Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zbavíme se někdy voodooekonomie? Těžko

Zbavíme se někdy voodooekonomie? Těžko

24.08.2018 17:48

Země jako Venezuela či Turecko jsou oběťmi toho, čemu můžeme říkat voodooekonomie. Ta je nebezpečná proto, že z pohledu laika zdánlivě stojí na pevných nohou selského rozumu, ale ve skutečnosti plave na vodě a podle toho to nakonec vypadá. Jenže vedle čistého voodoo to také máme jakousi šedou zónu plnou toho, co by mohla, ale také nemusela být v daný okamžik na daném místě pravda. A my někdy hodně zápasíme s rozeznáním pohádek od speciálních případů a relevantních teorií.

Rychleji než vítr


S tím selským rozumem je to někdy ošemetné nejen v ekonomii. Věřili by jste například tomu, že plachetnice může plout rychleji, než je rychlost foukajícího větru? Dovolím si tvrdit, že selský rozum takovou možnost „logicky“ zavrhne. Jenže by udělal chybu. Ve skutečnosti totiž může plachetnice, či ještě lépe nějaký katamaran uhánět znatelně rychleji, než je aktuální rychlost větru. Příčina tkví v tom, že rozhodující pro rychlost jeho pohybu není skutečný vítr, ale takzvaný vítr zdánlivý. Ten je dán jednak silou větru skutečného, ale také rychlostí pohybu lodi. Což je vlastně také logické, ale výsledek této logiky, která bere do úvahy všechny relevantní faktory, je už úplně jiný než té první.

Proč sem pletu plachetnice? Protože je na tomto příkladu podle mne dobře patrné, že selský rozum může být značně zavádějící. Příčinou není jeho nefunkčnost, ale právě to, že někdy do něj „nevložíme“ všechny relevantní faktory. A podle toho pak vypadají jeho výstupy. Čímž se vracím o oné voodoo ekonomii. Jejích čistokrevných příkladů bychom našli celou řadu, od těch přímo do očí bijících, až po ty skrytější. Příkladem první skupiny může být populistická (v pravém slova smyslu) reakce na vysokou inflaci: Zavedeme cenové stropy. Jinak řečeno, inflaci prostě zakážeme – je to jednoduché a tudíž to musí být i efektivní. Jenže takováhle „logika“ samozřejmě ignoruje to, že na trhu, kde se obchoduje za netržně nízké ceny, okamžitě vznikne nedostatek zboží a služeb. Transakce se začnou přelévat na trh černý, kde ceny porostou ještě rychleji než předtím a vše v konečném důsledku poškodí jak poptávkovou, tak nabídkovou stranu ekonomiky.

Turecké voodoo

Asi nejzářnějším aktuálním kandidátem na titul voodoo ekonomie jsou některé myšlenky tureckého prezidenta Erdogana. Zřejmě nejznámější tezí z jeho díly je tvrzení, že vyšší sazby vedou k růstu inflace. V rámci profesionální úchylky a následného sebetrýznění jsem uvažoval o tom, jaký základ by takové tvrzení mohlo alespoň v nějakém speciálním případě mít (zapálený čtenář milující rovnice se může zase potrýznit třeba na blogu ekonoma Johna Cochraneho). Podle některých komentářů se zdá, že turecký prezident zakládá své teze na nějaké formě neofisheriánství s kreativním uchopením kauzalit mezi výší nominálních sazeb na straně jedné a výší inflace a sazeb reálných na straně druhé. Co tím myslím?

Konkrétně bychom my, respektive Turci, museli žít ve světě, kde jsou reálné sazby dané „zvenčí“ strukturálními faktory (sklon ke spoření a k investicím). Pokud si pak centrální banka v takovém světě hraje s nominálními sazbami a reálné sazby jsou stále neměnné, banka automaticky určuje výši inflace: Pokud jsou například reálné sazby na 2 % a banka zvýší nominální sazbu ze 3 % na 4 %, inflace (či přesněji inflační očekávaná) musí „matematicky“ vzrůst z 1 % na 2 %. Jenže jak by to reálně fungovalo? V principu by muselo dojít k tomu, že zvednutí sazeb by zvýšilo agregátní poptávku a/nebo snížilo agregátní nabídku.

O druhé možnosti se dá uvažovat - firmy začnou kvůli vyšším sazbám méně investovat, či dokonce bankrotovat, protože nebudou moci splácet úvěry (což je v případě Turecka dokonce relevantní). Konec konců jsme po řadu let mohli slyšet tvrzení, že nižší sazby tlumí ekonomický růst (což je jen klon tvrzení „vyšší sazby = vyšší inflace“). Ty se opíraly většinou o to, že (velmi) nízké sazby poškozují ziskovost bank a následně paradoxně škrtí tok kapitálu do ekonomiky (tato slova nepřekvapivě zaznívala hlavně z úst vedení bankovních gigantů). První možnost – zvýšení poptávky, už je voodoo nebezpečně blízko. Můžeme sice uvažovat třeba o tom, že by zvedání sazeb reagující na prudce rostoucí inflaci šlo ruku v ruce s hromaděním reálných aktiv a nákupů všeho druhu. Ale to fakticky tu rostoucí sazby poptávku a inflaci nezvyšují, jsou jen reflexí vyšší inflace stejně, jako chování spotřebitele snažícího se zbavit degradované měny.

Prostá „selská“ rovnice, která říká, že nominální sazby jsou součtem inflace a sazeb reálných, může být tedy jako teorie a vodítko ekonomické politiky hodně zavádějící: Pokud vycházíme z toho, že reálné sazby jsou prostě dané, pak se v dalších úvahách o vztahu mezi sazbami nominálními a inflací pohybujeme nebezpečně blízko voodoo. Podobně zavádějící může být i řada dalších, na první poslech logických úvah a teorií: Třeba ta, že hospodaření státu je stejné jako hospodaření domácností. Není, protože skutečně zodpovědný stát by se na rozdíl od domácností měl chovat naopak proticyklicky. Praktický problém pak není v tom, že by stát neměl v době recese více utrácet (zadlužovat se), ale v tom, že se nedokáže přinutit během boomu šetřit (splácet dluhy a hromadit aktiva). Pak kvůli tomu vyléváme s vaničkou i dítě – fungující fiskální proticyklickou politiku.

Rozmazanou hranici mezi čistým voodoo a na první pohled skrytou pravdou dobře ukazuje i příklad ze Švédska. Tam probíhala intenzivní diskuse, jak chladit realitní bublinu. Centrální banka se chtěla vydat tradiční cestou – zvedáním sazeb. Ale zaznívaly hlasy, že takový krok nepovede k poklesu počtu nesplácených hypoték, ale naopak k jeho růstu. Což je dost dobře pravda, ale nemůžeme z toho odvozovat, že lékem na realitně-hypotéční bubliny není zvyšování, ale snižování sazeb. Takový krok by jen vlnu bankrotů posunul do budoucna a její velikost by zvětšil. Tak hodně štěstí při rozeznávání vúdúekonomie, které se podle mne nikdy pořádně nezbavíme. Budeme jen rádi, pokud jí udržíme na okraji zájmu a praxe.

 

Čtěte více:

Energetika se stala divokou kartou trhu, technologie nad 600 % návratností od posledního dna
14.08.2018 12:15
JPMorgan před několika dny zveřejnil svůj čerstvý grafový přehled dění...
Přichází „Danone revoluce“?
16.08.2018 18:20
The Economist se domnívá, že potravinářský průmysl jde od nikud nikam...
Dlouhodobá návratnost akcií: Nižší neznamená automaticky nízká
20.08.2018 17:45
Existuje hodně studií a modelů, které se na základě nějakých historick...
Deset akcií, do kterých investují „chytré peníze“
22.08.2018 18:47
Goldman Sachs tvrdí, že akcie, které tvoří největší část portfolií hed...

Váš názor
  • pane Soustružníku
    24.08.2018 23:33

    Příklad s plachetnicí je trefný, ale vysvětlení zavádí nicneříkající pojem, takže moc nepomůže. Plachetnice nikdy nebude rychlejší do směru větru, který ji pohání, ale její absolutní rychlost v jiném směru, než ve směru větru může být dokonce výrazně vyšší. Často spomínaný selský rozum bohužel velmi často selským není, velmi často ho používají populisté a demagogové všeho druhu. Článek se mi líbil, jako většina vašich článků, pokud jim rozumím.
    lime
Aktuální komentáře
24.04.2024
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m