Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přichází do Evropy energetická zima?

Přichází do Evropy energetická zima?

17.10.2021 15:49

Zelená dohoda pro Evropu má za cíl snížit do roku 2050 evropské emise skleníkových plynů na čistou nulu, v neposlední řadě dekarbonizací energetiky. Jenže Evropa sice chce být globálním lídrem v boji proti změně klimatu, ale je otázkou, zda své mety dokáže dosáhnout, a za jakou cenu. Úkol je to náročný a překážky zrazující. Uvádí to francouzský akademik Xavier Vives v článku pro Project Syndicate.

Krize covid-19 jasně ukázala rozsah změn, jichž je k masivnímu snížení využívání uhlíku zapotřebí. Spotřebitelé i politici chtějí takovému šoku předejít postupným zaváděním dodávek laciné zelené energie. Dobrá politika a technický pokrok přinesou tento cíl na dosah; v tuto chvíli je však třeba hledat kompromisy.

Protože uhlík musí podléhat dostatečnému zdanění, aby se zohlednila negativní externalita pro klima, již způsobuje, musí narůstat cena emisí oxidu uhličitého, což bude zdražovat elektřinu. Právě to, společně se zvýšením cen zemního plynu, je důvodem, proč Evropané aktuálně zažívají vzestup velkoobchodních cen elektřiny. Politické důsledky tohoto vývoje předznamenala revolta gilets jaunes (žlutých vest) ve Francii let 2018-19, která byla reakcí na jen mírné zvýšení daní z paliv.

Většinu potřebného plynu musí Evropa dovážet. Aby ale zajistila bezpečné dodávky, vydává se na milost zemím jako Rusko a Alžírsko, které mají sklon využívat svých zásob plynu geopoliticky (proti Ukrajině, respektive Maroku). Rusko zajišťuje třetinu plynu, který Evropa potřebuje, a naléhá na zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, který má vést dodávky přímo do Německa a obcházet Ukrajinu. Situace je o to horší, že s dodavateli nevyjednává Evropská unie, nýbrž jednotlivé země jako Německo nebo Španělsko. Rusko této dynamiky umí zneužít; nedávno předvedlo, že zadržením dodávek dokáže ovlivnit ceny plynu.

Střet mezi klimatickými prioritami a lacinou, bezpečně zajištěnou energií sílí. Země s uhelnými zásobami může k zajištění svých dodávek energie vždy zužitkovat tyto zdroje. Dobrým příkladem je Německo, kde zhruba 30 % dodávek pochází z uhelných elektráren, vzhledem k rozhodnutí postupně ukončit jadernou energetiku, které tamní vláda přijala po katastrofě v japonské Fukušimě roku 2011.

Letošní vzestup cen elektřiny a plynu zřetelně ukazuje, že energetická transformace nebude hladký proces. Výzvy jsou enormní. Největší z nich je překonat problém intermitence. Obnovitelné zdroje ke zmírnění volatility cen vyžadují záložní technologii, která je supluje, když je nízká intenzita větru nebo slunečního svitu. Tuto funkci obvykle plní zemní plyn – odtud strmý vzestup cen elektřiny – a zůstane to tak přinejmenším do doby, než bude v provozu víc efektivních zařízení pro skladování elektřiny.

Cenu na velkoobchodním trhu s elektřinou v EU určuje poslední technologie v pořadí výhodnosti pro nabídku (tedy ve sledu preferovaných elektráren). Takovou pojistkou je zpravidla paroplynová elektrárna nebo hydroelektrické zařízení. Trh je rezervoárem, kde se agregují nabídkové harmonogramy producentů a uvádějí se do souladu s poptávkou, aby bylo dosaženo ceny, při níž budou odměněni všichni dodavatelé.

Cenový signál z konkurenčního trhu by ideálně předával producentům správná poselství ohledně investic a koncovým uživatelům ohledně spotřeby. Ve skutečnosti však některé technologie (například jaderné a vodní) nemají volný vstup, koncoví zákazníci nemusejí nutně reagovat na ceny a struktura nabídky není konkurenční, nýbrž oligopolní.

Samy tyto faktory však nejsou důvodem k tomu, abychom společný rezervoár zavrhli, takže otázka zní, jak zajistit správné signály k investicím, zejména do obnovitelných zdrojů. Tady mohou zásadní úlohu při zlepšování funkčnosti rezervoáru a zmírňování tržní moci sehrát dlouhodobé kontrakty na dodávky elektřiny a nákupní aukce. Vlivem podstatných poklesů v nákladech během poslední dekády teď obnovitelné zdroje dokážou konkurovat a budou prosperovat, pokud nebudou dotována fosilní paliva a uhlík bude vhodným způsobem oceněn.

Investice závisí na regulatorní stabilitě, uspěchaná reakce na současné vystřelení cen by je tudíž mohla oslabit. Objevují se ovšem nápady, o nichž stojí za to uvažovat. Česká republika, Řecko, Francie, Španělsko a Rumunsko navrhly, aby EU koordinovala nákupy plynu a vytvořila strategickou rezervu. To je vynikající myšlenka, neboť by došlo k posílení vyjednávací pozice EU a zároveň zlepšení bezpečnosti dodávek.

