Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Daniel Gladiš pro Patrii Online: Miluji volatilitu, v dobách největších výkyvů se dají dělat skvělé nákupy!

Daniel Gladiš pro Patrii Online: Miluji volatilitu, v dobách největších výkyvů se dají dělat skvělé nákupy!

27.09.2016 13:30
Autor: Pavel Daniel

Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem každého investora. Jenže, jak na to? Skupina Patria proto oslovila, v rámci blížící se České investiční konference, která se uskuteční 10. – 11. listopadu 2016 v hotelu Pyramida v Praze, všechny přednášející. V rozhovorech s investičními profesionály finančního světa, které budou zveřejňovány v příštích dnech na finančním zpravodajském portálu Patria.cz, zjišťovala, jaké mají tipy, jak si vybírají konkrétní tituly do svých portfolií a podle čeho se rozhodují, zda si nějaký titul koupí.

Jako první Patria Online zveřejňuje rozhovor s Danielem Gladišem, ředitelem Vltava Fund SICAV, Plc., organizátorem České investiční konference.

Patria Online: Do čeho byste sám nyní investoval: Spíše do akcií, nebo do dluhopisů?

Dluhopisům bych se v každém případě vyhnul. Investor, který koupí desetiletý státní dluhopis s výnosem okolo nuly není v dobré pozici. Pokud má pravdu v tom smyslu, že úrokové sazby i inflace budou po příští dekádu na nule, nevydělá nic. Pokud se mýlí a sazby a inflace budou vyšší, potom jeho reálný výnos bude výrazně záporný. To je dost nepříznivá asymetrie možných výsledků.

Samozřejmě, že se dají najít dluhopisy, jejichž výnos je vyšší, ale podle mého názoru jsou jejich ceny také zdeformované politikou nulových sazeb a zdaleka neodrážejí kreditní riziko emitenta. Na tomto místě chci připomenout, že nejsem specialista na dluhopisy a můj pohled může být ovlivněn mou dlouhodobou náklonností k akciím. Na druhé straně ale jak historické výnosy, tak současné ocenění akcií a dluhopisů favorizuje akcie. Ty se sice nedají obecně označit jako levné, ale ve srovnání s dluhopisy je to pořád velmi atraktivní třída aktiv.

Akcie navíc považuji za mnohem méně riskantní než dluhopisy. Tato věta většinu investorů asi překvapí, poněvadž jsou vychování k tomu, aby věřili, že akcie jsou více rizikové než dluhopisy. Pokud si ale cíl investora definujeme jako dlouhodobé reálné zhodnocování peněz, potom současné ocenění dluhopisů prakticky vylučuje tohoto cíle dosáhnout a to právě dělá dluhopisy vysoce riskantními.

Patria Online: Kvůli čemu nyní akciím věříte víc?

Akcie dávají mnohem vyšší pravděpodobnost, že investičního cíle bude dosaženo a jsou proto mnohem méně riskantní. Všechno se točí kolem správné definice rizika. Ta naše se blíží definicím rizika, která používají velikáni, jako jsou Warren Buffett nebo třeba Howard Marks a naopak je vzdálená klasické školní definici rizika jako volatility.

Patria Online: Jsou podle vás nyní globální akcie levné nebo drahé?

Pokud se podíváme na jednotlivé regiony, tak americké akcie považuji za nadhodnocené, evropské a japonské jako přiměřeně oceněné a drahost akcií vznikajících trhů se různí podle jednotlivých zemí. Podstatné ale je, že na trzích je spousta akcií, které jsou levné (samozřejmě taky spousta jich je až absurdně drahých) a dá se velmi dobře investovat.

I když to indexy možná trochu zakrývají, dá se říct, že v akciích už druhý rok probíhá medvědí trh a řada kvalitních akcií je třeba o třetinu pod svým nedávným maximem. Před dvěma lety bylo těžké najít dobrou investici, dnes je to mnohem snazší.

Pozvání na investiční konferenci



Patria Online: Kde vidíte na trhu aktuální příležitosti?

Atraktivní příležitosti lze najít skoro všude. Kdybych ale měl být trochu konkrétnější, tak například v japonských bankách, v obchodě, v médiích, v některých technologiích, v pobrexitové Británii, v některých speciálních finančních službách, v dopravě, ve výrobních firmách a podobně.

Patria Online: Co soudíte o periodách volatility v tomto roce?

Volatilitu miluji! Letos jsme měli zatím dvě volatilnější období. Jedno hned počátkem roku a druhé kratší po britském referendu. Obě přinesla skvělé investiční příležitosti. Když se podívám zpátky na minulých 5-7 let, tak ty nejlepší nákupy jsme udělali vždy v obdobích velké volatility. S trochou cynismu se dá říct, že my investoři žijeme právě pro tato období.

