Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stiglitz: Odejít z eurozóny by měli v první řadě Němci. A pak Italové

Stiglitz: Odejít z eurozóny by měli v první řadě Němci. A pak Italové

02.07.2018 14:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle známého ekonoma Josepha Stiglitze je kvůli politické situaci v Itálii opět na stole otázka: „Jaký je nejlepší způsob odchodu z eurozóny?“ Ministři italské vlády sice slíbili, že jejich země v měnové unii zůstane, ale podle Stiglitze takový závazek nelze vnímat jako nezpochybnitelný. Celkově se totiž zdá, že italská vláda by sice preferovala setrvání v eurozóně, ale zároveň požaduje její změnu.

„Italští vůdci mají pravdu, že eurozóna zoufale potřebuje reformu. Euro má významné chyby od samého vzniku a zemím jako Itálie vzalo klíčový nástroj k obnově rovnováhy: kontrolu nad sazbami a směnným kurzem. A namísto toho, aby jej něčím nahradilo, přidalo pevné struktury ohledně dluhů a deficitů, které ještě více brzdí ekonomické oživení,“ píše Stiglitz na stránkách Politico. Euro tak podle původního plánu mělo přinést prosperitu a následně ještě větší zápal pro další integraci. Ale výsledek je přesně opačný, protože rozkoly v Evropě rostou, a to zejména mezi věřitelskými zeměmi a jejich dlužníky.

Podle ekonoma je řešení dobře známé, problémem je ovšem německá neochota jej provést. O potřebě bankovní unie se ví již dávno, Berlín ale tuto reformu neustále odkládá. Vše zhoršuje německá domácí politika. Země na periferii totiž nemají možnost „obnovit rovnováhu posunem měnového kurzu a veškerá tíha změn leží právě na nich i přesto, že už nyní trpí vysokými dluhy a nízkým růstem“. Pokud by Německo sledovalo expanzivnější fiskální a mzdovou politiku, tento negativní tlak na periferii by polevil.

„Jestliže Německo není ochotno provést potřebné kroky ke zlepšení monetární unie, mělo by ji opustit. Pravdu měl George Soros, když řekl, že Německo by mělo buď stát v čele, nebo v eurozóně vůbec nebýt. Pokud by odešlo, kurz eura by klesl a exporty Itálie a dalších zemí jižní Evropy by se zvýšily. Kurz německé měny by naopak vzrostl, a tím by značně napomohl k nápravě jednoho z nejvíce destabilizujících faktorů v globální ekonomice, kterým je německá obchodní nerovnováha,“ míní Stiglitz.

Německo ale evidentně odmítá jít podobnými cestami, a to nutí lidi v zemích jako Řecko či Itálie k volbě mezi setrváním v eurozóně a prosperitou. Výzvou je v tomto ohledu najít způsob, jak euro opustit s minimálními náklady na ekonomické i politické rovině. Podle Stiglitze by oslabení italské měny zvýšilo atraktivitu italského zboží a služeb pro domácí spotřebitele a atraktivitu celé země pro zahraniční turisty. Následně by se zvýšilo tempo růstu a klesla nezaměstnanost, která se stále pohybuje nad 11 %, a mezi mladými nad 33 %.

Stiglitz uznává, že italské problémy mají řadu příčin a slabší kurz by neřešil ani zdaleka všechny. Je ale podle něj zřejmé, že slabý růst odrážející členství v nefunkční měnové unii dává mimo jiné prostor populistům a zkorumpovaným politikům, kterým záleží jen na vlastním prospěchu a „ani náznakem nechápou, na čem stojí dlouhodobý udržitelný růst“. Klíčem úspěšného odchodu by měla podle ekonoma být „masivní a dobře naplánovaná restrukturalizace dluhů“, která „je v případech devalvace běžná“. Někdy je provedena potichu a skrytě, jako když například Spojené státy opustily zlatý standard. Nebo otevřeně, jako tomu bylo třeba u Argentiny či Islandu. Nejjednodušším způsobem by podle ekonoma byl pro Itálii převod obligací denominovaných v eurech na závazky denominované v lirách.

Itálie by prý ani nemusela formálně oznamovat odchod od eura, ale stačilo by vydání paralelní měny. To by sice zřejmě rozezlilo další členské země eurozóny a porušilo její pravidla, Itálie by tak ale fakticky nutila ostatní země, aby ji z eurozóny vyloučily. Mohla by ale sázet na to, že k tomu nepřistoupí, protože fakticky by se tím potvrdila neudržitelnost eura. Itálie by pak dokázala zůstat v eurozóně, a zároveň by provedla devalvaci, tvrdí Stiglitz. A pokud ne, nebyla by to ona, kdo formálně ukončí její členství.

Ještě lepší by pro Itálii bylo, kdyby dokázala odchod koordinovat s dalšími slabšími zeměmi a využít nové technologie, které se objevily během posledních let. Náklady odchodu by i tak byly nemalé, ale to samé platí o nákladech, které vytváří například zmíněná vysoká nezaměstnanost, a zejména ta mezi mladými. „Kdyby se Itálii povedlo proplout úspěšně exitem, byla by na tom v konečném důsledku lépe, a to samé platí pro celou Evropu,“ uzavírá Stiglitz.

Zdroj: Politico

 

Čtěte více:

Italexit – matka všech krizí
12.06.2018 13:29
Známý ekonom Barry Eichengreen už před deseti lety popsal scénář, ve k...
Populisté naslibují, co chtějí lidé slyšet, ekonomická realita je moc nezajímá
14.06.2018 11:57
„Nezapomínejme, že členská země eurozóny nemůže měnovou unii opustit. ...
Karel Sokolovský: Banka, která má potenciál (video)
15.06.2018 16:07
Největší italská banka UniCredit má za sebou dramatický měsíc. Akcie b...
Itálie neměla euro nikdy přijímat. A hlavně: ECB jí už moc nepomůže
18.06.2018 15:54
„Nejde jen o to, že Itálie je zemí v hlubokých problémech. Její chaoti...
Jedna monetární hádanka, jedno velké poučení
18.06.2018 18:01
David Beckworth z Mercatus Center na George Mason University na svém p...

Váš názor
  • USA potřebuje aby na ně uvalil celý svět sankce
    03.07.2018 19:18

    To by je znova postavilo na nohy a učinilo nezávislými, jako když Putin měl radost jak sankce proti Rusku pomáhají Rusku. Pamatujete ještě ?
    XYZ
  •  
    03.07.2018 13:28

    stiglitz mě asi čte. už od dob před pádem řecka tvrdím, že euro mělo dál existovat jako zhmotněné ecu, tedy paralení evropská měna, současně s národními měnami. ecu tady fungovalo, kolik?, dvacet let, bez problémů jako košová měna k zúčtování přeshraničních transakcí. chtělo to málo, stačilo část ecu vytisknout a zhmotnit a jinak všechno nechat při starém.
    serepecki
  • Chápu, že USA jsou nervózní
    02.07.2018 16:19

    Taks e ukázalo, že obchodní válkou, ani monetární expanzí zázrak v Americe nenastane. Pozice dolaru je ohrožená nejne reminbi, ale i eurem. Nezbývá, než se pokusit rozbít Eurozónu. Snad to potomz výší produktivitu americké ekonomiky, obnoví slávu Detroitu a vyřeší veřejný dluh.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university