Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký optimismus

Americký optimismus

08.08.2016 15:59

Jak už víme, americký trh práce si v červenci vedl velmi dobře. Minulý týden jsem v této souvislosti připomínal, že během posledních cca dvaceti let bylo vlastně velmi jednoduché odhadnout obrat na akciovém trhu. Potřebným indikátorem byl právě vývoj na trhu práce. Jednoduše řečeno, na problémy na akciovém trhu začíná být zaděláno ve chvíli, kdy nezaměstnanost klesne pod 5 % a růst mezd se začne blížit 4 %. V prvním případě se na kritické hranici pohybujeme už delší dobu. Poslední čísla z trhu práce ale i přes silnou tvorbu pracovních míst ukazují, že růst mezd se stále pohybuje relativně nízko (v červenci na 2,6 % - viz první graf). Z tohoto pohledu by tedy měl být na akciovém trhu ještě nějaký čas klid, medvědi spí. 

08_08_16 

Zdroj: FT

Se silným trhem práce a nízkými cenami ropy v zádech...

Spánek medvědů neznamená, že býci jsou plni života. Ten by jim do poněkud unavených žil nalilo jen silnější oživení ekonomiky a/nebo zisků (od valuace se to moc čekat nedá). Tento týden budou v pátek zveřejněny červencové maloobchodní tržby a naznačí, zda věci kráčí tímto směrem. Prodeje aut už signalizují, že spotřebitelský vstup do třetího čtvrtletí by měl být slušný a americký spotřebitel je tahounem celé ekonomiky (spotřeba domácností tvoří téměř 70 % produktu). Růst retailových tržeb bude ze statistického pohledu negativně ovlivněn nižšími cenami paliv a tudíž i nižšími výdaji za ně. Čeká se konkrétně 0,3 % meziměsíční růst (v červnu přitom dosáhl 0,7 %).

Nákupům v supermarketech i jinde by měl pomáhat popsaný silný trh práce, ale promítají se do nich i jiné faktory. Jedním z těch podstatných jsou ceny ropy a následně paliv. Následující graf od JPMorgan shrnuje výsledky odhadů toho, co Američané skutečně dělají s úsporami plynoucími z nižších výdajů za paliva. Z těchto úspor jde podle JPM 32 % na služby (18 % na výdaje v restauracích), 33 % na výdaje na zboží běžné spotřeby (poměrně rovnoměrně rozložených mezi různé podkategorie. Jen 6 % je vydáno za zboží dlouhodobé spotřeby a celkově je z těchto úspor utraceno 73 %:

08_08_16 

Graf je informačně výživný. Akciový investor zaměřený na jednotlivé společnosti by si z něj mohl v první řadě odnést rovnici „nižší ceny ropy a paliv = vyšší tržby restaurací“ (a zřejmě naopak). Investor/ekonom si pak graf může spojit s úvahou ekonoma Noaha Smithe zaměřenou na „Velkou chybu Miltona Friedmana“. Spotřební teorie velkého monetaristy totiž v kostce tvrdí, že pokud se nám dostane pouze přechodného růstu příjmů, většinu z nich uspoříme. Naše výdaje zvýší jen dlouhodobě/permanentně vyšší příjmy. Pokud je pravda, že Američané z úspor za paliva utratí tři čtvrtiny, muselo by to podle Friedmana znamenat, že věří v dlouhodobě nízké ceny paliv a ropy. Tedy žádné ropné vrcholy, ani cyklický obrat na ropném trhu.

Smith ale s pomocí několika studií poukazuje na to, že navzdory logické a racionální teorii permanentního příjmu se chováme iracionálně a nelogicky (stejně jako v řadě jiných oblastí – viz můj příspěvek Homo ignoramus): Pokud nám něco spadne do klína, projíme to (doslova) a moc se nestaráme o to, co bude zítra. Což zavdává optimismus pro další spotřební vývoj v USA: Ceny ropy stagnují, či klesají, Američané to projí a pronakupují. K tomu mají v zádech pozitivní vývoj na trhu práce, který ale zatím nevede k překročení v úvodu připomenuté kritické hranice. Vymyslet negativní scénáře je obvykle jednodušší, než ty pozitivní. Ale tenhle by se mohl alespoň částečně naplnit.

 

Čtěte více:

Homo ignoramus
05.08.2016 17:45
O ekonomech koluje řada vtipů a jeden z nich velmi výstižně popisuje j...
Technická analýza - Den bez makrodat zahajuje měnový pár u pivotu, dolar může navýšit zisky
08.08.2016 9:15
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje pod hladinou denního pivotu na 1,...
Auta a levná ropa řídí českou obchodní bilanci
08.08.2016 10:03
ČR směřuje k dalšímu rekordu, pokud jde o výši přebytku zahraničního ...
Euro dokázalo své ztráty korigovat, ale japonský jen pokračuje v oslabování
08.08.2016 10:27
V úvodu týdne se dostává pod tlak japonský jen. Jeho kurz k dolaru sto...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data