Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bank Rossii sazby nemění, riziko vysoké inflace přetrvává

Bank Rossii sazby nemění, riziko vysoké inflace přetrvává

30.10.2015 11:38, aktualizováno: 30.10. 12:16
Autor: Michal Putna, Patria Online

Aktualizováno

Ruská centrální banka (Bank Rossii, BR) dnes na svém plánovaném měnovém zasedání rozhodla nečekaně ponechat úrokové sazby na stávající úrovni 11 %. Trh přitom čekal pokles úroků o 50 bps. BR tak již podruhé v řadě nechává sazby beze změny a to z důvodu stále vysoké inflace. Rubl reagoval na rozhodnutí BR skokovým posílením proti dolaru o půl procenta na 63,96 USDRUB, aktuálně se obchoduje na kurzu 64,08 rublů za jeden dolar.

Graf ukazuje vývoj inflace v Rusku od začátku roku 2014 a nastavení úrokových sazeb centrální bankou (fialová).

rusko

Nečekaný krok ponechat sazby na 11 procentech zdůvodnila centrální banka stále přítomným rizikem vysoké inflace a inflačních očekávání. Měnová autorita je však připravena sazby snížit, jestliže růst cen zpomalí. V září činila inflace (y/y index CPI) 15,7 % a BR počítá s desinflačním vývojem, který by se měl postarat o pokles CPI na 7 % do října příštího roku. Inflační cíl centrální banky 4 % by pak měl být naplněn v roce 2017.

Domácí poptávka bržděná pomalým růstem nominálních mezd by v kombinaci s utaženou měnovou politikou a ekonomikou v recesi měla, dle BR, přirozeně působit jako protiinflační faktor. Vysoké úrokové sazby (stále nad úrovní před měnovou krizí z prosince 2014) sice na jednu stranu pomáhají zvyšovat atraktivitu rublu, na druhou stranu však brzdí úvěrovou aktivitu a potažmo hospodářský růst. Rubl je navíc kromě sazeb v mnohem větší míře ovlivňován vývojem na trhu s ropou, což je z pohledu Bank Rossii exogenní faktor. BR v důvodové zprávě z měnového zasedání proto zopakovala, že hospodářská situace v Rusku a tudíž i měnová politika, bude i nadále mimořádně silně ovlivňována globálními cenami energií, především ropy.

Vývoj cen ropy představuje klíčovou proměnnou, která determinuje rozhodování ruské měnové autority. Levná ropa s sebou stahuje rubl a ten následně zdražuje zahraniční zboží, což zvyšuje ceny v obchodech a podporuje růst inflačních očekávání. Bank Rossii je tak do značné míry „za křivkou“ a pouze reaguje na volatilní pohyb cen černého zlata. Opakuje se tak scénář, kdy chtěla BR sazby snížit, avšak levná ropa jí to neumožnila.

Spotřebitelské ceny (měřeno indexem CPI) v Rusku vystřelily prudce vzhůru po loňském kolapsu rublu na přelomu roku. Ještě v listopadu 2014 činila inflace 9,1 procenta, o čtyři měsíce později už však vyšplhala na letošní vrchol 16,9 %. Celý letošní rok se index CPI drží na dvouciferných úrovních, přičemž nejnižší hodnotou bylo lednových 15 procent. V září se ceny zvýšily o 15,7 % a 4procentní střednědobý inflační cíl centrální banky je realitě na hony vzdálený.

Ruská centrální banka skokově navýšila sazby v prosinci loňského roku (o 650 bps. na 17 %) ve snaze zachránit rubl, který procházel kvůli zlevňující ropě a sankcím Západu volným pádem. Od té doby se snaží BR svoji měnovou politiku normalizovat, stlačit sazby dolů a podpořit růst prostřednictvím snazšího přístupu ke kapitálu. Rozkolísané ceny ropy a potažmo volatilní rubl však snahu o konsistentní výkon měnové politiky narušují.

Analytici oslovení agenturou Bloomberg předpokládají další povolování měnových podmínek v následujících měsících. Na konci příštího roku by měly úroky Bank Rossii vyklesat na 8 %.


Čtěte více:

Biometrické ověřování plateb je v kurzu; MasterCard masivně investuje
30.10.2015 11:24
Kolikrát se vám již stalo, že jste zapomněli heslo k internetovému ban...
Konec německé pohádky
30.10.2015 11:00
Světový fotbalový šampionát roku 2006 byl významným zlomem v historii ...
Inflace v eurozóně označkovala dno, nezaměstnanost dál klesá
30.10.2015 11:23
Inflace v eurozóně vyskočila v říjnu vzhůru nazpátek k nule. Podle naš...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data