Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na trhu s kukuřicí přiostřuje: USA bojují s další megasklizní, kartami mohou zamíchat i argentinské volby

Na trhu s kukuřicí přiostřuje: USA bojují s další megasklizní, kartami mohou zamíchat i argentinské volby

29.10.2015 15:53
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Zdánlivě spolu možná vývoj na trhu kukuřice a výsledek argentinských prezidentských voleb nesouvisí, ve skutečnosti ale překvapivý závěr prvního kola, kdy opoziční kandidát a příznivce volného trhu Macri získal dost hlasů na to, aby vládou podporovaného Scioliho vyzval v listopadu i v kole druhém, však v konečném důsledku může mít výrazný vliv právě na výši argentinského vývozu této zemědělské komodity. To navíc v době, kdy v USA další megasklizeň kukuřice a sójových bobů plní sklady k prasknutí a americké farmáře nenechává jejich konkurenceschopnost ani na chvilku v klidu.

Vládní intervence versus volný trh
Opoziční prezidentský kandidát Mauricio Macri, který otevřeně upřednostňuje volný trh, se jasně vyjádřil v tom smyslu, že upustí od omezení exportu kukuřice a pšenice a navíc pro obě zemědělské komodity zruší i vývozní cla. Vládou podporovaný kandidát Scioli je s ohledem na povolební plány daleko méně konkrétní. Farmáře by uvolnění trhu s kukuřicí a pšenicí po letech značně intervenční vlády, která srazila její ziskovost, pobídlo k roky zanedbávané rotaci sklizně a potažmo k osazení některých sójových polí kukuřicí. Dosud byly právě sójové boby vyňaty z vývozních omezení a proto u pěstitelů v oblíbenosti vedly, na druhou stranu je s nimi spojeno vysoké 35procentní vývozní clo. I to by chtěl Macri postupně o 5 procent ročně snižovat. Rozhodne se 22. listopadu a boj to může být těsný.

Místo sójových bobů kukuřice?
Pšenice pro současnou sezonu je již zaseta, sóju argentinští farmáři sázejí od října do prosince a pozdní výsadba v hlavním kukuřičném pásu země probíhá až do počátku ledna, kdy vrcholí na jižní polokouli léto. Pozdní výsadba kukuřice sice letos může být o něco častější nicméně jen do určité míry, protože velká část farmářů má již nyní připravena pole na výsadbu sójových bobů. Před šokujícím úspěchem liberálního Macriho v prvním kole voleb burza obilovin v Buenos Aires očekávala meziroční pokles výsadby kukuřice v období 2015/2016 z 3,4 milionu na 2,7 milionu hektarů. Politické signály z poslední doby by však mohly vyústit ve vyrovnání rozsahu loňské sklizně. Oproti současným odhadům by se tak v období 2015/2016 zvýšila výsadba kukuřice o zhruba 25 procent a zvedlo by se tak potažmo i množství kukuřice pro export.

V případě zrušení kvót na kukuřičný export by se zisky ze sklizně 2015/2016 farmářům, kteří vlastní i půdu, výrazně zvýšily a to dokonce ze současných 350 dolarů za hektar kukuřice až na 672 dolarů za hektar. I u farmářů, kteří si půdu pronajímají, by odstranění omezení na export kukuřice znamenalo zvýšení zisků na více než dvojnásobek. Asi šedesát procent argentinské zemědělské půdy je přitom pronajímáno.

USA, Brazílie, Ukrajina a Argentina
Podle oficiálních dat letos zatím Argentina vyvezla do zahraničí 12,9 milionu tun kukuřice. Zvýšení výsadby by mohlo vyústit nejen v soupeření s třetím největším vývozcem kukuřice Ukrajinou s exportem 17 milionů tun ročně, ale zároveň by mohlo vést americké ministerstvo zemědělství ke změně výhledu pro argentinský vývoz na období 2015/2016, který dříve v říjnu snížilo o 1 milion tun na 14,5 milionu tun ročně.

Americkým farmářům, kteří se již nyní potýkají se silným dolarem, by tak přibyla další starost navíc. Nadupaná americká měna již nyní způsobila, že pěstitelé v Brazílii, která je hlavním konkurentem Spojených států, si díky oslabení brazilského reálu vůči dolaru zhruba o třetinu mohou dovolit nabízet kukuřici za nižší ceny. Právě USA jsou přitom ve vývozu kukuřice světovou jedničkou, Brazílie světovou dvojkou. Třetí největší množství kukuřice vyváží Ukrajina následována právě Argentinou. Spotová cena amerického exportu kukuřice okolo 180 dolarů za tunu se momentálně nachází asi 10 dolarů za tunu nad cenou argentinských dodávek.

Zdroj: RTRS


Čtěte více:

Jako by nestačila Čína! Komodity potrápí i El Nino
14.10.2015 13:55
Komoditami již několik měsíců cloumají obavy o hospodářské zdraví Číny...
Americká ekonomika po rychlém 2Q opět šlápla na brzdu
29.10.2015 13:42
Růst americké ekonomiky ve druhém kvartále se spolu s revizemi vyšplha...
Německá inflace se v říjnu vyhoupla zpět do plusu
29.10.2015 14:28
Spotřebitelské ceny v Německu zastavily svůj pokles. Meziměsíční změna...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data