Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie, která prý může potopit celý trh

Akcie, která prý může potopit celý trh

18.09.2019 17:47

Jeden z nejpopulárnějších akciových příběhů současných dnů se jmenuje WeWork. I přesto, že akcie této společnosti se na trhu ještě neobchodují, teprve se na něj chystají. Jak před několika dny na CNBC tvrdil populární Jim Cramer, kolem tohoto IPO se vytvořil negativní sentiment, a to dokonce natolik, že propad valuace akcií by mohl ohrozit celý akciový trh.

Nevím, zda by k něčemu takovému mohlo skutečně dojít. Nicméně jsem tu psal již o několika nedávných velkých IPO, které byly podle mne provedeny za cenu, která jejich fundamentu moc neodpovídá. Takový vývoj na trhu pak skutečně může sloužit jako indikátor přílišného nadšení investorů, po kterém nejednou přichází druhý extrém. Namísto obecných prohlášení bych se ale dnes rád podíval na poučný příběh WeWork detailněji. Značně mi to usnadní pečlivá práce profesora financí Aswatha Damodarana.

WeWork, která poskytuje kancelářské prostory, se podle pana Damodarana drží tradičního modelu podnikání v oboru, ale k tomu přidává něco navíc. Tradiční model vypadá tak, že firmy se snaží nakupovat atraktivní nemovitosti v době, kdy je trh dole, nákup bývá z velké části financován dluhem. Pak se firma snaží nemovitost pronajmout na dlouhodobé kontrakty, pokud možno v době, kdy jsou nájmy vysoko. Nájemné by mělo pokrýt splátky dluhu a vytvářet zisky pro společnost. Jde o podnikání značně cyklické, s relativně vysokým rizikem.

WeWork model modifikuje tak, že si budovy pronajímá, pak přikročí k jejich renovaci tak, aby vyhovovala mladým firmám a podnikatelům (prostory mají být „cool“). A následně prostory pronajímá, a to i na velmi krátkou dobu – například jeden pracovní stůl na jeden měsíc. Tato flexibilita by spolu s oním „cool“ faktorem měla být konkurenční výhodou firmy. Ale pan Damodaran přirozeně poukazuje na to, že tu může vznikat nesoulad mezi durací kontraktů mezi WeWork a těmi, kdo jí budovu pronajímají na straně jedné, a WeWork a těmi, kterým prostory pronajímá na straně druhé. Podle odhadů pana Damodarana ty první jsou v průměru na deset let, ty druhé v průměru na rok. V tomto smyslu je tak firma spíše hotelem.

Jakou hodnotu to vše má? Pan Damodaran pracuje s předpokladem, že firmě se skutečně podařilo objevit na trhu segment neuspokojené poptávky po velmi flexibilním přístupu k pracovním prostorům. A zároveň poptávky po onom „cool“ stylu a značce. V následujících pěti letech tak tržby porostou o 60 % ročně, pak o 1,6 %. Provozní marže se dostanou na 12,5 % (pro další předpoklady viz následující tabulka). Za deset let pak podle projekcí bude firma generovat volný tok hotovosti ve výši 6,7 miliard dolarů (nyní je více než 3,7 miliardy v záporu). Z toho vychází hodnota vlastního jmění na 13,7 miliardách dolarů, hodnota jedné akcie na 26,18 dolarech:
0
Zdroj: Aswath Damodaran

Připomeňme si, že v posledních dnech se o firmě hovoří z velké části i z toho důvodu, že došlo k prudkému poklesu odhadů týkajících se částky, za jakou by měly jít akcie na trh. Výše zmíněný odhad je docela v souladu s novými čísly, která jsou médii zmiňována. Pan Damodaran vedle uvedené kalkulace tvrdí, že WeWork se snaží budovat atraktivní, ale trochu pochybný příběh. V jeho rámci se soustavně prezentuje jako technologická společnost poskytující prostory i těm, kteří by jinak neměli mnoho šancí, ale fakticky jde více méně o tradiční realitní byznys. Až komicky pak na profesora působí firmou udávaná ziskovost na úrovni „upravené EBITDA“. Z ní jsou totiž eliminovány téměř všechny relevantní náklady.

Toho, že se WeWork stává oříškem i pro původní investory, si nedávno všimli i na FTAlphaville, kde tento příběh shrnují i následujícími obrázky. Rozhodoval jsem se, zda je do svého příspěvku zahrnout, protože nechci být škodolibý, chyby děláme všichni a každá investice sebou samozřejmě nese riziko, že to nevyjde. Obrázky se mi ale líbí spíše z jiného důvodu než kvůli WeWork. Místo fondu/autojeřábu na prvním z nich si totiž můžeme představit současný sentiment na trzích, který pomohl již řadě IPO, jejichž fundament není zrovna nejsilnější stránkou a sází se u nich hlavně na příběh. Jenže je to možná příliš velké sousto. Otázkou je, co by potom bylo oním výkonnějším autojeřábem v obrázku třetím.
0
Zdroj: FTAlphaville

 

Čtěte více:

Společnost homo absurdus a jedna akcie proti naší přirozenosti
04.09.2019 17:37
Nedávno jsem tu psal o tom, že valuace amerických akcií jsou fundament...
Z firmy Prosus se stala jedna z nejhodnotnějších firem v Evropě
12.09.2019 8:48
Na amsterodamské akciové burze se včera začalo obchodovat s akciemi in...
Summary: Výsledky Oracle investory nezaujaly, AB InBev se vrací k myšlence IPO v Hongkongu
12.09.2019 17:09
USA: Oracle F1Q20 Po příjemném překvapení předešlého kvartálu se výsl...
Italský výrobce jachet Ferretti chce do konce října na burzu pro 100 milionů eur na další růst
16.09.2019 11:52
Italský výrobce luxusních jachet Ferretti plánuje do konce října nabíd...
Tisk: Saúdové po útocích zvažují odklad IPO Aramco
16.09.2019 17:42
Představitelé Saúdské Arábie uvažují o odkladu vstupu státní ropné spo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení