Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co ohrožuje zotavení

Co ohrožuje zotavení

08.03.2021 6:08

Vlády a centrální banky bohatých zemí během uplynulého roku poskytovaly bezprecedentní fiskální a měnovou stimulaci, aby pomohly mírnit ekonomické dopady pandemie covidu-19. Návrat do ekonomické normality – ať už bude mít v letech 2021 a 2022 jakkoli pozměněnou podobu – bude vyžadovat, aby vyspělé ekonomiky příliš dlouho neotálely a začaly si odvykat od oficiální podpory a vyhnuly se tak nebezpečným novým komplikacím.

Když na jaře roku 2020 pandemie uhodila, na straně měnové politiky udělaly centrální banky po celém světě, co bylo nezbytné k uklidnění finančních trhů. Od té doby zachovávají výrazně nápomocný postoj, typický historicky nízkými a v některých případech zápornými reálnými měnověpolitickými sazbami. Tvůrci měnových politik znovu použili a rozšířili stávající nástroje a podle potřeby utvářeli nové.

Tyto zásadní snahy silně nafoukly bilance předních centrálních bank. V prosinci 2020 úhrn aktiv Federálního rezervního systému USA, Evropské centrální banky, Banky Japonska a Lidové banky Číny činil ohromujících 28,6 bilionů dolarů. Na ECB z tohoto součtu připadalo 8,5 bilionu a na Fed 7,3 bilionu, zatímco celková aktiva japonské a čínské centrální banky dosahovala 6,8 bilionu a 5,9 bilionu.

Obdobně vlády vyspělých zemí uskutečňují historicky rázné fiskální politiky, kdy odkládají výdajové zábrany, aby poskytly širokou a rozsáhlou nerozlišující podporu mnoha subjektům, které ji potřebují a zasluhují si ji. Skupina třiceti odhaduje, že přímá fiskální podpora ve prospěch firem, zaměstnanců a nezaměstnaných během krize covidu-19 celosvětově v současnosti přesahuje 12 bilionů dolarů. Tato výpomoc, opřená o široký politický konsenzus, předešla velkému ekonomickému propadu a rozsáhlému strádání.

Mnohá z těchto nouzových opatření byla nezbytná a nevyhnutelná. Jelikož ale tvůrci politik pokukují po možném zotavení v letech 2021-22, musí se mít na pozoru před vedlejšími účinky déletrvající měnové a fiskální stimulace. Spojené státy a další bohaté země během snah o ozdravení a přetvoření svých ekonomik čelí několika rizikům.

V prvé řadě by se současné akciové výšiny mohly rychle proměnit ve zlý bolehlav, jak bude politická stimulace opadat. Akcie jsou na flámu, povzbuzeny obřími toky likvidity a lacinými penězi, a investoři lační výnosů se hrnou do rizikových aktiv.

Trhy navíc tiše chápou, že za většinou tříd aktiv v současnosti stojí centrální banky, což zvyšuje toleranci k riziku. To přispívá k vysvětlení nedávného strmého vzestupu, rozkolísaného poklesu a následného odrazu bitcoinu a sociálními médii roztáčeného vzedmutí, které zmáčklo hedžové fondy, jež nakrátko prodaly maloobchod GameStop. Nepolevuje ani pobláznění účelovými akvizičními společnostmi (SPAC), které získají kapitál primárním úpisem akcií a pak se poohlížejí po soukromých firmách, které koupí.

Není ale jisté, že současný akciový boom a honbu za výnosy bude možné udržet, jestliže tvůrci politik ukončí měnovou a fiskální stimulaci. Výsledná tržní korekce může být ostrá a bolestivá a mnohé investory vyjde hodně draho.

Druhé riziko s bolestí pro korporace souvisí. Rozsah státní podpory doposud ve většině vyspělých ekonomik drží míru zavírání podniků a bankrotů na nižší než běžné úrovni. Až ale budou vlády a centrální banky podporu odbourávat, což udělat musí, postup kreativní destrukce bude v řadách malých a středních společností, a dokonce u některých velkých firem pokračovat.

Mnohé potácející se firmy, jež v současnosti drží nad hladinou vládní štědrost, nebudou v postpandemické ekonomice solventní a udržitelné. Tvůrci politik je musí nechat zbankrotovat, dojít k převzetí nebo ukončení činnosti. Jakmile to připustí a dají průběh normálním tržním procesům, způsobí to bolest mnoha společnostem a zaměstnancům a zatíží to banky nesplácenými úvěry. Ekonomiky ale budou muset takovou bolest vydržet, protože alternativa neexistuje.

Třetí nebezpečí spočívá v tom, že další zdroje infekce – k jejímuž řešení mohou být centrální banky a dohledové orgány špatně připravené – vyvolají novou ekonomickou nákazu. Rizika mohou pocházet kupříkladu z velikého a rostoucího sektoru stínového bankovnictví, jehož finanční aktiva podle odhadu Rady pro finanční stabilitu dosáhla v roce 2018 výše 50,9 bilionu dolarů, což odpovídá 13,6 % globálního úhrnu.

Existují četné další hrozby pro ekonomickou stabilitu, od kybernetických útoků a selhání umělé inteligence po napětí na trzích s dluhopisy a platební neschopnosti u suverénních dluhů. Až se ekonomiky budou zotavovat z pandemie, centrální banky a regulatorní orgány si nemohou dovolit bagatelizaci objevujících se nových rizik na nedozorovaných finančních trzích a v technologiích ani zmírnění vlastní ostražitosti v dozorovaných sektorech.

Konečně existuje nebezpečí recidivy. Pokud se nám nepodaří populace mimo hlavní vyspělé ekonomiky plně naočkovat proti koronaviru, budeme riskovat, že u neočkovaných skupin umožníme vývin nových variant, které povedou k novým vzplanutím covidu-19. Vakcinace světa s cílem odvrátit takový vývoj by vyšla podle odhadu na 38 miliard dolarů – to je za péči o rozvoj pevného globálního zotavení ekonomiky zanedbatelná cena. Bohaté země musí dát k dispozici nezbytné prostředky a přestat hromadit vakcíny.

Tváří v tvář těmto rizikům si tvůrci politik ve vyspělých ekonomikách musí být vědomi vedlejších účinků svých agresivních měnových a fiskálních opatření. Jejich úkol bude ještě těžší, pokud vlády G20 – vedené USA – nedokážou přislíbit skromné prostředky nezbytné k naočkování světa proti covidu-19. Opakované recidivy, pandemická vzedmutí a ekonomická ochromení si jednoduše nemůžeme dovolit.

William R. Rhodes, bývalý předseda, výkonný ředitel a prezident Citibank, je prezidentem a výkonným ředitelem William R. Rhodes Global Advisors, LLC a autorem knihy Banker to the World: Leadership Lessons from the Front Lines of Global Finance. Stuart P. M. Mackintosh je výkonný ředitel Skupiny třiceti (Group of Thirty).

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Summers: Rizika se změnila, podobnost se šedesátými lety
04.03.2021 13:53
Průzkumy podle Bloombergu ukazují, že nový fiskální plán americké vlád...
Franklin Templeton: Pryč z Covid-19. Pohled na úroky a inflaci v Evropě
04.03.2021 15:51
Existuje naděje, že ekonomiky letos zažijí udržitelnější a robustnější...

Váš názor
  • Co ohrožuje zotavení?
    08.03.2021 10:19

    na tuto otázku odpověděl známý virolog prof. dr. mudr. ing. Mahomeky dis. : ,,U vás v Čechách to nevidím dobře, dokud se nezbavíte toho největšího parazita, trpícího zvláštní mutací ptačího chřipkoviru cocot1A, situace se nezlepší.,, A jak to máme udělat??? ,, No musíte dezinfikovat a zničit parazity v jejich sídlech, zejména v hnízdech ptáků.... dezinfikujte všechna čapí hnízda dříve, než přiletí čápy. Odstraňte z nich toho největšího parazita. uvidíte situace se začne sama zlepšovat.
    oradapoisson
  •  
    08.03.2021 6:17

    Proč mám vždy pocit, že když čtu komentář od Project Syndicate, že to není o ekonomice ...
    keksa
    • Protože jsou to pokrytečtí levičáci
      08.03.2021 9:37

      Protože jsou to pokrytečtí levičáci.
      Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba