Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brexit: Poslední hřebíček do rakve obchodníků s luxusem?

Brexit: Poslední hřebíček do rakve obchodníků s luxusem?

29.06.2016 16:40
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Odvětví luxusního zboží stíhá jedna rána za druhou. Na čínské poptávce po luxusních artiklech se odrazil zásah proti korupci a tržby butiků s exkluzivními šperky či oděvy v Hongkongu i Macau padají raketově jižním směrem. Přidaly se teroristické útoky v Paříži nebo Bruselu, které výrazně ovlivnily evropský cestovní ruch. Když si přimyslíme ještě výkyvy měnových kurzů, které ne vždy a ne všem značkám z odvětví hrají do karet nebo nízké ceny ropy, které se podepsaly na kupní síle náruživých konzumentů z Ruska či Blízkého východu, skutečně poslední věcí, kterou luxusní sektor potřeboval, byl Brexit.

Rozhodnutí obyvatel Spojeného království vystoupit z EU představuje pro prodeje a zisky luxusních butiků další závan nejistoty. Britská libra se v pondělí propadla proti dolaru na 31leté minimum a cena luxusního zboží v zahraničí se tak pro Brity výrazně zvýšila. Rudá vlna, která zaplavila globální finanční trhy navíc dostala portfolia bohatých zákazníků, jejichž jmění je spojeno s tržními výkyvy, pod tlak. Situace se sice pro libru i akcie uklonila, nicméně pokud vezmeme v úvahu i oslabení eura, šokující Brexit se s velkou pravděpodobností podepíše na vlajkových prodejnách luxusních značek ve Spojených státech, kde je značná část jejich tržeb závislá na útratách turistů. Silný dolar přitom již nyní způsobil výrazný propad výše výdajů zahraničních návštěvníků na buxus v USA.

V momentě, kdy Velká Británie skutečně vystoupí z Evropské unie se tamní maloobchodníci dočkají navíc vyšších nákladů spojených s novými obchodními překážkami, jako jsou dovozní clo nebo daně na zboží z evropských zemí. Designéři ve Spojeném království budou čelit nárůstu nákladů na vstupní materiály z EU. Macquarie Research tak již v pátek, tedy bezprostředně po britském hlasování, snížila výhled zisku některých luxusních značek obzvláště vystavených Spojenému království, jako jsou Tiffany nebo Ralph Lauren. Pro amerického Laurena je Velká Británie největším evropským trhem a zhruba 4 procenta zisku je tak generováno v librách, což by se mohlo na výsledcích Ralpha Laurena za fiskální rok odrazit nejméně 1,6procentním snížením zisku na akcii.

Nezanedbatelný by mohl být dopad na amerického luxusního klenotníka Tiffany. Newyorská společnost, která se spoléhá na nadité kapsy turistů ze zhruba 25 procent tržeb, již nyní znatelně doplácí na silný dolar. Aby toho nebylo málo, britský trh představuje asi 40 procent evropských tržeb společnosti. V aktuálním fiskálním roce by podle Macquarie mohla Tiffany kvůli brexitu přijít o dalších 0,6 procenta příjmů. Nelze se divit, že akcie Tiffany v pátek spadly na tříleté minimum. Tiffany již přitom varovala, že jestli budou zahraniční měny proti dolaru dále oslabovat, bude muset klenotník zvýšit maloobchodní ceny, aby si udržel celosvětovou cenovou strukturu. Takzvaná cenová harmonizace by nicméně zdražila šperky od Tiffanyho pro britské zákazníky a v konečném důsledku by tak americký klenotník mohl tratit na tržbách a potažmo i zisku ještě více.

Brexit & Tiffany

tiffany brex.png

Z propadu libry i akciových trhů po Brexitu dokázal těžit největší britský výrobce luxusního zboží Burberry. Oslabení libry proti dolaru zatraktivnilo právě zboží britské značky proslulé kostkovaným vzorem pro zahraniční návštěvníky Spojeného království a kostkované šátky a trenčkoty se pro ně v Londýně staly super výhodnou koupí. Akcie Burberry tak v červený pátek byly jedny z mála, které se držely v zeleném teritoriu a připsaly si dokonce více než 2procentní zisk. Pokud pro turisty výhodný kurz libry vydrží, může se paradoxně právě Londýn postavit do středu zájmu luxusních shopoholiků. Obecně ale lze říci, že pro odvětví luxusního zboží nemluví obecný trend posledních let, kdy majetní zákazníci upřednostňují spíše než exklusivní zboží luxusní zážitky jako cestování.

Britská Burberry & Brexit


Burberry brex.png


Zdroj: CNBC, BBG



Čtěte více:

Luxusní Tiffany - Nejostřejší propad tržeb od finanční krize; Akcie za rok -34 %
26.05.2016 12:14
Silný dolar spolu se slabou poptávkou nejen ze strany turistů, ale i ...
Propad v luxusním sektoru stál šéfa Burberry 75 % platu
06.06.2016 14:59
Největší britský výrobce luxusního zboží se topí v problémech. Obtížná...
Ralph Lauren má před sebou bolestivý rok ve znamení změn
08.06.2016 11:57
Uzavírky butiků a propouštění ve velkém. Americkou značku Ralph Lauren...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů