Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Roche, AutoNation, Under Armour, Caterpillar, Qualcomm, Ford, Samsung, Alibaba, Facebook

Summary: Roche, AutoNation, Under Armour, Caterpillar, Qualcomm, Ford, Samsung, Alibaba, Facebook

28.01.2016 17:20
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Švýcarský farmaceutik Roche (DIP) dnes reportoval svá hospodářská čísla za čtvrtý kvartál minulého roku. Tržby bez započtení měnových vlivů stouply meziročně o 4 % na 12,62 mld. CHF (vs kons. 12,2 mld. CHF), tažený solidní výkonností obou klíčových divizí (Pharmaceuticals, Diagnostics). První z nich se opírala o úspěch tradičních léků na rakovinu Herceptin či Avastin, ale také o lék Esbriet, který přispívá léčbě plicních chorob, druhá pak o produkty určené k diagnostice chorob. Zisk na akcii mírně zaostal za očekáváním. Hlavní zklamání však trhům nachystal představený výhled. Tržby (ex-FX) mají letos růst tempem nižších až středních procent, konsensus vyhlížel 4 %ní zvýšení. Jádrový zisk má posléze růst rychlejším tempem než tržby, očekávání však byla nastavena na laťku 14 %. Nastíněný výhled tedy vyznívá poměrně konzervativně, což dnes zohledňuje vývoj v akciích Roche, když titul odepisuje 4 %. Nicméně ústřední motiv zařazení Roche do seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí nadále přetrvává. Je jim robustní portfolio léků v oblasti imuno-onkologie. Taktéž pozitivně hodnotíme úspěšné dokončení třetí fáze testování u léku atezolizumab (určený na rakovinu močového měchýře). V letošním roce by navíc na trh měl zamířit lék Ocrelizumab, který v testování vykazuje pozitivní výsledky v boji jak s progresivní (stav pacienta se neustále zhoršuje) tak recidivní (střídá horší periody s těmi, kdy dochází k odeznění příznaků) roztroušenou sklerózou. Je pravdou, že tržní konsensus zpravidla již schválené léky zohledňuje ve své prognóze, případný nadměrný úspěch může nicméně příznivě promluvit do vývoje cen akcií. V úhrnu Roche plánuje na trh v následujících třech letech přivést 8 nových léků. Jedním z důvodů poměrně netradičně rychlé expanze nabídkové řady je možný dopad biosimilarů, který by se měl podle vyjádření managementu začít projevovat koncem roku 2017 (souvisí s vypršením patentové ochrany u některých léků, které umožní vstup konkurenčních „neznačkových“ léčiv).

USA:

Největší prodejce aut v USA, společnost AutoNation, dnes představil hospodářská čísla za 4Q15. Tržby meziročně stouply o 6 % na 5,34 mld. USD, když poptávka akcelerovala ve všech segmentech (nová vozidla, použitá vozidla, náhradní díly, leasingy a pojištění). Jedná se nicméně o horší výsledek, než na který cílil konsensuální odhad. Prodeje nových vozidel, které historicky tvoří hlavního tahouna tržeb, stouply meziročně o 4 %, avšak celé tři procentní body z tohoto růstu připadají na nově otevřené obchody (jinými slovy „same stores sales“ stouply o 1 %, zatímco konsensus počítal s 3,7 %). Takový růst je daleko méně „zdravý“, neboť s přibývajícími obchody se zmenšuje případná spádová oblast, a tedy návratnost obchodů. Dobrou zprávou je, že mírně rychlejší tempo růstu tržeb vykázala divize náhradních dílů, která operuje s vyšší hrubou marží. Zisk na akcii upravený mj. o odpisy hodnoty některých franšízových práv vyšplhal na 96c a zaostal za tržním odhadem 1,04 USD. Akcie odepisují 5 %.

Dalším z enklávy společností zveřejňujících své hospodářské výsledky je Under Armour. Ten v posledním čtvrtletí loňska zvýšil meziročně tržby o 31 % (+33 % ex-FX) na 1,17 mld. USD (vs kons. 1,12 mld. USD). Hlavní nárůst hlásí oblast obuvi (y/y +95 %), která těžila z podpisu smlouvy s hlavní střeleckou hvězdou NBA Stephenem Currym, ale také z vyššího zájmu o běžecké boty. Dominantní divize oblečení meziročně navýšila tržby o 22 %, když kromě basketbalu a běhání táhly i produkty zaměřené na golf či posilování. Solidní úspěch slaví přímé nákupy spotřebitelů (retail + internet), které tvoří více než třetinu celkových tržeb. Jejich růst navíc vhodně cílí na měnící se návyky spotřebitelů, kteří se čím dál častěji přesouvají k nakupování online namísto návštěv tradičních kamenných obchodů. Taktéž vyzdvihněme prudký nárůst tržeb ze zahraničí (y/y +70 %, +85 % ex-FX), jenž slouží jako testament probíhající expanze. Ta nejenže sníží závislost na stále dominantním severoamerickém trhu (více než 4/5 tržeb), ale umožní ukrojit podíl z globální poptávky. Ostatně také právě na úspěchu této expanze je postavena stávající valuace (PE2016 dosahuje 51x). Hrubá marže meziročně klesla, což je dáno silnějším dolarem, ale také úpravou produktového mixu (prudký růst prodejů bot). Zisk na akcii dosáhl 48c a o 2c předčil konsensuální odhad. Pro letošní rok Under Armour vyhlíží růst tržeb o 25 % a provozního zisku o 23 %, což je v souladu s dřívějšími indikacemi. Pozornost si pak dozajista zaslouží ekosystém Connected Fitness. Ten aktuálně sdružuje již 160 mil. registrovaných uživatelů v rámci aplikací, jako jsou Endomondo (osobní trenér) či MyFitness Pal (počítadlo kalorií). Díky tomu Under Armour získává skrze přenos dat cenné informace o chování svých spotřebitelů, čímž může vhodněji cílit svou nabídku. Ještě jednu poznámku na závěr – za zájem určitě stojí pohled na vývoj zásob a pohledávek. Ty totiž v minulém roce rostly výrazně rychleji, než tržby (dvojnásobné tempo). Může se jednat o signál hned pro dva problémy – prvním je, že společnost dopomáhá růstu tržeb uvolněnějšími podmínkami pro poskytování „úvěrových“ prodejů (vývoj pohledávek), druhý souvisí s možným zastaráváním naskladněného zboží (vývoj zásob). Důsledkem by mohly ve výsledku totiž být slevové akce s příslušným negativním vlivem na marže. Oba dva efekty se pak ostatně odráží v záporném provozním cash flow. Všeobecně není úplně příznivé (respektive vyjadřuje to něco o (ne)stabilitě provozních čísel), když čistý zisk dosahuje nižší hodnoty než CFO. Ačkoliv to Under Armour trh kvůli růstové story promíjí, s ohledem na výše k pohledávkám a zásobám uvedené vývoj do budoucna zaslouží pozornost. Může totiž indikovat, že expanzivní choutky společnosti nejsou dostatečně rozumně koordinovány. Taktéž je logickým vyústěním nedostatečné tvorby hotovosti potřeba financovat chod skrze dodatečné zadlužení, což je i případ Under Armour. Akcie letí vzhůru a přidávají 18 %.

Společnost Caterpillar, která se zaměřuje na výrobu těžební a stavební těžké techniky, hospodařila ve 4Q15 s upraveným ziskem na akcii ve výši 0,74 USD, čímž předčila konsensuální odhad 0,69 USD. Hlavní měrou se o to přičinil plán nákladových úspor. Meziroční propad v tržbách o 23 % není nikterak velkým šokem s ohledem na vývoj v energetickém sektoru. Pod pokles se pak podepisuje i útlum poptávky z rozvíjejících trhů a nepříznivý měnový vliv (silnější dolar). Příliš nepotěší ani dodatek, že většina útlumu byla soustředěna v oblasti nového vybavení, což nicméně koresponduje s celkovým vývojem v segmentu. V něm aktuálně svou povahou většina investic hraje „udržovací“ roli, tedy peníze míří nikoliv do rozšíření projektů, nýbrž do oprav a údržby stávajícího vybavení a strojů. Je však třeba dodat, že nejde o převratné zjištění a slouží spíše k dokreslení stávající situace v energetickém segmentu. Výhled Caterpillar na letošní rok naproti tomu vzbudil dávku pozitivismu. Upravený zisk na akcii má dosáhnout 4 USD proti konsensem vyhlíženým 3,48 USD, což by opět mělo jít na vrub plánovaných úspor. Výhled pro tržby nicméně zaostal za tržním odhadem a slouží jako další potvrzení přetrvávajících obtíží v sektoru. Akcie připisují 3 %.

Tržby výrobce mobilních čipů Qualcomm (DIP) v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2016 meziročně klesly o 19 % na 5,77 mld. USD. Překonaly nicméně očekávání na úrovni 5,68 mld. USD. Dopomohl tomu vyšší objem prodejů zařízení s technologiemi 3G/4G, za které si Qualcomm účtuje licenční poplatky. Na druhou stranu je třeba dodat, že tzv. royalty rate, určující procentuální licenční poplatek z ceny prodaného zařízení klesl meziřočně o 60 bps na 2,65 %. Může za to mj. spor s LG Electronics, kvůli němuž nejsou poplatky od této firmy prozatím zaúčtovány a dochází k jejich odkladu. Zisk na akcii dosáhl 97c a překonal horní hranici vytyčeného pásma i konsensus. Kromě výše zmíněného dopomohla rychleji probíhající transformace nákladové struktury. V tomto směru pak společnost počítá s dalším posunem a snížením svých nákladů v letošním roce. Pro první čtvrtletí letošního roku (2QFY15) Qualcomm vyhlíží výrazně menší objem dodávek čipů, než předpokládal trh. Horší výhled odpovídá předpokládanému utlumení poptávky po iPhonech. Navíc se dále může projevovat strukturální obtíž v podobě postupného přesunu odběratelů čipů (Samsung, Apple…) k jejich vlastním polovodičům (přestože řada firem zatím i nadále platí licenční poplatky plynoucí z registrovaných patentů Qualcomm). Taktéž zklamal odhad zisku. Akcie ztrácí 6 %.

Americká automobilka Ford dnes představila sadu hospodářských čísel za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Upravený zisk na akcii dosáhl 58c a o 7c předčil očekávání. Hlavní měrou se o to přičinily solidní prodeje na americkém trhu, kde tržby vzrostly meziročně o 12 %. Zásluhu na tom mají jak pick-up F-150, tak také stále populárnější SUV vozidla, která disponují příznivějším naceněním i marží. Zlepšení je pak patrné také na evropském trhu (tržby stouply o 8 % ex-FX), kde navíc úspěšně probíhá transformační plán, který vylepšuje zisková čísla skrze nákladové úspory. „Shnilým“ vejcem v košíku nicméně nadále zůstává oblast Jižní Ameriky, kde se ztráta meziročně prohloubila. Dnešní čísla jsou naladěna na optimistickou vlnu a řadí se tak po bok nedávné samostatné zprávy, v níž Ford přislíbil mimořádnou dividendu. Akcie přesto ztrácí 1,5 %.

Ostatní:


Hospodářská čísla za poslední čtvrtletí loňského roku dnes představil Samsung. Příliš nadšení nicméně nevzbudil. Čistý zisk dosáhl 3,24 bil. wonů a hluboce zaostal za očekáváním položeným na hladině 5,4 bil. wonů. Negativní vyznění společnost podnítila také doprovodným komentářem, v němž mj. zaznělo upozornění na vliv slabšího globálního hospodářství na poptávku pro PC a smartphonech. Pro Samsung jako největšího výrobce smartphonů na světě a předního dodavatele čipů (paměťových, logických) takové prostředí představuje vskutku zatěžkávací zkoušku. Čelit jí společnost hodlá rozsáhlejšími investicemi nejen v polovodičové oblasti, ale také v divizi zaměřené na obrazovky. Jakkoliv je úspěch společnosti na trhu televizních zařízení patrný, domníváme se, že výraznější aktivita v oblasti příliš neřeší hlavní, výše nastíněné problémy. Celkově se tak projevuje jedno z rizik velkých konglomerátů v podobě širokého záběru, který může způsobovat značnou neefektivitu a vyžadovat dodatečné investice. Jejich nevhodná alokace pak „nutí“ trh diskontovat cenu akcií. Co se týče řešení hlavních problémů – jedním z logických vyústění může být přesun aktivit mobilní divize k levnějším smartphonům. Poptávka v high-end segmentu totiž není nikterak robustní, zatímco dostupnější zařízení nadále táhnou, a to zejména v zemích jako Indie. Taktéž lze počítat se snahou dále zefektivnit řízení nákladů. Akcie přes ztratily 2,5 %.

Čínský e-commerce gigant Alibaba (DIP) dnes představil sadu hospodářských čísel za třetí čtvrtletí fiskálního roku 2016. Celkový objem transakcí dosáhl 964 mld. CNY, což představuje meziroční nárůst o 23 % (v předchozím čtvrtletí +28%). Příznivě se projevil přírůstek aktivních klientů (q/q +21 %) a jejich počet je již 407 mil. (amualizovaně). Růst klientské základy se opírá zejména o zvyšující se počet mobilních uživatelů (přístupů). Dobrou zprávou je také rostoucí průměrná hodnota objednávek jednotlivých zákazníků, která podporuje celkový objem zpracovaných transakcí. I tentokrát jde kredit především za růstem mobilních transakcí, ty už tvoří 68 % celkového objemu (proti 62 % v předchozím čtvrtletí), když meziročně jejich objem vzrostl takřka na dvojnásobek. Příznivě se v tomto směru projevuje jak vyšší počet přístupů skrze mobilní zařízení, tak také rostoucí útraty. Celkově pak nahrává neustále zlepšování mobilních aplikací, v nichž jsou například integrovány služby na objednávání jídla či rezervování cestovních jízdenek. Celkové tržby společnosti dosáhly 34,54 mld. CNY, což představuje meziroční růst o 32 % (vs kons. 27 %). Hlavní složka v podobě e-commerce příjmů retailové divize přinesla tržby ve výši 28,71 mld. CNY, což představuje meziroční nárůst o 35 % (udržení tempa z předcházejícího čtvrtletí). Obavy o zpomalení čínského hospodářství tak prozatím nejsou v číslech patrné. Probíhající přerod hospodářského modelu směrem ke spotřebiteli tak minimálně v případě Alibaby prozatím funguje. Pozitivní roli sehrála také míra monetizace, která meziročně stoupla o 28 bps na 2,98 %. Za významné pozitivum lze označit fakt, že výrazně stoupla míra mobilní monetizace, která stahovala v minulých čtvrtletích ukazatel níže. Alibaba tak, zdá se, skutečně našla efektivní způsob, jak míru mobilní monetizace podpořit a to bez negativního vlivu na klientskou bázi (rozuměj – větší objem reklamy na zařízeních neodrazuje zákazníky od využívání nákupních aplikací). Ještě poznámka k zahraniční expanzi – ta svou růstovou dynamiku prozatím stabilizovala, když tržby z retailu stouply y/y o 14 %, proti 15 % v druhém čtvrtletí fiskálního roku. V tomto směru tak prozatím zůstávají sny o výraznější geografické diverzifikace (Jack Ma hovořil o záměru realizovat 50 % tržeb mimo Čínu, aktuálně jsme na 6 %) vzdálenou budoucností. Docela zajímavý růst pak realizuje společnost v rámci cloudové divize (tržby y/y +126 %), kde se projevuje rostoucí poptávka spotřebitelů a také využití komplexních produktů (databáze, specializované sítě). Upravený zisk na akcii dosáhl 6,43 CNY a překonal odhad 5,81 CNY. Celkově výsledky vnímáme pozitivně. Společnost předčila očekávání, když se opět osvědčil příznivý přesun k mobilním zákazníkům. Stejně tak se projevuje efektivnější řízení reklamního prostoru, které zvyšuje míru mobilní monetizace. Prostor pro zlepšení rozhodně vidíme v mezinárodní expanzi. Případné zpomalení Číny (přes spotřebitelskou větev) by totiž s ohledem na geografickou koncentraci tržeb bylo bolestivé. I proto lze nadále v případě titulu počítat s volatilním obchodováním. Akcie přes prvotní růst aktuálně ztrácí více než procento.

Akcie Facebook dnes připisují 14 %. Reagují tak na včerejší silnou sadu hospodářských čísel za 4Q15. Tržby meziročně stouply o 52 % (dokonce o 60 % ex-FX) na 5,84 mld. USD a hravě přeskočily konsensuální laťku 5,37 mld. USD. Došlo zároveň k akceleraci dynamiky, když ve 3Q růst dosáhl 41 %. Hlavní měrou se o to přičinily příjmy z reklamy, které stouply o 57 % (66 % ex-FX), ale pravděpodobně také čím dál úspěšnější Instagram. Růstový progres pak zdaleka nemusí být u konce, a to především s přihlédnutím k faktu, že stále zůstává tržní podíl, o který se Facebook může na poli reklamy ucházet. K jeho získání by posléze měla dopomáhat možnost velice konkrétního zacílení na vybraného spotřebitele, čemuž nahrává rozsáhlý objem dat, jež Facebook od uživatelů získává. Cena doručené reklamy stoupla meziročně o 21 %, když se projevil přesun k mobilní reklamě. Co se týče reklamních příjmů – už 80 % z nich tvoří tahoun v podobě mobilní reklamy (y/y +81 %). Zisk na akcii dosáhl 0,79 USD a překonal o 11c očekávání, když se projevil růst provozní marže. Výsledky vnímáme pozitivně především díky akceleraci růstu tržeb, což prodlužuje modelovou periodu rychlého růstu. Cílovou cenu podrobujeme revizi.


Čtěte více:

Facebook díky příjmům z reklamy prudce zvýšil tržby i zisk; akcie v after-hours +12 %
28.01.2016 9:19
Včera po uzavření americké obchodní seance představil svoje výsledky F...
Výsledky PKN Orlen ve 4Q15 - Propad ropy se podepsal na odpisech aktiv (+komentář analytika)
28.01.2016 10:26
Největší polská ropná společnost PKN Orlen se za celý rok 2015 přehoup...
Ford loni zvýšil zisk na šestinásobek, prodej v USA je na rekordu
28.01.2016 13:59
Čistý zisk americké automobilky Ford Motor loni vzrostl na 7,4 miliard...
Pražská burza – zelený ostrov v rudém evropském moři
28.01.2016 16:56
Pražská burza si dnes uhájila své zisky a ukončuje den o 0,76 % výše n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data