Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro skutečnou alternativou dolaru? Trump pro to dělá hodně, Evropa málo

Euro skutečnou alternativou dolaru? Trump pro to dělá hodně, Evropa málo

12.12.2018 6:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Dominance amerického dolaru je „provokací pro ty, kdo si představují rostoucí vliv EU na dění ve světě“. Tvrdí to Adam Tooze a Christian Odendahl z Centre for European Reform. Evropská ekonomika je totiž svou velikostí a vyspělostí porovnatelná s tou americkou, ale euro hraje jen „druhé housle“. Po dlouhou dobu se přitom zdálo, že dominance dolaru není zase tak významným tématem. Jenže to byly doby, kdy „Spojené státy nezneužívaly výhody plynoucí z pozice dolaru k poškozování Evropy“. Trumpova vláda ovšem používá dolar jako zbraň a měnová otázka se tak stala otázkou zahraniční politiky, a ne pouze otázkou ekonomickou.

Tooze a Odendahl tvrdí, že rezervní měnu určuje několik faktorů. Tato měna musí v první řadě hrát významnou roli na poli mezinárodních transakcí. Dnes se nejvíce používá dolar, a to i v případech, kdy mezi sebou obchodují neamerické společnosti. Pokud se používají eura, jde většinou o případ, kdy je jednou z protistran evropská společnost. Země jako Brazílie či Indie fakturují své dovozy převážně v dolarech i přesto, že z USA k nim proudí pouze malý objem zboží. A podobné je to v dalších oblastech.

Na dolaru stojí také systém pojištění mezinárodního obchodu. Z velké části je tomu tak proto, že pokud se v dolarech obchoduje, firmy chtějí mít i dolarové financování, pojištění, popřípadě používat dolarové finanční deriváty. A podle ekonomů dolarový mezinárodní obchod posiluje poptávku investorů po bezpečných dolarových aktivech. Tato poptávka pak vytváří i dostatečně likvidní dolarové trhy. Americká vláda má pak díky tomu všemu „mimořádná privilegia“, která se projevují například při uvalování sankcí na jiné země. V podstatě všechny větší společnosti totiž v oblasti obchodu nebo financování spoléhají na dolar, a tudíž mají nějakou vazbu na Spojené státy. Jestliže tedy poruší nějaké americké sankce, výrazně tím riskují.

„Je možné představit si svět, ve kterém dolar a euro stojí bok po boku jako měny dvou největších ekonomických bloků s porovnatelným vlivem ve světě. To by ale obě ekonomiky musely vytvářet dost bezpečných finančních aktiv, do kterých by mohli investovat zahraniční investoři. Eurozóna by také musela dát najevo ochotu stabilizovat své banky, ale i všechny finanční hráče, kteří její měnu používají. V tuto chvíli podobná kritéria nesplňuje,“ tvrdí ekonomové. Euro sice stabilizuje ECB, ale země jako Itálie k nabídce bezpečných evropských aktiv, která jsou pro rozšíření eura do globální ekonomiky klíčová, nepřispívají. Vytvoření společného eurodluhopisu je zase nepřijatelné v řadě jiných zemí. Evropská komise tak navrhuje vytvoření syntetické obligace, která by nepředstavovala společné ručení závazků. Podobné návrhy se ale stále nachází jen ve fázi obecných úvah.

Ekonomové také poukazují na rozdíly v politice Fedu a ECB, které se jasně ukázaly během krize roku 2008. Zatímco americká centrální banka byla ve snaze zabránit šíření krize ochotná poskytnout úvěrové linky i zahraničním subjektům, ECB byla mnohem váhavější. A přestože Spojené státy půjčovaly například Mexiku, ECB nebyla ve strachu ze ztrát ochotná poskytnout rozšíření půjček třeba na Polsko, které je členem EU. Jestliže bude ECB v případě ekonomických šoků dál fungovat podobným způsobem, investoři po celém světě si dvakrát rozmyslí diverzifikaci do eur.

Donald Trump nyní „dělá všechno pro to, aby oslabil pozici dolaru ve světové ekonomice“. Jeho politika totiž vede řadu zemí ke snahám o diverzifikaci rezerv. Pokud toho má ale euro využít, musí proběhnout významné změny včetně zvýšení nabídky bezpečných evropských aktiv a změny makroekonomické politiky. Kdyby například nyní nastalo soustavné posilování společné evropské měny, mělo by to na řadu zemí měnové unie znatelný negativní dopad. Mimo jiné by tak bylo třeba snížit celkovou závislost na přebytcích běžného účtu, míní Tooze a Odendahl.

Zdroj: Centre for European Reform

 

Čtěte více:

Koruna má proplout neklidnými vodami roku 2019 a posílit
06.12.2018 9:28
Protiinflační politika České národní banky (ČNB) v příštím roce podpoř...
Technická analýza: Eurodolar - zápas bez jasného vítěze
07.12.2018 16:23
EURCZK Česká koruna se nesla na pozitivní vlně vyšších mezd a konečn...
Rozbřesk: Brexit může trhy dostat opět pod tlak
10.12.2018 9:16
Trhy čeká další týden, kdy na prvním místě budou sledovat brexit. Ther...
Negativní tlak v Evropě povoluje, řada hrozeb však trvá. Libra nervózní před hlasováním
10.12.2018 12:40
Propad amerických trhů v závěru minulého týdne našel odezvu nejprve v ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data