Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínská past

Čínská past

01.08.2016 15:23

Ve svém předchozím příspěvku jsem se krátce vrátil k tématu, kterému říkám čínská past. Podívejme se dnes detailněji na její aktuální stav (respektive samotnou existenci). Pokud by čínská ekonomika měla projít tím, čemu se říká tvrdé přistání, projevilo by se to negativně na všech globálních trzích. Tomuto přistání se dá vzdálit dvěma způsoby: Posunem k nové rovnováze čínské ekonomiky, nebo přechodnou dluhově-investiční stimulací. Ta ale ono tvrdé přistání (či čínskou verzi rozvahové recese) skutečně jen oddálí a zároveň pravděpodobně zhorší. Definitivní odklon krize tak zajišťují jen hlubší změny.

Radovat bychom se tedy měli pouze ze známek jasného posun k nové rovnováze – od dluhů a investic směrem ke spotřebě. Což mimo jiné znamená posun od nižších sazeb k vyšším a od nižšího měnového kurzu k vyššímu – obojí ubírá korporátnímu sektoru a naopak prospívá domácnostem a spotřebitelům. Pokud namísto toho probíhá jen další stimulační ždímání starého modelu, je to ona známá rtěnka na vepři.

Hodnocení toho, co se v Číně vlastně děje není triviální záležitostí. Určitě se pohybujeme někde mezi nastíněnými extrémy a je jasné, že posun k novému spotřebnímu modelu nelze provádět skokově. Pokusme se s pomocí několika čerstvých grafů od Danske Bank odhadnout, jak se věci mají. První obrázek ukazuje tempo růstu čínské ekonomiky a červeně vyznačený meziměsíční vývoj jasně ukazuje, proč byla na počátku roku Čína považována za jedno z hlavních globálních rizik a pak se situace obrátila k téměř naprostému nezájmu o její ekonomiku (samozřejmě k tomu přispěl i přesun pozornosti k Brexitu), či dokonce k určitému nadšení:

Past 1.png

Je zlepšení z QII udržitelné a jaký by měl být další cyklický vývoj? Podle DB bude situace v H2 2016 smíšenější – měl by pokračovat boom na stavebním a realitním trhu a částečně i na exportech, na druhou stranu se objevují známky útlumu na straně PMI a úvěrové expanze. Komoditní trhy by si ale podle banky měly vést dobře, protože do nich se bude promítat zejména pozitivní dopad onoho očekávaného stavebního boomu v zemi – viz následující graf s projekcemi pro rok 2017:

Past 2.png

Ideální by bylo, pokud by tento relativně dobrý cyklický výhled byl doprovázen v úvodu popsaným a tolik potřebným posunem k nové rovnováze. Pak by cyklická rtěnka byla malována na čínského draka a ne vepře. Jinak řečeno, cyklické zlepšení by nebylo pastí, ale předzvěstí věcí příštích. Jak to posoudit?

Nechci předstírat, že odpověď lze najít jednoduše, ale můžeme se odrazit od toho, že nová rovnováha se točí čínského spotřebitele. Díky DB se můžeme podívat i na to, jak se mu vede. V prvním z následující dvojky grafů je vyznačen vývoj maloobchodních tržeb a prodej aut, v druhém vývoj reálných disponibilních příjmů:

Past 3.png

Číňané sice nakupují nová auta, maloobchodní tržby ale trendově klesají a to samé už několik let platí o reálných příjmech. Což jistě není známka toho, že by v čínské ekonomice probíhal razantní posun směrem k ekonomice spotřebitele (o vývoji celkových dluhů nemluvě). Já tedy situaci vnímám tak, že do značné míry je stále ždímán starý ekonomický model a přes veškeré snahy o posun k nové rovnováze velkého pokroku dosaženo nebylo. Jak dlouho to ještě může jít tímto směrem? To je v případě Číny více společensko-politická, než ekonomická otázka. Dobrým indikátorem vznikajících tenzí je zde vývoj dluhů, který dobře vystihuje porovnání zadlužení čínského soukromého sektoru s mírou zadlužení zbytku EM od JPMorgan:

Past 4.png

 

Čtěte více:

Většina bank v EU by silnou recesi přečkala, ukázaly testy
01.08.2016 8:54
Většina evropských bank by obstála i za velmi hluboké recese, některé ...
Dlouho očekávané stres-testy evropských bank konečně uzřely světlo světa
01.08.2016 9:10
V pátek v deset hodin večer EBA zveřejnila tolik očekávanou zprávu o s...

Váš názor
  •  
    03.08.2016 10:28

    Prosím o zdůvodnění, proč byl včera odstraněn tento příspěvek: Takovýto i podobné modely však nerespektují obrovský potenciál čínského obyvatelstva. Venkované, kteří na začátku století houfně přicházeli za prací do měst na východním pobřeží, se teď vrací do svých domovů se spoustou znalostí a zkušeností, které využívají ve svém novém podnikání na venkově. K tomu přispívá i Alibaba a pod., spolu s celkovou elektronizací. Do stále nových oblastí se buduje infrastruktura, silnice i letiště, bují tam cestovní ruch (hlavně čínské provenience) služby i nová výroba. Žádná západní země nemá takový růstový potenciál.
    Kalka.
    •  
      05.08.2016 9:36

      V padesátých letech tady byl také obrovský budovatelský potenciál v oblastech, které zmiňujete. Proč to nevyšlo? To ví asi každý. Model hospodaření a politiky Číny je podobný tomu východoevropskému z padesátých let. Proto to ani tam nemůže vyjít. A jen se divím panu Soustružníkovi, že vůbec odkazuje na čínské statistiky. Vždyť právě ony jsou tím vepřem s rtěnkou.
      jiri
      •  
        05.08.2016 16:42

        Vy jste asi nikdy nebyl v Číně...
        Tomáš
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů