Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – ČNB “váhavě” natahuje intervenční závazek

Rozbřesk – ČNB “váhavě” natahuje intervenční závazek

06.11.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

ČNB včera nevyslala úplně jasný signál, a to se může koruně líbit. Značná část trhu počítala s tím, že centrální banka v dohledné době natáhne závazek intervenovat. A to se skutečně stalo, nicméně závazek tentokrát není tak pevný. ČNB ohlásila, že ukončení kurzového závazku “se pravděpodobně posouvá až do období konce roku 2016“. Neboli, ČNB se tentokrát nechce jednoznačně zavazovat k jasnějšímu termínu exitu a v zásadě se jí moc nechce mluvit o exitu v roce 2017. Má to i svůj praktický důvod. Do začátku roku 2017 prezident Miloš Zeman obmění čtyři ze sedmi členů bankovní rady - slovní závazek současného uskupení by tak nemusel mít velkou váhu.

Druhým pozitivním signálem pro korunu byla zpráva o tom, že centrální bankéři nezmínili možnost zavedení záporných úrokových sazeb, které stále považujeme za krajní a málo pravděpodobnou variantu. Naopak prognóza počítá již v roce 2017 s poměrně prudkým nárůstem tržních úrokových sazeb. Už v prvním čtvrtletí 2017 by měl tříměsíční PRIBOR podle prognózy dosáhnout 1 % a v následujícím kvartále dokonce 1,2 %. Znamená to, že prognóza předpokládá během krátké doby trojí zvýšení úrokových sazeb. Dlužno dodat, že tržní očekávání jsou rozhodně nastavená hodně daleko od tohoto výhledu centrální banky.

Česká koruna by ve světle včerejšího zasedání ČNB měla zůstat naladěná spíše pozitivně - centrální banka se ostýchá natahovat intervenční závazek a neuvažuje o záporných sazbách. Naopak ECB se chystá v prosinci pravděpodobně znovu uvolnit měnové kohouty. To by mělo držet českou měnu na dostřel od intervenční hranice.

Region - forex
Výsledky zasedání ČNB korunu nakonec potěšily a ta se tak podívala na šestitýdenní maxima vůči euru. Zajímavě vyjádřený názor bankovní rady (ukončení kurzového závazku „se pravděpodobně posouvá až do období konce roku 2016“) byl méně holubičí, než s čím trhy počítaly. V souhrnu by se tak koruna měla pohybovat poblíž intervenční hranice, čemuž by mělo dále nahrát i zasedání ECB (3.12.). Forint se zlotým se mezi tím vydaly opačnými směry. Zatímco forint vůči euru lehce posílil, tak zlotý oslabil asi o 0,4 %.

Ani dnešní den není v regionu bez očekávaných událostí, tentokrát díky zveřejnění českých zářijových makročísel (mimo jiné z průmyslu za září). Ta by neměla narušit celkově velmi pozitivní obrázek české ekonomiky. Zajímavostí spíše bude zveřejnění objemu devizových intervencí ČNB za září (v 10 hodin).

Dluhopisy
Německé dluhopisy nakonec nebyly schopné posílit na zprávu o překvapivém poklesu německých továrních zakázek. K výrazným změnám nedošlo ani na americkém trhu. Zdá se, že na obou březích Atlantiku se čeká na dnešní payrolls.

Z našeho pohledu mohou čísla skončit nad tržním očekáváním a především krátkým americkým výnosům by mohly pomoci vzhůru. I delší konec křivky ale může zůstat pod tlakem. Ve světle amerických čísel asi trochu zapadne průmyslová produkce z Německa, která nám napoví, jak moc dobře skončí HDP v největší světové ekonomice za třetí kvartál.

Komodity
Cena ropy Brent pokračovala včera v poklesu a měsíční kontrakt se dostal pod 48 USD/barel. Ceně ropy v posledních dvou dnech neprospívaly mimo jiné nezvykle vysoké zásoby benzínu v USA, které spolu s blížícím se návratem rafinerií z období údržby vyvolaly poměrně razantní pokles cen benzínu.

Dnes trhy zajímají zejména data z amerického trhu práce, která naznačí jednak kondici americké ekonomiky, jednak budou hrát důležitou roli v rozhodování Fedu o načasování růstu oficiálních úrokových sazeb. O něco lepší než trhem očekávaný výsledek by měl být pro cenu ropy spíše mírně pozitivní zprávou.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data