Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příští zastávka Vídeň? Ropná dohoda má pořád rizika

Příští zastávka Vídeň? Ropná dohoda má pořád rizika

21.11.2016 14:04
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Pro OPEC by to mohla být první skutečná dohoda o snížení produkce ropy od roku 2008. Ropný pakt může zastavit propad cen ropy, trvající už dva a půl roku, a podle OPECu je jeho dosažení už nablízku. Kroky jednotlivých členských států ale říkají jiný příběh, napsala agentura Bloomberg. Jaké jsou tedy podle ní šance na dosažení dohody, jak se rýsují před klíčovým zasedáním ropných ministrů příští týden ve Vídni.

Čtyři pilíře

Organizace zemí vyvážejících ropu se na mimořádném zasedání 28. září v Alžíru předběžně dohodla na snížení společné produkce na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. K ratifikaci má dojít 30. listopadu ve Vídni. V říjnu 14členné uskupení produkovalo zhruba 33,6 milionu barelů.

Nejdůležitější otázkou, která se po alžírské schůzce vynořila, je ta, zda Saúdská Arábie změnila svůj postoj bránit vlastní podíl na světovém trhu, a pokud ano, do jaké míry. V současnosti je známo, že království chce, aby politika kartelu stála na čtyřech pilířích: kroky OPEC by měly být kolektivní, nestranné, transparentní a důvěryhodné pro trhy. To v podstatě znamená, že Irák podle Saúdů musí svou produkci snížit a Írán ji má zmrazit.

Kdo bude držet krok?

Irák a Írán jsou druhým a třetím největším producentem v OPEC.

Irák původně výchozí bod pro snížení produkce odmítal. Na konci minulého týdne to ale vypadalo, že tento jeho postoj dostává trhliny. Země předložila jeden soubor čísel týkajících produkce. S vlastním souborem ale přišel i OPEC. Výchozím bodem přitom bude druhý soubor dat, která jsou nižší než ta, se kterými přišel Bagdád, který svou produkci více než dva roky zvyšuje. Znamená to, že Irák by musel škrtat více, než se země domnívá, že je odůvodněné. A vyrovnání těchto postojů je pořád překážkou.

Irák tvrdí, že výnosy z ropy zoufale potřebuje, aby mohl financovat válku s Islámským státem. Irácký ministr ropného průmyslu Džabár Alí Luajbí v neděli prohlásil, že Bagdád hodlá tento týden přijít se třemi novými návrhy. Podrobnosti ale neuvedl.

Pokud jde o Írán, ten se v lednu zbavil mezinárodních sankcí kvůli svému jadernému programu. Přijmout ropné restrikce OPECu, psané v podstatě jeho politickým rivalem a jedničkou v rámci OPEC Saúdskou Arábií, by na domácí půdě mohlo být provokativní rozhodnutí. Írán souhlas s omezením těžby odmítá. Íránský ministr ropy Bížan Zangáne nicméně o víkendu prohlásil, že dosažení dohody o škrtech na vídeňské schůzce je „vysoce pravděpodobné“.

Helima Croftová, hlavní analytička společnosti RBC Capital Markets pro sektor komodit se domnívá, že dohoda jasná není. „Existuje šance jedna ku čtyřem, že dohoda jen tak nebude, a to na základě toho, že Íránci jsou v jednáních příliš agresivní,“ řekla podle agentury Bloomberg.

Role Ne-OPECu

Jasné není ani to, do jaké míry se k úsilí připojí nečlenské státy, hlavně tedy Rusko, pokud svou nabídku suroviny omezí sami Saúdové. Nejasné je ale i to, do jaké míry je jejich účast zásadní.
Skutečnost je taková, že skoro řádný nečlenský stát si do vlastní produkce ropy nějak výrazněji sáhnout nenechá. Ruská produkce je na postsovětském maximu a Moskva tvrdí, že by raději zmrazení než škrty. A na zapojení USA nebo Kanady zapomeňme. Těm by pomohlo, kdyby se nějaké restrikce objevily. Potom by se totiž snažily prodat více ropy, aby redukci na straně OPEC dorovnaly.

Pořád je co dělat

Generální tajemník OPECu Mohammed Barkinda v uplynulých týdnech objížděl členské státy, aby dohodě před napjatě očekávanou vídeňskou schůzkou zajistil podporu. Už minulý týden se někteří z ministrů – včetně ruského Alexandera Novaka - sešli v Dauhá. Valný výsledek ale schůzka podle všeho neměla.

Výjimku z konečné dohody chtějí kromě Iráku a Íránu také Nigérie a Libye. Tato čtyřka tvořila v říjnu zhruba 30 procent celkové produkce OPEC. Pokud jim kartelu výjimku přiklepne, budou potom největšími producenty, na které by snížení zbylo, Saúdové, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Venezuela.

"Takticky býčí" přístup

Analytici banky Barclays mají za to, že dohoda v nějaké podobě zřejmě bude, aby si OPEC „zachoval tvář“. Její dopad na trhy by však mohl být mizivý. Zástupci OPEC řešili rozpory i o uplynulém víkendu. Trh na příslib ropné dohody podle všeho zareagoval a bankovní skupina Goldman Sachs uvedla, že zaujímá „takticky býčí“ postoj.

Ceny ropy se dnes posunuly až na třítýdenní maxima (viz graf níže), k čemuž jim pomohl i slabší dolar. Cena ropy WTI s dodáním v prosinci stouply na newyorské burze Nymex až o 79 centů na 46,68 dolaru za barel. Aktivnější kontrakt na lednové dodání přidával zhruba 1,8 procenta, tedy 84 centů na 47,2 dolaru za barel. Cena severomořské ropy Brent s dodáním v lednu rostla dopoledne v Londýně až o 1,8 procenta na 47,72 dolaru za barel poté, co si minulý týden připsala 4,7 procenta.

ropa_1

Zdroj: BBG, WSJ, RTRS

 


Čtěte více:

Zlato je nejlevnější za pět měsíců, stříbro skoro v medvědím trhu a ropa roste
18.11.2016 16:29
V USA se po roce opět schyluje ke zvýšení úrokových sazeb a trh se z...
Dražší ropa pomohla energetickým titulům v Asii
21.11.2016 8:40
Dražší ropa dnes táhla vzhůru akcie energetických firem v Asii. Černé...
Evropa na počátku týdne ztrácí, daří se těžařům
21.11.2016 11:07
Evropské akciové trhy se na počátku nového týdne pohybují v červených ...

Váš názor
  • Dokud jsou částí jakékoliv smlouvy Rusáci
    21.11.2016 17:09

    Pak taková smlouva má šanci na úspěch asi jako sněhulák v pekle. Jako ted' když zoufale potřebují, aby cena ropy šla nahoru a oni vyzývaji všechny ostatní na omezování produkce zatímco oni sami "zmrazí" vlastní produkci na historickém maximu. To je smlouva. Jako ty smlouvy o příměří a klidu zbraní z Minska.
    GI
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.