Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Možná jen ztrácíme drahocenný čas

Možná jen ztrácíme drahocenný čas

25.11.2019 17:26

Sociální sítě, internet, záplava polopravd a lží. Snažíme se s tím nějak vypořádat, ale možná to ani nejde. Tedy na té úrovni, na jaké se o to pokoušíme. Možná tím jen ztrácíme drahocenný čas.

Kdo věří nesmyslům

Nedávno zveřejněná studie se zabývá naší náchylností věřit falešným zprávám, informacím, či vyloženým „kravinám“ (bullshit). Autoři analýzy nejdříve poukazují na to, jak jsou různé dezinformace šířeny přes sociální sítě. Na svou analýzu pak získali přes 1 600 dobrovolníků a testovali u nich jejich tendenci přijímat nesmysly jako pravdivé informace.

Vědci mimo jiné zjistili, že tato tendence roste s tím, jak to přeháníme s naší vírou v naše znalosti a naopak klesá s našimi analytickými schopnostmi. Celkově vědci hovoří o negativním vlivu „reflexivní otevřenosti“, což chápu jako nekritickopu otevřenost všemu, co kde pochytíme. Pořeší to tedy něco jako kritická otevřenost?

Kde se nejvíce střílí


Jiná studie se zaměřuje na masovou střelbu v USA. Její autor John R. Lott z amerického Crime Prevention Research Center tak činí zejména ve vztahu k analýze Adama Lankforda z roku 2016. Ta „vyvolala masový zájem u amerických i mezinárodních médií, psaly o ní v New York Times, Wall Street Journal a stovkách dalších“. Pan Lankford totiž tvrdí, že během let 1966 - 2012 byl podíl Spojených států na masových střelbách v celém světě na 31 %. Tedy zhruba každá třetí tragédie tohoto druhu se udála v USA.

Asi naprostá většina z nás zaznamenala, že Spojené státy mají s násilím problém. V zemi značně uvolněného přístupu ke střelným zraním, která svět zahrnuje jedním násilným filmem za druhým, tedy asi závěr pana Lankforda nepůjde nijak výrazně proti naší intuici. A ani velmi kritické otevřenosti. Jenže:

Zmíněný John R. Lott v své studii tvrdí, že pan Lankford sice analyzoval data ze 171 zemí. Nicméně pan Lott nedokázal tato data ověřit a apeluje na jich konkrétní zveřejnění. Podle nich totiž došlo ve zmíněném období k 90 případům masové střelby v USA a 202 případům ve světě. Jenže podle studie pana Lotta „tato data hrubě snižují počet těchto případů v zahraničí“. Pan Lott konkrétně tvrdí, že jeho tým našel jen během posledních 15 let přes 1 400 takových tragédií ve světě mimo USA. Jeho vlastní odhady pak vedou k závěru, že Spojené státy se na těchto činech dlouhodobě podílí jen asi 1,4 %, což je znatelně méně, než je jejich podíl na světové populaci (4,6 %). A vědec dodává, že útoky v USA jsou tedy méně časté než je ve světě běžné a také jsou obecně méně tragické.

Co je pravda?


Možná se budeme muset smířit s tím, že u některých věcí a oblastí se prostě pravdu nedozvíme bez toho, abychom se jim hluboce věnovali, analyzovali data a podobně. Jinak řečeno, ani nějaká kritická otevřenost, či analytický selský rozum nám nepomohou. K příkladu s výše uvedenou studií rozporující to, co na první pohled dává jednoznačný smysl, mohu dát ještě jeden: Plachetnice se může navzdory selskému rozumu a logice pohybovat jen díky síle větru rychleji, než jaká je rychlost tohoto větru.

Tato neschopnost nějakým jednoduchým způsobem určovat pravdy s malým „p“ ale možná není zase takovou tragédií. Možná je pobídkou k určité pokoře – tomu, že nemusíme mít názor na všechno, rozumovat o všem. Stačí, když rozumíme tomu svému, svému povolání, chcete-li. Tím ale nechci skončit, protože by stále šlo o závěr povrchní. Skutečnou tragédií a ztrátou času podle mne totiž je, pokud před námi stojí Pravda a my jí kvůli vrtání se v „pravdách“ ignorujeme, nepoznáme:

„Ty jsi tedy přece král?“ Ježíš odpověděl: “Ano, já jsem král. Já jsem se proto narodil a proto jsem přišel na svět, abych vydal svědectví pravdě. Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas.“ Pilát mu řekl: „Co je pravda?“ (Jan)

Vlastně i na onom problému masové střelby a vražd je dobře vidět, jak (ne)důležité je zkoumání nějakého světového pořadí na straně jedné a faktické vydání se směrem k Pravdě na straně druhé.

 

Čtěte více:

Umělá inteligence věcí aneb jak kuchyně sama uvaří
18.08.2019 14:06
Poslední roky na nás míří množství nových pojmů. Jedním z nich je uměl...
V USA začali kvůli přílišné tržní síle vyšetřovat firmu Google
10.09.2019 8:36
Generální prokurátoři z téměř všech států USA v čele s Texasem začali ...
Víkendář: Sedm největších výchovných chyb
21.09.2019 9:37
„Každý rodič by byl rád, kdyby jeho děti smýšlely samy o sobě dobře. S...
Ta zábavná studie ukazuje jednu podstatnou věc
01.11.2019 17:34
Jednou z nejvíce stahovaných studií na SSRN je „‘A Diamond is Forever’...

Váš názor
  • Nerozumím
    25.11.2019 17:44

    Dobrý den pane Soustružníku, Vaše články a názory mám rád a obvykle s nimi souhlasím, ale tentokrát tomu moc nerozumím. 1) Nepodařilo se mi pochopit, co myslíte tou Pravdou (jako že nějaké náboženství, to snad ne), respektive vůbec co nám má sdělit závěr tohoto článku. 2) Závěry pana Lotta jsou opravdu kontraintuitivní, a to do takové míry, že se domnívám, že tam bude něco špatně nebo nevysloveno. Nejsou tam třeba započteny započteny masové střelby (s nadlimitním počtem civilních obětí) v oblastech válečných konfliktů? Pak ale porovnává jablka s hruškami. Nebo je tam nějaký jiný háček?
    had
    • Re: Nerozumím
      25.11.2019 20:55

      I já mám tentokrát pár výhrad. Příměr s plachetnicí nesedí. Pokud se budeme řídit pravidlem, že srovnáváme srovnatelné, je závěr znalce založený na selském rozumu v tomto případě pouze závěrem v daném oboru laika se základním vzděláním ( zavěcený i se základním vzděláním by věděl). Pochybuji, že by člověk, který chce zařadit násilné činy se střelbou v USA do světového kontextu neměl stejná měřítka pro zbytek světa a neměl k tomu potřebné dovednosti. Z uvedených počtů událostí nelze potvrdit ani jedno ani druhé %.
      lime
      •  
        26.11.2019 0:16

        Myslim si, ze zaverem tady neni popreni analyzy pana Lankforda, ale konstatovani, ze proste nevime a nemuzeme vedet (bez vlastni velmi detailni analyzy) kde je vlastne pravda. A podle toho bychom meli k veskerym informacim, o kterych nemame detailni znalosti, pristupovat. Sam vidim ve svem okoli, jak malo (mnohdy zavadejicich nebo nekompletnich) informaci lidem staci k vytvoreni velmi silneho az agresivniho nazoru. A jsou to pritom lide mnohdy velmi inteligentni.
        otas
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.