Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF podněcuje argentinskou krizi, už zase

MMF podněcuje argentinskou krizi, už zase

24.04.2019 6:15

Poprvé si Argentina od Mezinárodního měnového fondu potřebovala půjčit v roce 1958. Během následujících 70 let podepsala tato země s MMF 22 dohod. Většina byla následně smetena nebo skončila krachem.

Do tohoto defilé zklamaných nadějí vstupuje navzdory svému renomé pro-podnikatelského lídra i současný argentinský prezident Mauricio Macri. Za více než tří roky podepsala jeho vláda dvě dohody s MMF. Aktuální dění přitom naznačuje, že se pohnuté dějiny Argentiny možná co nevidět zopakují.

Nejnovější kapitola se začala psát v červnu 2018, kdy země hospodařila se schodky státního rozpočtu a běžného účtu dosahujícími v úhrnu 11 % HDP. Investoři se k argentinským dluhopisům začali stavět zdráhavě, což Macriho vládu přinutilo chvatně žádat MMF o pomoc.

Se silnou oporou ve Spojených státech získala Argentina brzy půjčku od MMF ve výši 50 miliard dolarů k využití během následujících tří let. Vláda předstírala, že se jedná jen o „preventivní“ program: Argentina si peníze nechá v zadní kapse kalhot, aby uklidnila soukromé investory.

Pouhé dva měsíce nato však Macri přiznal, že Argentina potřebuje víc než 50 miliard dolarů – a hned. Žargonem MMF byla nezbytná dohoda „s předřazeným plněním“.

Rekordní půjčka

Tehdy se vyplatilo Macriho přátelství s americkým prezidentem Donaldem Trumpem (znali se už ze světa realit). Fond souhlasil – ač zdráhavě – se zvýšením půjčky o dodatečných 7 miliard dolarů, v součtu na 57 miliard. Kromě toho se 90 % z celkové částky, tedy 51,2 miliardy dolarů, vyplatí do příštích voleb argentinského prezidenta, které proběhnou koncem roku 2019.

Jedná se o největší půjčku, jakou kdy MMF jedné zemi poskytl, a churavějící argentinská ekonomika tuto finanční podporu zoufale potřebuje. První splátku ve výši 9,6 miliardy dolarů Fond odeslal 15. dubna. Macriho vláda však těchto peněz nevyužije k posílení svých devizových rezerv ani k odkoupení dluhu, nýbrž k nákupu argentinského pesa.

Není divu, že argentinská riziková prémie strmě stoupla. Investoři jsou neklidní a není to jen tím, že v průzkumech vede bývalá prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchner. Vědí také, že předřazením finanční podpory MMF do svého současného funkčního období Macri také zhutnil budoucí splátkové povinnosti Argentiny vůči Fondu. A jelikož má MMF postavení přednostního věřitele, bude v prvé řadě splácet jemu. Pokud tedy Argentina po roce 2020 nebude mít dostatek dolarů k uspokojení všech svých věřitelů, ti soukromí by mohli být nuceni své pohledávky restrukturalizovat se ztrátou. Investoři tak mají časově omezenou příležitost z Argentiny odejít a brzy jí možná využijí.

Vláda tvrdí, že státní pokladna bude nucena oněch 9,6 miliardy dolarů prodat na domácím trhu, aby pokryla rozpočtové výdaje denominované v pesu. Vypůjčit si od Fondu dolary na nákup pesa se sice zdá neobvyklé, ale MMF souhlasil. Zároveň má vláda povoleno peníze od Fondu používat pouze skrze centrální banku a ve veřejných aukcích v homeopatických dávkách do výše 60 milionů dolarů denně.

Nerozumné důvody

To vůbec nedává smysl. Dohodou s MMF se vláda zavázala hospodařit s neschodkovou primární rozpočtovou bilancí (před splátkami úroků) a obnovit přes 70 % všech splatných jistin a splátek úroků z veřejného dluhu v pesu. Vláda obě podmínky úspěšné plní a v současnosti prodlužuje 100 % úroků a veřejných dluhů splatných v pesu, takže letošní cíl překračuje.

Vláda tudíž vůbec nemá rozpočtovou potřebu dolary od MMF využít k nákupu pesa. Orgány státu – se souhlasem Fondu – peníze použijí spíš k udržení stabilního směnného kurzu pesa do voleb ke konci letošního roku, čímž zvýší Macriho šance na znovuzvolení.

To by MMF neměl podporovat, z několika důvodů. V prvé řadě přistoupením na tak pošetilou a falešnou argumentaci ohrozí MMF snahy (včetně mých) o normalizaci vztahů mezi Argentinou a Fondem. Dále platí, že dolary, které vláda letos prodá s cílem podepřít peso, bude zoufale potřebovat příští vláda, aby v roce 2020 obsloužila splatný dluh a splátky úroků.

S 9,6 miliardami dolarů – oproti odpovídající částce v devalvovaném pesu – by příští vláda byla v mírně pohodlnějším postavení, pokud bude muset, což se zdá nevyhnutelné, dojednat úpravu současné argentinské dohody s MMF. Kromě toho ani nebude možné zajistit stabilní peso, neboť denní aukce 60 milionů dolarů nedodá vládě dostatek munice, aby dokázala strmým vzestupům na devizovém trhu předejít.

Konečně čím víc bude Argentina dlužit privilegovanému věřiteli typu MMF, tím těžší bude přesvědčit soukromé, „neprivilegované“ investory, aby své nároky prolongovali a zemi v roce 2020 a dalších letech nepřestali financovat.

Bohužel jsme možná kousek od opakování dějin. V říjnu 2001 si Argentina asi 60 dní před neschopností splácet půjčila od Fondu osm miliard dolarů. Většinu vypůjčených peněz využila k nákupu pesa od institucionálních investorů opouštějících zemi. Teď se MMF chystá znovu udělat tutéž chybu. A neměl by čekat jiný výsledek.

Autor: Hector R. Torres, vědecký pracovník výzkumného programu Mezinárodní právo v Centru pro inovace v mezinárodní správě, byl dříve výkonným ředitelem pro Argentinu v Mezinárodním měnovém fondu a zaměstnancem Světové obchodní organizace.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

MMF ze sebe udělal „brutálního vymahače dluhů“
07.01.2019 15:20
Bývalý ekonom Mezinárodního měnového fondu Peter Doyle se na stránkách...
Odhad růstu globální ekonomiky od MMF je nejhorší od finanční krize
09.04.2019 15:10
Tempo růstu globální ekonomiky v letošním roce zpomalí na 3,3 procenta...
Brexit bez dohody je zatím odvrácen, nejistota ale pokračuje
12.04.2019 8:24
Odklad odchodu Británie z Evropské unie sice prozatím odvrátil riziko ...
Řecko jedná o předčasném splacení části dluhů u MMF
16.04.2019 9:06
Řecká vláda jedná s mezinárodními věřiteli o předčasném splacení části...
Prospěšná práce investičních mrchožroutů
25.04.2019 12:49
Daniel Osorio, který stojí v čele společnosti Andean Capital Advisors,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba