Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Ifo na historickém maximu

Rozbřesk: Ifo na historickém maximu

27.06.2017 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ani silnější euro, které zhoršilo postavení německých firem na světovém trhu, nijak neovlivnilo extrémně pozitivní naladění německých firem, a tak se tolik sledovaný index Ifo vypjal k novému historickému rekordu. Pomohlo mu především to, jak hodnotí tamní firmy v průmyslu, ve stavebnictví a v obchodě současný vývoj, který je z jejich pohledu nejpříznivější za celou dobu sledování těchto ukazatelů od roku 1991. Optimismus ovšem nepanuje pouze při pohledu na aktuální výsledky německých podniků, ale i pokud jde o jejich očekávání pro dalších šest měsíců. Tady sice až takový rekord nepadl, protože index dosáhl jen tříletého maxima, ale i to můžeme považovat za velmi slibný výsledek.

Pokud máme najít nějakou „vadu na kráse“ nejnovější nadílky dat z Německa, tak je to fakt, že o veškeré zlepšení nálad se za poslední měsíc postarali obchodníci. Ti si totiž jednoznačně užívají současné vlny domácí poptávky, díky níž německá ekonomika bezpochyby vykáže i velmi solidní výsledek za druhé čtvrtletí. Zvyšující se ochota tamních spotřebitelů po letech konečně utrácet posunovala německou ekonomiku nahoru už v loňském roce a rovněž letos je jedním z hlavních motorů ekonomiky. Jestli něco nahoru ani takto rostoucí spotřeba neposunuje, tak je to prozatím inflace. Navzdory rekordně nízké nezaměstnanosti, rostoucím mzdám, spotřebě atp. se ani v Německu inflace nechce probudit a naplnit tak očekávání ECB, která se ocitla v pasti své extrémně uvolněné měnové politiky. A když už inflace nevzniká ani v tak úspěšné zemi, těžko ji čekat od těch tradičně stále více zaostávajících členů euro-klubu.

Nejnovější várka dat z Německa může potěšit i české exportéry. Je totiž jen dalším potvrzením toho, že se v Německu nakupuje, investuje a vůbec, že tamní poptávka míří svižně nahoru. Je sice otázkou, jak dlouho ještě bude Ifo lámat rekordy, avšak na nějaké zpomalení to ani navzdory silnému euru zatím rozhodně nevypadá. Na druhou stranu, na inflaci taky zatím moc ne, tedy alespoň na tu spotřebitelskou, protože na jiných trzích – třeba na realitním – to vypadá v Německu podobně jako u nás.

TRHY 

CZK a dluhopisy

Koruna se včera v průběhu dne vzdala svých malých zisků a posunula se vůči euru k hranici 26,30. Asi jí moc nesvědčí fakt, že se zvyšováním úrokových sazeb v ČR to není až tak horké, jak předpokládala prognóza ČNB, která mimochodem se zvyšováním úrokových sazeb počítá vlastně nepřetržitě už poslední dva roky. Poprvé už k němu mělo dojít na začátku letošního roku (viz prognóza ze srpna 2015). Ale část trhu přece jen počítá, že se tento krok nezadržitelně blíží a že dokonce nastane už letos. 12 ze 14 analytiků na trhu věří, že se tak stane ještě do konce letošního roku. Aktuální inflační výhled ve srovnání s prognózou ČNB a k tomu zrelaxovaná politika ECB však až k tak rychlé akci vybízet nemusí.


EURUSD + zahraniční FX

Americká data dolehla na dolar. Ten měl sice nejprve navrch díky příznivému sentimentu na trzích, ale slabá data o objednávkách na zboží dlouhodobé spotřeby ho o zisky připravila.

Středoevropské měny využily příznivé situace na trzích, kdy poptávku po akciích doprovodil mírný pokles výnosů - v takové situaci se nejlépe se dařilo zlotému, když se měnový pár EUR/PLN přiblížil hranici 4,20.

Dnes v budou v centru pozornosti vystoupení centrálních bankéřů - promluvit by měl prezident ECB Draghi, guvernér Bank of England Carney a také šéfka Fedu Yellenová.

Akcie

Indexy Dow Jones a S&P 500 mírně rostly, když první zmíněný zavřel se ziskem 0,07 % a druhý uvedený ukončil obchodování se ziskem 0,03 %. Technologický index Nasdaq se naopak trápil a zavřel se ztrátou 0,29 %. Není tedy překvapením, že nejhorším sektorem a zároveň prakticky jediným ztrátovým, je ten technologický.

Mezi top 20 společnostmi podle tržní kapitalizace se v technologickém sektoru dařilo jen akcím IBM, Cisco a Oracle. Více s jak procentní ztrátou zavřely akcie firem Alphabet, Facebook a Nvidia. Nedařilo se ani společnostem jako Amazon (-0,97 %) a Tesla (-1,55 %). Na druhou stranu pozitivně se vedlo společnostem zaměřených na spotřebu a například Wal-Mart dokázal zavřít se ziskem 0,88 %.

Ropa

Cena ropy Brent včera sice mírně rostla, stále se však drží hluboko pod 50 USD/barel a nálada na trhu zůstává opatrná. To dokumentují i data o spekulativních pozicích ve futures kontraktech na ropu Brent a WTI, která za minulý týden ukázala nejméně optimismu mezi spekulanty za posledních 10 měsíců.

Dnes budou zveřejněna data API o amerických zásobách ropy za minulý týden, jež poskytnou trhu indikaci před oficiálními údaji EIA zveřejněnými zítra.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Brent pod 45 dolary, koruna odpočívá a Česko je stále víc zemí aut
22.06.2017 9:06
Růst české ekonomiky je i nadále úzce spojený s průmyslem, tedy předev...
Rozbřesk: Boj za vyšší mzdy je v plném proudu
23.06.2017 9:12
Stávka ve slovenském Volkswagenu ukazuje, že trh práce ve střední Evro...
Rozbřesk: Týden ve znamení blížících se prázdnin a ČNB
26.06.2017 9:14
Poslední týden před prázdninami se sejde ČNB. Pozornost bude upřená hl...
Superoptimismus německých firem & dobrá nálada v Česku
26.06.2017 10:51
Ještě před měsícem tolik sledovaný ukazatel Ifo překvapil růstem na še...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení