Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář - Trump je mimo a Clintonová nemá ani zdání, čemu věří Putin

Víkendář - Trump je mimo a Clintonová nemá ani zdání, čemu věří Putin

16.10.2016 12:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Ať už vyhraje americké prezidentské volby kdokoliv, bude to mít při jednáních s Ruskem složité. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou totiž v troskách. Donald Trump evidentně žádné řešení nemá. Ovšem podobně jako většina Rusů, kteří americké volby sledují, mám výhrady i k Hillary Clintonové. A to i přesto, že aktivně protestuji proti vládě prezidenta Vladimira Putina.

Poslední průzkum týkající se amerických prezidentských voleb proběhl v Rusku v srpnu. Jen 12 % dotázaných uvedlo, že tyto volby sledují, 73 % o nich něco slyšelo. Z těch, kteří se o ně zajímali, jich 39 % podporovalo Donalda Trumpa, který by podle nich byl pro Rusko lepší. Clintonovou preferovalo 15 % z nich. Dřívější průzkumy přinesly podobné výsledky – větší podíl dotázaných se domníval, že prezident Trump by znamenal zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem.

Tyto výsledky jsou částečně odrazem Putinovy propagandy, která se věnuje mnohem více Trumpovi než Clintonové. Důvody jsou dva. Za prvé, ruská státní televize dává vždy větší prostor rebelům v jakékoliv západní zemi, protože věří, že pro Rusko je dobré cokoliv, co podkopává západní vlády. Za druhé, Putin a Clintonová se naprosto otevřeně nemají rádi. Ona o něm prohlašuje, že je chladnokrevným agentem KGB, který zastrašuje ostatní a snaží se obohatit na úkor druhých. On si zase dobře pamatuje, jak Clintonová podporovala protesty z roku 2011, které byly namířeny proti němu.

Na podobných věcech ale zase tolik nezáleží. Podle mého mínění je pro Rusko nejlepší, když bude patřit do svobodného západního světa. Nacionalističtí populisté, mezi které patří i Trump, tento svět ničí. Já sám jsem se uvedených protestů účastnil a souhlasím s tím, jak Clintonová Putina hodnotí. Přesto se domnívám, že jako prezidentka by pro Rusko nebyla dobrá. A v konečném důsledku by uškodila i Spojeným státům.

Clintonová opírá své názory na Rusko o zjednodušenou ideologii. Ve své kampani například hovořila o Putinovi jako o „nejvyšším kmotrovi globálního extremistického nacionalismu“. Pokud bychom soudili třeba na základě jeho snah o vytvoření „konzervativní“ ideologie a jeho propagandu zaměřenou na pomoc nacionalistům na Západě, tento popis by byl namístě. Jenže v Rusku nelze nic brát doslova.

Čemu věří Putin?

Putinova domácí ideologie založená na ortodoxním křesťanství a imperiálním patriotismu je vnitřně nekonzistentní a nemá žádný pevný základ. Jen 4 % Rusů chodí do kostela, i když 72 % z nich se považuje za ortodoxní křesťany. Je dost těžké hovořit o společnosti s nějakými fundamentálními hodnotami, když je v ní značně rozšířena sovětská nevraživost vůči víře, míra potratů je ve srovnání s USA trojnásobná a utlačuje velkou populaci muslimů a buddhistů. Putin věnoval jeden měsíční plat židovskému muzeu a otevřel několik mešit, není tedy žádným spojencem pro evropské nacionalisty, kteří jsou obvykle protižidovsky zaměřenými islamofoby. Putinovo Rusko je zemí, která spravuje velké oblasti tak, že právo je vymáháno pouze v případě, že je v souladu s místními zvyky. Putinova vláda postupuje proti etnickému nacionalismu tvrději než většina západních vlád a potlačuje neonacisty stejně krutě jako islámské teroristy.

Když se Putin dostal k moci, jeho ideologie byla založena na tradičním mixu postsovětského neoliberalismu, komunistického internacionalismu a oslavování ruské historie tisíckrát přepsané Sověty. Zdání pravicového nacionalisty získal Putin jen kvůli snaze Západu někam si ho zaškatulkovat. Jenže on je postsovětským chameleonem a mění barvy podle to, co se právě jemu a jeho vládě hodí.

Celý obrázek je tedy mnohem složitější, než se nám pokouší tvrdit lidé jako Clintonová. Je lehké souhlasit s tvrzeními typu „demokracie je dobrá, diktátoři jsou špatní“. Těžší už je ale odvodit, co to znamená v praxi. Například na Ukrajině by pokusy o úplnou porážku Putina nutně znamenali, že bychom se museli postavit jednoznačně za tamní vládu. Ta se sice prezentuje jako pilíř svobody a štít proti ruské nákaze, jde ale jen o další z oportunistických postsovětských vlád, které se dostaly k moci. Petro Porošenko by rád získal zbraně z USA, ale pokud by se mu toto velké přání splnilo, pravděpodobně by vše skončilo ještě ničivějším konfliktem. A co by učinily Spojené státy v případě, že by Rusko otevřeně vtrhlo na Ukrajinu? O něčem takovém Clintonová ani nikdo další ve Washingtonu vůbec nehovoří. Podobně nejednoznačná je situace v Sýrii.

