti nebo se dostaneme do stejne situace (napriklad pravo a zakony, ktere maji jediny cil, upravit maximalni miru zla, ktere je jeste spolecensky tolerovatelne, tudiz zde vubec nejde o sjednani spravedlnosti, ale o stanoveni podrizenosti nejakym neznamym clovekem vytvorenemu zneni zakona). nejdriv ale musi lidi k necemu takovemu donutit narust nepohodli v soucasnem stavu, lidi hromadne resi rozhodovani pres miru pohodli, nikoliv rozumovou uvahou. to muze trvat dost dlouho, zvlast, kdyz se autority, ktere jsou informovany o tom, jak stado premysli, budou snazit rychlost poklesu pohodli minimalizovat, aby se jim stado nerozprchlo. jako vzdy, umirajici imperium se bude branit fundamentalnim zmenam a prukopnici novych zivotnich stylu, kteri nebudou mit co nabidnout pro udrzeni statutu quo budou zrejme postaveni do ilegality.
                    Azb
            •  
              02.03.2015 18:14

              lidska spolecnost by se mela snazit o nezavislost, zatim se snazi cim dal vice jen o zavislost.
              Azb
      •  
        02.03.2015 16:53

        Souhlasím s Vámi, že nezaměstnanost je v PIGS větší než v Německu nebo Česku. Otázkou je, zda je to všechno skutečná nezaměstnanost nebo část z tzv. lidí bez práce ve skutečnosti dělá načerno. Zvláště Španělsko bylo v tomhle ohledu přímo "dokonalé". Odstupné bylo ještě nedávno 36 měsíců (teď je 21), takže masa lidí dělala načerno, protože žádný zaměstnavatel nebyl ochoten jim za těchto podmínek nabídnout normální kontrakt.
        Vlado
        • načo chodiť do Španielska
          03.03.2015 10:41

          Stačí sa pozrieť do Česka. Mám Vám menovať firmy aj nemecké?
          jářku
          • Re: načo chodiť do Španielska
            03.03.2015 11:03

            V česku už nefunguje nič. Životné prostredie 0 bodov kontroly len na oko, firmy s licenciou Vám naíšu neškodnosť technológií za úplatu. Napr firma používajúca vysoko toxické amíny ( látky spůsobujúce rakovinu ) na výrobu už viac ako 10 rokov pomaly v I. pásme PID priamo v mestečku pri Prahe vypúšťa tieto plyny bez práčky plynov priamo cez komín do ovzdušia. Inšpektorát práce - žiadné kontroky. Hygiena práce? - žiadné kontroly. Firma merajúca splodiny sas dohodne že stroj počas merania nepojde a je vymaľované. Nehovoriac o ďalších veciach, ako zamestanavanie cez agentúry a s tým spojené otroctvo ruku v ruke s korupciou a zamestnávaním ľudí vedených a poberajúcich dávky v nezamestnanosti v inom štáte. To o prachových odpadoch ostatných vypúšťanych do ovzdušia ak máte záujem na budúce. A TO AKO SOM PÍSAL NA HRANICI I.PÁSMA PID. A toto je choroba štátu. Korupcia, nečinnosť, podpora otroctva... Nechoďte do Španielska stačí otvoriť oko doma v popísanom mestečku stačí otvoriť okno.
            jářku
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university