Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Jakub Skryja pro Patrii Online: Investiční příležitosti vidíme ve firmách se střední či menší tržní kapitalizací

Jakub Skryja pro Patrii Online: Investiční příležitosti vidíme ve firmách se střední či menší tržní kapitalizací

08.10.2016 11:00
Autor: Pavel Daniel

Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem každého investora. Jenže, jak na to? Skupina Patria proto oslovila, v rámci blížící se České investiční konference, která se uskuteční 10. – 11. listopadu 2016 v hotelu Pyramida v Praze, všechny přednášející. V rozhovorech s investičními profesionály finančního světa, které budou zveřejňovány v příštích dnech na finančním zpravodajském portálu Patria.cz, zjišťovala, jaké mají tipy, jak si vybírají konkrétní tituly do svých portfolií a podle čeho se rozhodují, zda si nějaký titul koupí.

Třetí rozhovor v sérii interview s přednášejícími na České investiční konferenci je s Jakubem Skryjou, Portfolio Managerem Verdi Capital s.r.o.

Patria Online: Do čeho byste sám nyní investoval: do akcií, nebo dluhopisů?

Investoval bych do akcií firem, které jsou rozumně oceněny a mají do budoucna možnost dalšího růstu. Věřím, že takové firmy se dají najít i v současné pokročilé fázi býčího trhu a mohu u nich dosáhnout zajímavých výnosů. Dluhopisům bych se nyní spíše vyhýbal. Státní dluhopisy rozvinutých zemí nenabízí žádný výnos, mnohdy je u nich výnos záporný. U korporátních dluhopisů s velmi dobrým ratingem je situace podobná. Také výnosy tzv. high yield dluhopisů už nejsou tak lákavé jako dříve a podle mého názoru z většiny neodpovídají podstupovanému riziku. Je třeba u nich provést důkladnou analýzu kreditního profilu a zaměřovat se spíše na kratší splatnosti.

Patria Online: Jsou podle vás nyní globální akcie levné nebo drahé?

Na vyspělých trzích v USA a západní Evropě jsou obecně akcie oproti dlouhodobému průměru dražší, což je způsobeno především nízkými úrokovými sazbami a „levným“ kapitálem. Investoři jsou ochotni platit vyšší násobky zisků za růstové firmy a spokojí se s menšími dividendovými výnosy u stabilních firem, což tlačí ceny a valuace nahoru. Je proto důležité být při výběru akcií velmi selektivní, držet si disciplínu, nepřeplácet a nepropadnout stádovému investování.

Patria Online: Kde vidíte na trhu aktuální příležitosti?

Příležitosti se snažím hledat v rámci jednotlivých sektorů nebo regionů, které v posledních měsících či letech upadly v nemilost investorů. Každý investor se ale věnuje určitým sektorům, kterým rozumí více než jiným, a právě v nich je schopen nalézt firmy, které trh neoceňuje správně. My jsme například na začátku letošního roku vsadili na ropné společnosti s očekáváním normalizace ceny ropy. Další příležitosti vidíme ve firmách se střední či menší tržní kapitalizací. Nejsou analytickými domy dostatečně pokrývané a často unikají z hledáčku investorů.

Patria Online: Co soudíte o periodách volatility v tomto roce?

Zvýšenou volatilitu trhů vždy vítám. Volatilita, často podporovaná algoritmickým obchodováním, otevírá příležitosti a umožňuje dlouhodobým investorům nakoupit/prodat aktiva za atraktivní ceny. Dobrým příkladem je letošní Brexit. Událost vyvolala značnou volatilitu a vytvořila příležitosti k nákupu. Situace se pak během dvou týdnů zklidnila a ceny zamířily opět vzhůru.

Invstiční konference

Patria Online: Mění se podle vás (a jak?) vnímání rizik investory?

