Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IPCC: Lidská činnost jednoznačně způsobila růst teploty na Zemi

IPCC: Lidská činnost jednoznačně způsobila růst teploty na Zemi

09.08.2021 14:33
Autor: ČTK

Lidská činnost jednoznačně způsobila růst teploty na Zemi, stojí za nedávnými zásadními výkyvy klimatu, vlnou veder či záplavami a vedla k menší stabilitě celé planety, uvedl ve své zveřejněné zprávě Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), který působí při OSN. Podle vědců se planeta v každém případě ohřeje o 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni, otázkou zůstává jen jak rychle. Při respektování nejambicióznějšího plánu překonáme tuto teplotní hranici ve 30. letech tohoto století a její překročení podle vědců spustí nezvratné změny po celém světě.

Vědci, kteří připravovali zprávu, se shodují na potřebě snížit emise všech skleníkových plynů, tedy nejen oxidu uhličitého, kterému je věnována největší pozornost. Obavy budí zejména emise metanu. Plány na nulové emise CO2 jsou nezbytné, ale přinesou kýžený efekt jen pokud vlády prosadí také rychlé a zásadní snížení všech emisí, upozorňuje zpráva.

Globální oteplování nezvratně poškozuje přírodu; lesní a mořské ekosystémy už nebudou mít dost sil, aby lidem pomáhaly s bojem proti klimatickým změnám. Jejich kapacita vstřebávat skleníkové plyny bude nižší a lidé na ně nesmí ve svých plánech tolik spoléhat, uvádí text zprávy.

V roce 2019 byla koncentrace CO2 v atmosféře nejvyšší za poslední dva miliony let, možná i déle. Koncentrace metanu a oxidu dusného, lidově zvaného rajský plyn, je nejvyšší za posledních 800.000 let, uvedl panel OSN. Přítomnost těchto plynů v atmosféře zabraňuje úniku určité části tepla vytvořeného slunečními paprsky zpět do vesmíru a zajišťuje tak dostatečné teplo na Zemi, jejich vysoká koncentrace ale vede k rostoucí teplotě, což má negativní vliv na celkový stav klimatu. Od roku 1970 teplota na povrchu Země podle zprávy stoupá nejrychleji v historii.

Odborníci se již dříve shodli, že klíčovou hranicí ve změnách klimatu je oteplení o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím. Při respektování nejambicióznějšího plánu, který zahrnuje naprosté zastavení jakýchkoliv emisí CO2 a razantní snížení všech ostatních emisí, překonáme tuto teplotní hranici zhruba za 20 let. Teplota se nejprve přehoupne přes hranici oteplení o 1,6 stupně Celsia a poté ke konci století bude klesat na 1,4 stupně Celsia ve srovnání s dobou před průmyslovou revolucí, uvádí zpráva IPCC. Celosvětově se již oteplilo o 1,2 stupně Celsia a lidstvo kritickou hranici nejspíš překoná zhruba o deset let dříve, než vědci původně odhadovali. Panel OSN dnešní zprávou apeluje na politiky i firmy, aby razantně změnili svůj přístup k výrobě a pojetí ekonomiky, které jsou hlavní příčinou globálního oteplování.

Bez lidského přičinění by velmi pravděpodobně nenastal žádný z extrémních klimatických jevů posledních let jako jsou vlny veder na souši i na moři, sucha nebo záplavy. „Je velmi pravděpodobné, že epizody s vydatnými srážkami budou ve většině regionů s dalším globálním oteplováním intenzivnější a častější,“ uvádí se ve zprávě.

Dopady globálního oteplování jsou odlišné v různých částech planety. Zatímco s extrémními teplotami se potýká severní Amerika, Evropa, Austrálie a část Latinské Ameriky, sucho dopadá nejhůře na severovýchodní Afriku a Středomoří. Severní Evropa a Amerika se zase nejčastěji potýkají s extrémními srážkami a povodněmi.

Rostoucí teploty také nezvratně povedou ke stoupání hladiny oceánů, do roku 2100 by se hladina světových moří mohla zvednout až o dva metry, do roku 2150 až o pět metrů. Skutečná výše vody bude záležet na rychlosti oteplování a na opatřeních přijatých jednotlivými vládami i mezinárodním společenstvím. Od roku 1900 podle AFP hladina moří stoupla o 20 centimetrů.

Odborníci jednali o finální podobě zprávy virtuálně od 26. července a své závěry zveřejnili dnes. Zpráva zaměřená na fyzikální dopady změn klimatu pracovala se 14.000 odbornými články, na jejím obsahu a schválení se podílelo 234 odborníků a 195 vlád. Dnes vydaný materiál je součástí již šesté hodnotící zprávy, kterou IPCC vydá v roce 2022. Minulá hodnotící zpráva vyšla v roce 2014.

Součástí zprávy je také interaktivní online mapa, na které si uživatelé mohou zobrazit požadovaný region a předpovědi, co jej čeká.

 

Čtěte více:

Stále zelenější centrální banky
27.04.2021 14:19
Téměř všude, kam se dnes člověk podívá (v redakcích, korporátních proh...
Závazek USA více snížit emise podpořil zelené investice. Akcie míří vzhůru
22.04.2021 16:44
Americký prezident Joe Biden se během probíhajícího klimatického summi...
Nablýskané nic
07.05.2021 18:32
Je to již nějaký čas, co jsem se tu věnoval ESG investicím, tedy inves...
Nahraďme uhlí plynem, než vzniknou nové jaderné zdroje, navrhuje Havlíček a žádá o podporu EU
28.05.2021 8:17
Česko je připraveno plnit nové emisní cíle Evropské unie, musí k tomu ...
Komise představí zásadní balíček klimatických návrhů
14.07.2021 8:52
Evropská komise dnes představí stěžejní balíček návrhů, které mají zem...

Váš názor
  • Vždy od věků byl muž a žena,
    10.08.2021 9:25

    měli spolu děti a dohromady to byla rodina. Od té doby co se začala společnost oteplovat, rodina přestala mít ve společnosti význam. No a jak se podporovalo to společenské oteplování, ruku v ruce se začala oteplovat i planeta. Dnes je planeta přeplněna oteplenými a tím se i nadále otepluje. Jalmile přijde zpátky muž+žena=rodina=základ společnosti, planeta se taky zase zpátky ochladí.
    oradapoisson
  •  
    10.08.2021 6:08

    Možná by stálo zmínit, že vlivem člověka se planeta stala života vlídnou a přívětivou bramborou. Člověk se dožívá vysokého věku, má lednici plnou jídla, svou postel, zábavy plný kotel atd… člověk jistě dělá planetě trvalé jizvy a škrábance ale snaží se je zcelovat. Sadí zeleň, nové technologie umožňují lepší dopravu, teplo a teplou bodu atd… Za posledních 120 let udělaly technologie a lidská činnost život na planetě skutečně opravdu alespoň dobrý. Brusel, OSN, aktivisté a zaprodaní politici vidinou zisku a moci se snaží tlačit lidi to kontrolovaného totalitního režimu ale sami si budou žít nad poměry. Jde jen o moc, rozdělování vybraných daní-dotace a kontrolu a zisky poměrně úzké kasty lidí. Brusel stáže členské země obrovským dluhem, země budou splácet nesmyslnou půjčku a navíc Brusel získá rozsáhlé pravomocí a kontrolu…
    Čert
  •  
    09.08.2021 15:09

    Ona tu sice byla kdysi i mnohem vyšší teplota aniž by na zemi byl člověk, ale to si měli asi ještěři špatný trávení nebo co. Nicméně je tu řešení: okamžitě zastavit celosvětově veškerý průmysl. Vraťme se ke kamenům, sběru a lovu. Odívejme se pouze do trávy a ti šikovnější do koží. nechť přežijou jen ti co nasbírají víc. Budeme žít zase maximálně 20-30 let, populace se zmenší a na zemi bude zase pěkněkrásně. už se na to těším. .
    Vilém
    •  
      09.08.2021 15:22

      Jasně kdysi když se planeta země teprve formovala byl povrch země jen rozžhavené magma a co to jako řeší? Jak to souvisí s tím, že lidská civilizace ani rod sapiens takto prudký nárůst globální teploty ještě nezažil? Co vlastně popíráte globální oteplování, jeho negativní vliv na civilizaci nebo ne zrovna dvakrát efektivní boj s tímto fenoménem.
      ..
      •  
        09.08.2021 15:28

        Poté co se planeta "stabilizovala" stejně docházelo k výkyvům teplot. Posledních 20000 let se země otepluje a taje. A za to může kdo? Taky člověk ?
        Vilém
        •  
          09.08.2021 15:30

          Rychlostí asi tak 1 stupeň za 10.000 let. nyní se oteplilo o stupeň za 50 let. To je trochu rozdíl ne? Ale stále nevím, co popíráte?
          ..
          •  
            09.08.2021 17:54

            Asi jste necetl poradne. Nepopiram vubec nic. Planeta se otepluje. Oteplovala se a ochlazovala driv a bude to tak i pozdeji. Vliv na to ma vic faktoru, clovek je jen jeden z nich.
            Vilém
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data