Patria Online: Může to souviset se změnou vnímání rizik investory? A jak se podle Vás mění?

Myslím si, že ne. Za skoro 25 let své profesionální kariéry jsem nezaznamenal žádné podstatnější změny v chování a uvažování investorů. Lidé se vůbec nemění.

Patria Online: Pokud mluvíme o rizicích, jaká jsou nyní podle Vás pro investice ta největší?

Největší rizika jsou právě v hlavách investorů. V zásadě se dají shrnout do dvou oblastí. Ta první je, že si neujasní, čeho chtějí investováním dosáhnout a špatně si definují investiční riziko. Ta druhá oblast souvisí s tím, že většina investorů nedokáže uvažovat dostatečně dlouhodobě a nemá k investování potřebnou trpělivost. Warren Buffet říká, že pokud investor uvažuje krátkodobě, v horizontu 2-3 let, potom se o investování nedá vůbec mluvit. Naprosto s tím souhlasím. Přimět ale investora k tomu, aby uvažoval v horizontu 5 a více let, to je to nejtěžší v našem businessu.

Patria Online: Jak hodnotíte vývoj LIBOR, co podle Vás ovlivňuje aktuální dění této úrokové míry?

Dnes jsou úrokové sazby zdeformovány politikou centrálních bank a jsou zcela mimo svou pravděpodobnou tržní úroveň. V USA navíc ještě vrcholí reforma peněžního trhu a například tříměsíční dolarový LIBOR je tím přechodně hodně ovlivněn. Investorům nezbývá než zaujmout agnostický postoj a snažit se pohybovat v prostředí, které tady je.

Patria Online: Podle čeho vybíráte tituly a nástroje? Jaká je vaše investiční strategie?

Naše investiční filozofie je jednoduchá a dá se popsat následovně:

- Věříme, že akcie jsou nejlepší dlouhodobou investicí.
- Základem investování do akcií je pravidelný tok hotovosti směrem od společnosti k jejím akcionářům formou dividend a odkupů vlastních akcií a reinvestování nerozděleného zisku.
- Tento tok má u dobrých společností řízených kvalitním managementem silnou tendenci růst.
- Cena akcie dlouhodobě následuje tento růst.

Dan Gladiš 

Naše investiční filozofie je natolik jednoduchá a obecná, že by měla fungovat bez rozdílu regionů, sektorů, či velikosti firem. Jednoduchá ale není její praktická aplikace. V konečném důsledku záleží na správném výběru jednotlivých akcií. Zatímco naše investiční filozofie se nemění a zůstává stejná, s tím jak se učíme a nabýváme zkušenosti, se postupně vyvíjí metoda, kterou vybíráme jednotlivé společnosti do portfolia. Dá se říct, že většina našich historických chyb jde na úkor špatnému výběru akcií a nikoliv na úkor investiční filozofie.

Chyby dělá každý investor, tomu se vyhnout nejde a určitě jich i v budoucnosti uděláme dost. Jsou to ale právě chyby, které investora posouvají vpřed. Snažíme se z nich učit a postupně vylepšovat výběr jednotlivých akcií. Při studiu jednotlivých společností si položíme vždy tyto čtyři otázky:

- Rozumím tomu, co společnost dělá?
- Má společnost nějakou trvale udržitelnou konkurenční výhodu?
- Je řízena ve prospěch akcionářů?
- Je cena jejích akcií atraktivní?

Teprve tehdy, když na všechny otázky máme kladnou odpověď, uvažujeme o tom, zda ji zařadit do portfolia.

Patria Online: Jaké máte aktuálně nejziskovější tituly v držení?

Aktuálně máme v portfoliu 22 titulů a největší výnos je u akcií Total Produce. Jsme přibližně na sedminásobku.

Patria Online: Na které trhy a země se zaměřujete?

Až na občasné nepatrné výjimky investujeme téměř výhradně na rozvinutých trzích – USA, Kanada, Británie, Irsko, Německo, Japonsko… Nejvíce kvalitních společností řízených dobrým managementem ve prospěch akcionářů je právě tam. Hlavně otázka corporate governance je pro nás důležitá. Její úroveň je na rozvinutých trzích nesrovnatelně vyšší než na rozvíjejících se trzích. Jsme velmi konzervativní investoři a toto riziko podstupovat nechceme.



Čtěte více:

Jakub Skryja pro Patrii Online: Investiční příležitosti vidíme ve firmách se střední či menší tržní kapitalizací
08.10.2016 11:00
Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem ...
Patrick Vyroubal pro Patrii Online: Investice ovlivní měnová politika USA, která zřejmě nabere restriktivnější tón
01.10.2016 10:00
Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem k...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university