Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kam bude letos kráčet globální energetika

Kam bude letos kráčet globální energetika

10.01.2018 6:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Nick Butler z Financial Times se domnívá, že každá země na světě se sice nachází ve specifické situaci, ale i přesto se dá hovořit o čtyřech základních faktorech a otázkách, které budou v letošním roce ovlivňovat světovou energetiku. Na prvním místě jde o stabilitu Saudské Arábie. Pokud by totiž došlo k destabilizaci v této zemi, ovlivnilo by to nejen Asii, kam proudí většina jejích exportů, ale celou globální ekonomiku.

Korunní princ Mohammed bin Salman má pravděpodobně situaci ve své zemi pod kontrolou, ale přece jen je to neobvyklý a křehký způsob kontroly, který stojí i na uvěznění desítek podnikatelů a členů královské rodiny, koncentraci moci v rukou jednotlivce a mohutné PR kampani, která přesvědčuje celý svět, že Mohammed bin Salman je moderně smýšlejícím liberálem. Tomuto příběhu určitě nevěří třeba v Jemenu, a vlastně i na celém Blízkém východě.

Za plány na budování supermoderních měst stojí zčásti starý známý náboženský fanatismus namířený proti šíitským komunitám v celém regionu, a zejména v Iránu. Takže nestabilita se v této oblasti opravdu vyloučit nedá. Největším rizikem je ozbrojený konflikt mezi Saudy a Íránci, kterému se obě země doposud vyhýbaly, ale který by v případě svého vzniku mohl ohrozit celý mezinárodní obchod s ropou.

Druhou otázkou je rychlost, s jakou poroste těžba z břidlic v USA. V roce 2017 se zvýšila asi o 600 000 barelů za den. A nedávný růst cen ropy učinil většinu projektů v USA opět ziskových. Těžba roste a pokud by se v roce 2018 zvýšila podobně jako v roce předchozím, vyvážila by téměř celé snížení těžby v zemích OPEC. Takže ty by svou těžbu musely snižovat ještě více, nebo by došlo k poklesu cen ropy.

Třetí otázka se týká Číny, která v posledních letech dokázala slušně růst i bez toho, aby se prudce zvyšovala její spotřeba energií. Ekonomický růst byl pravděpodobně nižší, než ukazovala oficiální čísla. Tamní vláda totiž nerada přiznává, že i její hospodářství se nevyhne recesím a boomům. I tak ale platí, že růst už není tak energeticky náročný. Pokud by měl tento trend přetrvat, projevilo by se to na globální poptávce po energiích včetně ropy, plynu a uhlí. A také na emisích oxidu uhličitého.

Poslední otázka je možná nejdůležitější: Jak rychlý bude růst obnovitelných energií? V posledních letech došlo ke znatelnému poklesu jejich nákladů a zároveň ke zvýšení nabídky. Větrníky se přibližují bodu, kdy jsou plně konkurenceschopné i bez dotací, daří se i solárním elektrárnám a IEA tvrdí, že náklady v tomto segmentu klesly od roku 2010 o 70 %. Problémem pro celé odvětví obnovitelných energií je jeho roztříštěnost, existuje tu velký počet malých společností, z nichž některé jsou zakládány hlavně proto, aby získaly dotace. Letošní rok ukáže, zda se to změní a zda větší koncentrace pomůže zvýšit konkurenceschopnost vůči uhlí a dalším fosilním palivům.

Zdroj: FT

 
 

Čtěte více:

Norská ropná rána Saúdské Arábii
27.11.2017 6:51
Ze Saúdské Arábie poslední dobou nechodí právě nejlepší zprávy. Z Nors...
Větrníky dokončily zezelenání Googlu
02.12.2017 13:21
Firma Google nasmlouvala nákup dalších 535 MW elektrické energie z vět...
Uhlí je v Německu pořád králem
18.12.2017 16:31
Uhlí v Německu pořád kraluje. Tamní větrné turbíny sice letos poprvé v...
Jak by také mohla vypadat revoluce v energetice
02.01.2018 14:12
O loňském spektakulárním nárůstu bitcoinu si povídají možná i vrabci n...

Váš názor
  •  
    10.01.2018 8:10

    Saúdská Arábie je islámská absolutní monarchie. Základem právního systému je šaría. Eurounijní soud pro lidská práva islámské právo šaría (nedílná součást islámu, vč. halal apod) prohlásil za NEDEMOKRATICKÉ A S DEMOKRACIÍ NESLUČITELNÉ A ODPORUJÍCÍ LIDSKÝM PRÁVŮM. Bylo to prohlášeno v rozsudku Eurounijního soudu pro lidská práva z 13. února 2003. Nemuslimským obyvatelům je odpírána svoboda vyznání. Stejně tak není dodržována svoboda shromažďování ani svoboda projevu. Přístup k internetu je regulován. Human Rights Watch poukazuje na odsouzení v nespravedlivých soudních procesech, týrání vězňů, diskriminaci žen a nucení k předčasnému manželství. V zemi funguje Výbor pro podporu ctnosti a bránění neřesti, náboženská policie, která nevybíravými a často brutálními způsoby dohlíží nad dodržováním náboženských předpisů. Politické opozici a lidem podezřelým z terorismu hrozí svévolné zadržení a nespravedlivé odsouzení. Mezi tresty patří např. rány holí nebo useknutí končetiny. Trest smrti může být udělen např. za čarodějnictví, zřeknutí se islámu, cizoložství, loupež nebo pašování drog. Zahraniční pracovníci nemají sociální, politická, kulturní ani ekonomická práva.[61] V zemi je zakázána činnost politických stran a odborových organizací,[57] nicméně existují domácí i zahraniční opoziční hnutí, z nichž nejvýznamnější jsou sunnitští extrémisté, liberalisté a ší'ité. Vláda se se smíšeným úspěchem snaží opozici potlačovat. Režim důkladně kontroluje všechny aspekty veřejného života občanů. A co na to Antifa?
    ZYX
    •  
      10.01.2018 8:53

      Arabové by Antifu přivítali podle práva šaria. V tom lepším případě by nástrojem těchto radikálních islámských fanatiků byla pořádná sukovice v ruce. V tom horším by sukovici nahradila mačeta.
      bambiriáda
      •  
        10.01.2018 10:08

        Zřejmě Antifa považuje režim v Arábii za nefašistický a demokratický. A její zdejší ochránci stejně jako Antifa sama, vidí fašismus pouze v Evropě a USA.
        ZYX
        •  
          10.01.2018 11:00

          A co na to Bartoš (Piráti)? Pobíhá také v Saudské Arábii stejně jako v ČR před transparenty Antify "uprchlíci vítejte, nacionalisté táhněte"? Nebo tam snad fašismus nevidí?
          ZYX
          • Dvojtečka, VM
            10.01.2018 12:12

            A co na nečinnost Antify říkáte ve vztahu k radikálnímu islámu a uplatňování práva šaria v praktickém životě Saudské Arábie?
            major
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů