Máslo už není luxus jenom v tuzemsku. Francouzští pekaři chtějí zdražit croissanty, kde je tento tuk klíčovou ingrediencí. A Britům se minulý týden dostalo varování, že nedostatek může přijít na Vánoce, kdy se řada domácností těší na tradiční sladkosti s máslem a brandy. Co je důvodem tohoto nedostatku?
V Česku na rostoucí ceny másla upozornila nejnověji středeční čísla o červnové inflaci. Vzhůru ji táhly především ceny potravin (jenom máslo bylo o 43 procent dražší než před rokem) a bydlení. Do tuhého jde ale i jinde v Evropě.
Částečnou odpověď nabízí Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO): Výroba mléka v největších producentských zemích klesá, což spolu se špatný počasím způsobuje, že světová cena másla poskočila v červnu na historický rekord.
Oproti květnovým hodnotám se světová cena másla zvýšila o 14,1 procenta. "Výrazně" minulý měsíc stouply také světové ceny mléčných výrobků (v grafu fialově), upozorňuje FAO.
Zdroj: FAO
Špatné počasí se na jižní polokouli týká především Austrálie a Nového Zélandu, kde produkce mléka zaostává za loňskými objemy. V grafu je vidět, jak růst zpomalil v pěti hlavních producentských oblastech (EU, USA, Austrálie, Argentina, Nový Zéland)

Nový Zéland je přitom největším světovým vývozcem mléčných komodit. Nejdůležitějšími jsou plnotučné sušené mléko a sušené odtučněné mléko a na vývoz je v podobě mléčných komodit určena zhruba 95 procent veškeré tamní produkce mléka, upozorňuje novozélandská derivátová burza.
Následující graf ukazuje nárůst cen termínovaných kontraktů na dehydratovaný mléčný tuk (AMF), který se používá na příklad při výrobě zmrzliny, sladkostí a v kombinaci se sušeným mlékem také při výrobě mléka. Graf je za poslední rok, cena v amerických dolarech za tunu.
Zdroj: BBG
Naopak spotřeba másla nadále roste. Podle některých analytiků zákazníci volí „přírodní“ potraviny, což znamená větší zájem o máslo, a naopak margarín nechávají v obchodech. Popularitě prý napomohly i nedávné studie, které zpochybnily souvislost mezi ním a kardiovaskulárním onemocněním. Mléko a výrobky z něj navíc znovu nakupují také Číňané.
Podle analytičky Patty Claytonové ze zemědělské asociace Agriculture and Horticulture Development Board ale řada zemědělců nemá kapacity na to, aby zvýšila produkci. Rekordní ceny přitom neznamenají, že mlékárny jednoduše změní výhybku a poupraví výrobu tak, aby z dražšího másla profitovaly. Dodávat totiž pořád musejí také mléko, smetanu a sýr, citoval ji list Financial Times.
Kevin Bellamy z dánské Rabobank podle FT upozorňuje, že poté, co ceny mléčných výrobků v letech 2014 a 2015 skomíraly, bojuje řada farem v Evropě a v Brazílii s nedostatkem mladých krav.
Aktuální nedostatek neřeší světové zásoby, kde by se případně dalo čerpat, protože ty se s rostoucí poptávkou ztenčily.
Ceny másla se podle Bellamyho částečně vrátí zpátky. Potrvá to ale několik měsíců a na původní úroveň se podle něj nedostanou.
Zdroje: FAO, BBG, FT, nzxfutures.com, Patria.cz