Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová hrozba pro křehkou stabilizaci světové ekonomiky?

Nová hrozba pro křehkou stabilizaci světové ekonomiky?

29.01.2020 12:21
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Epidemie smrtícího koronaviru může podkopat křehkou stabilizaci globální ekonomiky. Už už to přitom vypadalo, že jí pomůže první fáze americko-čínské obchodní dohody i náznaky zotavení v technologiích, napsala agentura Bloomberg.

Nový typ koronaviru, který se šíří z čínského města Wu-chan, má negativní dopady na řadu čínských i zahraničních firem. Americký kavárenský řetězec Starbucks například uzavírá své provozovny a pozastavuje dodávkové služby v provincii Chu-pej, jejíž je Wu-chan metropolí. Starbucks má v této provincii podle svých internetových stránek 90 provozoven. Své restaurace ve Wu-chanu uzavřely řetězce KFC, Pizza Hut i McDonald's, zatímco mediální a filmová společnost Walt Disney přerušila provoz svých zábavních parků v Šanghaji a Hongkongu.

Nový koronavirus měl rovněž negativní dopad na ceny akcií výrobců luxusního zboží, kteří jsou silně závislí na poptávce z Číny. Výrazný pokles zaznamenaly například akcie společnosti LVMH či firmy Kering, která vlastní módní dům Gucci.

Globální společnosti jako Honda Motor Co. a Nissan Motor Co patří k těm, které evakuují pracovníky z postižených oblastí, zatímco operátoři zábavních parků, kin, maloobchodníci a restaurační řetězce pozastavují nebo zkracují provozní dobu, aby ochránily svoje pracovníky. Jenom japonská Honda má ve Wu-chanu tři továrny.

Ačkoli na zhodnocení plných dopadů na čínskou ekonomiku je stále brzy, už nyní je zřejmé, že virus poškodil spotřebu i cestovní ruch. Řada Číňanů kvůli viru ruší své cestovní plány, což má negativní dopady na letecké přepravce, hotely či cestovní kanceláře. Největší čínská cestovní kancelář Ctrip.com teď například umožňuje zákazníkům bezplatné rušení hotelových rezervací a některé aerolinky nabízejí plnou refundaci zakoupených letenek.

Dopad lze čekat i na průmyslovou výrobu, i když čínské továrny kvůli oslavám nového lunárního roku nyní stojí. Bez dopadu nezůstanou ani soukromé investice. Podle Bloombergu budou poškozeny ekonomiky závislé na čínské poptávce; největší ránu schytají asijští sousedé Číny a vývozci komodit. Hongkong, Singapur, Vietnam, Filipíny a Thajsko jsou podle Bloombergu nejvíce na ráně, protože závisejí na čínských turestech a cestovní ruch má v jejich HDP velkou roli. 

„Pokud bude epidemie v následujících týdnech dál eskalovat, představuje koronavirus z Wu-chanu závažné riziko na spodní straně pro krátkodobé hospodářské vyhlídky Asie a Tichomoří,“ napsal hlavní ekonom IHS Markit pro tuto oblast Rajiv Biswas. Doba a trvání tohoto negativního šoku vůči regionálnímu hospodářskému růstu bude záviset na tom, jak rychle se epidemii podaří zvládnout, napsal také.

Největší ekonomický políček teď dostal Wu-chan. V městě s 11 miliony obyvatel jsou kvůli obavám z šíření nákazy prázdné silnice a miliony lidí v izolaci. Jeho ekonomika tvoří zhruba 1,6 % čínského HDP. V centrální Číně jde přitom o klíčové středisko průmyslu, ocelářství a automobilového sektoru, o dopravním uzlu nemluvě. „Složité dodavatelské řetězce a Just in Time (JIT) výroba znamenají, že výpadky výroby ve wuchanských továrnách by mohly mít širší následky,“ domnívá se Shaun Roache z S&P Global Ratings, kterého citoval Bloomberg.

Tržby čínských firem ovlivní žádost některých provincií, aby svoje dveře po lunárních svátcích odložily o týden. Minimálně dočasně to ovlivní i průmyslovou výrobu, vývoz a spotřebu.

Čísla zatím chybějí. Banky UBS Group AG, Nomura Holdings a Barclays Bank ale možný dopad odhadly pomocí epidemie SARS z roku 2003. Podle Barclays si nákaza vybere daň v podobě 0,1 až 0,2 procentního bodu z růstu HDP v prvním či druhém čtvrtletí. Hrubý domácí produkt (HDP) Číny se loni zvýšil o 6,1 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za 29 let, byť se s tímto poklesem obecně počítalo. Bloomberg Economics ale upozorňuje, že čínská ekonomika má ve srovnání s roky 2002 až 2003 jinou skladbu (více cestování a zábavy), což by mohlo vést k horším důsledkům v domácím i světovém měřítku.

Světové akciové trhy si v pondělí prošly ošklivým výprodejem, po kterém ale v úterý nebylo ani památky. Podle šéfa výzkumu ve společnosti AdMacro Patricka Perreta-Greena jsou trhy až moc bezstarostné. Zapomnělo se, že v čínských městských oblastech žije nyní 60 % čínské populace, zatímco v éře SARS v roce 2003 jich 60 % žilo na vsi; vzdušnou cestu volí 220 milionů Číňanů, kdysi to bylo 80 milionů. Uzavírání velkých měst se prý adekvátně nepropsalo do cen a koronavirus by podle jeho názoru mohl odpinknout globální ekonomiku do skutečné recese. V neposlední řadě, čínský HDP tvořil koncem loňského roku 16 % světové ekonomiky, zatímco koncem roku 2002 to bylo zhruba 4 % globálního HDP, řekl také CNBC. 

Po oslavách nového lunárního roku se ve středu začalo obchodovat v Hongkongu. Tamní index Hang Seng si v úvodu odepsal 3 %, pokles ale posléze zmírnil na 2,8 %. Podle očekávání se nejvíce propadaly akcie cestovních kanceláří, pronajímatelů nemovitostí a majitelů kasín, pro trh uvyklý na větší výkyvy kvůli nedávným nepokojům ale nebyl středeční den nijak zvlášť krutý, podotkl Bloomberg. Finanční trhy v pevninské Číně by se po více než týdenní pauze měly otevřít v pondělí.

Pořád je tu i šance, že se ekonomiky také rychle zotaví. „Asie má prostor k reakci v oblasti měnové a fiskální politiky a tyto virové šoky bývají krátkodobé, způsobují trajektorii hospodářské činnosti ve tvaru V, protože se objeví mnoho potlačené aktivity, jakmile virus dosáhne vrcholu,“ řekl podle Bloombergu Rob Subbaraman, vedoucí globálního makroekonomického výzkumu ve společnosti Nomura Holdings v Singapuru.

MMF úvodem tohoto měsíce předpověděl, že světová ekonomika letos zesílí, i když o trochu pomaleji, než se dosud čekalo. Oporou měl být průmysl, obchod a náznaky zotavení v sektoru elektroniky. Jestli se tak stane, závisí teď alespoň částečně na tom, jak bude epidemie vážná, jak dlouho potrvá a jak účinně se vládám podaří jednat na podporu růstu.

Zdroje: Bloomberg, ČTK, CNBC

 
 
 
 

Čtěte více:

Čínská ekonomika rostla loni nejpomaleji za posledních 29 let
17.01.2020 8:32
Čínská ekonomika loni vzrostla o 6,1 procenta, což je nejméně za 29 le...
Čínský virus ohrožuje lidské zdraví i trhy
21.01.2020 11:50
Koronavirus pocházející z čínského města Wu-chan zabil čtyři lidi, při...
Týdenní výhled: Nervózní úvod týdne v režii koronaviru, otěže převezme smršť korporátních čísel
27.01.2020 14:30
Začínající týden přinese řadu výsledků velkých firem, ale také jednání...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data