Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velká investiční hra na Unileveru

Velká investiční hra na Unileveru

20.04.2017 21:05, aktualizováno: 20.4. 22:00

Aktualizováno

Poslední týdny s sebou přinesly velký zájem o dění ve společnosti Unilever. Její management totiž odmítl nabídku na převzetí ze strany Kraft Heinz Co., jejíž hodnota dosahovala 143 miliard dolarů. I tak ale Unilever může čekat revoluce – ona nabídka totiž na jeho vedení pravděpodobně zapůsobila jako nepříjemný budíček. Přišlo tak s plánem na odkup akcií v hodnotě 5 miliard eur, zvýšení dividend, nákladové úspory ve výši 2 miliard eur, zvýšení provozních marží a prodej některých divizí.

Soudě podle následujícího srovnání provozních marží Unileveru a Kraftu má první jmenovaná společnost skutečně co dohánět. Jejich celkové produktové portfolio sice není ani zdaleka shodné, je ale zřejmé, že od roku 2014 se rozdíly v ziskovosti mezi oběma firmami značně rozšířily – Kraft svou ziskovost poměrně razantně zvyšuje, zatímco Unileveru se podařilo marži zvýšit jen z necelých 15 % na cca 16 %:

uni1

Zvyšování marží, efektivity a produktivity bude ale podle některých spekulací jen jednou z částí nového plánu Unileveru. Nabízí se totiž různé kombinace toho, co by firma mohla prodat, koupit a jak by její struktura a velikost mohla vypadat za pár let. První z následujících dvou grafů porovnává velikost divize potravin s jejími konkurenty (podle výše tržeb). Tato část Unileveru je s nevelkým odstupem druhá za Kraftem a odštěpením se by se dostala před General Mills a Kellog:

uni2

Druhý z výše uvedených grafů ukazuje velikost „drogérie“ Unileveru spolu s porovnatelnými společnostmi. I zde by divize Unileveru byla na druhém místě, i když odstup od první PG je mnohem vyšší než v prvním případě. Jedna ze zmíněných restrukturalizačních spekulací se přitom týká toho, že by Unilever prodal „jídlo“ a místo toho koupil „drogerii“ jiné velké společnosti (či společnost celou). Korporátní a investiční vody Unileveru se tedy značně rozvlnily. Cena akcie, se kterou investoři v posledních měsících moc nudy nezažili, se v polovině minulého roku prudce zvedla, aby pak stejně prudce korigovala. Ovšem na počátku letošního roku přišla další razantní rally a nyní se čeká, co bude dál (vyznačeno zeleně v následujícím grafu).

uni3

Zdroj: Financial Times

Nedávno jsem zde přemítal nad společnostmi typu GE, které se rády chlubí úsporami z rozsahu, pozitivním efektem širokého portfolia produktů a značek a podobnými „učebnicovými“ artefakty. Neměli bychom ale zapomínat, že existuje také něco, co bychom mohli nazývat náklady z rozsahu, nepřehlednosti, zkostnatělosti, přílišného sebeuspokojení, pocitu nedotknutelnosti atd. Dosavadní vývoj na Unileveru to možná potvrzuje – na probuzení některých molochů je někdy potřeba skutečně silného impulzu. Nebo je možné, že z byznysu Unileveru toho ve skutečnosti už o mnoho více dostat nejde. A popsané plány jsou jen obranným (a zoufalým) tahem, který vypadá dobře na papíře, ale fakticky půjde jen o škatulata batulata hejbejte se. Uvidíme, pravda se může nacházet uprostřed.

Za připomenutí každopádně stojí, že Unilever je slušným strojkem na peníze. Jeho provozní tok hotovosti sice v roce 2016 klesl - z 7,3 miliard eur na 7 miliard eur a to přestože zisky rostly. Po investicích ale firma stále vydělala necelé 4 miliardy eur. V roce 2015 to bylo podobné. Dividendy se nachází pod tímto volným tokem hotovosti a odkupy jsou nevýznamné. Unilever tak nepatří mezi dlouhou řadu společností, které už několik let vydělávají hodně, ale akcionářům vrací ještě více. Jinak řečeno, Unileveru nehrozí to, co jim: Dříve, či později budou muset výplatu akcionářům snížit. A pro trh, který obvykle hledí jen na ziskovost, to obvykle bývá nepříjemné překvapení.

Takovou malou záhadu s ohledem na výše uvedené představuje soustavné navyšování dluhu Unileveru. Firma totiž dodatečné peníze nepotřebuje, protože na investice a dividendy si v pohodě vydělá – viz výše. Roste jí tak zásoba hotovosti v rozvaze (více než 3,6 miliardy eur v roce 2016). Tak se chovají společnosti, které plánují nějakou velkou akvizici, nebo jednorázové zapáčení rozvahy a vrácení hotovosti akcionářům (podotýkám, že společnost se tak chovala dlouho před oznámením prodeje margarínů a odkupu akcií ve výši 5 miliard eur).

To vše naznačuje, že v Unileveru se asi ještě budou dít věci. S nějakými agresivními sázkami ale pozor – poměr kapitalizace k volnému cash flow dosahuje hodnoty 35, což u takovéto v podstatě stagnující společnosti určitě není málo. Jinak řečeno, investoři čekají, že onen budíček od Kraftu nepovede jen ke kosmetickým změnám. Velká investičně- restrukturalizační hra začala.

Čtěte více:

Evropské indexy rostou, Unilever ale drtí konec námluv s Kraft Heinz
20.02.2017 11:12
Evropské akciové trhy se na počátku týdne pohybují mírně v zelených čí...
Šéf Henkelu přilévá do ohně Kraft versus Unilever: Akvizice jsou zásadní i v naší strategii
23.02.2017 11:03
Výrobci pracích prášků Persil, vlasové kosmetiky Schwartzkopf nebo lep...
Unilever zavádí nová opatření, aby získat podporu investorů
06.04.2017 13:38
Britsko-nizozemský výrobce spotřebního zboží Unilever zavádí sérii opa...
Nestlé a Unilever, aneb jak na opatrnost v Evropě
20.04.2017 13:38
Unilever a Nestlé jsou mamuty spotřebního zboží. Mýdla Dove, zmrzliny ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university