Další nedávné návrhy je nutné pečlivě vážit, aby se předešlo zásahům do tvorby cen. Je lepší přímo subvencovat zranitelné spotřebitele, než se snažit zastropovat ceny elektřiny. Velkoobchodní trh musí dál producentům a spotřebitelům poskytovat cenový signál. Nevyhnutelné zvýšení cen emisních povolenek (v systému obchodování s emisemi) by se nemělo svádět na spekulanty; s největší pravděpodobností odráží tržní předpoklad vyšších cen CO2 – nezbytné složky energetické transformace.

Chce-li Evropa osvobodit boj proti změně klimatu od politiky energetické bezpečnosti, musí nejprve na integrovaném trhu dosáhnout vyváženého energetického mixu. To znamená, že nemůže přehlížet potenciální přispění jaderné technologie, jak poukázal Mezivládní panel ke změně klimatu.

Kromě toho je nezbytná jednotná evropská energetická politika pro nákupy a skladování plynu, stejně jako vývoj nových technologií, jako jsou zachytávání uhlíku a zelený vodík. EU ale nemůže být naivní. Změna klimatu je globální problém. Pokud úbytky evropských emisí nahradí jejich vzestupy v jiných částech světa, nebude dosaženo žádného pokroku a Evropa bude v důsledku tratit na své konkurenceschopnosti. K vyřešení této obavy bude nutná přeshraniční uprava ve zdanění uhlíku.

O EU je známo, že jedná, jen když se ocitne na pokraji katastrofy. Právě v takovém okamžiku se dost možná nacházíme. Přichází zima.

10

Xavier Vives je profesorem ekonomie a finančnictví na IESE Business School.

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

O čem všem je raketový růst cen energií v Evropě?
07.10.2021 11:21
Zřejmý cíl Evropy v podobě přerodu energetiky na nízkoemisní včetně kl...
Petr Dufek: Inflace se přibližuje pětiprocentní hranici
11.10.2021 9:50
Růst spotřebitelských cen šel v září především na vrub vyšším nákladům...
Bohemia Energy končí, zlomil ji extrémní růst cen energií. Zákazníky přesměrovává jinam
13.10.2021 11:31
Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů ener...
Brusel řeší drahé energie. Zváží společný nákup plynu, zrušit DPH na elektřinu, jak chce Babiš, ale odmítá
13.10.2021 15:55
Země Evropské unie mohou dočasně zmírnit dopady rychlého růstu cen ene...
František Kronus: Pro ČEZ bude dlouhodobě klíčové, kde se udrží cena energií
13.10.2021 18:39
Trhy aktuálně hýbou rostoucí ceny energií, inflace a začátek výsledk...
Energetická krize zvýší poptávku po ropě, říká agentura. Může to umocnit inflaci
14.10.2021 11:46
Celosvětová energetická krize zvýší poptávku po ropě až o půl milionu ...

Váš názor
  • Jen pro přemýšlivé, otrlé a vytrvalé!! Přečíst článek a zamyslet se nad ním.
    17.10.2021 20:48

    Prvni odstavec: vytyčit si cíl v roce 2021 do roku 2050 může na první pohled vypadat racionálně. To by ovšem období od záměru výstavby ke zprovoznění jaderné elektrárny nemohlo uplynout 25 let jako se děje. /// Druhý odstavec: Covid ukázal pouze to, jak se svět ideologicky odchýlil od jinak standardního volného obchodu a pohybu zboží. /// 3.odstavec: To, že v Evropě došlo k eskalaci cen energií, je až druhotný efekt. Tím prvotním efektem je globální záměr hodnocení zemí kolik toho uhlíku vyprodukují. Tzn.země s velmi významným podílem prvotního zpracování nerostů budou v budoucnosti nikoliv bity, nýbrž zabity. Dnes je to ještě jen o ceně. Pak to bude o exportu, tedy o přežití. /// 4.odstavec: je-li článek datovaný 2021, tak se autor se dopustil záměrné dezinformace, neboť Evropa v posledních málo letech sázela na kratší kontrakty než bylo v minulosti obvyklé. Koneckonců jak autor uvádí Rusko zajišťuje momentálně třetinu plynu, tedy díky politické ideologii OHLEDNĚ STRATEGIE NÁKUPU v posledních málo letech zbývající 2/3 objemu v podobě eskalované ceny platí Evropa ZBYTEČNĚ všem ostatním dodavatelům, a to NEVADÍ? /// 5.odst.: Autorem opakované slovní spojení "laciná zelená energie" 2x v první polovině článku dokumentuje ZDŮRAZNĚNÍ ctnostné snahy o akcent na "energii z vesmíru či atmosféry co je vlastně ZADARMO protože se nemusí vytěžit ze zemské kůry". Politicky je to LÍBIVÉ. Pro všechny ostatní EKONOMICKÉ subjekty, které mají ZAJISTIT NAPLNĚNÍ zmíněných slov "zabalených do jedné věty" se jedná o otázku života a smrti. NEJHORŠÍ ale na tom vzkazu je to, kterým VYBRANÝM ekonomickým subjektům bude POLITICKÁ NOMENKLATURA, co, co, co, no přece NASLOUCHAT! Takže prvními aktivisty v praxi po TĚCH ZELENÝCH ŠÍLENCÍCH byly globální ropné společnosti, následované ratingovými agenturami, následované bankami, následované...atd., všichni ostatní podle zákona PADAJÍCÍHO lejna. /// intermitence - pokud nevíte co to slovo znamená, nesjte sami. Když dosadíte do původní věty synonymum, bude znít ta věta takto: Největší z nich je překonat problém ODŮVODNĚNÍ. Intermitence = odůvodnění! Zbytek smyslu tohoto odstavce potom pro veřejnost vyzní: PŘECE KAŽDÝ BLB VÍ, ŽE KDYŽ VÍTR NEFOUKÁ NEBO SLUNKO NESVÍTÍ, JSOU POTŘEBNÉ DALŠÍ ZÁLOŽNÉ ZDROJE, A KDYŽ NECHCEME TEN PLYN, TAK MUSÍME SRAZIT PATY K SOBĚ. Než si postavíme vlastní efektivní zařízení pro skladování elektřiny, přísně za podmínky minimalizace uhlíkové stopy. Což znamená vybudování příslušného PRŮMYSLU v Evropě, neboť doposud ten průmysl Evropa dovážela z Číny. /// 7.odst: ...tzn."V ENERGETICKÉ ŠPIČCE" se využívá přečerpávacích vodních elektráren a "POKUD SE OCHLADÍ" přijdou ke slovu PAROPLYNOVÉ ZDROJE" viz Topolánkova doba předstihla EU dnes... Jak autor zdůrazňuje v poslední větě - budou odměněni všichni!!! Dnes je to Rusko z 1/3 plus ze 2/3 ti ostatní vč.Norska /// 8.odst. začíná fantasmagoricky možná přičiněním překladu z originálu. První větu lze v češtině reprodukovat dvojatě= KDO A CO BY KOMU IDEÁLNĚ PŘEDÁVAL??? Je snad poslestvím odstavce možný vznik OLIGOPOLU když bude vysoká inflace??? /// 9.odst.: PŘIZNÁNÍ: ..mohly sehrát dlohodobé kontrakty a nákupní opce... jinými slovy "ceny by byly PŮVODNÍ a obnovitelné zdroje MOHOU BÝT KONKURENCESCHOPNÉ pouze vlivem PODSTATNÉHO poklesu v NÁKLADECH pořízení a současně vlivem UVALENÍ DODATEČNÝCH POPLATKŮ na fosilní paliva. (To se vlastně reálně děje.) /// Odst. 10: REGULACE jsou VÝBORNÁ MYŠLENKA. /// Odst.11: MYŠLENKA z odst.10 VLASTNĚ NENÍ dobrá a SPEKULANTI je sprosté slovo. /// Odst.12: JÁDRO není MRTVÉ. /// Odst.13: Autorovo prozření???? Citace "POKUD ÚBYTKY EMISÍ V EVROPĚ NAHRADÍ JEJICH VZESTUP V JINÝCH ČÁSTECH SVĚTA". Čéče, a já se obával, že přesun PRODUKCE z Asie do JINÝCH ČÁSTÍ SVĚTA by mohl znamenat zlepšení situace TAM a zhoršerní situace JINDE.... /// Odst.15: SOUHLAS!!!!!!!!!!!!!!! /// Komentář: 1:15 je poměrně vysoký kurz... Autor tohoto článku nejspíš nebude autorerm tohoto článku, protože má jistě mnoho jiných důležitějších poslání. POLITICKY je to NA JEDNIČKU v jeho LEVELU s asistenty za zadkem. ANKETA: proběhla odborná veřejná debata o změně klimatu nebo neproběhla ???? (Mediam=na hraně bankrotu, CVVM/STEM=stará doba, používají 1tisíc hlasů z referenčních 10milionů hlasů, Kantar=marketingová agentura)
    Mudr.c
    • Re: Jen pro přemýšlivé, otrlé a vytrvalé!! Přečíst článek a zamyslet se nad ním.
      17.10.2021 22:24

      Dobrý ale dělejte odstavce Kdo to má číst…
      Čert
  • No
    17.10.2021 16:18

    Vůbec nechápu jak by to společné nakupování mělo mít nějaký pozitivní dopad. Kromě toho pomoci v propagaci EU. Jen potvrzuje že obnovitelné zdroje jsou stále konkurence neschopné a musí se ostatní uměle prodražit. Kde je ten technický pokrok za 40 let co se tenhle klima cirkus provozuje? V každé jiné oblasti se všechno posunulo o světelné roky a kde řádi aktivismus je technologický pravěk. Konec mluví za vše. Dělat tohle v EU je hňupina, když zbytek světa, který produkuje násobně víc nic neomezí. A to neomezí.
    HenryFord
    • Re: No
      17.10.2021 22:26

      Taky si myslím, at se každý postará o sebe. Společné plánování už tady bylo…
      Čert
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení