Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Nedobrá ruská rovnováha

Project Syndicate: Nedobrá ruská rovnováha

08.02.2017 13:19

Po více než dvou letech hospodářské kontrakce se zdá, že Rusko dospělo k jistému zdání stability. Očekává se sice, že hospodářský růst dosáhne v roce 2017 pouze asi 1%, avšak strach z ekonomické destabilizace, který se v zemi šířil od invaze na Krym v roce 2014 – na niž Západ reagoval ochromujícími sankcemi –, se téměř vypařil. Kombinace zahraničně-politického optimismu, nejrůznějších požitků a domácího útisku je zřejmě účinným elixírem.

Stejně jako v dobách Leonida Brežněva zastiňuje i dnes ruská zahraniční politika politiku domácí. Na rozdíl od dřívějška jsou však vyhlídky Ruska nadějné. Americký prezident Donald Trump dal jasně najevo touhu zlepšit vztahy s Kremlem a údajně se v červnu sejde s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Rovněž prezidentské volby ve Francii plánované na letošní duben mohou dopadnout podle přání Ruska. Středopravý kandidát François Fillon i krajně pravicová kandidátka Marine Le Penová jsou Putinovými vroucími přáteli, ačkoliv šanci má i centrista Emmanuel Macron, který mezi jeho přátele nepatří.

Prezidentské volby v samotném Rusku, jež se mají konat v březnu 2018, se jeví jako mnohem méně zásadní, poněvadž se neočekává žádná změna: Putin bude zvolen znovu a Dmitrij Medveděv si podrží funkci premiéra. Takové řešení je zjevně přijatelné pro většinu Rusů nebo přinejmenším pro dobře zajištěné Moskvany.

Moskevská infrastruktura nikdy nevypadala lépe než dnes: město se chlubí dobře fungujícím a nedávno rozšířeným systémem metra a moderními, čistými a efektivně fungujícími letišti. Dokonce i kdysi chaotická parkoviště byla dána do pořádku – a potřebu parkování navíc snížilo rozšíření levných a rychlých služeb sdílení automobilů. Obyvatelé města mohou navštěvovat dokonale udržovaná a luxusní nákupní centra a ve výběrových prodejnách potravin si kupovat prakticky jakákoliv jídla, po nichž zatouží (s výjimkou západních sýrů).

Dusno na Gajdarově fóru

Samozřejmě existují i Rusové, kteří se současným stavem nejsou spokojení. Od toho je zde ale všemocná Federální bezpečnostní služba (FSB). Organizace Freedom House nedávno snížila ruské skóre v oblasti politických práv na nejnižší možnou úroveň.

Strašidlo represí bylo dobře patrné na lednovém Gajdarově fóru, každoročním setkání pořádaném Ruskou prezidentskou akademií pro národní hospodářství a veřejnou správu na počest reformátora Jelcinovy éry Jegora Gajdara. Během třídenního fóra se každoročně scházejí tisíce ruských sociologů a stovky zahraničních expertů a společně diskutují o hospodářské politice.

Vládní ministři v panelových diskusích působí uvolněně, otevřeně a kompetentně, ale dávají si pozor, aby se vyhnuli ostrým prohlášením. Stěžejní problémy Ruska – absence skutečných vlastnických práv, vlády zákona a demokracie – sice letos byly zmíněny, o což se zasadil zejména bývalý ministr financí Alexej Kudrin, ale jen jemně a letmo. Většina plenárních diskusí se jako obvykle věnovala detailům dobře fungující makroekonomické politiky země. Početný ruský hospodářský establishment se má stále natolik dobře, že nechce bárku zbytečně rozhoupat.

Postoj ministrů možná není nikterak překvapivý, avšak předchozí Gajdarova fóra v sobě vždy nesla naději – ne-li přímo očekávání –, že budou fungovat jako hozená rukavice vládnoucí elitě. Moskevští akademičtí ekonomové každoročně hosty na fóru pozorně poslouchají v naději, že uslyší něco radikálního nebo alespoň malinko vzdorovitého, když už sami nejeví ochotu cokoliv zpochybnit.

Liberálové se pletli: Válka konsolidovala Putinovu moc

Také na loňském fóru desetičlenný panel složený z prominentních ruských liberálních politologů – tento panel je pravidelnou součástí fóra a já jsem rovněž jeho členem – vyslovil předpoklad, že k nějakému vzdoru dojde. Někteří členové panelu dokonce předpověděli zpochybnění režimu – například že do dumy bude zvolen některý člen opozice nebo že hospodářské těžkosti vyvolají společenský neklid.

Tyto předpovědi však vyzněly naprázdno. Ve volbách do dumy hlasovalo jen málo europeizovaných ruských liberálů; konzervativci na jihu a východě země byli mnohem horlivější. Náš panel zjevně přecenil hospodářské výsledky a nedocenil roli války a útlaku při konsolidaci podpory prezidenta Putina a jeho regionálních sultanátů.

Ve skutečnosti mezi Rusy drtivě převládá dojem, že Putinova invaze na Ukrajinu a anexe Krymu byly pro Rusko dobré. Od Putina to byl mistrovský tah. Tím, že proměnil Ukrajinu ve slabého a konflikty sužovaného nepřítele, jednak utlumil sílící prodemokratické smýšlení v Rusku inspirované zčásti i ukrajinským příklonem k Evropské unii, jednak vyvolal nacionalistickou euforii.

I další zahraničně-politický vývoj mohl vyznít v Putinův prospěch. Podle profesorky Taťány Vorožejkinové z Moskevské školy společenských a hospodářských věd znamenalo zničení Aleppa Ruskem pro Putina další „vítězství“, jímž se může vychloubat. Když se k tomu přidá rostoucí vliv pravicových populistů na Západě – jakožto příznak širší krize liberalismu –, pak bylo snadné vykreslovat Putina jako ideálního vůdce, jakého země potřebují.

Putinův režim na pevných nohou, zvrátit to může jen „černá labuť“


Letos už v panelu Gajdarova fóra nikdo nepředpověděl nic jiného než politickou netečnost, další útisk a masový konformismus. Putinův režim se konsolidoval kolem vlajky a jen málokdo v Rusku je ochoten zpochybnit zavedené pořádky. Jedinými potenciálními zdroji změny jsou dnes vnější události a vztahy – tedy oblasti, nad nimiž Putin nemá plnou kontrolu.

Momentálně se zdá, že Rusko stojí na pevných geopolitických nohou. Věci však nejsou vždy takové, jaké se jeví. Ačkoliv by se například mohlo zdát, že Trumpova podpora užších vzájemných vztahů je pro Rusko dobrá, významnou složku Putinova nacionalistického apelu představuje jeho schopnost zesilovat studenoválečnické drama. K tomu ovšem potřebuje, aby USA – a obecněji Západ – byly jeho nepřítelem. Přátelství by mohlo Putinovi dlouhodobě přinést problémy.

V krátkodobém horizontu však platí, co na Gajdarově fóru prohlásil nezávislý politolog Dmitrij Oreškin: je pravděpodobné, že změnu v Rusku dokáže vyvolat jen „černá labuť“ v podobě nějaké zahraniční události. Nová rovnováha v zemi sice není dobrá, ale jeví se jako stabilní – prozatím.

Anders Aslund je vysoce postaveným členem Atlantické rady. Jeho nejnovější kniha, kterou napsal se Simeonem Djankovem, nese název Europe’s Growth Challenge (Výzva pro evropský růst). 

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org




Čtěte více:

Project Syndicate: Osm principů rozvojové politiky podle Stiglitze
02.01.2017 16:38
Britské hlasování o odchodu z Evropské unie a zvolení Donalda Trumpa p...
Project Syndicate: Trump, korporativismus a nedostatek inovací
19.01.2017 16:11
Mnoha lidem se zdá, že ve Spojených státech dochází k domácímu politic...
Nový způsob počítání tanků ruské ekonomice prospěl
05.02.2017 7:26
Nejdelší ruská hospodářská recese za téměř dvě desetiletí možná není t...
Rusko je z nejhoršího venku – díky Trumpovi i ropě
07.02.2017 12:13
Ruský HDP se sice v roce 2016 snížil o -0,2 procenta, ale pro akcie a...

Váš názor
  • Blbost
    08.02.2017 23:29

    Panebože, to je neuvěřitelný blábol, jaký musel sepsat jen duševně nemocný člověk. Žádný div, lídrové států EU i NATO vykazují známky této nemoci již hodně dlouho. Podělané agrese proti Iráku, Afganistánu a Lybii. Neschopnost vypořádat se s drzými islámskými ekonomickými běženci ,krach arabského jara, Brexit, Trump prezidentem, skvělé vyhlídky Le Penové a Wilderse, Putin doma podpora 85 % Russů - směje se západním sankcím, které naopak prospívají jejich domácí ekonomice, Rubl loni nejrychleji posilující měna k Dolaru + 18 %,...atd. atd.
    xiluodu
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university