Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bleskový propad libry: Stopa vede do Japonska

Bleskový propad libry: Stopa vede do Japonska

07.12.2016 15:14
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Ve vyšetřování raketového pádu britské libry je o trochu jasněji. Stopy vedou do Japonska, konkrétně na tamní trading desk bankovní skupiny Citigroup. Právě odsud byla podle bankéřů a vyšetřovatelů v říjnu vypálena sada příkazů k prodeji, které propad libry prohloubily.

Dosavadní názor je takový, že makléři Citi hluboký propad britské měny ve slabém asijském obchodování sami neodstartovali. Tokijská pobočka se na něm ale zřejmě výraznou měrou podílela, tvrdí také zdroje listu Financial Times.

O bleskovém propadu, zvaném také flash crah, jsme psali ZDE a ZDE. Jen pro připomenutí, co se tedy 7. října stalo. Hodnota libry se tehdy během chvilky propadla z 1,26 GBP až na 1,14 GBP. Podle údajů Bloombergu se britská měna v časném asijském obchodování přechodně propadla až o 6,1 procenta na nejnižší hodnoty od března 1985. Propad trval jenom 40 vteřin.

flash

Britská centrální banka Bank of England dala veřejně na srozuměnou, že celá věc „se odlišuje absencí zřetelného fundamentálního spouštěče“. Její vyšetřování se ale zaměřilo na jediný incident, uvedl jeden ze zdrojů. Když libra v nezvykle hubeném obchodování klesala, umístil jeden z makléřů americké banky několikanásobné příkazy k prodeji, tvrdí lidé, kteří vědí, jak to v Citi ten den probíhalo. 

O to, co vlastně prvotním spouštěčem, se vyšetřovatelé z obezřetnostního úřadu PRA, který spadá pod britského měnového regulátora, údajně ani tolik nezajímali. Zběsilé pohyby na trzích nejsou uprostřed noci přitom ničím výjimečným. Libra navíc kvůli probíhajícím dohadům o podobě britského rozchodu s Evropskou unií nebyla až tolik pevná v kramflekách.  Obchodníci už tehdy poukazovali na možnost selhání lidského faktoru, potenciálně za přispění algoritmického obhodování, které mohlo zvýšit tlak na prodej.  

Jak tehdy připomněl Jakub Brukner z oddělení Customer Care Patria Finance, podobný scénář náhlého zhroucení kurzu se letos objevil i u jihoafrického randu a novozélandského dolaru. Je přitom možné, že obdobné výkyvy se budou dít častěji. "Rozsah a hlavně rychlost propadu naznačují, že zvýšená volatilita bude na forexových trzích přítomna zřejmě stále častěji, jelikož objem obchodů v čase klesá a naopak podíl obchodníků využívajících algoritmy narůstá," uvedl Brukner.

"Looping"

Ve druhé fázi prudkého oslabení libry se ale odehrála další věc, totiž už zmíněná vysoká kadence příkazů k prodeji. Jistý obchodník Citi v Tokiu je umístil za pomoci elektronického nástroje známého jako agregátor, který obchodní instrukce rozesílá dále, píšou FT. 

Příkazy k prodeji libry narazily na druhé na straně na nulový zájem o koupi. Něco takové je mimořádně neobvyklé. Tady je třeba hledat vinu v mimořádně chabé likviditě, ale také v relativně pevně usazeném názoru, že s librou to po červnovém hlasování o brexitu moc růžově vypadat nebude.

Tokijská pobočka City mezitím chrlila další a další příkazy k prodeji. Ty se začaly navzájem cyklit. Takovému procesu se říká looping a běžně se ho daří odstranit pomocí bezpečnostních pojistek obsažených v bankovních nástrojích pro obchodování. Má je i program agregátor. Citi, která je předním hráčem na poli obchodování se směnnými kurzy, ale odmítla sdělit, zda byly pojistky v té době v provozu.

Incident vyvolává otazníky nad tím, jak si vlastně čtvrtá největší americká banka podle aktiv i tržní kapitalizace stojí, pokud jde o kvalitu dohledu a risk management. Citi tvrdí, že „situaci zvládla přiměřeně“ a její systémy kontrol fungovaly po celou dobu incidentu. To, zda byl někdo kvůli flash crashi potrestán, ale sdělit odmítla. Hovořit nechce ani o tom, zda ve světle incidentu nepozměnila svoje obchodní zvyklosti.

Vývoj spotového kurzu britské libry vůči americkému dolaru za poslední rok zachycuje následující graf. Britské měně dnes uškodila data z britského průmyslu, jehož produkce se v říjnu překvapivě snížila. 

spot_gbp

Zdroje: FT, BBG


Čtěte více:

Rozbřesk – Masivní výprodej libry pokračuje. V Asii byl pár GBP/USD dole o 6 % za dvě minuty
07.10.2016 9:12
Libra zůstává pod masivním tlakem. Zprávy o tom, že francouzský prezid...
Libra si v Asii prošla největším propadem od referenda
07.10.2016 10:32
Asijské obchodování přineslo britské libře výrazné oslabení. Strmý pr...
Britský průmysl překvapil říjnovým propadem výroby
07.12.2016 10:46
Průmysl ve Velké Británii za říjen snížil výrobu meziměsíčně o 1,3 pr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení