Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cash is king: Proč Švýcaři hotovost stále milují

Cash is king: Proč Švýcaři hotovost stále milují

24.04.2019 10:32
Autor: ČTK

Švýcaři v březnu představili novou, chytrou bankovku, kterou si mohou uložit do peněženky. Fialové platidlo v hodnotě 1000 franků (22.500 Kč) je další z nové série modernizovaných bankovek. Není to však úplně běžná bankovka, patří mezi ty s nejvyšší hodnotou na světě a Švýcarsko jde modernizací své bankovky nejvyšší hodnoty proti mezinárodnímu trendu, píše BBC.

Podle posledních údajů švýcarské centrální banky (SNB) je v oběhu více než 48 milionů bankovek v hodnotě 1000 franků. To je asi 60 procent hodnoty všech bankovek, které jsou ve Švýcarsku v oběhu. Modernizace nové bankovky přichází v době, kdy jiné země postupně ruší bankovky s vysokou hodnotou a v evropských zemích výrazně klesá používání hotovosti, i když se to v jednotlivých státech výrazně liší.

Místopředseda SNB Fritz Zurbrügg označil platby v hotovosti za švýcarský kulturní fenomén a uvedl, že vydání nové tisícifrankové bankovky je odpovědí na to, co lidé chtějí. Podle něho je oblíbená pro drahé nákupy, placení účtů na poště, ale také jako úložiště hodnoty.

Ve Švýcarsku stále zůstává hotovost dominantní platební metodou. Předpokládá se tam, že každý má u sebe hotovost, i když je ekonomika stále více digitální. Většina obyvatel nemá problém koupit si sendvič nebo zaplatit za holiče, když je terminál pro platbu kartou mimo provoz. Pokud je potřeba zaplatit za kávu bankovkou v hodnotě 100 franků (2250 Kč), není potřeba se omlouvat. Nikdo se vás nezeptá, jestli máte menší. A v případě velkých nákupů některé banky dokonce umožňují vybrat denně z bankomatu až 5000 franků (112.500 Kč) nebo 10.000 CHF měsíčně, aniž by to člověk musel předem hlásit. Nákup auta za desítky tisíc v hotovosti také není nic neobvyklého.

Průzkum, který SNB v roce 2017 provedla mezi 2000 účastníky a který se zaměřil na platební chování zjistil, že 70 procent všech transakcí provedli dotazovaní v hotovosti. Debetní karty měly na celkových platbách podíl 22 procent a kreditní karty pět procent. Podíl inovativních metod, jako jsou například platby aplikacemi či bezkontaktními kartami, byl skromnější.

Loňská zpráva Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) ukázala, že celosvětově se mnoho plateb tradičně prováděných v hotovosti nyní provádí elektronicky. V sousedním Německu sice lidé sdílejí podobné nadšení pro hotovost jako ve Švýcarsku, další evropské země - například Švédsko a Nizozemsko - se naopak od hotovosti rychle odklánějí.

Proč tedy Švýcaři dávají přednost hotovosti? Mezi dva základní důvody patří to, že hotovost je obecně považována za součást kultury a lidé věří, že používání hotovosti jim umožňuje snadněji sledovat výdaje.

To potvrzuje i 53letá Chris Troianiová z Basileje. Naopak 44letý Philippe Chappuis upřednostňuje placení kartou či mobilní aplikací, avšak z praktických důvodů. Nemá totiž rád peněženku plnou mincí. Upozornil ale také, že zavedení negativních úrokových sazeb ve Švýcarsku vedlo k nejistotě ohledně toho, jak by mohly banky reagovat, a vyvolalo obavy z existence pouze na virtuální úrovni. Hotovost je podle něj hmatatelnější a každý si může být jist, že ji vlastní. Zástupkyně mladší generace, 29letá Jane Kettnerová, nové platební metody vítá, ale i ona má pocit, že platba hotovostí jí poskytuje lepší kontrolu nad výdaji. Prostřednictvím elektronických plateb je podle ní utrácení snazší.

S tím souhlasí i profesor psychologie a marketingu na univerzitě v Basileji Miguel Brendl. Utrácení virtuálních franků může být pro mnoho lidí snazší než utrácení franků fyzických. Ani to ale podle něj dostatečně nevysvětluje, proč společnost dává přednost hotovosti. Je zde také identifikační faktor - Švýcaři se identifikují s hotovostí částečně kvůli tomu, jak se sami vidí. Je to národ, který si cení soukromí a nemá rád, když se mu říká, co má dělat. Považují se za odlišné od svých evropských sousedů a pečlivě chrání tradice, které je odlišují - například jazyky, politický systém a měna.

Sousední země poukazují na to, že bankovky s vysokou hodnotou pomáhají zločincům legalizovat peníze z trestné činnosti a země eurozóny se už dohodly, že jejich centrální banky přestanou tisknout nové bankovky v hodnotě 500 eur (12.900 Kč), aby pomohly trestnou činnost omezit. Bankovky vysoké hodnoty usnadňují i výběr velkých částek z bankovních účtů, zvláště ke konci roku, kdy Švýcaři musejí vykazovat svůj majetek na bankovních účtech.

Fritz Zurbrügg z centrální banky odmítá myšlenku, že by zločinci tisícifrankovou bankovku používali častěji než jiné bankovky. Připouští ale, že důvodem vyšší poptávky po hotovosti v období Vánoc mohou být podle studie i jiné faktory než nákupy, třeba i možné daňové úniky.

Ředitel studií z Institutu digitálního podnikání při vysoké škole HWZ v Curychu Patrick Comboeuf si myslí, že časem se i Švýcaři odkloní od hotovosti. V současné době si však stále mnoho Švýcarů cení anonymity a svobody, které jim poskytují peníze.

 

Čtěte více:

Uvolněná regulace nehraje do karet investicím, ale spekulacím
23.04.2019 14:34
Ekonom Josh Ryan-Collins na stránkách ProMarket tvrdí, že „deregulovan...
Hodnota bitcoinu vystoupila na půlroční maximum
23.04.2019 12:00
Hodnota kybernetické měny bitcoin se dnes vyšplhala na nejvyšší úroveň...
MMF podněcuje argentinskou krizi, už zase
24.04.2019 6:15
Poprvé si Argentina od Mezinárodního měnového fondu potřebovala půjčit...
Skotsko by opět mohlo mít svou burzu
23.04.2019 16:05
Skotsko by mohlo mít znovu svou vlastní burzu cenných papírů. Nacházet...
Dluh zemí eurozóny loni klesl, v Itálii a Řecku se ale zvýšil
23.04.2019 16:44
Celkový veřejný dluh zemí eurozóny loni klesl na 85,1 procenta hrubého...
Amazon dal ve čtvrtletí na lobbing rekordních 3,9 milionu USD
24.04.2019 8:29
Americký internetový obchod Amazon vydal v první čtvrtletí na lobbing ...
Deutsche Bank a UBS jednají o fúzi divizí správy aktiv
24.04.2019 9:05
Německá bankovní společnost Deutsche Bank a největší švýcarská banka U...

Váš názor
  • Lžipolitici
    24.04.2019 17:29

    jsou Ti kteří brojí za absolutní kontrolu nad občanem a hotovost je takové poslední zrnko "svobody" co zůstává. Nekontrolované kontinuální ničení úspor za podpory cent.bank se blíží bodu odkud asi nebude cesta zpět. Docela jsem se nasmál cca před půl rokem kdy zavedení softwaru s bonzovacím eet v jednom řetězci vedlo k pádu systému a překvapených cca 80% "zoufalců" šlo s prázdnou bo karty nebrali a oni neměli ani 500kilo v kapse, elek.platby se dají ale nemá to být 100% povinnost vynucená státem a bankami
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Lžipolitici
      24.04.2019 19:47

      No jo. A až v příští krizi ECB bude chtít jít s úroky do záporu, tak tu hotovost zaříznou úplně, protože všichni by raději peníze vybrali a nacpali do slamníku, než si peníze na účtech nechávat "danit" záporným úrokem. X let po konci minulé krize se eurosoudruzi nebyli schopni odlepit s úroky od nuly (a vedle toho ještě tisknou - donedávna QE, zanedlouho TLTRO) a eurozóna je stále na drogách a steroidech aniž by to vedlo k jinému, než zcela anemickému růstu. A to tvrdí, že krize dávno skončila a že jsme v maximální a nevídané konjunktuře. Co budou dělat až i podle jejich metodik bude krize? Ono dnes jim stejně ten růst HDP na papíře vychází jen proto, že od nominálního růstu odečítají podhodnocenou inflaci, kdyby odečítali reálnou, nevycházel by růst již dávno: http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts _________________________________________________ Jediné, co je v boji s hotovostí drží zpátky je to, že si uvědomují, že lidé hotovost chtějí. A kde je poptávka, objeví se i nabídka. Po zrušení hotovosti by tak lidé hledali nestátní náhradu (CHF, stříbrňáky a zlaťáky, bitcoin, ...) a stát by tak o kontrolu přišel zcela. Jenže dříve či později je jejich psychedelické neokeynesiánské pověry donutí zavést ty záporné úroky, vrtulníkové peníze, MMT, nepodmíněný základní příjem rovnou z tiskárny, atd... a lidé státní měnu začnou opouštět tak jako tak. Je to jen otázka času (a kdo si to uvědomí nejdříve, vydělá na tom - kdo nejpozději, přijde o vše), protože vedle dluhové bomby tiká i bomba demografická (nebude na penze, zdravotní péči, splátky dluhů, ...) a pod povrchem hnijí zombie firmy.
      Hayek
  • D O Č A S U
    24.04.2019 15:05

    Úložiště hodnoty? No leda hodně krátkodobé - podívejme se, co šlo koupit za 100 franků třeba v roce 1960 a co dnes. Daleko lepším úložištěm hodnoty je dvacetifranková mince max. tak z roku 1949. Ta je opravdovým úložištěm hodnoty (dnes stojí cca 5500Kč, čili 257Kč za frank - kurz věrněji odrážející kumulovanou ztrátu kupní síly franku i koruny za ty roky). A nejde o žádnou raritu, jsou jich plné bankovní sejfy a prodávají se v pytlících po 500 kusech. Prakticky za spotovou cenu Au. Navíc její hodnotu nelze zrušit rozhodnutím strany a vlády, což u té CHF tisícovky docela hrozí. Švýcaři zjevně hrají na to, že všude na světě se vlády (v komplotu s karetními společnostmi) snaží omezit a posléze zrušit hotovost (až v příští krizi dojde na záporné úroky, bude to v podstatě "nutnost" - tedy alespoň z pohledu neokeynesiánské pavědy). Otázka je, jak dlouho to Švýcarům bude procházet - hrubý nátlak ze zahraničí je již donutil omezit tradiční bankovní tajemství, bonzovat účty cizinců jejich domácím vládcům, atd... Takže se lehce může stát, že se budete zajišťovat proti finanční nezodpovědnosti eurosocialistických vlád nákupem tisícifrankových bankovek, až jednou švýcarská vláda podlehne tlaku EU a USA a platnost bankovek s nominálem nad 100 CHF zruší s tím, že je budete moct odnést do banky, ale tam na vás bude číhat euroberňák. Ostatně - až se v nějaké příští krizi v EU zavedou citelně záporné sazby (dnes na vrcholu konjunktury jsou nulové!!!), tak nebude stačit v EU zakázat hotovost (či alespoň výběry omezit na nějaké kapesné na drobné výdaje), ale bude třeba nějak zajistit, aby si euroobčané neposílali své úspory z evropských bank do Švýcarska (kde třeba záporné úroky nebudou, nebo tam půjde vybrat CHF hotovost) - podobně jako bylo potřeba tyto přeshraniční převody zarazit Řekům a Kypřanům, když se jim v krizi zablokovaly výběry a plánoval se haircut zůstatků na účtech.
    Hayek
    • Re: D O Č A S U
      24.04.2019 16:22

      kde se daji koupit ty mince? :)
      inside
      • Latinská měnová unie
        24.04.2019 17:18

        Velkoobchodníci je kupují právě v těch bankách ve Švýcarsku, Francii, Itálii a dalších zemích, které byly členem "Latinské měnové unie" (takový poctivější předchůdce eurozóny - a taky v podstatě dojel na Řecko). _________________________________________ https://en.wikipedia.org/wiki/Latin_Monetary_Union _________________________________________ https://cs.wikipedia.org/wiki/Latinská_měnová_unie _________________________________________ A následně je se svojí marží (ale není moc veliká) prodávají koncovým zákazníkům. Nechci zde dělat reklamu žádnému konkrétnímu prodejci, v CZ jich budou minimálně desítky (možná stovky), v takovém Německu jich bude řádové více, zkrátka prakticky všichni prodejci investičního zlata. Zkuste si do vyhledávače dát třeba slovo "Vreneli", což je "přezdívka" právě švýcarského dvacetifranku. V Německu jsou obvykle marže o něco nižší a větší objemy se vyplatí kupovat tam. Hodně jsou v oběhu i italské a francouzské mince, ale po rozpadu Latinské měnové unie tam byly staženy (a právě tyto stažené teď francouzské banky prodávají po těch 500ks pytlících), kdežto právě ve Švýcarsku (protože je ekonomicky nejstabilnější) platily ještě dlouho po rozpadu unie - tuším do 1949. Ostatně ve Švýcarsku tuším do 1968 byly 1, 2 a 5 frankové mince ze stříbra (proto i dnes je pětifranková mince tak velká - dříve v ní muselo být 5x více stříbra, než v jednofrankové). Pak už je lidi všechny stáhli do šuplíků a stát vydal mince z obecného kovu. A tuším do roku 2000 byl frank částečně kryt zlatem (kdežto dolar jen do 1971) - jak je vidět, experiment s nekrytou měnou trvá jen velmi krátce, z pohledu historie to je jen taková epizodka (podobné byly i dříve a nejpozději všechny za pár desítek let skončily hyperinflačním kolapsem měny). _________________________________________ Obrázek: _________________________________________ https://www.sharpspixley.com/media/catalog/product/cache/c687aa7517cf01e65c009f6943c2b1e9//s/h/sharps_pixley_gold_coin_20_franken_vreneli2.jpg _________________________________________ Každá země měla na mincích svůj obrázek (monarchie portrét panovníka, Švýcaři tu holku, atd...). Ale jinak ty mince byly standardizované (rozměry, ryzost, hmotnost), čili v pohodě mince jedné země obchodníci přijímali v zemích dalších. Zkrátka jako EURo, jen moc nešlo dělat různá kvantitativní uvolňování a podobné manipulace. _________________________________________ Fungovalo to skoro v celé Evropě a také v jejích koloniích (Jižní Amerika, atd...), čili na větším území, než dnes EURo.
        Hayek
  • Svoboda
    24.04.2019 12:11

    Jestli nebude náhodou fakt, že si Švýcaři tak cení svobody, i základme jejich prosperity? A ne ta naše snaha urvat přerozdělováním co nejvíce a nezajímat se o to, kdo to vytvoří/zaplatí?
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.