Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin: Rusko může po schválení plynovodu Nord Stream 2 okamžitě zvýšit dodávky

Putin: Rusko může po schválení plynovodu Nord Stream 2 okamžitě zvýšit dodávky

22.10.2021 12:48
Autor: ČTK

Rusko je připraveno bezprostředně po schválení provozu nového plynovodu Nord Stream 2 zvýšit dodávky plynu do Evropy, a to zhruba o deset procent. Podle listu Financial Times to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský plynárenský gigant Gazprom by podle Putina mohl po získání povolení okamžitě zahájit dodatečné dodávky v objemu 17,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Toto množství odpovídá zhruba deseti procentům loňských dodávek ruského plynu do Evropy a Turecka.

Plynovod Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Nord Stream 2 nicméně čelí kritice ze strany Spojených států a některých evropských zemí, podle nichž chce Moskva tento plynovod využít jako geopolitickou zbraň ke zvýšení závislosti Evropské unie na Rusku.

Provozovatel plynovodu, společnost Nord Stream 2 AG, tento týden uvedl, že první rameno plynovodu je naplněno technickým plynem a může spustit provoz. "Pokud německý regulátor zítra vydá povolení, začnou pozítří dodávky v rozsahu 17,5 miliardy metrů krychlových plynu," prohlásil Putin.

Prezident dodal, že naplnění druhého ramena plynovodu technickým plynem by mělo být hotovo v prosinci. Celková přepravní kapacita plynovodu má činit 55 miliard metrů krychlových ročně.

Evropa v letošním roce zažívá prudký růst cen plynu, který vede i ke zdražování elektřiny. Rusko v poslední době čelí obviněním, že záměrně odmítá zvyšovat dodávky plynu na evropský trh, aby si zajistilo rychlý souhlas se spuštěním plynovodu Nord Stream 2. Moskva taková obvinění odmítá.

Putin tvrdí, že za krizí na trhu s plynem v Evropě stojí přesun EU od dlouhodobých kontraktů na dodávky plynu k promptnímu trhu, a zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů. Producenti zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států a Blízkého východu podle něj v důsledku tohoto vývoje omezili dodávky do Evropy.

"Když Evropané vytvářeli svá tržní pravidla, zakládali je na předpokladu, že jsou špičkovým trhem. A tak to není - plyn zamířil do Latinské Ameriky a do Asie. Co to má společného s Ruskem? Je to výsledek hospodářské politiky Evropské komise," prohlásil Putin.

Energetickou politiku EU podle ruského prezidenta vytvářejí lidé, kteří nejsou odborníci a kteří klamou voliče, píše Financial Times.


Čtěte více:

Skupina OPEC+ se podle zdrojů rozhodla zachovat plán těžby. Ropa zdražuje
04.10.2021 16:05
Skupina OPEC+ se dnes dohodla, že bude pokračovat v červencovém plánu ...
O čem všem je raketový růst cen energií v Evropě?
07.10.2021 11:21
Zřejmý cíl Evropy v podobě přerodu energetiky na nízkoemisní včetně kl...
Růst cen ropy a plynu zvyšuje zájem investorů o Rusko
11.10.2021 15:51
Vytrvalý růst cen ropy a chaos na trzích s energií začíná měnit prior...
Gazprom se podle ruské vlády snaží stabilizovat trh čerpáním ze svých rezerv
12.10.2021 17:15
Ruský plynárenský gigant Gazprom začal využívat své zásoby, aby zvýšil...
Gazprom si na přepravu zemního plynu do Evropy zarezervoval jen třetinu volných kapacit
18.10.2021 14:45
Ruská společnost Gazprom si na listopad pro účely přepravy zemního ply...
Goldmani zvedají odhad ceny plynu. Rusko naznačilo, že bez Nord Stream 2 víc plynu nebude
19.10.2021 14:25
Goldman Sachs Group zvýšila svoji prognózu pro ceny evropského plynu, ...

