Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BlackBerry – úspěch, pád a spekulace

BlackBerry – úspěch, pád a spekulace

15.10.2015 17:45

Překvapivě velký zájem nedávno vzbudily čtvrtletní výsledky společnosti BlackBerry. Není to sice „odvětvový“ typ akcie, o které se obvykle zajímám – parafrází klasika „nedovedu vysvětlit její byznys malému dítěti“. Příběh společnosti ale určitě zajímavý je. Už proto, že ukazuje, jak úspěch někdy jen předchází pád a dlouhověkost firem není v žádném případě zaručena.

Jak zde ohledně posledních čísel uvedli kolegové, „tržby kanadského výrobce chytrých telefonů BlackBerry se ve druhém finančním čtvrtletí meziročně propadly o 46,5 procenta na 490 milionů USD ... firma potvrdila, že uvede na trh svůj první telefon s operačním systémem Android od americké firmy Google. Společnost v letošním druhém čtvrtletí prodala 800.000 chytrých telefonů, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo 2,1 milionu přístrojů“. Podle některých názorů se pak BB přes všechny pokusy s chytrými telefony nakonec přemění na čistě softwarovou firmu, která se bude věnovat hlavně oblasti zabezpečení.

BB tedy prochází hlubokou restrukturalizací a akcie firmy je horskou dráhou. V jejím případě tomu odpovídá i její beta. Ta totiž dosahuje výjimečně vysoké hodnoty 2,2. Jinak řečeno, podle systematického rizika je akcie více než dvakrát rizikovější než celý trh.

Blacjberry 1.png

Zdroj: FT

Pohled na dlouhodobější vývoj tržeb a zisků společnosti radost v srdci investora jistě nevyvolá. O tom, zda realizované návratnosti ROE a ROI pokrývají požadovanou návratnost, zde nemá smysl uvažovat.

Blacjberry 2.png
Zdroj: FT

Tok hotovosti je podobnou horskou dráhou jako cena akcie. V roce 2014 se BB na provozní úrovni propadla do záporu, ve fiskálním roce 2015 už dokázala generovat 813 milionů USD. O tom, že by provozním tokem hotovosti ale dovedla pokrýt celkové investice, si ale může nechat už celé roky zdát (vyjma roku 2013, kdy byla cca na nule). Dividendy firma samozřejmě nevyplácí a nehýbou se ani jiné finanční položky, vyjma navýšení dluhu v roce 2014.

Blacjberry 3.png

Zdroj: FT

Z výše uvedeného je tedy jasné, že volatilita toku hotovosti je na všech relevantních úrovních vysoká a o nějakém pozitivním volném cash flow pro akcionáře nemůže být zatím řeči. Pokud by tomu tak mělo být i nadále, má smysl uvažovat jen o likvidační hodnotě společnosti. Trh si akcií společnosti každopádně cení celkem na 5 miliard dolarů. To neznamená nic jiného, než že podle investorů začne firma někdy v budoucnu generovat a vracet akcionářům hotovost, jejíž současná hodnota se rovná oněm 5 miliardám dolarů. Požadovaná návratnost se přitom v tomto případě kvůli zmíněné vysoké betě pohybuje kolem 14,3 %. Jak bylo uvedeno výše, nyní firma žádný volný tok hotovosti nevytváří, její provoz naopak nestačí na pokrytí investic. Je tak v podstatě nemožné odrazit se od nějakých konkrétních čísel. Ale přesto můžeme jednoduchou perspektivu dát:

--S požadovanou návratností 14,3 % má současnou hodnotu 5 miliard například stabilní tok hotovosti ve výši 720 milionů dolarů ročně. Jinak řečeno, současná kapitalizace by byla ospravedlněna například ve chvíli, kdy by od příštího roku převýšilo provozní cash flow investice o 720 milionů dolarů ročně.

--Pokud by tento volný tok hotovosti rostl dlouhodobě o 5 %, firmě by stačilo, aby příští rok začínala asi s 470 miliony dolary. Čím déle začne společnost volné cash flow generovat, o to vyšší musí nakonec výchozí úroveň být.

--Firma měla v rozvaze ke konci posledního čtvrtletí asi 3 miliardy dolarů, dlouhodobý dluh dosahoval asi 1,3 miliardy dolarů a celkové závazky asi 2,3 miliardy dolarů. Relativně vysoká (čistá) hotovost svádí k tomu odečítat jí v podobných úvahách od kapitalizace (respektive jí přičítat k současné hodnotě toku hotovosti). Výše uvedené kalkulace ale její hodnotu v sobě mají, protože volné CF zahrnuje úrokové výnosy z této hotovosti (a požadovaná návratnost odráží rizikovost firmy tak jak je – tedy i s touto hotovostí). Pokud bychom se v našich úvahách vydali směrem hodnocení jednotlivých aktiv a závazků, v podstatě určujeme likvidační hodnotu firmy. Míchat volné cash flow a tento likvidační přístup ale dost dobře nejde.

Při vší nejistotě to tedy vypadá, že trh tak nějak počítá s tím, že BB začne v nepříliš vzdálené budoucnosti generovat volné cash flow v řádu desítek, či spíše stovek milionů dolarů. Pokud by jí to mělo trvat déle, bude to muset být už hodně stovek dolarů. Můžeme si tu hrát s aplikacemi oceňování opcí, ale žádnou přidanou informační hodnotu nám to nedá. Přeji firmě i jejím akcionářům, aby realita předčila jejich očekávání. A sám pro sebe si řadím akcii do kolonky přílišných spekulací.


Čtěte více:

Horší výhled pro růst zisků poslal akcie Wal-Mart níže o 10 %!
15.10.2015 10:04
Maloobchodní gigant Wal-Mart včera poskytl k náhledu investorům nový t...
Výsledky Netflix - tempo růstu uživatelů ve 3Q zrychlilo, akcie odepsala v after-hours 3,03 %
15.10.2015 12:06
Netflix, poskytovatel on-demand placené video služby, včera po uzavřen...
Ostré zpomalení čínského trhu se podepsalo na tržbách Burberry; Akcie -12 %
15.10.2015 11:24
Největší britský výrobce luxusního zboží dnes zveřejnil nejpomalejší r...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m