Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář - Kissinger o amerických volbách, Putinovi a Číně

Víkendář - Kissinger o amerických volbách, Putinovi a Číně

19.11.2016 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger v rozhovoru pro The Atlantic uvedl, že volební vítězství Donalda Trumpa nečekal. Podle jeho názoru by nový americký prezident mohl „nastolit rovnováhu mezi zahraniční politikou USA a jejich vnitřní situací“. V současnosti totiž existuje velký rozdíl mezi tím, jak americkou zahraniční politiku vnímají tamní elity a běžní lidé. Nový prezident má příležitost to napravit, ale jestli ji využije, je pouze na něm, tvrdí bývalý politik.

Kissinger se domnívá, že už by měly skončit debaty o tom, zda je Trump pro prezidentskou funkci kompetentní: „Byl zvolen a musíme mu dát příležitost, aby svou filozofii převedl do praxe.“ Sám Trumpa nehodlá kontaktovat, ale pokud jej nový prezident požádá o pomoc, vyhoví mu. Podle Kissingera je přitom jasné, že zahraniční země jsou z nového prezidenta USA v šoku. Přesto by ale měla být stále otevřená cesta novému dialogu. Dokonce je nadále možné udržet určitou kontinuitu americké zahraniční politiky. Čína i Rusko budou nyní pečlivě studovat nové možnosti, Trump přitom podle Kissingera není zastáncem Putina. Pouze „používal určitou rétoriku, protože Putin o něm řekl pár hezkých slov a on na to musel takticky reagovat“.

„Nyní je pravděpodobné, že Putin bude čekat, jak se situace dál vyvine. Rusko a Spojené státy se setkávají v mnoha situacích, ve kterých ani jedna země nemá vše pod kontrolou. Příkladem jsou Ukrajina i Sýrie. Je možné, že někdo se nyní bude cítit méně omezen a bude se snažit provést určité kroky. Putin bude čekat, až se ukáže, jaké má možnosti,“ říká Kissinger. Ohledně vzniku větší nestability ve světě dodal:

„Podle mého mínění byla velká světová zahraniční politika v posledních šesti měsících v útlumu a čekalo se na výsledky amerických voleb. Svět pak pozoroval, že v USA došlo k domácí revoluci a nyní bude po určitou dobu vyčkávat. V určitou dobu ale bude nutné se zase rozhodnout. Výjimku mohou tvořit nestátní skupiny, které se mohou snažit USA vyprovokovat a podkopat jejich globální pozici. Mohou dospět k názoru, že Trump bude na teroristický útok reagovat způsobem, který jim hraje do karet.“

Írán podle Kissingera pravděpodobně dospěje k závěru, že jaderná dohoda nyní stojí na velmi křehkém základě, ale bude podobně jako ostatní vyčkávat a pozorovat Trumpa. Nikdo totiž neví, jaká jeho zahraniční politika skutečně bude. Budeme se nacházet v období „intenzivní analýzy Trumpa“. Jeho zvolení je do značné míry důsledkem toho, že americké intelektuální a akademické elity útočí na hodnoty běžných Američanů. A co by novému prezidentovi USA Kissinger poradil? „V první řadě musí ukázat, že má všechny známé problémy pod kontrolou. Za druhé musí demonstrovat, že si je vědom toho, jak vznikly a jak se vyvíjejí. Prezident má odpovědnost, které se nemůže zbavit. Musí ukazovat směr. Musí ukazovat, čeho chce země dosáhnout, čemu se snaží zabránit.“

Kissinger se domnívá, že „svět je v chaosu“. Problémy se objevují v mnoha jeho částech a cíle americké zahraniční politiky by měly být dva: Za prvé, omezit chaos v jednotlivých regionech. Za druhé, vytvořit ucelený rámec a principy, podle kterých by šlo celý systém řídit. Strategická rozhodnutí musí učinit všichni počínaje zeměmi na Blízkém východě, pak Rusko a Čína a do určité míry i Evropa. Čína si musí ujasnit, jakou roli vlastně chce ve světě hrát. Rusko zase nemá jasno v tom, jaké jsou cíle jeho konfrontačních kroků.

Američané se podle Kissingera musí rozhodnout, čemu budou bránit bez ohledu na to, jak k tomu došlo a jak to bylo ospravedlňováno. Příkladem by mohla být ruská invaze do Lotyšska. Druhou otázkou, kterou si musí Američané zodpovědět, jsou jejich skutečné cíle. Podle jeho názoru by cílem USA mělo být to, aby se Evropa, Blízký východ a Asie nedostaly do područí jedné dominantní země, která by se chovala nepřátelsky.

Kissinger má za to, že mezi Američany a Čínou existuje kulturní mezera, kterou popsal následovně: Američané se domnívají, že běžným stavem pro svět je mír a pokud se objeví problém, někdo jej musí vytvářet. Pokud ten někdo bude poražen, vše se vrátí zpět do harmonie. Číňané ale naopak v taková řešení nevěří. Pro Peking je vyřešení jednoho problému pouze vstupenkou k dalšímu. Čína se tedy mnohem více zajímá o trendy: „Kam kráčíte? Jak bude podle vás svět vypadat za patnáct let?" Tyto kulturní rozdíly jsou podle Kissingera patrné i v případě, když se setká americký a čínský prezident. Okamžité problémy jsou často vyřešeny. Určení společných priorit a společného přístupu pro budoucnost se ale moc času nevěnuje.

Autorem je Jeffrey Goldberg.

Zdroj: The Atlantic



Čtěte více:

Víkendář - Chováme se jako Warren Buffett a to ekonomice škodí
06.11.2016 11:00
Ekonomové z Fedu zveřejnili minulý měsíc analýzu, která se zabývala do...
Víkendář: Dalajláma o bohatství a frustraci vyspělých zemí
12.11.2016 10:00
V mnoha ohledech na tom život na Zemi nebyl nikdy lépe. Řadu zemí a re...
Víkendář - S Ruskem je to už řadu století stále stejné
13.11.2016 17:00
Je to už téměř deset let, co jsme se věnovali neustále se opakujícímu ...

Váš názor
  • Co se Sýrií dál? - odhaduje vývoj Eva Filipi
    21.11.2016 18:11

    "Asad si vybere z neozbrojené opozice několik jmen, která mu konvenují, to zn. z opozice uvnitř země, z Damašku, neplacené Saúdskou Arábií ani Katarem. Vytvoří transformační vládu a "my", kteří jsme ti asadobijci, se budeme tvářit, že to už je ta transformace. Nebude to nikdy platit tak, jak si to představovala Paříž, Londýn a i Berlín, že opoziční představitelé budou sedět v ministerských křeslech, abychom my měli ten byznys."
    Špaček
    • Re: Co se Sýrií dál? - odhaduje vývoj Eva Filipi
      22.11.2016 9:59

      ....Paříž, Londýn a i Berlín, že opoziční představitelé budou sedět v ministerských křeslech, abychom my měli ten byznys." Špaček......" A zase to máme jako vždycky - Putin versus svět.
      :o))
    • Re: Co se Sýrií dál? - odhaduje vývoj Eva Filipi
      22.11.2016 3:39

      Zemanem vyznamenaná Filipi - co jiného očekávat. Ještě nám popiš co si o tom myslí hradní Ovčáček. Tady je větší sranda než mohou poskytnout všechny malé scény města pražského. Špaček na provázku?
      ..
  • My (Západ) jsme přece ti měniči režimů,
    21.11.2016 17:43

    říká vynikající velvyslankyně v Sýrii, Eva Filipi, a pokračuje ... "Byli jsme s p. ministrem Schwarzenbergem zoufalí, proč to ta Francie dělá ... Mně bylo vždycky moc podezřelé proč jsme v koalici se Saúdskou Arábií, wahhábistickým režimem. Ukázalo se, že v Sýrii je moc peněz z Kataru, Saúdské Arábie ... Zájmy, peníze, arogance. My určujeme, my tam budeme dělalat to, co my chceme ... Je mi to líto, bylo to špatný a byla to velká ztráta mých představ, iluzí. Byla jsem asi hloupá v té době." Odpověděla česká velvyslankyně 30.8.2016 v přednáškovém sálu Akademie věd, na otázku, jak se nestat naivními nástroji našich spojenců.
    Špaček
    • Re: My (Západ) jsme přece ti měniči režimů,
      21.11.2016 17:48

      připomínat tuto dámu, letos vyznamenanou bez povšimnutí médií, není nikdy na škodu, btw. předpověděla vývoj v Sýrii velmi dobře již někdy před třemi lety...to ji ještě pozvali i do ČT
      el mrcoch
      • Filipi
        23.11.2016 7:15

        je v regionu až příliš dlouho nato, aby propadla propagandě mainstreamu. Je to milá a chytrá dáma. Do ČT raději pozvou "odborníka" na problematiku Langšádlovou :)
        isisin
      •  
        21.11.2016 18:28

        To víš, když Filipi řekne v souvislosti s médii: "Věřím jen tomu, co vidím." Tak to je něco na ně. :-)
        Špaček
        • Jo - tomu se taky říká - vlčí mlha.
          22.11.2016 10:11

          A ty si taky viděl jak nás přijeli rusáci v 68. ochran'ovat? Putin to dodnes přece říká taky. Nakonec i Hitler měl 98% podporu svých občanů. Tak už to chodí. Co ty na to?
          GI
  • Vynikajícím způsobem řekl Vladimír Putin Obamovi
    21.11.2016 17:16

    Budeme intervenovat v Sýrii! A budeme je tam zabíjet (ty fanatické hrdlořezy), abysme je nemuseli zabíjet u nás doma.
    Špaček
    • Re: Vynikajícím způsobem řekl Vladimír Putin Obamovi
      22.11.2016 9:54

      To je přesně to co si myslí Amíci. Ale to potom Putinovci řvou co dělají Amíci jinde ve světě. No když dva dělají totéž, tak to není totéž. Věc pohledu. Ale Amíci nebombardují dennodenně úmyslně nemocnice a školy plné dětí a když se to omylem někde stane tak to přiznají a omluví se. A Rusy to, že ani neumí přistát na vlastní lodi, neomlouvá. Pro ty je více typické, že hned mají sto, navzájem si odporujících vysvětlení. Dodnes nevrátili černé skřínky od Smolenska ani nedovolují přístup mezinárodním vyšetřovatelům přístup.
      Vrabec
  • Víte co se stane teď když volby vyhrál Donald Trump?
    21.11.2016 10:12

    Poprvé v historii se bílý milionář nastěhuje do státního bytu po černošské rodině :-)
    Bentley
  • Je nepochybné, že USA dlouhodobě podporují džihád
    20.11.2016 11:00

    V minulých letech o tom opět podaly důkaz v severní Africe. Pročpak asi Saúdská Arábie s Katarem financovaly volební kampaň Clintonové, která se tak "osvědčila" při arabském jaru. Jak je to v Sýrii, to se dozví každý od české velvyslankyně v Damašku, Evy Filipi, když si ji poslechne: https://www.youtube.com/watch?v=tMidMgyq3rA
    Špaček
    • Re: Je nepochybné, že USA dlouhodobě podporují džihád
      21.11.2016 1:34

      Spacku budes se muset vic snazit, Ovcacek na to sam nestaci. Uz to cvrlikaji i vrabci na strese ... Popularita samotných zemanovců není nijak závratná, v minulých sněmovních volbách dostali jen 1,5 procenta hlasů...... Chces se vsadit ze to Zemeak uz vzda - kvuli zdravi - pochopitelne. On neni zas tak velky blb.. ze nema sanci uz vidi i on. No jo ale co s vovcakem ? Snad nebude kandidovat on. Urcite by taky par hlasu dostal. To je tady videt. Volil bys ho ty ?
      ,,
      • ,,
        21.11.2016 9:34

        Ale jo, jen si užívej naděje, že to Zeman vzdá. Máš na to ještě něco přes rok. A kolik bys vsadil?
        Josef
        • Re: ,,
          21.11.2016 10:31

          Při troše štěstí se do konce mandátu uchlastá.
          ..
    • Re: Je nepochybné, že USA dlouhodobě podporují džihád
      20.11.2016 21:52

      Stejně jako kdysi Hitler, který byl tak zahleděn a fascinován židovskou kulturou, tak že jim za státní peníze budoval tábory, kde byli zdarma ubytováni, ošaceni, stravováni a dokonce se postaral aby byli ochráněni před jejich nepřáteli ostnatým drátem, jako kdysi i my za komunistů. Že ty už se zas těšíš ? Navíc po smrti měli i kremaci úplně zdarma. Špačku Špačíčku zamysli se trošičku, už si zase jen pro smích. Netlačíš ty se náhodou na flek hradního mluvčího šašíka, když to je s tím ted' nahnutý?
      Marfuša
      • Marfuša
        21.11.2016 0:36

        Prezidentské volby v USA ukázaly, že propaganda mainstreamu nefunguje už ani na Američany. Pokoušet se ještě nyní oblbovat Čechy je opravdu naivní.
        Josef
  • Kissiger
    20.11.2016 6:09

    se zůčastnil a úspěšně pomáhal s hašením mnoha mezinárodních požárů a ohnisek. Vyzná se a správně poukazuje na toho kdo zakládá zatím největší a nejnebezpečnější požár dneška v Syrii. I ten kdo se o politiku nezajímá dnes vidí, kdo co tam ted' dělá. Kdo bombarduje školy a nemocnice a konvoje s humanitární pomocí. Amíci na které se to všechno svádělo odešli. Přesto vraždění a bombardování pokračuje a Rusáci tam poslali dokonce svoji největší letadlovou lod' ze které vysílají letky svých bombarderů do útoků a přitom Putin a jeho generálové stále ukazují prstem na zlé Amíky. Stejně jako na Ukrajině kde proruský "vzbouřenci" i po dvou letech stále mají dost vlastní munice na boj a dokonce moderní technologii na sestřelení civilního letadla. Komu slouží války a chaos a vlny uprchlíků zaplavující Evropu s nimiž přichází IS cvičení teroristi. Třetí světová válka už začala,jen jí stačí rozdmýchat naplno a kdo stále jen provokuje a dmýchá je každému,kdo myslí hlavou jasné.
    Hmmmm..
    • Re: Kissiger Hmmmmmmm...
      21.11.2016 9:53

      ...pane vy jste zralý na košilku s dlouhými rukávy a odborným dohledem dr.Chocholouška.Toto může zplodit jenom chorý mozek.Ztrácí se vám realita tohoto světa v nějaké fantasmagorii vašeho chorého mozku.Vzpamatujte se!!!
      realista
      • Zralej si ty
        21.11.2016 16:52

        Tak napiš v čem a kde Hmmmmm nemá pravdu. Tvůj chorý mozek nemá na jediný pádný argument, jen na komoušské normální kecy. Kdo stojí za bombardováním v Syrii ? Kdo tam ted' má a používá letadlovou lod' ? Kdo tam ted' má dokonce vojenskou základnu? Kde tam jsou Amíci? Proč utíkají lidi ze Syrie a kam se valí hordy uprchlíků ze Syrie? Komu prospívá a kdo stojí za destabilizací Evropy. Proč nezve a nepřijímá Putin uprchlíky když mu tolik záleží na lidu Syrie? Tak nenadávej a argumentuj, jestli můžeš nebo umíš ty Chocholoušku )).
        ..
        • Re: Zralej si ty - dvojtečka,Hmmmm..
          21.11.2016 19:16

          .... tak slyš ty chytrolíne,kdyby někdo neustále nevyzbrojoval a nepodporoval údajně umírněnou opozici, tak by v Sýrii žádná válka nemusela být.Podobně je tomu v Iráku,Afghanistánu,Lybii a nově Ukrajina.Dle tvého mdlého rozumu zatím stojí Rusové, kteří navíc stvořili Al-kajdu, aby bojovala proti Západu. Snažím se být nestranný, ale jaká je situace v těchto státech - anarchie,chaos,násilí a pak jsou utečenci.Kdo jim asi platí nákladnou přepravu,oblečení,mobil.tel s navigací atd..Asi Rusové, když dle tvého názoru sami nemají co žrát. Kdo má trochu IQ, tak si to asi lehce dá dohromady, ale žel některým tento dar není dopřán a pak čemu se asi divit! Dál už nechci debatovat ani argumentovat, protože je to bezpředmětné. /Jen tak pro zajímavost, prostuduj si co chtěl a udělal Kaddáffi pro svůj národ a Afriku a proč se někomu tak strašně znelíbil.Podobně, proč irácký vůdce se znelíbil a musel být odstraněn.Tak studuj a snad dojdeš poznání, i když tomu moc nevěřím. Tak se měj .., hmmmm..,atd.
          realista
          • Moc hezký realisto ale ....
            22.11.2016 3:20

            ...stále jsi neodpověděl na moji otázku. V čem nemá Hmmmmmm pravdu ? Všechno okecáváš typicky po bolševicku a málem se vracíš ke stvoření světa ale - v čem nemá Hmmmmm pravdu - :o)). Přeju brzké uzdravení.
            ..
        • Re: Zralej si ty
          21.11.2016 17:43

          Každý ví, že jsou Rusové v Sýrii v souladu s mezinárodním právem na pozvání demokraticky zvoleného prezidenta od září loňského roku. Každý ví, kdo tam začal dělat bordel v roce 2011. Díky Rusům tam válka v dohledné době skončí, což Ti zřejmě nevyhovuje. Tvoje kecy jsou zdánlivě zbytečné. Já jsem však za ně vděčný. Dnes fandím ČT a všem Kalouskům, Schwarzenbergům, Štětinům, Halíkům, Kocábům apod., neboť se zasloužili o to, že stále více lidí procitá a uvědomuje si jak jim mainstream lže. Důkazem jsou Brexit, zvolení Trumpa, proruský prezident v Bulharsku a Moldavsku. A bude to zřejmě pokračovat ve Francii a Holandsku. Takže Tvoje úloha je velice záslužná a jestli Ti za to Soros platí, tak je to úplně ideální.
          Josef
          • Josefe zkus nam vysvetlit
            22.11.2016 11:46

            Proc a proti komu,tedy demokraticky zvoleny prezident, kteremu po jeho demokratickem zvoleni utikaji miliony jeho obcanu, potrebuje ruskou zakladnu s jadenymi raketami a zvat cizi armadu, ktera mu tam demoluje jeho mesta, vrazdi jebo obyvatele, zamerne bombarduje nemocnice a skoly a navic ani nedovoli mezinarodnim humanistickym organisacim aby tam dovazely jeho volicum, co si ho tak demokraticky zvolili, nutne potreby, potraviny a leky. To normalnim slusnym objektivnim lidem nevysvetlis. Protoze kazdy vi jak to doopravdy je a ty taky. Jen ty tady placas nesmysly. Jako vsichni rudosi ze joo. Proc po peti letech valceni tedy nevyhlasi svobodne volby. To urcite vis i ty ale vysvetlit taky nedokazes.
            taky Pepik
            • Re: Josefe zkus nam vysvetlit
              22.11.2016 12:15

              Oni Syřané před rokem 2011 po milionech utíkali ze Sýrie? To snad ne? Utíkali až Američané dovezli do Sýrie žoldáky a vyzbrojili tzv. umírněnou opozici, aby svrhli násilím Asada. Možná by sis přál, aby Američané vyzbrojili českou opozici (Kalousek, Fiala, Filip apod.) těžkými zbraněmi, aby zaútočila na Hrad a na Strakovku. Mně by to demokratické nepřipadalo. Tobě ano? Občanům východního Aleppa brání v útěku umírnění teroristé podporování USA. To oni brání humanitární pomoci. Protože Rusové berou ohled na civilní obyvatelstvo východního Aleppa, nemohou ho bombardovat. Už shodili na východní Aleppo letáky, aby civilisti opustili město, jenže jim v tom brání teroristé podporování z USA. Každý, kdo se pokusí utéci, je zastřelen. Když Rusové chtěli bombardovat Groznyj, shodili letáky, aby civilisti opustili město. Čečenští teroristé je nechali odejít a pak bylo město srovnáno se zemí. Nevím které volby v Sýrii máš na mysli. Prezidentské se konaly v roce 2014. Parlamentní letos v dubnu. Takže plácáš Ty. S takto informovaným diskutérem je těžké diskutovat.
              Josef
          •  
            21.11.2016 18:31

            Když přivřu obě oči a připustím, že Asad je legitimní vládce Sýrie, pak jsou tam Rusáci v souladu s mezinárodním právem. Na Ukrajině jsou zase jako čistí okupanti v rozporu s mezinárodním právem. Důležité je pochopit, že Rusáci udelají cokoliv, aby destabilizovali Evropu, rozdrobili a znovu ovládli. V Sýrii již asi vyčerpali většinu svého potenciálu, dalším cílem bude Turecko. Podpoří islamistu Erdogana, aby z Turecka vyhnali do Evropy miliony sekulárních Turků. A joudové a vlastizrádci tomu budou tleskat.
            ..
            • ..
              21.11.2016 19:09

              Ano, na Krymu Rusové porušili mezinárodní právo. Američané by podobnou situaci zdůvodnili ohrožením amerických zájmů. Rozdíl je v tom, že Rusové brání své zájmy na svých hranicích, zatímco Američané na opačném konci světa, což není tak legitimní. Vzhledem k tomu, že s připojením Krymu k Rusku vyslovilo souhlas 97% účastníků referenda a nebyl při něm nikdo ani zraněn, tak bych to za velký prohřešek nepovažoval. Pokud jsi demokrat, tak bys měl respektovat vůli většiny. Hlavně prosím Tě nepiš, že se referendum konalo před hlavněmi kalašnikovů. Na Donbasu důkazy o ruských vojácích nejsou a pokud ano, tak jen sporné. Že dodávají Donbasu zbraně? Copak Američané ještě nikdy nedodávali zbraně do míst konfliktů? Píšeš, že Rusové chtějí destabilizovat Evropu. Jako vývozce surovin bys měl zájem destabilizovat své odběratele? Problémem Turecka není Rusko, ale Turecko samo. Je vedeno lidmi, kteří jsou nevypočitatelní a zneužívají svého strategického významu pro NATO.
              Josef
              • Re: ..
                21.11.2016 23:54

                Jako že Sýrie je na Ruských hranicích? Se prober a koukni se na glóbus. Takové Podněstří je od ruských hranic stovky kilometrů a stejně ho rusáci okupují. Rozdíl mezi zemí okupovanou Američany a rusáky je v tom, že Američani se snaží tu zemi postavit na nohy a pak s ní spolupracovat a něco z toho mít. kdežto rusáci se jí snaží jen hned vysát do mrtě. Děkuji já nemám o další vysávání zájem.
                ..
                • ..
                  22.11.2016 10:38

                  Sýrie je jasná, Rusové tam byli pozváni. Jakápak okupace Podněstří? Rusové ukončili občanskou válku v Moldavsku. To Ti vadí, že se už Moldavané navzájem nezabíjí? Ruská armáda tam působí jako mírové sbory. O stavění na nohy k jakému došlo v Libyii, Sýrii, Iráku, Afghánistánu apod., ke kterému došlo vlivem zásahů Američanů, nemám zájem. Ale jestli Ty o tom sníš, máš možnost se např. do Libye odstěhovat.
                  Josef
                  • Re: ..
                    22.11.2016 11:01

                    Ano vadí mi, že rusáci v Podněstří podporují teroristy, proti řádně zvolenému prezidentovi Moldavska. A na Sýrii je jasné jen to, že tam rusáci válčí tisíce kilometrů od svých hranic. Takže tvá teze že Rusko jen hájí své hranice je očividná blbost ostatně jako většina toho, co tu tvrdíš.
                    ..
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data