Rizika jsou podle mého vnímána stále stejně. Mění se ale apetit tyto rizika podstupovat a schopnost je správně identifikovat. Jelikož jsou výnosy státních a korporátních dluhopisů s vysokým ratingem velmi nízké, jsou konzervativní investoři nuceni investovat do rizikovějších aktiv. Nakoupí například dluhopisy s horším ratingem nebo dividendové akcie. Ceny těchto aktiv tím pádem rostou a tlačí očekávané budoucí výnosy níž, čímž se u těchto aktiv na trhu dále mění poměr riziko/výnos. Roztáčí se tak kolotoč, který následně nutí běžné akciové investory přesunout aktiva do rizikovějších podniků, případně do private equity a venture capital fondů, kde mohou očekávat větší výnos, ale opět o stupeň vyšší riziko.

Patria Online: Pokud mluvíme o rizicích, jaká jsou nyní podle vás pro investice ta největší?

Největší riziko pro mne představuje nákup aktiv za nesprávnou cenu. Investor se v případě investice například do dluhopisů uzavře do určitého výnosu, který může být při zvyšování úrokových sazeb za pár let neatraktivní. Čím delší dluhopis, tím větší roli bude růst úrokových měr hrát. Pokud by investor tento dluhopis chtěl prodat před splatností, pravděpodobně realizuje ztrátu, jelikož cena dluhopisů se při zvýšení úrokových měr snižuje. Podobnou analogii lze použít i u jiných tříd aktiv, ovšem s rostoucí pravděpodobností výše ztráty. Riziko realizace ztráty nesprávně oceněného start-upu se blíží 100 %, oproti zmiňovanému dluhopisu, kde lze očekávat ztrátu v řádu několika procent.

Patria Online: Jak hodnotíte vývoj LIBOR, co podle vás ovlivňuje aktuální dění této úrokové míry?

Tato sazba pro naše investice není příliš významná, proto ji detailně nesledujeme. Většina sazeb tohoto typu navíc dnes ztrácí na své schopnosti reflektovat realitu (viz. český PRIBOR, který je sazbou v podstatě zcela virtuální).

Pozvání na investiční konferenci

Patria Online: Podle čeho si vybíráte tituly a nástroje a jaká je vaše investiční filosofie, strategie, tipy, rady…?

Osobně aplikuji metodu Stock Picking. Je to systematická technika aktivního portfolio managementu, kdy se snažím najít společnosti, kterým se bude dařit lépe než průměru trhu. Vše vychází z mého přesvědčení, že trhy nejsou vždy efektivní, a proto lze takové akcie na trhu pravidelně nacházet. Zvláště v dobách zmiňované vyšší volatility se těchto příležitostí tvoří více.

Patria Online: Jaké máte aktuálně nejziskovější tituly v držení?

Letošní nejziskovější pozicí jsou akcie společnosti Devon, které se nakupovaly v době, kdy byla ropa kolem 30 dolarů za barel, a které těží z normalizace ceny ropy. Dlouhodobě úspěšnou investicí jsou akcie firmy Magnit, která je lídrem maloobchodního trhu v Rusku a daří se jí stále organicky růst a udržovat si profitabilitu. Mezi dlouhodobě nejziskovější pozice patří i mé dva tipy z minulých ročníků České investiční konference, tedy Do & Co a Plastic Omnium.

Patria Online: Na které trhy a země se zaměřujete?

Jak už jsem zmiňoval, primárně se zaměřuji na vyspělé trhy v USA a západní Evropě, kde je obvykle dostupnost informací a transparentnost společností na mnohem vyšší úrovni než na rozvíjejících se trzích. Jako investor sídlící v České republice také sleduji region střední Evropy a selektivně vyhledávám investiční příležitosti i na východ od nás, například v Rusku a Turecku. Aktiva na těchto trzích jsou zahraničními institucionálními investory často vnímána jako příliš riziková, a proto mohou být zajímavěji oceněna než aktiva na západních trzích.



Čtěte více:

Daniel Gladiš pro Patrii Online: Miluji volatilitu, v dobách největších výkyvů se dají dělat skvělé nákupy!
27.09.2016 13:30
Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem ...
Patrick Vyroubal pro Patrii Online: Investice ovlivní měnová politika USA, která zřejmě nabere restriktivnější tón
01.10.2016 10:00
Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem k...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.