Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Trumpův čínský obětní beránek

Project Syndicate: Trumpův čínský obětní beránek

21.12.2016 10:26

Nově zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi se opět podařilo postavit fakta na hlavu. V rámci obecnější snahy vyplísnit Čínu za to, že údajně „znásilňuje“ politiku Spojených států nefér obchodní politikou, nyní znovu obvinil tuto zemi, že manipuluje s vlastní měnou, aby získala exportní výhodu. Taková prohlášení jsou nejen odtržená od reality, ale ve stejné míře i nebezpečná.

Nenechte se mýlit: Trumpovo obviňování Číňanů z měnové manipulace opravdu není podloženo fakty. Právě naopak – Čínská lidová banka (PBOC) už dva a půl roku intervenuje na měnových trzích s opačným cílem: zabránit přílišnému pádu hodnoty jüanu vůči dolaru.

Čína v poslední době zažívá prudký odliv kapitálu, který vyvolal značný tlak na pokles devizového kurzu jüanu. Tento odliv je zčásti výsledkem zmírnění restrikcí kapitálového účtu čínskou vládou – kterážto snaha by měla umožnit domácnostem, korporacím a institucionálním investorům diverzifikovat svá portfolia navýšením zahraničních pozic. Kromě toho odráží odliv kapitálu obavy o hospodářské vyhlídky Číny včetně vršících se finančních rizik, ale i strach některých bohatých Číňanů, že by se mohli stát terčem protikorupčního tažení prezidenta Si Ťin-pchinga.

Kontrolovaný pokles

PBOC však nenechala hodnotu jüanu klesat tak rychle, jak by velely trhy, ale provedla určité zásahy, aby zmírnila odliv kapitálu a vykompenzovala tlak na znehodnocení měny. A pro Čínu to znamenalo nemalé náklady: snaha PBOC udržet hodnotu jüanu relativně stabilní oproti dolaru přispěla k poklesu čínských rezerv v zahraniční měně téměř o 900 miliard dolarů oproti zhruba čtyřbilionovému maximu v červnu 2014. (Napomohla tomu také klesající hodnota měn jako euro a jen – které představují určitý podíl čínských rezerv – vůči americkému dolaru.)

USA z přístupu Číny těží. Kdyby Trump podobně jako jeho předchůdci požadoval, aby Čína nechala o hodnotě své měny rozhodovat trhy, pak by se jüan znehodnocoval ještě rychleji, což by zvýšilo obchodní konkurenceschopnost Číny vůči USA. Když však Trump žádá, aby Čína zastavila trhem vyvolané znehodnocování jüanu, pak ji tím v podstatě vyzývá, ať dělá přesně to, co USA vždy odsuzovaly: přímo intervenuje na měnových trzích.

Taková jsou fakta. Trump ovšem fakta neřeší. Dnes už nicméně není pouhým prezidentským kandidátem, takže jeho nařčení nelze dál zlehčovat coby nabubřelou rétoriku. To, co se kdysi v USA pokládalo za „jadernou variantu“ – totiž oficiální obvinění Číny z měnové manipulace a uvalení vysokých celoplošných cel na čínský dovoz –, se po Trumpově nástupu do Bílého domu změní ve velmi reálnou možnost.

Cesta do začarovaného kruhu odvet?

Trump ví, že jeho slib oživit americkou výrobu prostřednictvím takových změn domácí hospodářské politiky, které zvýší mezinárodní konkurenceschopnost amerických firem, se bude obtížně plnit a potrvá dlouho, než se začnou dostavovat výsledky. Tvrdý postoj vůči Číně – slovy i skutky – se mu pravděpodobně jeví jako pohodlná oklika.

Takové kroky by však Trumpovy cíle ani zdaleka nesplnily, ale pravděpodobně by vyvolaly okamžitý a agresivní čínský protiúder. Pravděpodobným výsledkem by byl začarovaný kruh odvetných restrikcí bilaterálního obchodu a investičních toků, jenž by poškodil obě ekonomiky.

Milosrdná interpretace zní tak, že Trump jakožto tvrdý a pragmatický byznysmen si hrozbami pouze buduje silnou vyjednávací pozici a že zdravý rozum nakonec zvítězí. Čím déle však bude Trumpova štvavá rétorika pokračovat, tím vyšší je riziko, že bude mít reálné následky.

Silný dolar je špatnou zprávou

Americkou ekonomiku by mohla poškodit dokonce i vyhlídka obchodní války s Čínou. Trumpova prohlášení o povolební politice – a nejistota, kterou vyvolala – už vyšroubovala hodnotu dolaru vzhůru; USA koneckonců už dlouho fungují jako relativně bezpečný přístav v dobách nejistoty (i když tuto nejistotu samy zapříčiní).

Zatímco hrozba obchodní války s Čínou i představa, že USA vycouvají ze stávajících obchodních dohod, poškozují spíše krátkodobé růstové vyhlídky jiných zemí než vyhlídky USA, rostoucí dolar je pro Trumpa špatnou zprávou. Jeho sliby, že zvýší americký export a vrátí do země pracovní místa ve výrobní sféře, která se přesunula do států s levnější pracovní silou, by se obtížně plnily i za ideálních podmínek. Pokud silný dolar podkopává mezinárodní konkurenceschopnost americké výroby ještě víc, bude plnění těchto slibů o to obtížnější, přinejmenším v krátkodobém měřítku.

Trump se možná pokusí nalakovat tyto nezdary na růžovo, zvláště když příliv kapitálu, jenž pomáhá zvyšovat hodnotu dolaru, současně snižuje náklady na financování federální vlády, čímž vytváří Trumpovi větší prostor k uskutečňování fiskálních cílů. Faktem ovšem zůstává, že bude-li Trumpova rozohněná protekcionistická rétorika pokračovat, pak se USA budou potýkat s problémem silného dolaru, výrazně oslabených exportérů a mnohem vyššího obchodního schodku – nemluvě o zvýšeném napětí ve vztahu s Čínou, která budí respekt.

Silácké řeči mohou fungovat na vítězných shromážděních, ale nedokážou změnit fakta. Bude-li Trump pokračovat v nastoupené cestě, pak americká ekonomika utrpí – a stejně tak utrpí jeho postavení mezi americkými voliči, kteří mu stále z toho či onoho důvodu věří.

Eswar Prasad je profesorem obchodní politiky na Dysonově fakultě aplikované ekonomie a managementu Cornellovy univerzity a vysoce postaveným členem Brookingsova institutu. Je autorem knihy Gaining Currency: The Rise of the Renminbi (Rostoucí měna: Vzestup jüanu).

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Summers: Trumpův daňový plán ekonomice uškodí
12.12.2016 7:21
Ronald Reagan zavedl v roce 1986 daňovou reformu, která zjednodušila c...
El-Erian: Trhy mohou skončit jako Černý rytíř z Monty Pythonů
16.12.2016 7:27
Výsledky referenda, které se před několika dny konalo v Itálii, jen zv...
Krugman: Fed udělal chybu a Trump to nezachrání
19.12.2016 12:04
Tak Fed zvedl sazby. Já už dlouho tvrdím, že takový krok je chybou, i...
Překvapení se nekonalo, Trump oficiálně zvolen prezidentem
20.12.2016 14:30
Zástupci jednotlivých států USA podle očekávání oficiálně zvolili za a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m