Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Citi překvapila daňovým odpisem, UnitedHealth téměř nemohla otevřít sezónu lépe

Summary: Citi překvapila daňovým odpisem, UnitedHealth téměř nemohla otevřít sezónu lépe

16.01.2018 17:21
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Daňová reforma v USA se promítla i do hospodaření tamní banky Citigroup, která se kvůli jednorázovému účetnímu dopadu dostala do ztráty. Pojišťovací obr UnitedHealth mezitím přišel s prvními kvartálními čísly z amerického sektoru zdravotnictví. O nich je na rozdíl od Citi možné říci, že otevření nové sezóny mohlo jen stěží dopadnout lépe.

Citigroup

Třetí bankou v pořadí je Citigroup. Její tržby pokročily meziročně vzhůru o 2 % na 17,3 mld. USD, nicméně pro trh se nejednalo o žádné překvapení. O něco málo lepší to bylo v případě čistého zisku na akcii, jenž zakotvil na hodnotě 1,20 USD (+5 % yoy) a o 2 centy tak překonal tržní konsensus. Jen pro pořádek, zmiňovaný výsledek nezahrnuje jednorázový účetní dopad daňové reformy, jenž byl vyčíslen na -8,43 USD na akcii. O daních si však řekneme více ke konci tohoto textu, nyní se vrhneme na rozbor jednotlivých divizí:

Finanční trhy: Výnosy z obchodování na finančních trzích sklouzly o 17 % yoy, přičemž písnička zůstává stejná jako v předešlém kvartálu: stagnující výnosy dluhopisů, nízká volatilita trhu a hlavně vysoká srovnávací báze. Dominantní FICC segment se propadl o 18 % yoy, zatímco výnosy z obchodování na akciových trzích zaznamenaly sešup až o 23 % yoy (ztráta na derivátových trzích). Těmto trendům naštěstí relativně úspěšně kontrovalo investiční bankovnictví se svým 11% meziročním růstem.

Úvěrová činnost: Stagnující inflační očekávání nadále drží u země delší konec výnosové křivky. Výsledkem je, že čistá úroková marže mezikvartálně sklouzla o 90 bps na 2,63 %, což po srovnání s konsensem 2,73 % zamrzí o to více. Záchranné lano navíc nehodil ani objem poskytnutých úvěrů, jenž se posunul vzhůru jen o 3 % qoq na 310 mld. USD. Součtem těchto dvou faktorů je čistý úrokový výnos ve výši 11,2 mld. USD (-1 % qoq; +0% yoy). Vytváření rezerv ukouslo z čistého zisku 2,1 mld. USD (v souladu s konsensem) a poměr klasifikovaných úvěrů k jejich celkovému objemu se drží na úrovni 2,2 %.

Kapitálová pozice: Daňová reforma si vybrala daň i na kapitálové přiměřenosti banky. Ukazatel CET1 poklesl ve srovnání s předešlým čtvrtletím o 70 bps na 12,3 %. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) odebralo ze své hodnoty 40 bps qoq na 6,7 %. Oba ukazatele se však tímto vývojem vrátily zpátky na úroveň konkurence. Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) ztratila 90 bps a nyní se nachází na hodnotě 7,5 %, tedy značně zaostává za konkurencí.

Věnujme ještě pár řádků dopadům daňové reformy. Citigroup zaznamenala podstatné ztráty během hypoteční krize, což jí umožnilo vybudovat značnou pozici na odložených daňových pohledávkách. S nově nastavenou daňovou politikou tak přišlo přecenění a účetní ztráta 22 mld. USD (konsensus 20 mld. USD), neboli 8,43 USD na akcii. Podíl na poklesu ukazatele CET1 byl 40 bps z celkových 70 bps. Vzhledem k mezinárodnímu záběru bankovního domu navíc potenciální střednědobý bonus není tak výrazný, jak tomu bylo například u JP Morgan nebo Wells Fargo. Nicméně pořád se jedná o solidní vzpruhu. Efektivní daňová sazba by se měla dostat na 25 % (z původních cca 30 %) a cílená návratnost vlastního kapitálu (ROTCE ex. DTA) by se měla zlepšit z původních 10 % na 12 %.

Suma sumárum, výsledky nemůžeme hodnotit příliš pozitivně. Hlavní finanční metriky se držely konsensu, investiční divize stagnovala a nedokázalo ji podepřít ani komerční bankovnictví. Druhá věc je daňová reforma. Její jednorázové dopady byly na výsledcích cítit, avšak ze střednědobého hlediska se díváme na velice slušné benefity.

Investoři přijali výsledky s poklidem a ty tak obchodují jen mírně nad včerejší zavírací cenou. 

UnitedHealth Group

První čísla této sezóny z amerického sektoru zdravotnictví nám již tradičně přinesl pojišťovací gigant UnitedHealth. Nutno říci, že otevření nové sezóny mohlo jen stěží dopadnout lépe. Tržby si sáhly na 52 mld. USD (+10 % yoy), což je zlehka nad tržním konsensem. Větší překvapení však přišlo až s čistým ziskem na akcii. Ten vyskočil meziročně o více než 20 % na hodnotu 2,59 USD, zatímco trh počítal s výsledkem 2,52 USD. Podotýkáme ještě, že toto číslo abstrahuje od jednorázových dopadů daňové reformy, které měly samostatný pozitivní účetní efekt ve výši 1,22 USD. Uvedeme ještě medical care ratio (poměr nákladů na proplacenou zdravotní péči a pojistného hrazeného klientem), které proti předešlému čtvrtletí narostlo o 80 bps na 82,2 %. U této metriky platí jednoduché pravidlo „čím nižší, tím lepší“.

Co je však nejdůležitější, zmiňovaná daňová reforma pomohla vylepšit výhled pro rok 2018. Důvodem však není ani tak nižší daňová sazba (ta zůstává na cca 24 %), jako spíše akcelerace kapitálových výdajů (kvůli novým pravidlům pro odpisy) do nástrojů pro datovou analýzu, nových technologií a zákaznického servisu. Management nyní maluje čistý zisk na akcii mezi 12,30 až 12,60 USD. Bavíme se tedy o výrazném posunu proti předešlému intervalu 10,55 – 10,85 USD. Konsensus trhu navíc směřoval k hodnotě 11,44 USD.

Trh reaguje na dobrý kvartál posílením akcií o 2,5 %.



 

Čtěte více:

Citi: Dobré výsledky přetlačila slabá marže (komentář analytika)
12.10.2017 17:28
Banka Citigroup, stejně jako v případě JPMorgan, dokázala překvapit tr...
Akciové sázky proti prezidentovi se značně vyplatily
16.01.2018 15:24
Možná si ještě pamatujete časy, kdy americký prezident Donald Trump kr...
Citi kvůli daňové reformě za čtvrtletí v červeném. Akcie (+2,9 %) ale rostou
16.01.2018 14:35
Mimořádné odpisy související s novou americkou daňovou reformou stlači...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení