Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Černého Petra střední Evropy přebral zlotý. Čínský jüan nemůže najít dno

Rozbřesk: Černého Petra střední Evropy přebral zlotý. Čínský jüan nemůže najít dno

03.07.2018 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Podle Donalda Trumpa je “Evropa stejně špatná jako Čína, jen trochu menší”. “Mohou k nám vyvážet Mercedesy a naše auta nechtějí”, doplnil svoji stížnost Donald Trump. To vyvolalo na trzích obavy z blížícího se zavedení cel na dovoz evropských aut. Německo v tandemu se střední Evropou je přitom největším vývozcem aut na světě, i proto výhružku nikdo nebere na lehkou váhu. Evropská komise poslala na začátku týdne do Washingtonu detailní zprávu vysvětlující Donaldu Trumpovi, proč na zavedení cel bude bit především on sám a jeho voliči. Proč?

Evropské automobilky přímo v USA vyrobí ročně v tamních továrnách skoro tři miliony automobilů, což je více než čtvrtina amerického trhu. I takové značky jako Chrysler jsou dnes ostatně evropské. A jsou většinou podobně jako američtí nebo japonští konkurenti na americkém trhu závislí na dovozech řady komponentů a technologií. Vyšší cla by proto automobily na americkém trhu zdražila, mohla by omezit investice automobilek a ve finále i ohrozit pracovní místa. Navíc značnou část produkce, kterou německé automobilky v USA (za pomoci dovozů z Evropy) vyrobí, následně exportují dál do třetích zemí. Automobilka BMW v tomto ohledu psala dopis do Washingtonu sama. Je totiž největším vývozcem aut z USA do Japonska. Její továrna v jižní Kalifornii, která vyrábí modely X, více jak tři čtvrtiny produkce pošle za hranice USA. I proto Evropská komise počítá s tím, že by dodatečná cla v celkové výši 25 % (na automobily a automobilové součásti) měla nakonec negativní dopad na americký HDP okolo 14 mld. USD a navíc by vůbec nevylepšila obchodní bilanci USA.
Argumenty nejsou v tomto směru nijak přibarvované, a pokud je americká administrativa svému prezidentovi vysvětlí, mohl by i jinak roztržitý Trump ve svém proti-evropském tažení trochu přibrzdit. Vidina zavřených evropských továren v USA pro něj dozajista příliš lákavá nebude. 

TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna oslabila vůči euru a drží se dál nad 26,00 EUR/CZK. Rozvíjející trhy i nadále neprožívají veselé časy - pod povolebním tlakem je mexické peso a v našem regionu táhne ztráty polský zlotý, který se bojí střetu s EK ohledně justiční reformy. Střední Evropě může trochu prospět volnější atmosféra na německé politické scéně, naopak ale může mít i nadále těžkou hlavu z vyhrocené obchodní rétoriky mezi USA a EU. Proto koruna i nadále zůstane pod tlakem a může ve finále zkusit testovat 26,20 EUR/CZK.

Zahraniční forex
Euro si dnes po ránu ulevilo, neboť německá vládní koalice se prozatím nerozpadá. Strany CDU a CSU reprezentované kancléřkou Merkelovou a ministrem vnitra Seehoferem nakonec našly v otázce zřizování záchytných center pro migranty konsensus, takže koalice snad nějakou dobu ještě vydrží.

Eurodolar by se tak konečně mohl začít více věnovat makroekonomickým zprávám - jako například večernímu zveřejnění podrobného zápisu z posledního zasedání Fedu.

Veselo je každopádně na měnových trzích v emerging markets, kam, jak se bohužel v poslední době ukazuje, patří i střední Evropa. Problémy má po prezidentských volbách mexické peso, přičemž asi největší globální hrozbou jsou trable čínského juanu, který je stále více nervózní z obchodní války USA-Čína a slábne.

Ve střední Evropě pak převzal štafetu problémové měny zlotý, když se EUR/PLN přehoupl přes hodnotu 4,40. Zlotému zatopila nižší než očekávaná červnová inflace (zůstala pod 2 %) a také opět kauza kontroverzní justiční reformy. Evropská komise totiž včera zahájila řízení s Varšavou kvůli zákonu o nejvyšším soudu, které může skončit před evropským soudem. Podle EK zákon, který začne platit dnes, podkopává nezávislost soudnictví a Polsko tak porušuje unijní smlouvy. Polská vláda má měsíc na reakci, takže se můžeme dočkat další přestřelky Brusel-Varšava. 

Ropa
Trumpovo prohlášení o dalším navýšení produkce ze strany Saúdské Arábie přece jen rezonuje ropným trhem a cena tak klesá pod hranici 78 USD/barel. Na druhou stranu, to stále není ani zdaleka cena, která by se americkému prezidentu zamlouvala. Ropnému trhu totiž nadále dominují zprávy o výpadcích produkce, a to nejen z Venezuely, ale nejnověji v objemu 800 tis. barelů denně také z Libye a v neposlední řadě v budoucnu rovněž z Íránu v důsledku amerických sankcí. 

V následujících týdnech proto bude zásadní, nakolik je reálné zvýší produkce Saúdů a zda se k nim výraznějším nárůstem vlastní těžby připojí například Rusko. S ruským prezidentem Putinem bude totiž americký prezident Trump jednat osobně již za méně než dva týdny a otázka ropného trhu jistě přijde na přetřes. 

Akcie
Akcie v zámoří vstoupily do nového týdne poněkud smíšeně. Technologický Nasdaq se vydal proti proudu a vytáhl to do zelených čísel (+0,4 %). Zbylé dva indexy uzavřely poblíž pátečních hodnot a jen o jednu desetinu utekly červenému teritoriu. Index Nasdaq napovídá, že nejlépe se včera vedlo technologiím +0,8 %. Druhou příčku zaujal finanční sektor +0,4 % a nakonec průmyslový sektor +0,1 %. Naopak do záporu otočil energetický sektor -1,4 %, zpracování materiálů -0,5 % a spotřební zboží -0,6 %. Jmenovitě stojí za zmínku akcie Twitter +3,05 %, NVIDIA +2,3 % a Micron Tech +3,9 %. Neobvyklou jízdu naopak zažili akcionáři společnosti Tesla, jejíž akcie startovaly plus pět procent, aby nakonec uzavřely -2,3 %. Akcie GE vyřazené z indexu SP 500 klesly o 1,98 %.

 

Čtěte více:

Stiglitz: Odejít z eurozóny by měli v první řadě Němci. A pak Italové
02.07.2018 14:32
Podle známého ekonoma Josepha Stiglitze je kvůli politické situaci v I...
Shiller: Historie ukazuje, že Trumpova politika není žádným náhodným jevem
03.07.2018 6:17
Zdanění korporátních zisků má v USA svůj počátek v roce 1909. Tehdy do...
Globální ekonomika a pravé příčiny hrozící obchodní války
02.07.2018 18:13
Jak se bude v delším období vyvíjet situace v americké, evropské a čín...
Kamarádi Spotify a streaming dorazili na burzu
02.07.2018 16:15
Slavná New York Stock Exchange se v den zahájení obchodování s akciemi...
Americký průmysl zrychluje aktivitu - index ISM nečekaně zpět nad 60
02.07.2018 16:20
Index ISM pro americký výrobní sektor se v červnu překvapivě vyhoupl n...
Americká obchodní komora zahajuje kampaň proti Trumpovým clům
03.07.2018 8:39
Americká obchodní komora v pondělí zahájila kampaň proti clům zaváděný...
Trump stupňuje tlak na WTO i China Mobile. Akcie na 4letém dně
03.07.2018 8:53
Americký prezident Donald Trump stupňuje tlak na Světovou obchodní org...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.