Váš názor
  •  
    08.12.2021 14:03

    Co mě zajímá - jak a kde vznikl názor, že Rusko "zneužije plynovodu k nátlaku na EU". Zaprvé, nikdo nikomu nebrání, aby si plyn kupoval i jinde, třeba ve Spojených státech, žijeme přece v kapitalismu. Ve škole jsme tomu říkali dělba práce, v byznysu - diverzifikace zdrojů, to druhé zní víc nóbl. Zadruhé, Rusové jsou občas crazy, ale jsou to taky lidi, a lidi mají rádi peníze. Kdo by třeba bez vážného důvodu odcházel z práce, kde mu dobře platí? Ten výrok se objevuje všude, ve spoustě médií (aspoň těch, o kterých si udržuju přehled) a vypadá všude stejně. Nedávno jsem narazil na jeden článek, který na to trochu poukazuje: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tak-kdo-to-plati-Informace-o-Belorusku-a-Evropske-hodnoty-685155?fbclid=IwAR2xeQrg-vc3Z2uR2WhO-QaLm0aES2UhO8cM1X-5B6KjXGdRRoi7GR3TRbs PListy nesleduju, vykoukl na mě článek náhodou, je o tom, jak takové "vhledy" plodí různé politické neziskovky. Budu rád za konstruktivní reakci.
    A_lex
  •  
    25.10.2021 7:16

    Dotaz: když se to fakt spustí, jak velký to bude mít vliv na akcie Gazpromu? Je to plyn, co Rus vytěží navíc anebo ho někomu jinému nedodá?
    Berounskej
  • Vynikající Sověti dle mého názoru
    23.10.2021 2:23

    udělali chybu, že vybudovali plynovod Severnyj potok 1 a 2. Možná si mysleli, že spolehlivým plněním smluvních dodávek přestanou být demokraty obviňováni z vydírání a manipulací. To se ukazuje jako omyl i když letos do EU dodali nasmlouvané množství zemního plynu a zřejmě i o něco více. Naštěstí vybudovali a stále rozšiřují vynikající plynovod Sila Sibiri, který umožní spolehlivými dodávkami zásobovat obyvatele Čínské lidové republiky a Indie. Poptávka těchto zemí bude představovat veškerou kapacitu těžby sovětského plynu. Demokratická Evropa se snad brzy obrátí na jiné dodavatele, kteří čekají na příležitost, jak o tom hovoří velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Bartuška.
    Špaček
  •  
    22.10.2021 14:26

    Jak říkám, aby se v tom prase vyznalo, ale pořád chybí zásadní odpověď, proč to nejde přes Ukrajinu, když tam volné kapacity jsou, že:) To asi mluví za vše.
    Riam
    •  
      22.10.2021 16:30

      není žádným tajemstvím, že Rusko nechce, aby měla Ukrajina peníze z tranzitních poplatků. Zavázali se k určitému objemu, který tudy půjde a víc nepošlou ani metr ;-)
      lunatic with skateboard
  •  
    22.10.2021 14:12

    Európa si myslí, že s Ruskom bude jednať ako s niekým kto je na nej závislý a straší Rusov, že bude brať plyn od Američanov. Ale Američania vždy jednali a budú jednať v duchu hesla: Amerika nemá priateľov , má len svoje záujmy. Vidno to aj teraz , keď kvapalný plyn dáva do Južnej Ameriky a Ázie , lebo je to pre nich výhodné. Aj teraz prebiehajú jednania z Čínou o dlhodobých dodávkach kvapalného plynu v desiatkach mld m3, takže Európa zabudni. Rusi začínajú stavať s spoločne s Kazachstanom, Pakistanom , Afganistanom a Indiou plynovod do severnej Indie . Takže nech sa Európa zobudí a začne si budovať s Rusmi normálne vzťahy, lebo v konečnom dôsledku na politiku neschopných predstaviteľov EU doplatí 500 mil Európanov. Tá naivita a sny o "Zelenej Európe" za 20 rokov pripraví pre Európu za pár rokov "tvrdý budíček."
    Petrík
    •  
      22.10.2021 16:33

      ona hlavně Evropa nemá infrastrukturu na LNG. Nemůžeme vzít víc než bereme, nebylo by to jak zprocesovat. LNG nelze přepravovat a skladovat tak jednoduše jako zemní plyn ;-)
      lunatic with skateboard
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení