Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oživení americké ekonomiky z pohledu kontejnerové dopravy

Oživení americké ekonomiky z pohledu kontejnerové dopravy

21.07.2021 12:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Globalizace ekonomiky šla od 90. let minulého století ruku v ruce s rozšířením námořní kontejnerové dopravy. Výrobní firmy se spoléhají na dovoz materiálů a polotovarů v kontejnerech a naopak na vývoz hotových výrobků, zatímco spotřebitelé běžně nakupují hotové zboží přepravované v kontejnerech. Vzhledem k tomu, že 90 % zboží v kusech je celosvětově přepravováno pomocí kontejnerů, lze tu vypozorovat úzký vztah mezi objemem obchodu s kontejnery a domácí ekonomikou. Co o současné americké ekonomice říká obchod s kontejnery?

Narušení obchodu s kontejnery, ať už kvůli zpoždění při přepravě, přetížení přístavů či stávkám, mohou způsobit velká a rozsáhlá narušení průmyslové výroby. Například nedostatek polovodičů v Asii může zpomalit výrobu automobilů v USA a zároveň omezit dostupnost spotřební elektroniky v amerických obchodech. Měsíční index objemu severoamerického obchodu s kontejnery ukazuje nejen poklesy objemu kontejnerové přepravy  během velké recese a pandemie covid-19, ale také velké výkyvy spojené např. s pracovními nepokoji na pobřeží Tichého oceánu v letech 2014/2015 (viz graf níže). Dodavatelský řetězec mohou narušit i změny v obchodní politice, jak dokládají některé politické posuny za vlády bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

1 

Zdroj: Vox.eu

Pokud tento index napojíme na model americké ekonomiky, zjistíme, že v průměru mají otřesy spojené s problémy s kontejnerovou přepravou nezanedbatelný vliv na ekonomiku USA. Představují 29 % odchylek ve výrobní produkci v USA oproti trendu a 38 % odchylek ve snížení skutečné osobní spotřeby.

Podle dat z tohoto modelu byl při kovidové recesi určující prudký pokles domácí poptávky na rozdíl od období velké recese, kdy byl postupný pokles výrobní produkce tažený nižší domácí poptávkou i trvalým poklesem zahraniční poptávky. Co se reálné osobní spotřeby týče, způsobila  nižší domácí poptávka během velké recese pouze mírný pokles, ale v roce 2020 stála za jejím prudkým poklesem.

Do jaké míry se reálná osobní spotřeba v USA zotavila v porovnání s jejím trendem od začátku pandemie? Hrubá data vykreslují povzbudivý obrázek. Například nižší reálná osobní spotřeba zboží a služeb se v březnu 2021 zotavila na 94 % své úrovně v únoru 2020, tedy těsně předtím, než dopadla pandemie na americkou ekonomiku. Nicméně domácí poptávka se k březnu 2021 zotavila pouze na 78 %. Tento rozdíl způsobují pozitivní šoky zahraniční poptávky a kontejnerového trhu.

Pokud si rozčleníme zboží na zboží dlouhodobé a krátkodobé spotřeby, zjistíme, že domácí poptávka po zboží dlouhodobé spotřeby klesla na začátku roku 2020 mnohem více než celková spotřeba zboží. To odráží také neschopnost výrobců včas dodat zboží dlouhodobé spotřeby, jako je nábytek, ledničky nebo jiné domácí spotřebiče, což bránilo objednávkám. Naproti tomu domácí poptávka po zboží krátkodobé spotřeby v březnu 2020, kdy se spotřebitelé zásobili základními potravinami a čisticími prostředky, prudce vzrostla a v polovině roku jen mírně klesla.

Oživení u zboží dlouhodobé spotřeby na 190 % proti úrovním před pandemií bylo taženo především domácí poptávkou, menšími problémy na trhu kontejnerové dopravy, ale také vyšší zahraniční poptávkou po zboží dlouhodobé spotřeby vyrobeném v USA. Naproti tomu oživení spotřeby po krátkodobém zboží na 184 % proti úrovním před pandemií bylo taženo téměř výhradně domácí poptávkou.

Oproti reálné osobní spotřebě je zotavení americké výrobní produkce na 87 % úrovně před pandemií poněkud pomalejší. Do března 2021 se zotavila pouze na 57 %. Za tímto rozdílem stojí příznivá zahraniční poptávka a šoky na kontejnerovém trhu. To podtrhuje fakt, že růst objemu obchodu může být rychlejší než změny ekonomické aktivity, což přispívá k nedávným důkazům, že růst obchodu nemusí být úměrný celkovému hospodářskému růstu.

Mezi obchodem s kontejnery a domácí ekonomickou aktivitou jsou v globalizované ekonomice silné vazby. Oživení domácí poptávky v USA bylo k březnu 2021 pomalejší, než by se mohlo zdát z hrubých údajů o výdajích na osobní spotřebu a produkci. To částečně odráží pokračující nízkou poptávku po službách následkem omezení souvisejících s Covid-19. Jak se tato omezení uvolňují, dá se očekávat, že se oživení domácí poptávky zrychlí.

Zdroj: Vox.eu

 

Čtěte více:

Mobilita a ekonomika nahoru, ropa k 80 dolarům
29.03.2021 14:35
Na trhu s ropou se opět objevují obavy z nadbytečných zásob, k tomu se...
'Je volná!' Doprava v Suezském průplavu se může obnovit
29.03.2021 16:12
„Je volná,“ řekl o lodi Ever Given úředník zapojený do záchranné opera...
Ceny za přepravu komodit rostou a jen tak se nezastaví
07.04.2021 13:22
Pro letmý pohled na to, jak rychle a nerovnoměrně se ekonomiky zotavuj...

Váš názor
  •  
    21.07.2021 13:11

    Známý co prodává kontejnery, bečí že nemá co prodávat…
    Čert
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data