Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína se snaží uřídit energetickou krizi. Uhlí roste na rekordní maxima a zima se blíží

Čína se snaží uřídit energetickou krizi. Uhlí roste na rekordní maxima a zima se blíží

29.09.2021 16:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína ve středu požadovala, aby železniční společnosti a úřady navýšily klíčové dodávky uhlí energetikám. Regiony této druhé největší světové ekonomiky totiž bojují s výpadky proudu, které ochromují i průmyslovou produkci.

Nařízení přichází po chybějících dodávkách uhlí, přísnějších emisních normách a silné poptávce po výrobě, což vytlačilo cenu uhlí, největšího zdroje čínské elektřiny, na rekordní maxima. A zima se blíží.

Futures na tepelné uhlí v Číně dosáhlo ve středu historicky nejvyšší hodnoty 1 376,8 juanů za tunu a ještě zvyšuje tlak na energetické společnosti, které nejsou schopny tyto vyšší náklady vykompenzovat. Ve velké části země, zejména ve třech severovýchodních provinciích, které jsou domovem pro téměř 100 milionů lidí, byla uvaleno omezení odběrů energie.

„Pokud dojde v zimě k přerušení dodávek elektřiny, pak se zastaví i teplo,“ řekl 32letý Fang Süe-tung, řidič dodávky v Šen-jangu, hlavním městě provincie Liao-ning, asi 90 minut letu severovýchodně od Pekingu. „Mám doma dítě a starého člověka, pokud nebude teplo, bude to problém.“

Poplach mezi obyvateli kvůli energetické krizi, trvající již druhý týden, přidává na síle. Státní regulátor Národní komise pro rozvoj a reformy (NDRC) formálně vyzval místní ekonomické a energetické regulátory a železniční společnosti, aby posílily přepravu uhlí a dostály tak „požadavku občanů na topení v zimní sezóně“. „Každá železniční společnost by měla posílit přepravu uhlí do energetik se zásobami menšími než na sedm dní a včas spustit mechanismus nouzového zásobování,“ uvedla NDRC.

Čína, největší světový spotřebitel uhlí, dovezla za prvních osm měsíců roku 2021 celkem 197,69 milionů tun uhlí, což je meziroční pokles o 10 %. Ale srpnový dovoz uhlí stoupl o více než třetinu kvůli utaženým domácím dodávkám.

Úředníci se tento týden opakovaně snažili ujistit obyvatele, že s blížící se zimou bude k dispozici energie pro domácí použití i pro vytápění. Minulý týden se v mnoha částech severovýchodní Číny zavedlo přidělování elektrické energie během špiček. Podle informací zpravodajů a příspěvků na sociálních sítích jsou patrné výpadky semaforů a komunikačních sítí 3G.

1

Čína také zvažuje navýšení cen pro průmyslové odběratele, aby zmírnila krizi dodávek, uvedla ve agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje, které si nepřejí být jmenovány. NDRC později dodala, že vláda nebude zastavovat pohyb cen elektřiny v rozumném rozsahu a nechá jej odrážet tržní fundamenty i změny nákladů.

Omezení nadále ovlivňují těžký průmysl, jako je produkce kovů a zpracovatelský průmysl. Interní dokument jednoho velkého výrobce technologických komponentů v Číně uvádí, že více než polovina jeho denní produkce v Kchun-šanu ve východní průmyslové provincii Ťiang -su byla od začátku tohoto týdne pozastavena. Ve Fo-šanu, v rušné provincii Kuang-tung na jihu Číny, směla tato společnost od poloviny do konce září vyrábět pouze pozdě v noci a brzy ráno.

Li Šuo, hlavní politický poradce pro východní Asii za Greenpeace, vyzval Čínu k reformě svého energetického sektoru a tím i k utlumení kolísání cen a zajištění stability. "Tento nedostatek energie bude mít obrovské ekonomické a politické důsledky. Ale pojďme to uvést na pravou míru, hlavní příčinou jsou vysoké ceny uhlí, NE politika změny klimatu," napsal Li tento týden na twitteru. „Pokud tento nedostatek energie něco ukazuje, pak je to důležitost odklonu od uhlí a toho, že palivo, které je klíčové slovo energetické bezpečnosti, není vůbec jisté.“

Zdroj: Reuters

 

Čtěte více:

Končí éra levného plynu, ceny v Evropě rostou na rekodní hodnoty
10.08.2021 14:25
Ceny plynu v Evropě po sérii růstu vzrostly na rekordní hodnoty poté, ...
Zpoplatňování emisí uhlíku nemusí být u státních firem efektivní, ukazuje analýza
02.09.2021 5:56
Zpoplatňování uhlíku ekonomové obecně považují za vynikající cestu ke ...
Bez podpory ekologických zdrojů energie uhlíkově neutrální dopravy nedosáhneme, říká šéf Volkswagenu
07.09.2021 15:27
Šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess žádá co...
ČR se bude muset vzdát uhlí dříve, než čekala, varuje Mezinárodní agentura pro energii
14.09.2021 8:34
Česká republika se musí více snažit, aby do roku 2030 splnila energeti...

Váš názor
  • Jak jinak
    29.09.2021 19:52

    Grýnpísák je úplně mimo. Tohle je přesně ukázka kdy ideologie je nadevše stejně jak u ekopomatenců. Oni si soudruzi zakázali uhlí. To z Austrálie, které má mnohem větší výhřevnost než to jejich kamenivo. A tak ho potřebují mnohem víc. Víc než jsou schopní vytěžit aby vyrobili dost energie. A zároveň kvůli povodním přišli o část elektřiny z přehrad.
    HenryFord
    • Re: Jak jinak
      02.10.2021 13:43

      Zelený politik(žádný politik) a aktivista nikdy nepřizná, že tlačili propagandu zákony a technologie špatným směrem anebo velmi rychle a bez rozvahy!
      ČERT!
    • Re: Jak jinak
      29.09.2021 20:04

      hmm "hlavní politický poradce pro východní Asii za Greenpeace, vyzval.." politicky poradce koho? Reuters? bych chtel videt jak si ted predstavuje ten odklon Ciny od uhli. Jako greenpissak asi odmitne i JE a velky hydroprojekty taky kritizujou. Oni by i vic uhli vytezit mohli, jenze si to pred lety sami zastropovali.
      Ai-kun
      •  
        30.09.2021 8:54

        Soudruzi jsou pružní. Nemají problém zrušit co si vymysleli když jim to škodí. takže kdyby mohli těžit tak by těžili víc. Staví další uhelné elektrárny takže ho stejně budou potřebovat víc. Když si zavedli eko výmysly na auta a prodeje se snižovali, tak začali rušit co si předtím zavedli aby omezili auta. Hybridy přeřadili do kategorie eko.
        HenryFord
      •  
        29.09.2021 22:10

        Není na patrii nějaký kadet, který by ty čínské historicky nejvyšší ceny srovnal s cenovou hladinou u nás v Evropě a paritou kupní síly??? možná by to pomohlo rozseknout, zda Čína chce škodit zbytku světa anebo je sama ve sra...ch; s Austrálií se rozkmotřili, z Brazílie to uhlí zřejmě nepokryje výpadek a sami mají málo nepřizpůsobivých, kteří by začali víc fárat a na vagony nakládat? Nevadí mi nakupovat textil z pákistánu či bangladéže pěkných pár let zpátky, kvalitní bavlnu mají, ovšem divím se, proč za ty hadry dnes platím stejně tolik jako za ty čínské před deseti lety. No je tam u nich aktuálně 30%+ nezaměstnanost, kvůli tomu? Že by znovu vztah nabídka&poptávka? Něco smrdí. Ale co to je?
        Mudr.c
        • Mudr.c
          29.09.2021 22:56

          moc se mi nechce verit ze by byl nedostatek pomalu vseho. a ty ceny.. no a co kdyz sou to vsecko jen pruvodni jevy celosvetovyho znehodnoceni fiat penez?
          Ai-kun
          • Ai-kun
            30.09.2021 0:34

            tak ty disproporce covidem bezpochyby vznikly významné a stále přetrvávají to ano, ovšem když vezmu automotive tak produkce globálně klesá od 2018 a já tomu říkám že v automotive personal cars chybí dostatečná poptávka, možná hraje roli truc kvůli tlačenému novému standardu v poměru pořizovací ceny a užitné hodnoty, ojetá auta jsou přebraná v držácích, jinak je jich stále plný krám, jen mají o pár % vyšší cenovku... /// fiat peníze vnímám jako mírovou zbraň hromadného ničení, protože většina zemí světa si fiat nemůže, kromě zemí G7, dovolit. Historicky či ekonomicky. Ono to vyjde vlastně nastejno. Takže ano, v západním světě fiat peníze rozhodně stojí v pozadí suverénního vystupování, jak se říká cash is king, bez peněz do hospody nelez apod. v nejvyšším levelu je to o bilanci centrální banky, může-li ji zvednout bez obavy z devalvace měny, tím zhoršení ratingu, tím zhoršení postupně všeho a všem doma... /// a ten nedostatek a z toho plynoucí inflace: je to přirozený stav renovace po covid-theme, pro organizace jako MMF je to dočasné vysvobození, protože růst by jinak byl nízký globálně, což by znamenalo žádný nebo záporný v chudém světě; banány nebo oděvy jako příklad dalších položek jsou zcela bez inflace, tam ty objednávky při sebemenším náznaku růstu ceny ani nepřistanou...to je pro kapitál levnější zůstat ladem a čekat na vhodnou příležitost
            Mudr.c
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.