Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Šance na divoký brexit roste. Jak zranitelný je obchod ve střední Evropě?

Rozbřesk: Šance na divoký brexit roste. Jak zranitelný je obchod ve střední Evropě?

12.12.2018 9:15, aktualizováno: 12.12. 12:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Čtvrteční návrat do Bruselu Therese Mayové závidí asi málokdo. Angela Merkelová sice “empaticky” podotkla, že se jí bude snažit pomoci. Těžko ovšem říct, jak by to mohla udělat. Stejně jako většina evropských politiků se s ní možná sejde, prohodí pár slov, ale na dohodnuté “rozvodové” smlouvě nic nezmění. Trhy proto mohou v nejbližších dnech víc a víc sázet na divoký brexit. A my jsme se podívali, které země ze střední a východní Evropy by výrazné zhoršení přístupu na britský trh nesly nejhůře.

Náš zátěžový scénář počítá s poklesem finální poptávky po zboží z EU na britském trhu o 25 %. Používáme světové input-output tabulky, pomocí kterých se snažíme dostopovat skutečný dopad takového šoku na konkrétní země a odvětví. Vadou na kráse tohoto přístupu je, že nepočítá s tím, že by brexit změnil, kde a jakým způsobem se finální produkce vyrábí (tomu lze věřit spíše v krátkém období). I tak je ale tato analýza cennější než čisté porovnání expozice skrze hrubé exporty, které vůbec nerozlišují mezi vývozem určeným pro finální poptávku a vývozem mezivstupů určených pro další reexport.

Co jsme tedy zjistili? Pokud by brexit vedl k poklesu finální poptávky po zboží z celé EU o 25 %, viditelný efekt by pocítily všechny země ve střední a východní Evropě. Míra bolesti by se ale výrazně lišila. Nejvíce postižené by bylo Slovensko - více než -0,40 % na hrubé přidané hodnotě za celou ekonomiku, což je druhý nejhorší výsledek v EU hned za Irskem. Relativně vysoký dopad do ekonomiky především skrze odvětví výroby elektroniky, počítačů a automobilového průmyslu by pocítilo i Česko. Naopak nejslabší zásah by schytalo Rumunsko a především Bulharsko, kde jsou vazby na britskou ekonomiku o poznání menší. Na detailní analýzu mapující dopad v Česku napříč odvětvími se můžete těšit během příštího týdne.

0

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží v okolí 25,85 EUR/CZK a volatilní akcie ji nechávají zcela klidnou. Na druhou stranu se jí mohl líbit rozhovor guvernéra Rusnoka pro Bloomberg. Ten sice nechce zvyšovat sazby v prosinci, ale pro příští rok je optimistou a věří, že bude opět zapotřebí sazby zvyšovat (trh přitom v posledních dvou týdnech sázky na růst sazeb spíše snížil).

Zahraniční forex

Ve vztazích USA-Čína se urodilo několik mírně pozitivních momentů, což posunulo americké výnosy výše a eurodolar níže.

Trh bude dnes zvědav na výsledky listopadové inflace v USA. Po včerejší výrobní inflaci by nemělo přijít velké překvapení a jádrová inflace by měla zůstat bezpečně nad 2 %. To by měl být pro trh signál, že Fed přesně za týden zvedne úrokové sazby.

Sílící dolar a hrozba svržení britské premiérky ze strany opozice uvnitř konzervativní strany trápí libru. Ta se již vyšplhala k úrovni 0,905 vůči euru. Další ztráty před definitivním hlasováním o brexitu naplánovaným na 21. ledna jsou přitom možné.

Ropa

Cena ropy Brent nadále lavíruje okolo hranice 60 dolarů za barel, nad kterou ji drží jak výpadek produkce z Libye, tak i pokles zásob surové ropy ve Spojených státech. Ty se dle včerejších čísel amerického petrolejářského institutu snížily o mohutných 10 mil. barelů. Pokud by měla podobné číslo přinést dnes i vládní EIA, ropným býkům by se dýchalo přece jen o něco lépe.

Právě EIA již během včerejška publikovala pravidelný měsíční report o stavu ropného trhu. S ohledem na plánované těžební škrty kartelu OPEC+ agentura očekává, že příští rok bude ropný trh v podstatně menším přebytku (celkem 0,23 mil. barelů denně). Na straně nabídky zůstává klíčovým příspěvek produkce ze Spojených států, kde zůstává EIA ve svém výhledu nadále optimistická (průměrná produkce 12,06 mil. barelů denně v roce 2019, meziročně nárůst o 1,2 mil. barelů denně). I na straně poptávky pak je agentura o něco optimističtější než před měsícem, když očekává její růst o 1,5 mil. barelů denně (zvýšení o 80 tis. barelů denně).

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Brexit může trhy dostat opět pod tlak
10.12.2018 9:16
Trhy čeká další týden, kdy na prvním místě budou sledovat brexit. Ther...
Týdenní výhled: Šíří se strach z pomalejšího hospodářského růstu
10.12.2018 12:03
Strach z pomalejšího hospodářského růstu se šíří dál a je to jeden z k...
Mayová se rozhodla odložit hlasování parlamentu o brexitu
10.12.2018 15:37
Britská Dolní sněmovna o brexitové dohodě v úterý hlasovat nebude. S o...
Britské premiérce Mayové hrozí pád, konzervativci budou hlasovat o nedůvěře
12.12.2018 9:15
Britské premiérce Therese Mayové, která kvůli brexitové dohodě s Evrop...

Váš názor
  •  
    12.12.2018 10:10

    Tak predevsim roste sance na no-brexit. Aktualni scenar je .. dohoda je pro brity nevyhodna az spatna ale EU nic menit nebude. Snemovnou brexit neprojde. Pokud Mayova zustane tak to bude protahovat a protahovat a protahovat protoze divoky brexit je nejhorsi varianta. Nazor v UK uz se otocil a vetsina chce v EU zustat. Za techto podminek veri jeste nekdo v brexit?
    eple
    • Jen názor
      12.12.2018 10:49

      Přeji si, aby Brexit nebyl, ALE! Znám přesně dva Angličany a jejich názor je veskrze anglický, tedy: Zásadním způsobem byli zklamáni z hlasování a Brexit si nepřáli. Ale, když hlasování dopadlo tak, jak dopadlo, tak ho ctí a jejich vůle něco revidovat je relativně malá (toto je střední a vzdělaná vrstva, ctící tradice). Současně ti méně vzdělaní cítí, že to proč hlasovali není až tak úplně pravda a někdo jim neříkal celou pravdu. Jejich vůle něco měnit je vyšší. Vzniká tak celkem zajímavá situace, kdy ti, kteří z rozumu hlasovali proti Brexitu (ti co si dokázali více spočítat, co to bude znamenat) jej nyní mohou více podporovat a naopak, ti co hlasovali PRO, mohou názor měnit. Ale pozor, všichni to jsou Angličané, budou si za svou zemí stát, i kdyby měli hubou v zemi rýt, pár procent (i desítek) HDP dolů je nerozhodí, přežili Římany, Napoleona, druhou světovou a přežijí i vše ostatní. Jejich hrdost je obrovská. A Therese Mayová má můj obdiv, jak se pere s marastem, který nadělal někdo jiný. EU bez UK bude horší a to je mi líto.
      Malý Mik
      • Re: Jen názor
        12.12.2018 11:28

        výborný příspěvek
        achilles
    •  
      12.12.2018 10:18

      já doufám, že Brexit nebude.
      achilles
      • Nejhorší
        12.12.2018 11:06

        je, že pokud nebude, bude to armáda tupých byrokratů považovat za své vítězství a Eu zabředne hlouběji do neschopnosti a marasu ve kterém se nachází...a bude třeba zvýraznit dalšího úhlavního nepřítele, není daleko, že jo...
        el mrcoch
      •  
        12.12.2018 10:31

        Chtít brexit by u nás chtěl snad jedině magor, kterému jsou zájmy jeho vlastní země ukradené..
        Hygge
      •  
        12.12.2018 10:30

        Ja spis taky .. sazim resp investuji na to ze brexit nebude a pak bude raketa na nekterych titulech ktere uz ted pred potencialnim brexit jsou tak nizko ze se mi to zda panicke coz je aktualne podporovano i samovyzivnym marketingem na cerne zitrky a danove restricke a kolaps mezinarodniho obchodu a valky a ted koncem roku i danove optimalizace velkych hracu pred koncem ztratoveho roku. Tzn kdyz bude brexit pak zadnou velkou ztratu necekam spis mirny rust a nebo nebude a pak se tesim na rust.
        eple
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení