Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britské elity jsou opilé nacionalismem a mají plán, jak po brexitu prosperovat

Britské elity jsou opilé nacionalismem a mají plán, jak po brexitu prosperovat

09.06.2019 16:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Profesor Danny Dorling se domnívá, že „za pohromu spojenou s brexitem jsou zodpovědné britské elity opilé nacionalismem“. Tyto elity jsou „vychovány v tradici britské říše a i nadále obdivují zločiny, které byly spáchány v době kolonialismu“. Profesor pro Der Spiegel uvedl, že příkladem takových elit je politik Boris Johnson či miliardář James Goldsmith. Většinou pak jde o lidi, kteří nikdy nebyli členy střední třídy nebo dokonce chudší části společnosti.

Dorling hovořil o tom, jaký vliv má na zastánce brexitu „stará škola historie“. Ta popisuje britskou říši jako něco pozitivního, co prospělo celému světu, protože jej civilizovalo. Tato říše sice již dávno neexistuje, ale v myslích některých Britů přetrvává. I proto, že zemi skutečně sjednotilo až to, když „pochopila, že kolem ní proplouvají španělské lodě naložené po okraj zlatem“. Teprve pak si totiž podle profesora Britové řekli, že lepší než bojovat mezi sebou bude zabrat více světa než Španělé. Pocit nadřazenosti Británie pak ještě přiživuje to, že tato země nikdy nečelila rozsáhlé invazi.

„Pokud by během druhé světové války došlo k invazi, k čemuž zase tolik nechybělo, pomohlo by nám to zbavit se naší představy o velikosti a výjimečnosti naší říše,“ řekl Dorling. Británie by podle něj pochopila, „jak málo je důležitá.“ Jenže bitva o Británii působila opačně a byl vytvořen mýtus, „kterému nelze uniknout.“ Tento mýtus sebou přitom přináší například i to, že jedna z poslucháren na Oxfordu je pojmenována po Palmerstonovi – „jednom z nejbrutálnějším premiérů, který rozpoutal opiovou válku v Číně.“ „Lze si představit, že by v Německu pojmenovali něco po generálovi z druhé světové války?“ Žádnou Rommelovu posluchárnu tam nenajdeme,“ uvedl profesor.

„Westminster Abbey vypadá trochu jako Narnie..., jenže všechny sochy jsou lidé, kteří povraždili mnoho jiných lidí. A v této zemi je stále oslavujeme,“ řekl Dorling. Na jihu Anglie žije podle něj mnoho potomků úředníků z koloniální Indie, sever zase těžil z obchodu s otroky či z obchodu, který nebyl vůči koloniím spravedlivý. Británie se pak podle profesora nedokázala se svou minulostí stále vypořádat zejména proto, že je velmi bolestivá.

„Vybudovali jsme efektivní systém obchodu s otroky, vyhubili jsme téměř celou Afriku a pak říkáme, že se vším začali Portugalci a Španělé. A naše děti pak učíme o Williamu Wilberforcovi, který se systémem bojoval, a předstíráme, že jsme to byli my, kdo otrokářství ukončil,“ řekl profesor. Rozdílný postoj Britů je podle něj patrný například i z toho, že v Německu tvoří válečný památník žena držící v náručí plačící dítě, zatímco v Británii nalézáme „sochu Cecila Rhodese, který byl jednou z nejméně lidských bytostí v historii“.

Británie musela podle Dorlinga na počátku sedmdesátých let vstoupit do EU proto, že ztratila své kolonie a čelila kvůli tomu hospodářskému úpadku. „Indie každým rokem snižovala nákupy z Manchesteru, protože se stala svobodnou zemí a kupovat nemusela. Předpokládalo se, že pokud vstoupíme do jednotného trhu, povede se nám dobře. Pro mnoho lidí to ale představovalo národní ponížení,“ míní profesor. A dodává, že mnoho Britů stále vnímá imigranty jako něco negativního, protože historie je učila, že oni jsou něčím víc než ostatní.

Je možné, že by si Británie po odchodu z EU vedla ekonomicky tak dobře, jak tvrdí zastánci brexitu? Podle profesora to skutečně možné je a způsob, jak toho dosáhnout, se dá nazvat „ostrov pokladů“. Tedy obdoba Kajmanských ostrovů či bankovnictví „ve stylu Panamy“. Takový postup by „mimochodem znamenal konec všech ostatních ostrovů, protože pokud je možné využít Londýn, není důvod jít někam jinam“. Už nyní se podle Dorlinga jeho země tímto směrem rychle pohybuje a zmíněné elity si to přejí.

„Plán je nabídnout mimořádně nízké daně miliardářům... Světoví superboháči by přicházeli do Londýna, budou tady mít své sluhy, těch tu bude v případě úspěchů brexitýrů mnohem víc. Podpoříme náš sektor vzdělávání, boháči z Indie a Číny budou mé univerzitě platit 60 000 liber... Budeme zase velkým národem,“ míní Dorling. Celý tento plán by ale podle něj mohla zhatit EU v případě, že „kolem Británie vybuduje velkou zeď“.

Zdroj: Der Spiegel

 
 

Čtěte více:

VoxEU: Na globální ekonomiku začíná doléhat nejistota
24.05.2019 14:52
Podle posledních projekcí Mezinárodního měnového fondu by globální eko...
Britská premiérka Mayová 7. června odstoupí
24.05.2019 11:25
Britská premiérka Theresa Mayová k 7. červnu odstoupí z funkce šéfky b...
Fidelity: Brexit bez dohody spíše příležitostí než hrozbou
30.05.2019 5:58
Zdá se, že finanční trhy Brexit příliš nezajímá, soudě podle poměrně t...
Británie: Výroba aut se propadla o 44,5 procenta, nejvíce od krize
30.05.2019 9:49
Výroba osobních aut v Británii se minulý měsíc propadla nejvíce od glo...

Váš názor
  •  
    10.06.2019 6:15

    Tak tohle tedy musel být od autora opravdu velký mentální výkon. Splácat všechno dohromady od otrokářství, nacionalismu, rasismu až po daňové ráje. Kdyby raději prošel vybrané čtvrti velkých anglických měst. Nemusel by potom sepisovat tady ty paskvily.
    Peté13
  • Nepřekvapuje.
    09.06.2019 19:55

    Jako obvykle nadšenec pro EU je mimo. Sochy mají Napoleon, Bismarck a nebyli to žádní peacemakeři.
    HenryFord
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení