Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Zvyšování sazeb v ČNB na spadnutí?

Rozbřesk: Zvyšování sazeb v ČNB na spadnutí?

30.06.2017 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Vyznění včerejšího zasedání bankovní rady bylo alespoň podle následné tiskové konference jednoznačné. ČNB chce brzy začít zvyšovat své hlavní úrokové sazby, protože se vše vyvíjí v podstatě v souladu s její prognózou. Odchylky reality od modelu považuje centrální banka za marginální a dokonce je spokojena i s posílením koruny o více než tři procenta.

Trochu to kontrastuje se slovy některých členů bankovní rady, kteří v předchozích týdnech hovořili o pozdějším termínu zvyšování sazeb, protože měnovou restrikci za ČNB dělá právě posilující koruna. Poselství guvernéra na tiskové konferenci bylo ovšem jednoznačné. Přesto ke zvyšování sazeb nemusí dojít až tak rychle, jak to na první pohled vypadá. A to hned z několika důvodů. V první řadě sice současná odchylka inflace od prognózy není až tak zásadní (dvě desetiny v posledních dvou měsících), avšak je velmi pravděpodobné, že se už brzy ještě více rozšíří. Současně některé proinflační faktory začínají fungovat opět jako protiinflační. Konkrétně jde především o ceny ropy a dalších komodit spolu s oslabujícím americkým dolarem. Nelze si také nevšimnout, že na české inflaci se ze třetiny podílí vyšší ceny potravin a něco málo přidává i EET, které poměrně brzy z inflace začne mizet. Docela to vypadá, že se inflace už začíná vzdalovat od svého vrcholu a směřuje pod cíl ještě dříve, než předpokládá model ČNB.

Zapomenout nelze ani na pokračující QE ECB. Ta sice svoji poněkud zvláštní rétorikou rozvířila dění na finančních trzích – posunula výnosy dluhopisů evropských zemí citelně vzhůru a nakopla euro k dalším ziskům, než však ECB začne ustupovat od své super expanzivní politiky, uplyne ještě nějaký ten měsíc, kdy bude i koruna citlivě reagovat na zahraniční impulsy. Nakonec už včera slova z ČNB o růstu sazeb dodala české měně motivaci k rychlému návratu k post-exitovým maximům vůči euru a shodou okolností i tříletým maximům vůči dolaru. Příští rozhodování bankovní rady proto nemusí být až tak jednoduché, jak se dnes může zdát, stejně jako všední realita může být oproti modelu centrální banky mnohem zajímavější a dynamičtější.

TRHY

CZK a dluhopisy

Českou korunu včerejší slova o brzkém zvyšování sazeb velmi potěšila a posunula ji až pod úroveň 26,20 EUR/CZK. Jde sice zatím jen o krátkodobý efekt, avšak čím více bude trh přesvědčený o startu rozšiřování úrokového diferenciálu, tím ochotněji bude koruna vytvářet nová maxima. Jediným, co jí v tom může bránit, jsou velké pozice zahraničních investorů, kteří si právě na její zisky vsadili už před exitem. A možná na to i ČNB vsází, protože právě tyto pozice považuje za proinflační riziko, respektive čeká, že to s dalším posilováním nemusí být až tak žhavé.

EURUSD + zahraniční FX

Předběžná inflační čísla z Německa byla včera vyšší, než se čekalo, ale euro po nich své bohaté zisky už nenavýšilo. Už tak se jeho kurz k dolaru dostal nad 1,1400. Kromě eura své zisky proti dolaru lehce navýšila i britská libra, která se dostala až nad 1,3000.

Jestřábí tóny z ECB mohou být dnes podpořeny i daty, když bude zveřejněna inflace v eurozóně za červen. Trh očekává zpomalení inflace (náš odhad lehce nad trhem na 1,3 %), což vzhledem k jejímu zrychlení ve Španělsku a Německu může být špatně. Eurodolar by se tak dopoledne mohl posunout ještě výše k rezistencím na úrovni 1,16, resp. 1,17. Odpoledne si však trh musí dát pozor na důležitá makrodata v USA.

Akcie

Index S&P 500 tento týden zaznamenává vývoj jako na houpačce. V pondělí stagnoval, v úterý díky prezidentu ECB Draghimu ztratil 0,83 %, ve středu po snaze o omezení dopadů ze strany ECB posílil o 0,88 % a včera ztrácel i 1,3 %, když si trhy opět jako hlavní vodítko vzali úterní Draghiho slova. Z jednotlivých sektorů nejvíce oslabovaly technologické tituly (které v posledních měsících nejvíce těžily ze zájmu investorů), ostatní sektory více méně kopírovaly tržní vývoj. Pouze energetický (díky růstu ceny ropy) sektor udržel růstový vývoj, finanční díky středečním příznivým stress testům v USA ztrácel jen mírně. Index S&P 500 technicky hledal podporu na 2420 b., což je lokálně významná úroveň.

Ropa

Ropa i včera rozšiřovala svoje zisky, když jí stále podporuje slábnoucí dolar a také znepokojení trhu z poklesu produkce v USA. Podle odhadů zaznamenal americký výstup propad 100 000 barelů (pokud jde o celkovou denní těžbu), což je největší týdenní propad od července 2016.

 

Čtěte více:

Politico: Česko se připravuje na volby, nože už jsou vytaženy
29.06.2017 18:04
Za čtyři měsíce budou lidé v České republice volit novou vládu. Už nyn...
Která z amerických automobilek má menší šance na přežití
29.06.2017 19:14
Akcie automobilek jako GM, Toyota, či VW si za poslední rok připisují ...
Jestřábi ovládli ČNB?
29.06.2017 15:22
Červnové zasedání bankovní rady se neslo ve znamení spokojenosti s vý...
Koruna posiluje. Jestřábi se ozývají i z ČNB
29.06.2017 16:47
Po překvapivě jestřábích komentářích z ECB a BoE se do klubu přidává i...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data