Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Jak Američané „pořeší“ Severní Koreu?

Víkendář: Jak Američané „pořeší“ Severní Koreu?

15.04.2017 8:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Donald Trump slíbil, že „pořeší“ problém, který přináší jaderný program Severní Koreje, na tohle jsou podle jeho slov všechny možnosti. Severní Korea otestovala svou první jadernou zbraň v roce 2006 a od té doby počet testů prudce vzrostl. Podle některých odborníků by mohla Korea již na konci Trumpova funkčního období vyrobit střely, se kterými by mohla zaútočit přímo na Spojené státy. Pro USA se tak stává větší hrozbou, než je mezinárodní terorismus.

Pokud se podíváme na celou situaci detailněji, zjistíme, že moc možností nyní na stole není. Spojené státy by mohly zvýšit intenzitu svých kybernetických útoků proti Koreji a jejímu jadernému programu. Údajně se tak dělo i na konci vlády prezidenta Obamy. Výměnou za ukončení jaderného programu by Severní Koreji mohlo být nabídnuto ukončení vojenských cvičení prováděných spolu s Jižní Koreou, jak navrhuje Čína. Do Jižní Koreje by také naopak mohly být přesunuty taktické jaderné střely. Nebo by se mohla Severní Korea stát uznávaným členem skupiny zemí s jadernými zbraněmi a následně by se vedla jednání o nepoužívání jejích zbraní.

Victor Cha, který je korejským odborníkem na tuto problematiku a působil ve vládě George Bushe, tento krátký seznam zkracuje ještě více. Hovoří o tom, že buď Spojené státy použijí proti Koreji vojenskou sílu, nebo na ni musí vyvinout velký ekonomický tlak Čína. První možnost by měla hrozivé důsledky a právě proto jsou tak důležitá současná jednání mezi americkou a čínskou vládou. O preventivních útocích namířených proti Severní Koreji uvažovali Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama a všichni je nakonec zamítli (nejblíže k rozkazu k jejich provedení byl asi Bill Clinton).

Dnes by už navíc bylo velmi složité eliminovat celý jaderný program leteckými útoky. Severní Korea by také na útoky mohla reagovat vojenskou akcí proti Jižní Koreji a zejména proti Soulu. Použity by mohly být chemické zbraně. Cílem severokorejských útoků by se mohly stát i americké základny v regionu a Cha tvrdí, že počet obětí by se mohl vyšplhat do milionů. Hlavním cílem diktátorského režimu v Severní Koreji je totiž přežití.

Trumpova vláda by tak mohla jít ve stopách Obamovy administrativy – jejím cílem by bylo postupné navyšování sankcí a tlaku na Severní Koreu, aby se vrátila k jednacímu stolu. Jenže asi 85 % severokorejského zahraničního obchodu spočívá v obchodu s Čínou. Ta je schopná jej ukončit a znemožnit Severokorejcům využívat čínské banky. Čína sama přitom tyto obchodní vazby z ekonomického hlediska nepotřebuje. Cha tvrdí, že jejich zpřetrhání by sice problém jaderných zbraní nevyřešilo. „Nicméně pokud si severokorejské vedení už nebude moci kupovat koňak a mercedesy, bude to pro něj nepříjemné.“ Následně by mohla přijít diplomatická jednání, při nichž by proti Severní Koreji měl stát jednotný názor požadující ukončení jejího jaderného programu.

Čínská vláda se ovšem obává, že přílišný tlak by vyvolal kolaps Kimova režimu, následně by vznikla uprchlická krize, jaderné zbraně by se dostaly mimo jakoukoliv kontrolu a Spojené státy by posílily svůj vliv v regionu. Cha ovšem říká, že Čína se také stále více obává konfliktu mezi Severní Koreou a USA. „Trump je nepredikovatelný a právě proto mají současná americká varování takovou odezvu. Jde totiž o jiný typ varování než v minulosti,“ tvrdí odborník. K něčemu podobnému došlo v roce 2006. Tehdy Bush řekl Číně, že Severní Korea jí právě za jejím dvorkem odpálila jaderné rakety a pokud s tím něco neudělá ona sama, udělá to on. Následně byla obnovena diplomatická jednání a došlo k určitým dohodám. 


Cha se domnívá, že Trumpova vláda nerozpoutá jaderný konflikt. Podpoří ale obranný systém v Jižní Koreji a možná i Japonsku přesto, že s ním nesouhlasí Čína. A může zavést i takzvané sekundární sankce, které by byly ze strany USA uvaleny na čínské firmy a jednotlivce, kteří obchodují se Severní Koreou. „Severokorejský jaderný program se každým dnem posouvá dopředu. Kimové jsou v Koreji u moci již 69 let. Jejich odolnost a jaderný program je tvrdou realitou, se kterou se Trump musí vypořádat,“ říká Cha.

Autor: Uri Friedman

(Zdroj: The Atlantic)

 
 

Čtěte více:

Trhy jsou v názorovém konfliktu, kritická úroveň sazeb stále vzdálena
17.02.2017 18:53
Trh amerických vládních obligací se uklidnil, akcie nabraly dech k da...
První obchodní deficit od roku 2014 v Číně. Region ale sleduje spíše napětí kvůli raketám Severní Koreje
08.03.2017 8:34
Napětí na korejském poloostrově v Asii po raketových testech neustává....
Ford chce přes Čínu postoupit v elektromobilitě a plug-in autech
07.04.2017 13:37
Americká automobilka Ford Motor Co. chce být v Číně ještě více „zelená...
Trumpovo „řinčení zbraněmi“ má výsledky. Čína nabízí ústupky v obchodních jednáních a její vyslanec varuje KLDR
10.04.2017 18:10
První osobní setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho čínsk...
Jak se podaří Číně udržet růst? Úřady plánují nové ekonomické centrum
12.04.2017 6:43
Čína bude muset představit pravdivý recept na možné zpomalení ekonomik...
Silná slova a strach z konfliktu. Investoři míří do zlata, jenu a amerických dluhopisů
11.04.2017 17:38
Světové trhy nadále dusí bezpečnostní témata. Atmosféra houstne kolem ...

Váš názor
  • Korea
    17.04.2017 8:57

    Pokud USA zaútočí na Koreu, pak to bude akt mezinárodní agrese. Jak známo Korea sama nikoho nenapadla. A zdůvodňovat útok USA jejím jaderným programem nelze. USA povolily vyvinout jaderné zbraně islámskému Pakistánu , velmi podivnému režimu ! Nenapadly Pakistán ani na něj neuvalily sankce. Jak to že má jaderné bomby a hlavice Izrael ?? Není to porušení smlouvy o nešíření jederných zbraní ?? USA mají hrůzu z toho, že Severní Koreu vyzbrojenou desítkami jaderných hlavic a bomb nebudou moci napadnout a rozvrátit tak jako tu udělaly s nejadernými státy :Irák, Sýrie, Lybie, Afganistán, Vietnam,...atd.atd. Pokud budou chtít USA Severní Koreu obsadit, tak musí jít do jaderné války. A pokud USA zaútočí Tomahawky, pak Sever může vypálit raketu s jadernou bombou na blízký jihokorejský 12 milionový Soul. Mrtvých může být 1 milion. Myslím si, že by si USA měly útok na Severní Koreu pořádně rozmyslet. Už v období 1950/51 tam přišly o 50 000 vojáků a čínští lidoví dobrovolníci je zahnanli o 200 kilometrů zpět. Dnes by to mohlo být ještě hoší ,jejich vojáci budou muset čelit jaderným úderům. Každý národ má právo použít na svou obranu všechny druhy zbraní které vlastní, tedy i ty atomové.
    wagner
  • Zbytečné starosti
    16.04.2017 2:17

    KLDR se "vyřeší" sama. Právě dneska, v den výročí zakladatele tohoto státu zla, k nelibosti všech zdejších jeho obdivovatelů, kteří s radují z řinčení zbraněmi a nukleárními raketami velkého Kima, jim to zase selhalo a nevzlétlo. Jen aby jim to ale nespadlo do Číny nebo Japonska a oni, po vzoru Asáda a Putina nepřesvědčovali celý svět že to zase udělala ta zlá CIA. Tady se na takovou zprávu těší už řada příznivců.
    ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.