Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odkud přijde další tržní šok?

Odkud přijde další tržní šok?

29.08.2018 15:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Je to již deset let, co se finanční šok v USA přeměnil v globální krizi. K takovým krizím podle Jeffreyho Kleintopa z investiční společnosti Schwab dochází v době, kdy je na ně systém nejméně připravený a existují v něm slabá místa, obvykle ke konci ekonomického cyklu. V současné době se ale zdá, že „ekonomické, finanční a tržní systémy jsou na šoky lépe připraveny než v minulosti“. Známky slabosti ovšem v některých oblastech pozorovat lze.

Globální systém čelí šokům neustále a mnoho z nich je absorbováno bez velkých problémů. Příkladem takového vývoje mohou být tenze mezi USA a Severní Koreou či ukončení programu kvantitativního uvolňování v USA. Šok se mění na krizi teprve ve chvíli, kdy na něj systém není připravený. Z tohoto pohledu je pozitivní, že v současné době se podle Schwabu těšíme „stabilnějším dodávkám energií, nízké inflaci, nízkému počtu pevných kurzových systémů, neexistenci extrémních valuací na trzích s investičními aktivy, silnějším bankám a vysoké zásobě hotovosti v rozvahách korporátního sektoru“.

Nestabilita dodávek energií a zejména ropy bývala častým zdrojem šoků, a platilo to zejména o rocích 1973, 1990 či o období 2014–2015. V takových obdobích došlo k prudkému pohybu cen ropy a následným problémům. Podle Schwabu je ale globální ekonomika z hlediska využívání ropy a zemního plynu už mnohem efektivnější a navíc roste těžba v zemích mimo OPEC, což přispívá ke snížení zranitelnosti systému. Inflace se drží nízko a trhy vykazují vysokou důvěru v centrální banky a jejich schopnost reagovat včas v případě, že by došlo k přílišnému růstu inflačních tlaků.

Během asijské krize hrál negativní roli velký počet zemí, které se držely pevného měnového kurzu, ovšem dnes je situace i v této oblasti lepší. Běžné účty rozvíjejících se zemí jsou navíc v průměru v rovnováze a ne v deficitech, jako tomu bylo v letech 1997–1998. Valuace se sice drží na nadprůměrných hodnotách, což je ale „typické pro delší období růstu“. Podle Schwabu ovšem nedosahují extrémních hodnot a nepředstavují tak velký zranitelný bod. Systém pak posiluje i zmíněná vysoká zásoba hotovosti v rozvahách firemního sektoru a banky, které omezily své rizikové aktivity a obecně jsou mnohem lépe kapitalizovány než před poslední krizí.

Ne vše je ale optimální a podle Schwabu existuje řada oblastí, které by se mohly vyvinout v krizi. Na první místo společnost řadí vysoké dluhy, které nyní globálně dosahují 225 % HDP. Tyto dluhy „sice nemusí být samy o sobě problémem, ale zvyšují zranitelnost systému na šoky“. MMF sice čeká, že mezi vyspělými zeměmi poroste vládní zadlužení v následujících pěti letech jen v USA, nicméně řada zemí má poměr dluhů k HDP nad 85 % a tudíž u nich došlo k výraznému zvýšení zadlužení ve srovnání s obdobím před poslední krizí.

Dalším potenciálně nebezpečným faktorem je „politická fragmentace“. Ve vyspělých zemích roste vliv levicových i pravicových populistů a je stále těžší sestavit fungující vlády. Spojené státy se pak stahují z role, kterou ve světě hrály po druhé světové válce, a přestávají být stabilizující silou, která koordinovala kroky v případě, že se objevily problémy ve světové ekonomice. Problematická může být podle Schwabu i vysoká závislost na globálním obchodu: Více než polovina tržeb firem zahrnutých v celosvětovém indexu MSCI World Index pochází ze zahraničí, roste propojenost globálních výrobních řetězců a tudíž se zvyšuje jejich citlivost na šoky.

Vlády a centrální banky mají také nyní méně nástrojů pro boj s případnými krizemi, protože sazby se stále nacházejí na mimořádně nízkých úrovních a vládní zadlužení leží naopak vysoko. V Evropě má podle Schwabu prostor pro fiskální stimulaci jen Německo. A investiční společnost se domnívá, že problémy by mohla způsobit i rostoucí popularita pasivního investování, i když na hodnocení je v této oblasti příliš brzy. Tyto problémy by teoreticky mohly pramenit z toho, že pasivní nákupy aktiv zničí cenotvorbu na trzích a sníží potenciál pro diverzifikaci.

Zdroj: Schwab

 

Čtěte více:

Zbavíme se někdy voodooekonomie? Těžko
24.08.2018 17:48
Země jako Venezuela či Turecko jsou oběťmi toho, čemu můžeme říkat voo...
Ján Hladký: Žula a elektrony. Vrací se Alibaba do pravěku? (video)
24.08.2018 16:16
Proč Alibaba nakupuje kamenné prodejny, když gró jejích aktivit leží ...
Co budou teď Saúdové dělat?
27.08.2018 6:07
Saudi Aramco na burze. Plány na možná největší světovou emisi akcií po...
Čína se s Británií dohodla, že chtějí jednat o volném obchodu
27.08.2018 8:32
Spojené království se dohodlo s Čínou, že po svém odchodu z Evropské u...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m