Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cibulky, nebo jedničky a nuly. Lidská chamtivost si nevybírá

Cibulky, nebo jedničky a nuly. Lidská chamtivost si nevybírá

28.11.2017 12:12, aktualizováno: 28.11. 13:33
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Aktualizováno

Když mohly být před 400 lety znakem prestiže unikátně vypěstované tulipány do okrasné zahrádky, proč by v dnešní technologické době nemohl dokazovat, že jste IN, abstraktně vyhlížející řetězec z jedniček a nul?

Je to jako v životě. Když jeden umírá, přichází na svět místo něj někdo nový. Možná se tak stalo i v roce 2008. V době, kdy se hroutil symbol hypotéční krize - americká banka Lehman Brothers, rochnil se v plenkách nový kandidát na spekulativní bublinu - kryptoměna bitcoin.

Pro ty, kteří snad ještě tento výraz neslyšeli, jde o virtuální platidlo postavené na elektronické šifrovací technologii, tzv. blockchainu. „Mince“ lze za pomoci výkonných počítačů „těžit“, jejich celkové množství je však do budoucna předem dáno. Vzhledem ke zvyšující se složitosti řetězce transakcí je „výroba“ čím dál časově, technologicky a energeticky náročnější (podle analýzy Power Compare odhadovaný roční odběr elektřiny pro výrobu bitcoinů přesahuje celkovou spotřebu některých zemí, jako je například Slovensko).

001

(Zdroj: thenextweb.com/hardfork/2017/11/23/bitcoin-mining-electricity-africa)

Pizza za miliardu korun

Jak již bylo zmíněno v úvodu, vznik bitcoinu se datuje do roku 2008, kdy byla zaregistrována doména bitcoin.org. V listopadu 2008 vydal Satoshi Nakamoto dokument o fungování stejnojmenné technologie: „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“. V lednu 2009 vznikla bitcoinová síť a Nakamoto vytěžil první soubor mincí. Ve víru finanční krize se ale o tento abstraktní vynález zajímal kromě několika nadšených ajťáků málokdo. Finančníci měli v té době naprosto jiné starosti. K první slavné bitcoinové transakci v reálném světě došlo v roce 2010, kdy si Laszlo Hanyecz na Floridě koupil 2 pizzy za 10 000 bitcoinů. Svých chutí zřejmě litoval velmi záhy. Hodnota měny rostla čtyřciferným tempem a v následujícím roce již cena jedné mince dosáhla parity s americkým dolarem. Aktuálně se pohybuje dokonce v okolí 10 000 USD.

Bitcoin do každé rodiny

Po ajťácích si díky raketovému růstu ceny všimli bitcoinu profesionálové z investiční branže. Na tradingový terminál Bloomberg se zkratka BTC dostala v roce 2013. Širší veřejnost se do kryptohorečky plně zapojila až v posledním roce. V říjnu na nenasytitelnou poptávku zareagovala burzovní společnost CME Group plány na bitcoinové futures. V listopadu se objevily zprávy o prvním evropském podílovém fondu zaměřeném na bitcoiny pařížského správce aktiv Tobam. Padají predikce, zda cena bitcoinu vystřelí do roka na 15, nebo 25 tisíc USD, a příběhy o pohádkovém zbohatnutí na kryptoměnách sdílejí na sociálních sítích slavné celebrity i neznámé tanečnice z nočního klubu.

Drobná paralela by tu byla

„Na jaře 1594 se podařilo vypěstovat první exemplář, ovšem zpočátku o ně nebyl valný zájem. To se změnilo na začátku 17. století, kdy docházelo ke křížení jednotlivých barevných forem. Brzy poté získali jejich pěstitelé vážnost. Jelikož se rychle zvyšovala poptávka a vzácné komodity bylo jen omezené množství, začala růst její cena. Na začátku vycházela u jednoho kusu na 1 gulden, ovšem již krátce poté vyletěla na 1 000 i více guldenů. Brzy se s nimi začalo obchodovat i na burzách. Docházelo k uzavírání kontraktů na nákup určitého množství za stanovenou cenu po uplynutí 3, 6 či 9 měsíců. Během několika měsíců se tak mohl vstupní kapitál zvýšit až 50krát…“
Mnozí snadno uhodnou, že jde o úryvek z ekonomických učebnic o první zdokumentované spekulativní bublině - s tulipánovými cibulkami.

Jak dlouho bude ještě bitcoinová hvězda zářit a jak padne?

Tulipánová horečka dosáhla vrcholu v letech 1636-1637. Od vypěstování první rostliny tedy trvala několik desítek let. Po zapojení širší veřejnosti ale nabraly věci vcelku rychlý spád. Na vrcholu bubliny byli lidé kvůli nákupu tulipánových cibulí ochotni prodat svůj dům, statek nebo podnik. V roce 1637 se údajně objevil i případ výměny pivovaru v Utrechtu (v ceně zhruba 30 tisíc guldenů) za 3 kusy cibulí. Následně však nabídka převýšila poptávku (na burze se náhle nenašel nikdo, kdo by za cibulku nabídl více). Trh zasáhla panika a ceny začaly prudce klesat. Mnozí kvůli své nerozvážnosti a chamtivosti „prodělali kalhoty“.

asset

Oba objekty zájmu – cibulky i bitcoin – spojují dva základní znaky: Exponenciální růst poptávky a limity na produkci. Takovýto nesoulad podle zákonů trhu znamená jediné - růst ceny. Délka trendu ale závisí na tom, na jak racionálních základech poptávka po „vzácné komoditě“ stojí.

Alternativy k alternativě

Na úspěch bitcoinu se dnes snaží navázat i řada „alternativních kryptoměn“ (nutno dodat, že už samotný bitcoin se tváří být alternativou ke zlatu i tradičním penězům krytým centrální bankou). Na způsob primárních úpisů akcií, tzv. IPO (Initial Public Offering), vznikl termín ICO (Initial Coin Offering). Pomocí ICO si lze opatřit virtuální mince nových alternativních kryptoměn. Už samotné ICO působí jako stroj na peníze - jeho úspěch se dostavuje téměř okamžitě pohádkovým zhodnocením počáteční investice po uvedení nových mincí na trh. Vývoj kolem ICO tak zase připomíná jinou kapitolu dějin, a sice technologickou bublinu z přelomu milénia, kde byl zárukou pro úspěch IPO firmy dovětek v názvu „.com“.

003

Připomínám, že v případě emisí akcií kupující získává podíl na reálném podnikání, v případě emisí dluhopisů je držitel věřitelem. Na tom je postaven svět investic, ve kterém se pohybujeme a z nějž tvoříme podílové fondy. Pokud však kupující zafinancuje firmu a drží její mince, jeho „spekulace“ je v právnickém a regulatorním vakuu a může dopadnout jakkoliv. 

Bitcoin jako prostředek směny?

S touhou po rychlém zisku jde ruku v ruce zaslepenost a přehlížení zjevné iracionality celé mánie. Jak už dokázal kolaps brettonwoodského systému, zlato ani žádná jiná komodita, jejíž množství je omezené, nemůže dobře posloužit fungující ekonomice jako platidlo. Měnu by se vzhledem k jejímu očekávanému růstu ceny nevyplatilo využívat ke směně, ale pouze ke spekulaci na růst, což by vyvolávalo deflační prostředí. Zlato může být platební alternativou jen v dobách nejtěžších krizí, kdy zastoupí nefunkční měnu, která ztratila důvěru kvůli válce, hyperinflaci nebo bankrotu země. Zlato má však pro tyto krajní případy proti bitcoinu jednu nespornou výhodu – je hmotné a k držbě jeho fyzické formy není zapotřebí přístup k internetu. Dalšími přednostmi je jeho tradice a struktura poptávky po něm, která se neomezuje pouze na spekulaci, protože má drahý kov i průmyslové využití. 

Příliš velký na to, aby zůstal nehlídán

Také lze stěží očekávat, že by kryptoměny začaly po vzoru zlata ve velkém nakupovat do svých rezerv centrální banky. Ty se naopak zamýšlejí nad regulací kvůli jejich snadnému zneužití pro praní špinavých peněz. Některé země již zakázaly obchodování s bitcoinem i emise mincí (ICO). Nezpochybnitelná není ani nedotknutelnost kryptoměn. Již v minulosti jsme viděli, jak dramatické výkyvy v cenách vyvolaly zprávy o krádežích z virtuálních peněženek, hackerských útocích nebo sporech jejich zakladatelů.

Prožíváme pozoruhodné období. Mánie kryptoměn si v budoucnu bezpochyby zajistí místo v učebnicích. Historie nás naučila mnohému, v časech bublin se vždy ozývají hlasy, že nyní je to přece jiné. Za mě tedy děkuji, nechci. Raději se zařadím do zástupu „dinosaurů na Wall Street čekajících na pád bitcoinového meteoru“ a budu se dál držet osvědčených firem, které generují skutečnou hodnotu.

m
Michaela Toperczerová

Pozice: Finanční analytik ČSOB Asset management
Autorka v současné době působí jako finanční analytik v týmu strategické a analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB. Na starosti má především komunikaci investiční strategie, ekonomické komentáře a analytickou podporu produktů. V minulosti působila ve finanční skupině České spořitelny v oblasti investičního zpravodajství. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze (obory Mezinárodní obchod a Peněžní ekonomie a bankovnictví).
Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE.



 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Velký den pro bitcoin, nebo jen trucpodnik skupinky rebelantů?
01.08.2017 12:51
Digitální měna bitcoin má dnes získat svůj "klon" nazvaný bitcoin cas...
Šéf banky JPMorgan: Bitcoin je podvod
13.09.2017 14:43
Generální ředitel největší americké banky JPMorgan Jamie Dimon podrobi...
Názor: Bitcoin je součástí systému a může se stát velkou hrozbou pro akcie
11.10.2017 15:21
Většina lidí vám ohledně bitcoinové bubliny asi řekne, že jde sice o z...
Perly týdne: Zamrzlý brexit, „fundamentálně“ levný bitcoin a pušky pro tátu
13.10.2017 16:42
Trhy, ekonomika, politika Zveřejněné minuty z posledního zasedání Fed...
Bitcoin na novém rekordu. Burza CME začne obchodovat futures na kryptoměnu
31.10.2017 16:39
Na nové rekordní hodnoty vyneslo kryptoměnu bitcoin oznámení burzy CME...
Otevře futures Bitcoinu dveře kryptoměně do velkého světa investic?
15.11.2017 13:41
Futures Bitcoinu. Finanční derivát se má začít obchodovat už druhý týd...
Bude Bitcoin na 10 000 dolarech za hodiny nebo dny?
27.11.2017 10:25
Cena tzv. „cryptocurrency“ Bitcoin se dostala nad další magickou hodno...

Váš názor
  • Ta slečna
    29.11.2017 10:39

    je ale moc hezká, výrazný typ. Na tom se snad shodnem.
    asjav
  •  
    28.11.2017 22:21

    Kryptoměn jsou dnes stovky. Dnes na výsluní, ale za 3 roky si na bitcoin třeba ani nevzpomeneme. Ne vždy lídr trhu udrží svoji pozici. Taková Nokia by mohla vyprávět...
    qwer
    • No jo no
      29.11.2017 0:19

      Tyhle kecy o konci bitcoinu psali všeználkové i před pěti, šesti lety. Kde mohli být, kdyby místo žvanění koupili...
      Stella
      • Re: No jo no
        29.11.2017 8:36

        A nakonec budou mít pravdu.
        ..
      • Re: No jo no
        29.11.2017 8:16

        někteří prostě letadla neradi ;-)
        lump
  • Ho Ho Ho
    28.11.2017 16:30

    to že si někdo myslí, že si vlády celého světa nechají sebrat nejúčinnější nástroj kterým ovládají masy je velmi iluzorní, nakonec i ta cena bitcoinu se udává v prachprostém starém doláči :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Ho Ho Ho
      28.11.2017 18:31

      Stejní pitomci si mysleli, že nahradit zlato papírovými penězi nepůjde. Lidé bez rozhledu nyní myslí, že peníze nepůjdou nahradit virtuálními měnami. Přitom virtualizace už probíhá v bezhotovostním styku.
      prdlajs
      •  
        28.11.2017 19:49

        pitomec co se ani podepsat neumí jsi ty, když si vlády usmyslí, že je potřeba nějaká další virt.měna (což jsou z valné části dnes už skoro všechny ) tak si udělají svojí a nějaký "pirátský¨" bitcoin, který nekontrolují pošlou rychle k ledu ale klidně si několik "cibulí" kup za reálné prachy :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • pche
          29.11.2017 0:22

          Jestli Mike je nějaký podpis, tak to už jsi tam mohl dát tři křížky. To by i odpovídalo tvé inteligenci. A také ubohému jazykovému projevu. Mimochodem, já koupil. A vydělal. Co ty? Jen žvaníš? Slova o pirátském bitcoinu ukazují, že vůbec nevíš, o co jde. Zkus se doučit.
          prdlajs
          • he he
            29.11.2017 11:09

            blbánku, takových "inteligentů" a machrů vás na trhu ted, není divu po těch letech jen růstu a v tom má Bertík pravdu, že první větší propad tenhle plevel smete, jinak ti fandím, určitě zajdeš do hospody a zaplatíš bitcoinem, na pumpě taky a když klekne terminál tak vytáhneš z kešeně min 100 bitcoinovou bankovku (v hodnotě 1mio dolarů ) zacáluješ a odkráčíš středem vid trubko :o), tak si zaspekuluj a hlavně včas vystup (určitě v tom máš všechny prachy když je to tak zuuuper ) shortu zdar
            Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Ho Ho Ho
      28.11.2017 17:47

      Vlády likvidaci bitcoinu ponechají vrahům z vólstrýtu. Jakmile to půjde shortovat najde se někdo dost silný, kdo na to vsadí dost peněz a pak důvěru v bitcoin zničí. A je jedno jak, zda hackerským útokem, masivními fake news nebo zlobuje někoho ve washingtonu.
      ..
      • Přesně
        29.11.2017 10:00

        Blahopřeji - asi nejlepší názor v diskusi o bitcoinu. Také si myslím, že bublina praskne v okamžik, kdy ho půjde shortovat ...
        Giuseppe_akcie
      •  
        28.11.2017 18:30

        Závistivé přání otcem bolševické myšlenky.
        pop
        •  
          28.11.2017 22:07

          Jestli bitcoinu věříš, prodej auto, barák vyčerpej kreditku a investuj. Urážením ostatních určitě nezbohatneš.
          ..
          • věřím
            29.11.2017 0:23

            Věřil jsem, koupil a vydělal jsem. Prodávat barák, aby investoval, to však může jen takový mamlas, jako ty.
            pop
            • Re: věřím
              29.11.2017 8:35

              Věřil jsi čemu vlastně? Že koupíš a když budeš prodávat najdeš ještě většího hňupa než jsi sám? Nebo že z bitcoinu bude univerzální prostředek směny? A proč už vlastně bitcoinu nevěříš?
              ..
  • Jj
    28.11.2017 16:18

    Nejchamtivější jsou ti, co nekoupili a cítí, že jim ujel vlak. Tak se to snaží všemožně shodit a uklidnit své závistivé a chamtivé srdce.
    List
  •  
    28.11.2017 15:46

    Mapka je názorná...
    Kalka.
  •  
    28.11.2017 15:28

    Není to jen o chamtivosti, je to rádoby technologicky a ekonomicky převratná digitálně-anarchistická vzpoura proti Bretton-Woodskému měnovému systému založenému na systému volně směnitelných národních měn, které jsou spravovany národními centrálními bankami zodpovědnými za jejich emisi a správu devizových rezerv. Je to o zoufalství lidí v chudých zemích s rozvráceným finančním systémem, kteří do bitcoinu investují za jakoukoliv cenu, protože nemají jinou možnost, jak nakoupit a zaplatit životně důležité položky, což bitcoinové horečce přidává další zásadní rozměr. Je to největší a nejpropracovanější "letadlo" (= Ponzi scheme) v dějinách. Energetické zdroje a kapacity počítačových pamětí jsou úplně zbytečně a v ohromujícím rozsahu využívány pro tento nesmysl. Obrat na bitcoinových burzách překonává denní obrat na NYSE. Regulátoři tomu všemu zatím mlčky přihlíží (možná se dohadují, pod kterého pravomoc za bitcoin spadá). Já se obávám, že se z toho z řady ohledů stává "too big to fail" obluda. Ta velmoc, která ji nakonec zasanuje, může výrazně geopoliticky posílit.
    Hrabě
  • analytici
    28.11.2017 13:43

    Analytici jsou lidé, co se zařazují jen do fronty. Podle toho, co je módní. Nesoudím nyní, jestli má ta paní pravdu či ne (za mne - ne), ale to, že se veze na vlně zájmu. Kde byla před rokem. Opravdu dobrý analytik je jako prognostik, měl by vidět vpřed, ne vzad. Co třeba Tesla, troufla by si tak myšlenkově módní konzumentka odhadnout TEĎ, kde bude Tesla za pár let? Nebo až pak bude vylepovat svoji fotografii u "mouder" a hodnotit, co už bude zřejmé? Tesla je jeden velký podvod, který během pár let, zhroutí se jako domeček z karet. Naopak Bitcoin je Černá labuť: dnešní hodnota se bude zdát za pár let směšná, protože s přibývajícími transakcemi a množstvím účastníků musí růst hodnota. A pak bude každému, jako u Černé labutě jasné, že to tam přece zákonitě muselo dojít. Dnes to ale nikdo nevidí. Takže klasická Černá labuť.
    Posel
  • pro hlupáka každý hlupák
    28.11.2017 13:33

    Jak řekl Forest Gump, pro hlupáka každý hlupák. Analytici jsou klasickým příkladem nabubřelých rozumbradů, kteří si myslí, že mají patent na rozum. Proto zůstanou jen analytiky a nikdy neudělají pořádnou investici. Je tomu pět let, co stejně shazovali Bitcoin, když vyšplhal na 1000 USD. Tehdy jsem pochopil, že Bitcoin není "normální" aktivum, které má nějakou emisi a na ní se střetává poptávka s nabídkou. Ve skutečnosti je to aktivum, které samozřejmě bude kolísat, ale trend je jasný: růst. Množství aktiva je omezené i teoreticky - 21 milionů, ale poptávka musí růst: za deset, dvacet, třicet let do bitcoinů a dalších virtuálních měn musí vstoupit prakticky všichni, protože je to měna budoucnosti, jako dříve nebyly dolary a jiné cenné papíry - bankovky či státovky a směňovalo se za drahé kovy. Tehdy jsem to na diskusních fórech schytával od podobných analytiků. Nakonec jsem diskusi uťal a prostě jsem jeden bitcoin koupil. To, že klesl na čtvrtinu mne vůbec nevzrušovalo: věděl jsem, že moje vize budoucnosti je správná (viz výše) a prostě jsem investici 20 tis. Kč "odepsal", zapomněl na ni a jen čekal. Pokud jsem s někým o tom hovořil, řekl jsem, že za deset let bude možná na 10 tis. dolarech, možná na 100.000 dolarech. Nakonec jsem svoji vizi ještě podcenil: dnes je bitcoin mojí (procentuálně) nejúspěšnější investicí v životě! A budu čekat dál, štěkání analytických psů mne nezajímá, karavana obtěžkaná zlatem jde dál a dál. Jen mne fascinuje, že se tím nějaký analytik vůbec zabývá, když to shazuje. Ať to prostě ignoruje a stojí stranou, když tomu nerozumí. Srovnávat Bitcoin s tulipánovou horečkou může opravdu jen někdo, kdo nepochopil ani jedno. A exhibicionistické předvádění tváře analýzu bez intelektu nepozvedne.
    Niemetz
    • Re: pro hlupáka každý hlupák
      29.11.2017 10:04

      Investice pro většinu lidí není o tom, že někam dá peníze a pak na to zapomene nebo maximálně počítá imaginální procenta. Většina lidí chce svou investici přeměnit na něco, co uspokojí jejich životní potřeby. Jedniček a nul se člověk nenají ;-)
      Giuseppe_akcie
  • Michaelo
    28.11.2017 13:30

    skvělý článek, elgantní paralely, logika. Děkuji.
    lime
    • Re: Michaelo
      28.11.2017 13:35

      Nic jste nepochopil, stejně jako autorka. Jak jsem slyšel také "skvělou pararelu": na rozdíl od jiných aktiv, virtuální měny jsou jako smrt - musíme tam dříve či později všichni...
      Niemetz
      •  
        28.11.2017 14:45

        Život dospělých je obvykle o realitě. Pohádky a virtualita oslovují často děti, hrající si puberťáky a závislé herní dospěláky.
        def
        • cha
          28.11.2017 16:13

          To znamená, že ani neplatíte platebními kartami a převodem mezi účty - virtualita, nechodíte do kina - virtualita. Váš rozhled je dost omezený.
          Láska
          • Re: cha
            28.11.2017 16:22

            Pozor! Nezaměňovat prostředky směny reálných měn s měnami virtuálními.
            def
            •  
              28.11.2017 18:29

              Ale vždyť o tom hovořím: součástí vašeho života je i virtualita - filmy, bezotovostní transakce. Jen ignorant si myslí, že bitcoin je něco zcela odlišného a nového.
              Láska
              •  
                29.11.2017 8:46

                Já žiji reálný život, nikoli počítačovou simulaci a kino.
                def
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university