Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Energetika se stala divokou kartou trhu, technologie nad 600 % návratností od posledního dna

Energetika se stala divokou kartou trhu, technologie nad 600 % návratností od posledního dna

14.08.2018 12:15

JPMorgan před několika dny zveřejnil svůj čerstvý grafový přehled dění na trzích a v globální ekonomice. Dnes se zaměříme na sektorový pohled, který mimo jiné ukazuje následující: Trhu stále dominují technologie, (systematicky) nejrizikovější jsou finance, které mají i největší provázanost s vývojem sazeb. Nejlepší obranou proti obchodním válkám jsou telekomunikace, které jsou zároveň se svými valuacemi hluboko pod dvacetiletým historickým standardem. Nejvýše nad ním je zboží dlouhodobé spotřeby. A divokou kartou celého trhu se definitivně stala energetika.

Následující tabulka v prvních řádcích ukazuje váhy jednotlivých sektorů v indexu SPX a v růstovém a hodnotovém Russellu. Celou čtvrtinu trhu (SPX) tvoří technologie, těžšími vahami jsou i zdravotní péče, finance a zboží dlouhodobé spotřeby a průmysl. Trpaslíky naopak zastupují materiály, telekomunikace, utility, reality. Nejvyšší akciové zisky od posledního vrcholu realizuje zboží dlouhodobé spotřeby (251 %) a technologie (238 %). Finance a energetika jsou naopak jen na 20 % a 26 %:

001 

Šedě vybarvené řádky jsou o riziku. První ukazuje, které sektory jsou defenzivní a které cyklické. Najdeme tu totiž výši ukazatele beta – citlivosti návratností sektorů na pohyb celého trhu. Finance, materiály, reality a průmysl mají betu vysoko nad hodnotou jedna a tudíž jsou na vývoj na trhu hodně citlivé. Naopak sloupce na konci tabulky – utility, telekomunikace, zboží běžné spotřeby, zdravotní péče jsou klasickou defenzivou s betou hluboko pod jednou.

Tato informace může být hodnotná zejména pro ty, kteří by se rádi pouštěli do rotačních dobrodružství – nákupu cyklických sektorů při zlepšujícím se ekonomickém výhledu a nákupu defenzivy při známkách útlumu. K tomu bych ale rád zmínil dvojí varování: Defenziva si v útlumu sice vede lépe, než „ofenziva“, ale to neznamená, že se na ní nedá prodělat. A hlavně – kupovat předraženou defenzivu, či cyklické tituly nemá smysl. Jinak řečeno, rotace má smysl pouze, pokud ji (správně) provedeme před největším davem na trhu. A je třeba notně zvažovat, zda zrovna na tohle máme nadání. Studie ukazují, že toto nadání je velmi vzácnou komoditou, na rozdíl od přehnané sebedůvěry.

Další šedý řádek ukazuje korelaci sektorů s výnosy vládních obligací. Tohle téma by vydalo na samostatný článek, protože v první řadě jde o to, zda by měl růst výnosů jít ruku v ruce s růstem cen akcií, či naopak. V dobách velkého ekonomického útlumu by měla platit první možnost - zlepšuje se ekonomický výhled, klesá atraktivita obligací/rostou výnosy a rostou ceny akcií (a naopak). Což ale nemusí platit třeba v době, kdy se výnosy už pohybují kolem 4 %. Pak nastupuje dynamika jiná. Každopádně podle tabulky poslední roky naznačují, že růst sazeb nejvíce pomáhá (pokles škodí) finančním titulům (kde je to pochopitelné kvůli přímé vazbě na jejich ziskovost). A také průmyslu a materiálu. S negativním znaménkem naopak na pohyb sazeb reagují hlavně reality.

Třetí šedý řádek informuje o podílu tržeb generovaných v zahraničí – v prostředí globálních obchodních strkanic a potyček jistě hodnotná informace. Ta nám říká, že pokud bude situace eskalovat, je lepší v USA sázet třeba na telekomunikace než na technologie.

Zelená část tabulky popisuje valuaci, konkrétně PE založené na ziscích posledních 12 měsíců, ziscích očekávaných (forward PE). K tomu ještě dividendový výnos a jako první je očekávaný růst ziskovosti. Tomu s 90 % dominuje energetika, která se již bezpečně stala divokou kartou trhu a to v obou směrech. Pohled na forward PE a jeho srovnání s dvacetiletým průměrem ukazuje, že znatelně nad ním je jen zdravotní péče, hluboko pod tímto „standardem“ se naopak nachází telekomunikace. Celkově pak tento pohled na valuace podle mne vyznívá jako mírně našponovaný trh. Nicméně je zde třeba brát v úvahu, že onen dvacetiletý průměr v sobě odráží to „nejlepší“ z bubliny z přelomu tisíciletí. Po její eliminaci by se našponovanost jevila větší. Za povšimnutí stojí, že dividendový výnos trhu je nyní přesně na takto pojatém historickém standardu.

 

Čtěte více:

Bullard: Protekcionisté nejsou USA, ale ti ostatní
13.08.2018 6:29
„Vzniká dojem, že všechny země mimo USA jsou zastánci volného obchodu,...
Hloupá umělá inteligence a IBM odtržená od reality
13.08.2018 17:05
Společnost IBM má podle německého Spiegelu velké plány se svým produkt...
Rusko se chce zbavovat amerických dluhopisů a vyhýbat se dolaru
13.08.2018 8:29
Rusko se chce zbavovat amerických státních dluhopisů a při mezinárodní...
Trump má pravdu, Čína musí přestat krást
13.08.2018 14:30
Představme si, že nějaká čínská společnost chce získat významný podíl ...
Bez těžko představitelného obratu v zemích jako USA a Německo dřív nebo později narazíme
13.08.2018 18:21
Když Jan Werich zpíval „ten dělá to a ten zas tohle… a všichni dohroma...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení