Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyvažování trhu černého zlata možná začíná! Obrátil i známý ropný medvěd

Vyvažování trhu černého zlata možná začíná! Obrátil i známý ropný medvěd

16.05.2016 10:22
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Cena ropy míří na počátku nového týdne vzhůru a to nejen díky odstávkám v Nigérii, ale i bankovnímu gigantovi Goldman Sachs. Americká banka, která je známá jako dlouhodobý ropný medvěd totiž obrátila. Po téměř dvou letech přebytku na trhu se podle Goldmanů trh černého zlata kvůli výpadkům přehoupl do deficitu. Referenční Brent i WTI v pondělí ráno sbírají bezmála dvouprocentní zisky.

Ropa Brent vystoupala až k 48,67 dolaru za barel, cena severoamerické WTI vzrostla až na 46,96 dolaru za barel. Byla to přitom právě banka Goldman Sachs, která dlouhodobě varovala před záplavou zásob a dalším potenciálním propadem cen černého zlata. Pohled americké banky na globální ropný trh se diametrálně změnil kvůli globálním výpadkům dodávek, které se v současnosti týkají Nigérie, Venezuely, Spojených států nebo Číny. Do deficitu se tak ropný trh dostal daleko dříve, než banka původně očekávala a to dílem vytrvale silné poptávky a ostře klesající produkce. Goldman Sachs zvýšila odhad ceny severoamerické ropy WTI pro druhou polovinu letošního roku z březnových 45 dolarů na 50 dolarů za barel.

Odhad přebytku/deficitu dodávek na ropném trhu podle Goldman Sachs (v mil. barelů denně)


gs outlook

V Nigerii ropný průmysl svazuje vlna sabotáží a útoků na ropovody, která přiměla kupříkladu Exxon Mobil k pozastavení vývozu největším ropovodem v zemi Qua Iboe. Odstávky se týkají i dalších producentů. Nigerijská produkce ropy se tak propadla nejníže za posledních několik desetiletí na úrovni 1,65 milionu barelů denně. Zatímco efekt požárů v kanadské Albertě uvadá a tamní ropa se vrací zpět na trhy, ve Spojených státech čerpání spadlo na 8,8 milionu barelů denně, tedy 8,4 procenta pod vrchol z roku 2015 a to kvůli vlně bankrotů, která doslova zaplavila tamní energetický sektor. Produkce černého zlata padá i v Číně, jen v dubnu se meziročně snížila o 5,6 procenta na 4 miliony barelů.

Největší latinskoamerický vývozce ropy Venezuela jen od začátku letošního roku již omezil produkci ropy o nejméně 188000 barelů denně. Tamní státní ropná společnost PDVSA jen horko těžko vynakládá nutné investice, které by udržely čerpání černého zlata na stabilní úrovni. Ekonomická situace je ve Venezuele, která tvrdě doplácí na nízké ceny ropy, tragická a nyní se zdá, že jihoamerická země by se skutečně mohla nacházet na pokraji zhroucení. Obavy o krach státní ropné společnosti PDVSA, která by letos měla splatit dluhopisy za bezmála 5 miliard dolarů, tak sílí.

Ačkoliv všude možně po světě produkce ropy klesá, OPEC dodávky černého zlata pro změnu zvýšil. Poté, co padly západní sankce namířené proti jadernému programu Íránu, se dále rozvířil boj o podíl na thru mezi Teheránem a dalšími členy Organizace zemí vyvážejících ropu jako jsou Saúdská Arábie, Irák, Kuvajt nebo Spojené arabské emiráty. V dubnu OPEC jako celek vytěžil 32,44 milionu barelů denně. To oproti březnu představuje nárůst produkce o 188000 barelů denně, nejvíce minimálně od roku 2008. Morgan Stanley se ovšem domnívá, že případné oživení cen je omezeno polštářem v podobě vysokých zásob ropy. Navíc trh oprávněně znervózňuje udržitelnost současných výpadků dodávek a možná odezva producentů. Ačkoliv globální produkce klesla v posledních dvou týdnech o 1,5 až 2 miliony barelů denně, ceny stouply jen asi o 2 dolary, což odráží právě až rekordně vysoké zásoby černého zlata na trhu.

Zdroj: RTRS, BBG


Čtěte více:

Krachuji, krachuješ, krachujeme aneb realita amerického energetického sektoru
13.05.2016 15:59
Cena ropy se možná v porovnání s volným pádem na počátku letošního ro...
Německo: stanou se z věřitelů dlužníci?
16.05.2016 9:10
Německo zrychluje a otěže růstu čím dál více přebírá domácí spotřebite...

Váš názor
  • Dluhy
    16.05.2016 14:45

    zkrachovalych firem navazanych na ropu a plyn dosahly od zacatku lonskeho roku udajne temer 44 miliard USD. Nejvice exponovane banky...
    euroskeptik
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data