Obávám se toho, že Clintonová by jako americká prezidentka činila kroky, které by Putinovi umožnily ještě více živit protizápadní hysterii v jeho zemi. Už několikrát ukázal, že nedovede zařadit zpátečku a že je vždy ochoten dál situaci eskalovat. Pokud by nakonec došlo k ozbrojenému konfliktu, mělo by to dramatické dopady jak na Rusko, tak na Spojené státy. Clintonová kdysi zkoušela „reset“ vztahů s Ruskem, šlo ovšem jen o povrchní snahy a Putin to cítil. Další takový pokus pravděpodobně nepřijde, ale já si přeji, aby k němu došlo. Rusko se totiž nenechá jen tak natlačit na cestu k Západu a Spojené státy by tak potřebovaly vůdce, který umí dobře pracovat s cukrem i s bičem. Nejhorší volbou ale stále zůstává naprosto nepredikovatelný Trump.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Druhá předvolební debata přinesla jen další osobní útoky
10.10.2016 12:30
V pořadí druhá debata před americkými prezidentskými volbami mezi Hill...
Bez voliček by Trump vyhrál
12.10.2016 19:30
Nadcházející americké prezidentské volby, po kterých z Bílého domu bud...
Investice na Ukrajině se letos vyplácí. Bude tomu tak i dál?
13.10.2016 16:00
Investorům, kteří nakoupili ukrajinská aktiva, se dostalo bohaté odměn...

Váš názor
  • Tohle snad ne ??
    17.10.2016 11:41

    "..aktivně protestuji proti vládě prezidenta Vladimira Putina" - no to by mě zajímalo jak se tohle dělá ??? "Podle mého mínění je pro Rusko nejlepší, když bude patřit do svobodného západního světa. Nacionalističtí populisté, mezi které patří i Trump, tento svět ničí" - to jako Vážně že Trump ničí a teta Hillary s Obamou buduje svobodný svět ??? asi stylem Libye, Iraq, Syrie apod.
    Bentley
  • Pro petrika
    17.10.2016 10:41

    ty si radeji precti dejiny jak vznikl a kdo a jak zakladal CCCP. O kolektivizaci, hladomoru kdy zemrely miliony lidi kteri se nechteli podridit, o gulakach a cistkach, kde Stalin povrazdil tisice i svych vernych spolupracovniku. Slysel jsi nekdy o Trockym ? USA stale existuji a prosperuji. Jejich dolar je nejsilnejsi menou sveta, zatimco po tvem CCCP uz ani pes nestekne. Mas velke mezery ve znalostech a tady bys rad poucoval ? Jdi se vycpat a ucitse ucitse ucitse.
    lkalka
    • Italka
      17.10.2016 11:05

      Co má Combined Community Codex Pack Microsoftu společného s tímto článkem?
      Kalka.
  •  
    17.10.2016 9:18

    Doporučil by som celej redakcii Patrie , aby si povinne pozreli 10 dielny seriál O. Stona :"Neznáme dejiny Spojených štátov", ktorý bežal na Spektre. Možno potom čiastočne zmenia názor na USA ako na "kolísku demokracie" a uvidia, že Amerika je v podstate zločinecký štát.
    Petrík
    • aby si povinne pozreli 10 dielny seriá
      17.10.2016 10:26

      ale Petriku - ty doby kdy se muselo neco delat, cist nebo chodit do pruvodu jsou bohudiky jiz davno za nami - probud se uz konecne.
      ..
    •  
      17.10.2016 9:25

      Autorem je Leonid Bershidsky. Zdroj: Bloomberg
      Nostradamus
  • tady...palec
    17.10.2016 8:51

    ...nahoru
    Nostradamus
  • Dobre napsany a veliceo bjektivni clanek
    16.10.2016 19:53

    Urcite se zdejsim soudruhum, jako kazda pravda nebude libit. Oni sami na podobne a logicke nazory nemaji, ale uz ze zvyku, se snazi prekrikovat a potlacit cokoliv co odhaluje pravou tvar dnesnich i minulych komunistickych krivaku.
    ..
    • Re: Dobre napsany a veliceo bjektivni clanek
      17.10.2016 12:30

      ....jako vše od jeho autora...hlavně ta objektivita se mi líbí..
      keris
  •  
    16.10.2016 16:20

    Nechápu proč jsem stále cpete (propagujete) ty Bershidského nehorázné a neobjektivní bláboly.
    (nezadáno)
    • Výklad komentáře pana nezadáno
      17.10.2016 8:46

      Nechápu, proč JSEM - tady ta věta měla končit, aby byl jasně patrný smysl komentáře.
      raca
    • Blabol jen pro tebe, pro ostatni pravda
      16.10.2016 20:02

      ...Když se Putin dostal k moci, jeho ideologie byla založena na tradičním mixu postsovětského neoliberalismu, komunistického internacionalismu a oslavování ruské historie tisíckrát přepsané Sověty. Zdání pravicového nacionalisty získal Putin jen kvůli snaze Západu někam si ho zaškatulkovat. Jenže on je postsovětským chameleonem a mění barvy podle to, co se právě jemu a jeho vládě hodí....
      Papa
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení