Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Začne dnes v 16:00 Yellenová dláždit cestu pro další zvýšení sazeb Fedu?

Začne dnes v 16:00 Yellenová dláždit cestu pro další zvýšení sazeb Fedu?

26.08.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Začne dnes šéfka Fedu J. Yellenová dláždit cestu k zářijovému zvýšení úroků v USA? Po pravdě řečeno, přeložený název její přednášky v Jackson Hole - “Měnově-politický vercajk Fedu” - tomu moc nenapovídá. Takže odpoledne přibližně ve čtyři hodiny se dozvíme víc.

Ještě než se začneme zabývat tím, co dnes může a nemůže Yellenová naznačit, řekněme si, že tradiční setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole spustilo opět možná až nečekanou kritiku těchto institucí z pravé i levé části politického spektra, přičemž je zajímavé, že obě strany se přitom shodly na jednom - tím, že Fed uměle zvyšuje ceny aktiv, zvyšuje i míru nerovnosti ve společnosti. Konkrétně, na pravé straně zvedl včera kritický prapor list Wall Street Journal, kde se vyjímal zdrcující komentář bývalého člena vedení Fedu Kevina Warshe, nyní přebývajícího na prestižní Stanford University. Z jeho komentáře stojí za to vytáhnout jeden odstavec, který stál za analytické přezkoumání: polovina zisků S&P500 od začátku roku 2008 do současnosti (agregovaně nějakých 25 %) se údajně odehrála v den, kdy měl Fed zasedání! Co se pak týká kritiky zleva, tak tu obstaralo aktivistické hnutí “Fed up”, které přijelo přímo do Jackson Hole a tím si zajistilo dostatečnou pozornost mainstreamových médií. S aktivisty “Fed up” se pak dokonce setkali přímo členové vedení Fedu, aby jim vysvětlili, že eventuální zvýšení úroků bude pro jejich dobro a nikoliv proto, aby zpomalili růst mezd zaměstnanců.

A tím se pomalu dostáváme k tomu, zdali Yellenová opravdu může dnes něco naznačit a pokud ano, tak vlastně co. Dá se očekávat dost teoreticky laděnou přednášku, kde analyticky zajímavé budou nepochybně úvahy o zvýšení inflačního cíle, či použití záporných úroků. Může-li Yellenová nějak odkrýt karty a trh více připravit na zvýšení úroků, tak přinejmenším tím, že zdůrazní závislost na datech (jež jsou lepší) a nutnost nevyvolat příliš uvolněnou politikou další bublinu.

Forex

Koruna má za sebou další nudný den, kdy se její kurz držel jen těsně nad intervenční hranicí, zatímco zlotý odpoledne po amerických číslech lehce oslabil a forint naopak mírně posílil. Naproti tomu ranní mizerný výsledek Ifa trhy ponechaly bez jakékoliv zřetelné reakce.

Český trh dnes nepochybně obohatí zprávy z ČNB, neboť jeden z nových členů bankovní rady, jehož názory na měnovou politiku nebyly až tak známé, poskytnul rozhovor Hospodářským novinám. Vyplynulo z něj hned několik zajímavých faktů. Jedním z nich je, že Tomáš Nidetzký rozhodně nefandí záporným úrokovým sazbám. Po dlouhých diskusích, zda se ČNB přidá či nepřidá na stranu dalších centrálních bank v Evropě podléhajících této experimentální módní vlně, je to další potvrzení, že česká centrální banka s takovým řešením spíše nepočítá. Pokud jde o exit ze současného kurzového systému, tak se nový člen rady kloní k názoru, že správná doba přijde, až se naplní prognóza. A tak stále platí, že termín exitu vypadá na polovinu příštího roku, i když jak se zdá, nenaplňuje se (alespoň podle průzkumů), že by se na něj exportéři houfně připravovali.

Rozhodování o exitu samozřejmě neproběhne ve vakuu, a tak i ČNB bude brát v úvahu to, co budou v danou chvíli dělat centrální banky na světě. Zejména tedy Fed, BoE a ECB. Debata o konkrétní podobě exitu, je však zatím stále ještě před ČNB, nicméně je pravděpodobné, že ani po uvolnění nebude koruna ponechána na pospas osudu. Zda bude exit naprostým překvapením či nikoliv zřejmě také není ještě zcela jasné. V případě, že ČNB zvolí cestu jistého šoku, pro účastníky trhu by však nemělo být překvapením, pokud by se exit odehrál mimo den pravidelného jednání bankovní rady. To je už ale „spekulace“ naše vlastní. A tolik o překvapeních…

Nehledě na slabší německé Ifo a relativně dobrá americká data a další mírně jestřábí výroky z Fedu (Mesterová, Kaplan), zůstává dolar ve vyčkávacím módu a pár EUR/USD se dokonce vrátil na 1,13. Jedním z důvodů přitom může být to, že delší eurové úrokové sazby včera rostly více než ty americké. Proč se tak ovšem dělo, je poněkud záhadou stejně tak, jako samotné chování eurodolaru.

Dnes bude samozřejmě v centru pozornosti přednáška šéfky Fedu Yellenové v Jackson Hole, která sice hledí více do budoucnosti, avšak může přinést náznaky toho, zda a kdy by mohl Fed zvýšit úroky v tomto roce. Pokud by Yellenová byla explicitnější, tak by na eventuální růst krátkých dolarových sazeb měl pár EUR/USD zkorigovat směrem dolů.

 
 

Čtěte více:

Obchodujte komodity (ETC) - s Patria Finance nyní jen za polovinu!
25.08.2016 16:30
ETC (Exchange Traded Commodity) jsou finančním produktem, který je sv...
Nejlepší prezident USA podle ekonomů? Hillary Clintonová
24.08.2016 12:32
Hillary Clintonová, Gary Johnson a Donald Trump. To je podle výsledků ...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2016 - Akcie
25.08.2016 16:00
Patria v úvodu tohoto týdne zveřejnila v rámci komplexního investičníh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
12:51Preview výsledků ČEZ zarok 2023: Slabší trading, cenové stropy a windfall tax stlačí zisk, dividenda dosáhne až 56 Kč  
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení