Z Evropy zaznívají další varování před nedostatkem másla. Tentokrát s ním přicházejí francouzští cukráři, podle kterých existuje vážné riziko, že másla, které mají Evropané stále více v oblibě, by za krátkou dobu mohl být nedostatek.
Za „vážnou krizi“ považuje raketový vzestup cen másla během posledních 12 měsíců francouzský Svaz pekařských podniků (Fédération des Entreprises de Boulangerie). Při kotaci 5,37 EUR za kilo se cena během pouhých dvou týdnů zvýšila o 65 eurocentů, což je prekérní situace pro cukráře a pekaře, kteří ještě před rokem nakupovali kilo za 3 EUR, stojí v červnové zprávě.
Pařížská cukrářka Séverine Nobisová vyšší ceny této suroviny, bez které se neobejdou croissanty, pains de chocolat ani další jemné pečivo, na zákazníky ještě nepřenesla. Pokud se ale trh do podzimu nestabilizuje, bude nutné uvažovat o tom, jak to rozumným způsobem udělat, říká. „Kdyby měla poptávka po másle explodovat, mohl by vzniknout nedostatek a v takovém případě by explodovala také cena jemného pečiva,“ uvedla pro CNBC Nobisová z pařížské cukrářské školy Pâtisserie a la Carte, na jejímž vedení se podílí.
Nobisová poukazuje na situaci producentů mléka, kde je výroba v současnosti ztrátová. Systém je podle ní nutné předělat tak, aby si mlékaři vydělali na živobytí a my se vyvarovali uzavírání mlékárenských farem, říká také.
Evropské rezervy skoro na dně
Faktem je, že rostoucí poptávku po másle přichází v době, kdy produkce mléka klesá a ceny se vydávají nahoru. Máslo zdražilo za poslední rok na všech hlavních světových trzích:

Evropané si ho přitom oblíbili natolik, že unijní rezervy jsou už skoro prázdné. Podle jednoho z ukazatelů se ke konci května snížily na pouhých 1 396 tun. To je dramatický propad oproti loňskému květnu, kdy měla EU v zásobách 92 548 tun. Akutním nedostatkem mléka trpí podle některých zpráv především Francie. K tomu se přidává sušené mléko, především tedy jeho nadbytek na trhu, který tlačí ceny dolů.
Americké ministerstvo krátkodobě změnu nevidí
Prognóza? Americké ministerstvo zemědělství míní, že pokud budeme brát současné dodávky jako ukazatel dostupné nabídky na mezinárodních trzích, pak se pro máslo situace v brzké budoucnosti zřejmě moc nezmění. Vývoz pěti hlavních světových exportérů másla (Nový Zéland, Austrálie, USA, EU, Bělorusko) za první čtyři měsíce roku pokulhával proti loňskému tempu o zhruba 17 procent. V případě EU to bylo dokonce o 28 procent.
Světová spotřeba by letos měla vzrůst o 3,1 procenta na rekordních 9,7 milionu tuny, zatímco produkce by měla stoupnout jenom o 2,5 procenta. Úřad v červencové zprávě také snížil odhad celkové letošní produkce mléka – nejmarkantněji pro Austrálii, horší je ale jeho prognóza letošní produkce i v unijní osmadvacítce, kde by tak produkce mléka byla letos jenom o zlomek vyšší než loni.
Za rostoucím zájmem o máslo stojí spotřebitelé, kteří ho začali považovat za zdravou alternativu k rostlinným tukům, podotýká také americký úřad v pololetním reportu. V něm se o rapidním zdražování tuku hovoří jako o „nejpozoruhodnějším“ posunu na mezinárodních trzích (o 130 procent za něco přes jeden rok).

Zdroje: USDA, sitefeb.com, CNBC, Bloomberg