Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Opomíjená strana globální dominance dolaru

Opomíjená strana globální dominance dolaru

21.08.2020 18:54

V ekonomii se někdy hovoří o takzvané Holandské nemoci. S tímto výrazem prý poprvé přišel The Economist, když se snažil popsat trable nizozemského hospodářství, které vznikly poté, co Nizozemci objevili významné ložisko zemního plynu. Tak trochu na podobnou notu bychom pak již řadu let mohli uvažovat o americké nemoci. 

Holandská nemoc popisuje stav, kdy v nějaké zemi dojde k prudkému růstu vývozů nově objevených a těžených přírodních zdrojů. Tyto exporty totiž tlačí nahoru měnový kurz, což snižuje konkurenceschopnost tradičních sektorů, které upadají a ekonomika se stává závislá na těžbě, málo diverzifikovaná, zaostávající. Můžeme směle uvažovat o tom, že tímto neduhem trpí třeba Rusko, ale já jsem zmínil určitou souvislost s americkou ekonomikou. A neměl jsem na mysli to, že by jí „holandsky“ potápěl její donedávna bující sektor alternativní těžby ropy a zemního plynu. Jde o dolar.

Hodně se nyní hovoří o tom, jaká bude budoucnost americké měny na mezinárodním poli. Dolar má totiž nyní tendenci oslabovat, za hlavní příčinu se nepřekvapivě udává relativní uvolněnost americké ekonomiky a její relativní zaostávání za oživením/neoživením zbytku světa (vše samozřejmě související s pandemií). Dolar přitom ve světě slouží jako hlavní rezervní měna, prostředek směny globálního obchodu a jeho celková pozice ve světové ekonomice je v mnoha oblastech dominantní. Uvažuje se tak o tom, zda nenastal již tolikrát predikovaný začátek konce této dominance, kterému by mohla notně pomoci i řada politik současné americké vlády. 

Odvrácená strana dolarové dominance

Dejme tomu, že by takový proces skutečně nyní nastal a že by byl celkem rychlý. Co by to znamenalo pro Spojené státy? Řadu věcí a narušeno/pozměněno by hlavně bylo kolečko, kterému můžeme říkat recyklace globálních úspor. Ta vypadá zhruba tak, že úspory proudí ze spořivých zemí do USA, které za tyto úspory (pro ně půjčky) kupují zboží ze zbytku světa (povětšinou právě ze zemí, které mu na to půjčují). Spořivé země tak dosahují obchodních přebytků, Američané deficitů a celá to do nemalé míry stojí na velké důvěře v dolar.

Pokud chceme tento mechanismus nějak hodnotit, zjistíme, že je to dost ošemetné. Na první pohled se může zdát, že je hezké, když nám někdo chce půjčovat za velmi nízké sazby na to, abychom mohli více spotřebovávat, popřípadě investovat. Na druhý pohled to už ale tak jasné není. Dokonce tu můžeme vidět paralelu s onou Holandskou nemocí. Americká - dolarová nemoc by totiž vypadala tak, že silný dominantní dolar doléhá na konkurenceschopnost americké ekonomiky podobně, jako to činil silný gulden. A fakticky přispívá i k tomu, že Američané v popsaném recyklačním kolečku vyváží do zbytku světa svou poptávku a pracovní místa. 

Obvykle se píše, že Američané mají z dominance dolaru jen samé výhody, zatímco zbytek světa tratí. Výše uvedeným jsem se snažil ve zkratce popsat, že i tahle mince má dvě strany. Pokud by pak dolar ztrácel svou pozici, nutilo by to Americkou ekonomiku k přechodu na pro ní zdravější rovnováhu – tendenci k méně dovozům a více vývozům, k méně dluhům, více domácích úspor. Tohle vše jsem dnes psal nejen kvůli současný diskusím o dolaru, ale i kvůli nové studii, která se zabývá tím, zda euro nemůže (konečně) posílit svou globální pozici.

Euro místo dolaru

V „Increasing the International Role of the Euro: A Long Way to Go“ Marek Dabrowski v kostce píše, že dolar těží z hloubky a velikosti amerických trhů, svou roli ale hraje i zvyk (o tom, jakou roli hraje u vnímané bezpečnosti dolaru sebenaplňující se proroctví, můžeme vést celkem zajímavou diskusi). Pokud má euro svou pozici posilovat, musí podle ekonoma dojít k dokončení bankovní unie, unie kapitálových trhů a ECB by měla jednat „proaktivně“. Ze studie mě zaujal zejména následující graf. Ukazuje odhady „privilegia“, kterého se dostává populárním měnám, respektive jejich ekonomikám ve formě nižšího nákladu kapitálu. 

001

Dolar v tomto smyslu těží ze své pozice zdaleka nejvíce a od devadesátých let trendově stále více, což ale platí i o euru. Pokud by se Evropě podařilo posílit roli eura v globální ekonomice a/nebo pokud by k tomu pomohlo současné dění na dolaru, je možné, že by se v grafu popsané nůžky začaly znatelně uzavírat. Kapitál by více proudil do Evropy, euro by posilovalo, půjčovalo by se tu lehčeji, lehčeji by se nakupovalo v zahraničí, hůře vyváželo... 

V určitém rozsahu by to bylo přesně to, co by globální ekonomika jako celek potřebovala, protože by se tím eliminovala část jejích recyklačních nerovnováh. Z pohledu Evropy by ale nešlo o jednoznačné vítězství stejně, jako současná globální dominance dolaru přináší Američanům chleba o dvou kůrkách – viz výše. 

 

Čtěte více:

SkyBridge: Cena zlata dál poroste díky masivnímu znehodnocení měn
21.08.2020 10:59
Zlato prodlouží svou rekordní rally díky “masivnímu znehodnocení měny”...
Jan Bureš: Konec nadějí na oživení ve tvaru V?
21.08.2020 11:58
Srpnové výsledky podnikatelských nálad mluví jasně – není na místě těš...
Perly týdne: Budoucnost dolaru, atraktivní Evropa a u nás poctivost
21.08.2020 13:08
Stephen Roach hovoří o první fázi úpadku dolaru, restrikce stále brzdí...
Nová dluhová nálož Ameriky
21.08.2020 14:46
Dnešní Spojené státy vypadají nejen churavě, ale švorc. K vyrovnání pa...

Váš názor
  • Opět základní nepochopení reality
    21.08.2020 22:21

    Žádný obchodní deficit ani přebytek neexistuje, je to jen účetní položka. Země, která obchodem získá dolary místo zboží, si za ně jednoduše něco v USA koupí, třeba akcie, půdu nebo mrakodrap na Manhattanu.
    Dan314
    • Re: Opět základní nepochopení reality
      22.08.2020 11:11

      Asi tak, jako by byla čistě účetní položka, když si Američan koupí tričko z Číny. Co s tím jeho dolarem Čína udělá je jedno, to tričko je dost reálné. Jinak řečeno, to, že celá platební bilance je nulová, nemění nic na realitě obchodních přebytků, či deficitů. Pokud se tedy nebavíme o tom, co je to "realita". V článku jsem se snažil poukázat na to, že dolar svou pozicí ve světě podporuje cyklus "tričko - americké obligace". Ale Váš názor Vám samozřejmě neberu. JS
      jirka002
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data