Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sanofi na akvizice firem nespěchá, GlaxoSmithKline se vyplatila sázka na novinky

Sanofi na akvizice firem nespěchá, GlaxoSmithKline se vyplatila sázka na novinky

08.02.2017 15:33
Autor: Pavel Daniel

Farmaceutické společnosti Sanofi a GlaxoSmithKline oznámily kapitálovým trhům a investorům za čtvrté čtvrtletí roku 2016 uspokojivé výsledky. Obě firmy navíc uvedly, že spoléhají na novinky v léčivech ve svých portfoliích.

Sanofi spoléhá na dvě novinky

Dvě želízka v ohni má francouzský farmaceutický gigant Sanofi na rok 2017, na které spoléhá, že mu pomohou nahradit dosud jeho příjmovou „zlatou žílu,“ totiž inzulín Lantus. Patří k nim nový experimentální lék Sarilumab k léčbě revmatoidní artritidy a Dupilumab na léčbu těžké formy ekzému. Čeká se, že jejich nasazení do prodejů schválí americký regulátor FDA.

Sanofi a Regeneron Pharmaceuticals Inc. v říjnu roku 2016 uvedly, že se jim nepodařilo získat souhlas od amerického regulátora FDA pro lék Sarilumab. A to z důvodu výrobních nedostatků v závodě Le Trait. Nyní je podle Sanofi všechno jinak a farmaceutická společnost znovu podala žádost o schválení k distribuci léků na americkém trhu. Čeká se, že by k ní mohlo dojít v prvním čtvrtletí roku 2017. Koncem března má být schválen, podle Oliviera Brandicourta, generálního ředitele firmy, i lék Dupilumab. Ten zároveň ujistil investory, že skupina má velmi dobrý růstový potenciál i bez toho, aby musela rychle uskutečnit nějakou akvizici. „Nespěcháme s nějakou fúzí či akvizicí,“ řekl Brandicourt novinářům.

Sanofi zatím ohlásilo za čtvrté čtvrtletí roku 2016 více než dvojnásobný čistý zisk více, který podle analytiků podpořila nižší amortizace a restrukturalizace společnosti. Čistý zisk tak vzrostl na 790 milionů eur ve srovnání se 334 miliony eury o rok dříve. Upravený zisk bez zahrnutí vlivu akvizic a divestic klesl o 6 % na 1,61 miliardy EUR, a byl ovlivněný hlavně vyššími daněmi. Dobrou zprávou je, že výsledek překonal odhad analytiků, kteří počítali se ziskem 1,59 miliardy EUR. Celkové tržby firmy vzrostly o 3 % na 8,87 miliardy EUR.

Agentura Bloomberg v této souvislosti uvedla, že v roce 2017 se údajně dá čekat pokles příjmů, neboť Sanofi končí patentová ochrana jejího „Blockbusteru“, totiž inzulínu Lantus. Sama Sanofi uvedla, že v roce 2017 by mohlo dojít k poklesu zisku na akcii až o 3 %. Jak mají firmě pomoci nové léky navýšit příjmy, ukazuje následující tabulka.

Prognóza příjmů z nového léku Sanofi Dupilumab 

Sanofi

Zdroj: Bloomberg

Nové léky pomohly i GlaxoSmithKline

Pro investory příznivé zprávy vydal i farmaceutický koncern GlaxoSmithKline PLC. Jeho hospodaření totiž zaznamenalo v posledním čtvrtletí 2016 obrat k zisku a růst prodejů nových léků společnosti. Firma se ale musela za loňský rok potýkat s oslabováním britské libry. Výrobce léčiv vykázal za čtvrté čtvrtletí roku 2016 čistý zisk ve výši 257 milionů liber, ve srovnání s 354 miliony liber ztráty ve stejném období předchozího roku. Výsledek byl ovlivněn 20miliardovým swapem v amerických dolarech se společností Novartis AG. Firma, která reportuje v britských librách, ale většinu příjmu uskutečňuje v jiných měnách, uvedla, že pokud se odhlédne od měnových vlivů, její jádrový provozní zisk stoupl o 16 % a příjmy se zvýšily o 3 %.

"Britská farmaceutická společnost vygenerovala v posledním kvartálu loňského roku tržby v hodnotě 7,6 miliardy liber, což je meziročně o 21 procent více," řekl k výsledkům Ján Hladký, analytik Patria Finance. Čistý zisk na akcii tak činil 26,1 GBp, což je meziroční růst o pět procent. "Tím pádem překonala očekávaná čísla o 200 milionů liber a o 1,2p. Provozní marže 20,6 % byla při predikci 26 % zklamáním. Tržby rostly napříč všemi segmenty, zejména pak největší z nich, Pharmaceutical Sales (léčiva), přidal meziročně až 22 procent," zhodnotil Ján Hladký. Podle něj to však nebylo díky prodeji klíčového produktu Advair (astma), jenž tvoří více než 10 % celkových tržeb společnosti. "Jeho prodeje totiž sklouzly o dalších 5 % meziročně a segment tak musely táhnout menší produkty jako Tivicay a Trimuq (léčba HIV), jejichž kombinované tržby vzrostly o bezmála o 80 % meziročně na 820 milionů liber," dodal Ján Hladký

Do dalšího roku počítá management se dvěma možnými scénáři, jež se točí kolem zmiňovaného Advairu a jeho generické verze pro americký trh. Patent na samotnou lék Advair totiž vypršel již v roce 2010, nicméně je to patent na inhalátor Discuss, který držel konkurenci na uzdě. Ten ale vypršel v roce 2016. "Nedojde-li k uvedení generické konkurence na trh, Advair bude pokračovat v současném trendu, sníží tržby meziročně o 15 – 20 procent a zároveň zatlačí na čistý zisk na akcii, který poroste 5 – 7 % tempem," upřesnil Ján Hladký. Druhá možnost podle něj je, že generikum dostane zelenou. "V tom případě management predikuje propad tržeb Advair až o 45 % s výrazně negativním vlivem na čistý zisk na akcii, jenž zůstane meziročně beze změny nebo s malým poklesem," řekl Ján Hladký. Tržní konsensus v současnosti míří někam mezi tyto dva scénáře (Advair –30 % y/y a čistý zisk na akcii +1,5 % y/y).     


Čtěte více:

Ekonomikou nehýbou ani tak centrální banky, jako naše pudy a příběhy
08.02.2017 10:13
Jednají lidé racionálně, nebo mohou celou ekonomikou hýbat fámy a různ...
Těžař Rio Tinto se vrátil do černých čísel a odměňuje investory
08.02.2017 10:22
Komoditní trh je podle všeho z nejhoršího venku, železná ruda zdražuje...
Vláda: Evropského bankovního regulátora chceme přilákat do Prahy
08.02.2017 12:03
Vláda bude usilovat o to, aby se Evropská bankovní agentura (EBA) po o...
Project Syndicate: Nedobrá ruská rovnováha
08.02.2017 13:19
Po více než dvou letech hospodářské kontrakce se zdá, že Rusko dospělo...
Kofola posiluje v segmentu vod, převezme distribuci tří značek
08.02.2017 14:20
Skupina Kofola se stane výhradním distributorem Bílinské kyselky, Rudo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data